Válka na Ukrajině: Západní "umírnění" nenabízejí žádné řešení

1. 3. 2023

čas čtení 3 minuty
Za poslední rok se západní lídři museli vzdát mnoha předpokladů, které měli o Ukrajině a Rusku. Ale stále si teprve musejí uvědomit, že chtějí dvě věci, které se vzájemně vylučují: Ukrajina má podle nich vyhrát válku, aniž by Rusko utrpělo porážku, píše Alexandr Skobov.

Západní lídři tuto vnitřně nekonzistentní agendu udržují, protože se chtějí vyhnout eskalaci, ale také proto, že nechápou povahu Putinova systému a to, jak takový přístup dává Putinovi šanci pokračovat ve vydírání Západu - vyhrožovat tím, čeho se cíl jeho vydírání bojí.

A pokud Západ nepochopí, kdo kremelský vůdce je a jak vládne Rusku, Putin může být schopen vyjít z tohoto konfliktu z vnitropolitického hlediska spíše posílený než oslabený. A dokonce bude mít šanci konflikt udržet v chodu způsoby, které by mu mohly poskytnout částečné vítězství v zahraničí, navzdory hrdinství ukrajinského národa.

Jak Putinova válka na Ukrajině přechází do druhého roku, západní analytická centra stále častěji hovoří o "reálné vyhlídce na prodlouženou válku", ve kterou na začátku téměř nikdo nevěřil. Zpočátku nevěřili, že Ukrajina ustojí útok, a kapituluje.

Pak tato centra nevěřila, že by se ruská společnost, zvyklá na postindustriální uvolnění, ukázala jako zcela necitlivá k bolesti z obrovských ztrát v tom, co zjevně není obranná válka. Nechápali a v mnoha případech nechápou, že Rusové zůstávají lhostejní nejen k bolesti druhých, ale i ke své vlastní bolesti.

Mnozí v těchto centrech i jinde stále odmítají uznat Putinův režim jako reinkarnaci nacismu především proto, že ve společnosti nevidí skutečnou politickou a ideologickou mobilizaci, jako byla ta, která existovala v hitlerovském Německu. Neexistuje žádné "pravé masové nadšení", ale pouze jeho čistě formální a bledá imitace.

To je však základní princip způsobu, jakým Putin vybudoval svůj systém. Putinův postmoderní nacismus je nacismus de minimis. Jenže to je to, co mu dodává vitalitu, protože společnost není vůbec posedlá touhou po vítězství nebo zvláště zraněná v případě neúspěchu.

Kvůli této kombinaci už neexistuje jistota, že se Putinův režim začne hroutit třeba i po ‚ztrátě‘ Krymu, jehož získání kdysi nakrátko zapálilo srdce Rusů. Teď se o to taky nemusí tolik zajímat.

A když jsme vypnuli jak svědomí, tak schopnost racionálně uvažovat, dostáváme stejný výsledek jako v hitlerovském Německu: Lidi, kterým vláda může způsobit jakoukoli ohavnost a které může donutit ke spáchání jakékoli ohavnosti. Pokud Západ odmítne vidět, že tento režim musí být poražen, i když to bude vyžadovat eskalaci, budoucnost je skutečně ponurá.

Dokud Západ věří, že jeho prvním operačním principem musí být vyhnout se jakékoli eskalaci, nacistický diktátor Ruska má schopnost vydírat svět přesně tímhle - protože může eskalovat konflikt dle libosti, něčím, co nemusí přinést vojenské vítězství, ale vynutí si další psychologické vítězství nad Západem.

To nelze dopustit. Ukrajina musí vyhrát a Putinovo Rusko musí být poraženo. Jakýkoli jiný výsledek bude porážkou nejen pro Ukrajinu, ale pro Západ jako celek.

Celý článek v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4950

Diskuse

Obsah vydání | 7. 3. 2023