Ruská agrese na Ukrajině: Rusové ukradli desetitisíce ukrajinských dětí

5. 3. 2023

čas čtení 21 minut


Ukrajinská poslankyně Ivanna Klympuš-Cincadzeová konstatovala v neděli v britské televizi, že desítky tisíc ukrajinských dětí byly zřejmě deportovány do Ruska v rámci toho, co označila za "genocidu"
.

V neděli řekla v  televizi Sky News:

"Máme asi 13 000 potvrzených případů, kdy byly ukrajinské děti deportovány do různých částí Ruské federace.

    Máme však také informace o mnoha dalších, které se počítají na desítky tisíc. Ale my prostě nemáme oficiální evidenci  ... a to je součást genocidy, kterou Ruská federace provádí vůči ukrajinskému národu.

    Protože unášet a měnit děti na jinou národnost tím, že je rozvážejí po Ruské federaci a dávají je  do ruských rodin, to je prostě další stopa genocidy, která právě teď probíhá ve středu Evropy."

Předsedkyně parlamentního výboru pro integraci do EU Klympuš-Cincadzeová uvedla, že se jim s pomocí lidskoprávních skupin a dalších organizací podařilo vrátit asi 100 ukrajinských dětí do jejich rodin.

Když hovořila o tom, jak byly děti odděleny od svých rodin, včetně případů, kdy byly některé děti dokonce adoptovány, vysvětlila:

   "Některé z nich [dětí] procházely s rodiči filtračními tábory, kde byly od rodičů odděleny. Některé z nich byly odvezeny na takzvané letní nebo prázdninové tábory na týden od rodičů a pak už se nikdy  nevrátily. A dokonce některé z nich byly dokonce dány už k adopci do ruských rodin, jako by neměly vlastní rodiny zpátky na Ukrajině."

Klympuš-Cincadzeová dodala, že úplný obraz bude znám až  po "osvobození" všech ukrajinských území.

" Myslím, že rozsah těchto naprosto tragických aktivit, které provádějí ruské orgány, se dozvíme až poté, co budeme schopni osvobodit všechna území Ukrajiny.

    A to je něco, co ti lidé, kteří navrhují mírová jednání, nechápou: utrpení, tragédie, mučení, únosy, deportace, víte, všechna území, která jsou právě teď okupována Ruskou federací... a my musíme zajistit, aby tito lidé byli osvobozeni ukrajinskými ozbrojenými silami."



- Ve východoukrajinském městě Bachmut a jeho okolí pokračují intenzivní boje, Kyjev i Moskva se zjevně potýkají s nedostatkem munice a rostoucími ztrátami

Ruský oligarcha Jevgenij Prigožin, který ovládá žoldnéřskou jednotku Wagner, jež vede ruskou ofenzívu v Bachmutu, v sobotu pozdě večer varoval, že pokud budou jeho muži nuceni ustoupit, mohlo by to vést ke zhroucení celé ruské frontové linie.

Prigožin si stěžoval, že ruské ministerstvo obrany nepodporuje Wagnerovo úsilí, pokud jde o muže a munici.

V nedělním videoposelství Prigožin uvedl: ,,V neděli jsem se obrátil na ministerstvo obrany s žádostí o pomoc:

"Pokud se soukromé žoldnéřské jednotky Wagnera stáhnou z Bachmutu, celá fronta se rozpadne... až k ruským hranicím a možná i dál.

Wagner je tmel ... přitáhneme na sebe celou ukrajinskou armádu, rozbijeme ji a zničíme."

- Vrchní ukrajinský velitel Volodymyr Nazarenko v nedělním rozhovoru pro ukrajinskou televizi Kyiv24 označil situaci ve městě za "peklo", ale uvedl, že se jim podařilo stabilizovat frontovou linii a že ruské síly jsou stále na okraji.

Nazarenko uvedl, že ruským silám chybí munice a město ostřelují chaoticky. Stejně tak ale ukrajinské síly v únoru BBC sdělily, že jim také dochází palebná síla.

Ruské síly nyní okupují oblasti na třech stranách města na východě, severu a jihu - a město s územím kontrolovaným Ukrajinou spojuje pouze jedna silnice. Washingtonský thinktank Institute for the Study of War však uvedl, že Rusové pravděpodobně nebudou schopni město brzy obklíčit, protože jejich postup je stále "pomalý a postupný".

- Rusko dalo najevo, že není spokojeno s některými aspekty dohody o černomořském obilí poté, co Turecko oznámilo, že "usilovně pracuje" na rozšíření této iniciativy, píše agentura Reuters.

