Ukrajina používá vlastní řízené rakety s větším doletem, než mají rakety odpalované HIMARSem

3. 3. 2023

čas čtení 2 minuty
I když se vyrábí v malých počtech, Vilcha-M může zasáhnout cíle vzdálené 110 km s mnohem větší hlavicí než M31 vypálené HIMARSem, upozorňuje Howard Altman.

Ukrajina s minimálním rozruchem vyvinula a použila v boji řízenou dělostřeleckou raketu s delším doletem a těžší hlavicí než vychvalovaná munice GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket Systems) poskytnutá USA a spojenci.

Nazývá se Vilcha-M a jedná se o upravenou 7,6 m dlouhou sovětskou dělostřeleckou raketu salvového raketometu BM-30 Smerč.

Vilcha-M má dostřel 110 km, ráži 300 mm a bojovou hlavici o hmotnosti 220 kg, která může zasáhnout cíle s velkou přesností, řekl Ivan Vinnyk, první zástupce šéfa Národní asociace ukrajinského obranného průmyslu.

Pro srovnání, munice GMLRS - odpalovaná raketovými systémy M142 High Mobility Artillery Rocket Systems neboli HIMARS a M270 Multiple Launch Rocket System (MLRS) poskytnutým Ukrajině - má dostřel zhruba 80 km, ráži 227 mm a 91 kg hlavici.

"Ano, Vilcha byla použita v boji," řekl Vinnyk v úterý během konference Americko-ukrajinského bezpečnostního dialogu XV, která se konala v Národním tiskovém klubu ve Washingtonu. Nemohl prozradit přesné místo, kde byly rakety Vilcha-M použity.

V následných rozhovorech ve středu Vinnyk řekl The War Zone, že modifikační program Vilcha-M začal v roce 2018 a že bylo vyrobeno asi 100 kusů.

Poprvé byly použity v boji v květnu 2022, dodal.

Jejich přesnost je posílena takzvanými "plynovými kormidly" - desítkami malých otvorů emitujících pohonné látky - používaných k nasměrování rakety na cíl prostřednictvím naváděcího systému GPS. Zatímco Vilcha-M je prý docela přesná munice, jak moc přesná není v tuto chvíli zveřejněno.

Otázky ohledně použití Vilchy-M byly vzneseny minulý týden poté, co bylo v noci zasaženo okupované přístavní město Mariupol v Azovském moři - v té době asi 80 km od nejbližšího postavení ukrajinských jednotek.

A existují plány na modifikaci rakety Vilcha-M, aby se zvýšil dolet na 150 km.

Celý článek v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
8389

Diskuse

Obsah vydání | 7. 3. 2023