Koronvirová pandemie vážně poškodila duševní zdraví mladých dospělých

1. 3. 2023

čas čtení 2 minuty
 
Globální průzkum neziskové organizace Sapien Labs také zjistil, že rodinné vztahy se celosvětově zhoršily
 

Nová studie zjistila, že pandemie vážně ovlivnila duševní zdraví a vztahy lidí na celém světě, zejména mladých dospělých.

Třetí výroční zpráva o duševním stavu světa (MSW), kterou si nechala vypracovat nezisková výzkumná organizace Sapien Labs, provedla celosvětový průzkum s cílem lépe porozumět stavu duševního zdraví.
 

 

Výzkum shromáždil odpovědi od více než 400 000 účastníků z 64 zemí a ptal se respondentů na jejich rodinné vztahy, přátelství a celkovou duševní pohodu.

Průzkum zjistil, že od pandemie nedošlo k zlepšení zhoršujícího se duševního zdraví, které skupina měří pomocí skóre zvaného "kvocient duševního zdraví". Zjistil, že průměrné skóre se za poslední dva roky snížilo o 33 bodů - na 300bodové stupnici - a stále nevykazuje žádné známky zotavení, zůstává na stejné úrovni jako v roce 2021.

Průzkum rovněž zjistil, že mladí dospělí mají ve srovnání s předchozími generacemi větší pravděpodobnost, že budou mít problémy s duševním zdravím.

Lidé ve věku 18 až 24 let mají také nižší "sociální já", což je ukazatel, který měří, jak jedinec vnímá sám sebe a schopnost udržovat smysluplné vztahy. Je také třikrát pravděpodobnější, že nebudou vycházet s rodinnými příslušníky, a uvádějí vyšší míru nestability a konfliktů v rodině.

Mladí dospělí také častěji nemají blízké přátele ve srovnání s osobami staršími 75 let, uvádí průzkum.

"Tento vzorec, patrný ještě před pandemií, představuje prudký zvrat vzorců zdokumentovaných před rokem 2010 a ukazuje na dramatický pokles duševní pohody s každou mladší generací než na nárůst pohody s věkem," poznamenala studie.

Podle výzkumu celosvětově ubývá rodinných vztahů, což může poškodit duševní zdraví člověka.

Lidé bez blízkých přátelských vztahů a se špatnými rodinnými vztahy mají desetkrát vyšší pravděpodobnost, že budou mít špatné duševní zdraví, zjistil výzkum. Jiný výzkum dokazuje, že dobré osobní vztahy s druhými lidmi způsobují, že lidé nedostanou těžké choroby jako nemoci srdce v pozdějším věku.

Tara Thiagarajan, zakladatelka a hlavní vědecká pracovnice společnosti Sapien Labs, uvedla ve svém prohlášení: "Tato data naznačují, že jsme dosud plně nedocenili hluboce vztahovou povahu lidské psychiky. Jakkoli se můžeme domnívat, že jsme každý z nás nezávislý, naše pohoda má hluboce vztahovou povahu."

Tanzanie, Panama, Portoriko, Dominikánská republika a Venezuela jsou země s nejvyšším hodnocením duševního zdraví, zatímco Británie, Irsko, Austrálie, Jihoafrická republika a Brazílie mají nižší hodnocení duševního zdraví.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4715

Diskuse

Obsah vydání | 7. 3. 2023