Ve středu Moskva uvedla, že s prodloužením iniciativy bude souhlasit pouze v případě, že budou zohledněny zájmy jejích vlastních zemědělských výrobců, což v neděli zopakovala mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.

"Pokud je tato dohoda rovnocenná, pak jsme vždy plnili svou část a budeme ji plnit ve všech dohodách," uvedla podle ruské tiskové agentury TASS.

Zacharovová dodala, že Rusko se postaví proti "machinacím".

- Počet mrtvých po čtvrtečním raketovém útoku na Záporoží vzrostl na 13 

Počet obětí čtvrtečního raketového úderu na pětipatrový obytný dům ve městě Záporoží se podle ukrajinského představitele zvýšil na 13 osob. Je mezi nimi i velmi malé dítě.

Po ruském ostřelování výškové obytné budovy napsal ve čtvrtek na Telegramu náčelník štábu ukrajinského prezidenta Andrij Jermak, že "lidé spali doma, ale pro teroristy jsou obytné budovy také 'vojenskými cíli'".

Podle aktualizovaných informací bylo pohřešováno pět lidí a čtyři lidé zůstávají v nemocnici.

Německý kancléř Olaf Scholz před dvoudenním zasedáním vlády, které se bude zabývat tématy jako klimatická politika, válka na Ukrajině a digitalizace, vyzval k sebevědomé modernizaci země,
uvedla agentura Reuters.

Scholz to v neděli řekl novinářům před zámkem Meseberg nedaleko Berlína:

"Základem pro to, aby člověk mohl cokoli udělat, je myslet si, že je toho schopen."

Mezi témata k diskusi podle něj patří investice ocelářských a chemických společností do přechodu na provoz šetrný ke klimatu a příležitosti, které přináší umělá inteligence (AI).

Dodal, že:

"Německo bude zemí, která rychle modernizuje své hospodářství tak, abychom byli schopni fungovat bez uhlíku, a bude globálně úspěšnou exportní zemí s dobře placenými pracovními místy."

-  Kyjevské síly "odrážejí útoky", zatímco se ruské jednotky snaží obklíčit Bachmut

Ukrajinské síly odrážejí útoky v obklíčeném městě a jeho okolí, tvrdí armáda, zatímco zásobovací trasy jsou "stále omezenější"

Významný ukrajinský vojenský analytik v sobotu pozdě večer uvedl, že nezaznamenal žádné bezprostřední známky toho, že by se Kyjev chystal nařídit ústup z obléhaného města Bachmut.

Oleh Ždanov v rozhovoru pro YouTube uvedl:

"V současné době je situace víceméně stabilizovaná. Pokud jde o postup ruských vojsk, prakticky jsme ho [zastavili]."

Agentura Reuters  uvedla, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v sobotu ve videoposelství poděkoval obráncům v Bachmutu, ale neuvedl žádné podrobnosti o bojích.

Ruské dělostřelectvo útočí na poslední silnice z Bachmutu a zároveň se snaží dokončit obklíčení obleženého města a přiblížit Moskvu k prvnímu velkému vítězství ve válce na Ukrajině za posledních šest měsíců.


- Poslankyně Ivana Klympuš-Cincadze také v neděli v televizi Sky News hovořila o naléhavé potřebě podpory ukrajinské armády:


- Víte, při vší opravdu vážné vděčnosti za to, co dostáváme od našich partnerů na Západě, musíme ještě zajistit jasnou udržitelnost všech těch zbraní, které jsou Ukrajině poskytovány, a kvalita/kvantita zbraní, stejně jako naléhavost jejich dodávek na Ukrajinu, to je přesně to, na čem v tuto konkrétní chvíli záleží nejvíce."

Řekla, že morálka a statečnost ukrajinských sil "stále trvá", ale dodala:

"Jsme velmi závislí na nástrojích a na rozmanitosti nástrojů, které můžeme použít, abychom jednak naplánovali protiofenzivu, jednak abychom byli efektivní při obraně částí našeho území."

O Bachmutu řekla, že ruská armáda utrpěla "neuvěřitelné" lidské ztráty.

" Ruská federace se bohužel nevzdala plánů, které měla ohledně Bachmutu. Stále tlačí na tuto konkrétní část ukrajinského území. A myslím si, že přístup, který tam naše armáda používá s udržením tohoto konkrétního města, se snaží vyčerpat armádu Ruské federace, protože trpí neuvěřitelným počtem lidských ztrát, a předpokládám, že ukrajinské vojenské vedení také zkoumá možnost stažení vojsk, pokud by se ztráty našich ozbrojených sil staly neúnosnými."

- Ukrajinský generální štáb uvedl, že za poslední den bylo odraženo "více než 130 nepřátelských útoků", včetně útoků v Kupjansku, Lymanu, Bachmutu a Avdijivce.


- Bývalý náčelník britského generálního štábu generál Richard Dannatt uvedl, že Ukrajina by potenciálně mohla provést úspěšnou protiofenzívu koncem jara nebo začátkem léta.

Řekl: "Myslím si, že je zde velká šance, že Ukrajinci mohou provést úspěšnou protiofenzívu... koncem jara, začátkem léta, a za předpokladu, že to bude řádně naplánováno a dotaženo do konce a my jim budeme nadále poskytovat tolik vybavení a munice, kolik budou potřebovat, je zde šance, že letos dojde k nějakému rozhodujícímu výsledku na bojišti.

    ...Nejsem sám, kdo se domnívá, že několik rozhodujících úderů zasazených na určitých místech té velmi prodloužené fronty ruské armádě by mohlo mít za následek zlomení morálky ruského vojáka a zlomení páteře ruské armády.

    Nemusíte porazit armádu detailně všude na bojišti. Musíte jen přesvědčit dostatečný počet vojáků, že prohráli, a když si myslí, že prohráli, tak prohráli."

O Bachmutu řekl: "Z hlediska strategie to není příliš významné, ale dosáhlo to svého cíle, když se fakticky stal kovadlinou, na níž se zlomilo tolik ruských životů, a proto má pro Ukrajince nyní naprostý smysl, aby se stáhli na obranyschopnější linii a pokračovali v boji tam."

Na otázku o míře podpory, kterou Západ Ukrajině poskytl, odpověděl:

"Upřímně řečeno, nemyslím si, že jsme udělali dost. Musíme udělat co nejvíce, abychom zajistili, že tato válka bude ukončena ještě v tomto roce."

K tématu Putin řekl, že by to mohli být nespokojení vysocí generálové, kdo ho svrhne.

"Chtěl bych si myslet, že pokud bude protiofenzíva Ukrajinců dostatečně dobře naplánovaná, podporovaná a provedená, že Putin nebude v pozici, kdy by mohl sám příliš rozhodovat, že pokud se jeho armáda rozpadne a uteče, že si myslím, že je dost pravděpodobné, že bude vymeten i z Kremlu."

A dodal:

"A budete si také muset položit otázku, kterou si klade každý, no, když to nebude Putin a Kreml, tak kdo to bude? No, abych byl upřímný, odpověď na tuto otázku opravdu neznám. Ale řekl bych, že skupina lidí, skupina vůdců, která je v současné době v Rusku nejvíce nespokojená, jsou vysocí generálové.

Viděli, jak Putin totálně zasahuje do války, se kterou pravděpodobně do značné míry nesouhlasí. Uvědomují si, že jejich výzbroj je zřetelně horší než výzbroj Západu. A to z velké části díky korupci v procesu ruských obranných zakázek. Takže bych viděl generála Gerasimova, náčelníka generálního štábu, který byl nyní pověřen vedením a celkovým velením na samotné Ukrajině, že pokud by dokázal vytvořit dostatečně rozumný plán a měl morální odvahu ho dotáhnout do konce, mohli by to být generálové, kteří svrhnou Putina a vytlačí ho z Kremlu.
V příštích 12 měsících se v Rusku odehraje mnoho změn. O tom nepochybuji."

- Poté, co se ukrajinští novináři na začátku války vyhýbali kritice úřadů, začali opět informovat o údajné korupci úředníků
. Válečná cenzura a role armády při ochraně své země před existenční hrozbou však způsobily, že informování o armádě se stalo obtížné.

Novinář Jurij Nikolov v lednu získal důkazy o tom, že armádní zakázky na nákup potravin byly nadhodnoceny. Vědom si toho, že nechce poškodit válečné úsilí, však v rozhovoru pro Ukrajinskou pravdu uvedl, že vynaložil velké úsilí, aby je nezveřejnil.

Když se však s těmito zjištěními obrátil na představitele obrany a zjistil, že jejich reakce "není taková, jaká by měla být", řekl, že vycítil, že věc nebude oficiálně dotažena, a rozhodl se, že příběh musí zveřejnit.

Ve smlouvách bylo několik základních potravin až třikrát dražších než v supermarketu, přičemž jedno vejce stálo ekvivalent až 10 Kč. Platba za zakázku byla splatná 1. února. "Věděl jsem, že ty smlouvy  musím zveřejnit ještě před zaplacením," řekl Nikolov. "Za tolik [peněz] by si mohli koupit zbraně. Kdyby se tolik skutečně rozkradlo, mohli bychom válku prohrát."

Nikolov uvedl, že on a další investigativní novináři přerušili svou činnost na začátku války a na podzim postupně obnovili práci. "Řeknu vám, že jsem během invaze odmítl mnoho reportáží," řekl.

Bodem zlomu bylo zveřejnění smluv koncem ledna zpravodajským portálem ZN,UA, stejně jako zpráva z téhož dne, že byl zatčen náměstek ministra infrastruktury za odčerpávání peněz z pomoci určené na nákup generátorů.

Zdroje z prezidentské administrativy uvedly, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij byl podle novinářů listu Ukrajinska pravda rozzuřen. Podnítilo to odvolání 15 vysokých vládních a regionálních úředníků, včetně dvou vysokých úředníků obrany.

Protikorupční opatření jsou jedním z požadavků pro získání statusu Ukrajiny jako člena EU a Zelenskij reagoval na znepokojení širší ukrajinské společnosti nad korupcí v době, kdy většina pravidelně věnuje peníze na pomoc válečnému úsilí.

Pro Mychajla Tkače, předního investigativního novináře, který vyšetřoval několik z 15 odvolaných úředníků, včetně dnes již bývalého člena Zelenského okolí Kyryla Tymošenka, bylo prezidentovo opatření znamením pozitivní změny.

"Je to signál pro novináře, že jsou slyšet jako 'čtvrtá moc' [a] signál pro ostatní mocné, že korupce není tolerována," řekl Tkač. "Aby bylo možné porazit vnějšího nepřítele, je nutné současně překonat i nepřítele vnitřního - korupci."

"Pokud jde o [svobodu tisku], jako novinář jsem v takové situaci poprvé. Cítím dvojnásobnou odpovědnost za svou práci a každé slovo, které řeknu," řekl Tkač.

- Západní státy dodávající stíhačky na podporu obrany Ukrajiny proti Rusku jsou "jen otázkou času", řekl lotyšský premiér.

Krišjānis Kariņš v rozhovoru pro německý zpravodajský časopis Der Spiegel uvedl, že jeho země by neváhala poslat stíhačky do Kyjeva, "kdybychom nějaké měli".

"Dodání stíhaček je pouze otázkou času," řekl Kariņš, který se narodil v USA a je členem středopravicové strany Nová jednota. "Nevidím důvod, proč by Západ neměl stíhačky dodat. Pokud Ukrajina stíhačky potřebuje, měla by je dostat."

V důsledku ruské útočné války se Lotyšsko poprvé od roku 2007 rozhodlo podpořit povinnou vojenskou službu pro muže ve věku 18 až 27 let.

Kariņš v rozhovoru naznačil, že by uvítal podobné kroky i v dalších evropských zemích.

Řekl:

"V celé Evropě potřebujeme mnohem více záložníků: vycvičených lidí, kteří mohou být nasazeni v co nejkratší době."

- V nejnovější zpravodajské zprávě britského ministerstva obrany (MO) se uvádí, že poslední údaje naznačují nárůst "bojů zblízka" na Ukrajině, pravděpodobně v důsledku nedostatku "munice" v Rusku.

Odkazuje také na to, že ruští mobilizovaní záložníci dostali rozkaz zaútočit na ukrajinský betonový opěrný bod vyzbrojeni pouze "střelnými zbraněmi a lopatami".

Tyto lopaty jsou pravděpodobně zastaralé zákopnické nástroje MPL-50 používané v boji zblízka.

Podle ministerstva obrany jejich pokračující používání poukazuje na "brutální a technicky nenáročné boje", které charakterizují většinu války.

Informace pokračuje:

"Smrtelnost standardního zákopového nářadí MPL-50 je v Rusku obzvláště mytologizována. Od roku 1869, kdy byl zkonstruován, se příliš nezměnil a jeho další používání jako zbraně zdůrazňuje brutální a nízkorozpočtové boje, které charakterizují většinu války."

    Jeden ze záložníků popsal, že na akci nebyl "ani fyzicky, ani psychicky" připraven.

    Nedávné důkazy naznačují nárůst bojů zblízka na Ukrajině. Je to pravděpodobně důsledek toho, že ruské velení nadále trvá na ofenzivních akcích, které se z velké části skládají z pěchoty a méně je podporuje dělostřelecká palba, protože Rusko má nedostatek munice.

- Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu v neděli prohlásil, že Ankara usilovně pracuje na prodloužení iniciativy podporované OSN, která umožnila Ukrajině vyvážet obilí z přístavů blokovaných Ruskem po jeho invazi.

Černomorská obilná iniciativa zprostředkovaná OSN a Tureckem loni v červenci umožnila vývoz obilí ze tří ukrajinských přístavů.

Dohoda byla prodloužena v listopadu a její platnost vyprší 18. března, pokud nebude dohodnuto její prodloužení, uvedla agentura Reuters.

"Usilovně pracujeme na hladkém provádění a dalším prodloužení dohody o černomořském obilí," řekl Çavuşoğlu v projevu na konferenci OSN o nejméně rozvinutých zemích v katarském Dauhá.

Çavuşoğlu rovněž uvedl, že o snahách o prodloužení jednal s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem.

Ve středu Rusko uvedlo, že bude souhlasit s prodloužením dohody o černomořském obilí pouze v případě, že budou zohledněny zájmy jeho zemědělských výrobců.

- Dva ukrajinští piloti jsou v Arizoně, aby létali na leteckých simulátorech a byli hodnoceni americkou armádou, uvedli dva američtí představitelé, zatímco Washington stále mlčí o tom, zda do Kyjeva vyšle stíhačky nebo sofistikované dálkově řízené drony.

Podle agentury Reuters USA a další západní spojenci zaplavují Ukrajinu zbraněmi od raket Javelin po raketomety Himars, ale zatím nepřislíbili sofistikované stíhačky a největší ozbrojené drony.

Arizonská "seznamovací akce" byla první a měla usnadnit dialog mezi ukrajinským a americkým personálem a poskytnout příležitost pozorovat, jak americké letectvo operuje, uvedl v sobotu představitel amerického ministerstva obrany, který hovořil pod podmínkou anonymity.

    Tato akce nám umožní lépe pomoci ukrajinským pilotům stát se efektivnějšími piloty a lépe jim poradit, jak rozvíjet své vlastní schopnosti.


- Ukrajinská armáda tvrdí, že se ruské jednotky snaží obklíčit Bachmut, ale nedaří se jim to. Vojáci odrazili četné útoky v obleženém městě na východě Ukrajiny a v jeho okolí, uvedl generální štáb ozbrojených sil v sobotu pozdě večer ve svém příspěvku na Facebooku.

Náměstek starosty Bachmutu Oleksandr Marčenko řekl rozhlasové stanici BBC, že v jeho ulicích probíhají boje, ale ruské síly "stále nepřevzaly kontrolu nad městem".

Ruské dělostřelectvo údajně ostřeluje poslední cesty z Bachmutu s cílem zablokovat přístup ukrajinských sil a dokončit obklíčení města. Britské ministerstvo obrany uvedlo, že ukrajinské zásobovací trasy jsou stále "omezenější".


- Počet obětí ruského raketového úderu, který ve čtvrtek zasáhl pětipatrový obytný dům na jihu Ukrajiny, se zvýšil na 11. V sobotu o tom informovaly ukrajinské záchranné služby.

    Ukrajina nařídila povinnou evakuaci rodin a zranitelných obyvatel z frontového města Kupjansk a přilehlých severovýchodních území. Příkaz k evakuaci byl vydán kvůli "nestabilní bezpečnostní situaci" způsobené neustálým ostřelováním města a jeho okolí ze strany Ruska, uvedla agentura. Ruské jednotky se stáhly z klíčových měst v severovýchodní Charkovské oblasti, včetně Kupjansku, a Ukrajina je znovu dobyla loni v září.

-  Generál sir Richard Shirreff, bývalý zástupce vrchního velitele spojeneckých sil NATO v Evropě, vyzval k urychlení dodávek vybavení a podpory Ukrajině, aby Ukrajinci dostali "nástroje, které potřebují k výkonu své práce",


-  Ruský ministr obrany vzácně navštívil moskevské jednotky na Ukrajině.
V prohlášení na Telegramu ruské ministerstvo obrany uvedlo, že Sergej Šojgu "provedl inspekci předsunutého velitelského stanoviště jedné z formací Východního vojenského okruhu v jižním doněckém směru".

- Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsola během sobotní návštěvy země vyzvala, aby bylo Ukrajině umožněno zahájit jednání o členství v EU ještě v tomto roce. Uvedla, že "doufá", že rozhovory by mohly začít ještě letos.

- Popis ruské invaze ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem jako "války, kterou se snažíme zastavit a která byla zahájena proti nám s využitím ukrajinského lidu" se na akci v indickém Dillí setkal se smíchem.

- Marjorie Taylor Greeneová, vlivná krajně pravicová republikánka v Kongresu, vyzvala USA, aby zastavily pomoc Ukrajině, a uvedla, že prezident Joe Biden "vystavuje celý svět riziku třetí světové války".

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4093

Diskuse

Obsah vydání | 7. 3. 2023