Ruská agrese na Ukrajině: Kyjevské síly se blíží k Chersonu, získávají zpět desítky měst na jihu

11. 11. 2022

čas čtení 17 minut
-  V Chersonu byla vztyčena ukrajinská vlajka, Rusko prohlásilo, že ústup sil je "dokončen"




- Zdá se, že ústup ruských jednotek z klíčového strategického města Cherson se zvrhl v chaotické scény uprostřed zpráv o opuštění zraněných vojáků, ukrajinském ostřelování přechodů vojsk přes řeku Dněpr a o tom, že některé ruské jednotky mají uniknout jakýmkoli způsobem.

Odhadem 20 000 ruských vojáků zůstalo  na západní straně Dněpru ve městě Cherson a jeho okolí.

Objevily se také snímky ukazující, že v centru Chersonu byla přes noc vyvěšena velká ukrajinská vlajka, pravděpodobně partyzány, kteří ve městě působili, protože obyvatelé z velké části zůstali doma a některé ruské zprávy naznačovaly, že do města vstoupily ukrajinské speciální jednotky.

Podle ukrajinských odhadů se polovina ruských vojáků do čtvrtečního večera stáhla za řeku a záběry zveřejněné na ruských sociálních sítích naznačovaly paniku v některých jednotkách, které se snažily uniknout.

Rusko ve středu oznámilo, že se stáhne ze západního břehu Dněpru, který zahrnuje město Cherson, jediné regionální město, které Moskva od únorové invaze na Ukrajinu dobyla.

- Neznámý ruský voják, který zveřejnil popis ústupu z jihoukrajinského města Cherson, popsal, jak jedna jednotka odhazuje své uniformy, a zároveň svalil vinu na ty v Rusku, kteří ústup racionalizují.

"Ahoj všichni, chlapi, jsem naživu," říká voják s viditelně unavenou tváří na pozadí noční oblohy.

"Co na to říct? Všechno, co jsem říkal, se stalo. Ti, kdo se snaží najít pro to ospravedlnění, srovnávat to s Borodinem [krvavá bitva během Napoleonovy invaze do Ruska] nebo čímkoli jiným, můžete, můžete je poslat do prdele. Těm, kteří si myslí, že příště už bude všechno v pořádku, řekněte, ať jdou do prdele.



 

- Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že stažení z Chersonu bylo dokončeno

Ruské ministerstvo obrany prohlásilo, že dokončilo stahování vojsk ze západního břehu řeky Dněpr v jižní části ukrajinské Chersonské oblasti, informovala agentura Tass.

Ve svém každodenním brífinku, z něhož citovaly ruské tiskové agentury, ministerstvo uvedlo, že všechny ruské síly a vybavení byly přesunuty na levý, neboli východní břeh Dněpru.

Uvedlo, že stažení bylo dokončeno v pátek ráno v 5 hodin moskevského času.

Rusko nařídilo stažení ve středu poté, co prohlásilo, že jeho pokusy udržet pozice a zásobovat vojáky jsou "marné" tváří v tvář sílící ukrajinské protiofenzívě.

Ministerstvo v pátek rovněž uvedlo, že na západní straně řeky, která zahrnuje regionální hlavní město Cherson, nezůstal jediný kus vojenské techniky ani jeden voják a že během stahování neutrpělo žádné ztráty na personálu ani vybavení.


- Podle Dr. Mikea Martina, vedoucího pracovníka v oblasti válečných studií na King's College London a bývalého důstojníka britské armády, byl ústup ruské armády z jihoukrajinského města Cherson zvládnut tak špatně, že se zdá pravděpodobné, že umožní ukrajinským silám vyřadit ruského nepřítele.

Rusko muselo ústup oznámit, protože se stahuje z území, které předtím anektovalo, ale zdá se, že ne všechny ruské jednotky byly o kroku ke stažení informovány, uvedl na Twitteru.

"A jak víme, ústup je ten nejtěžší vojenský manévr, který lze provést. Mnohem těžší je, když to oznámíte předem. Takže teď máme situaci, kdy ruské jednotky zacpávají cesty odchodu a nechávají se ostřelovat Ukrajinci."
 

- Antonivský most, jediný blízký silniční přechod z jihoukrajinského města Cherson na Ruskem kontrolovaný východní břeh řeky Dněpr, se zřítil, uvedla v pátek ukrajinská veřejnoprávní televize s odvoláním na místní obyvatele.

Vysílání Suspilne zveřejnilo fotografii, na níž jsou vidět chybějící celé části mostu. Další silniční přechod přes Dněpr je vzdálen více než 70 km od města Cherson.

Nebylo bezprostředně jasné, co zřícení mostu způsobilo. Rusko ve středu oznámilo, že se stahuje ze západního břehu Dněpru na druhou stranu.


- Spojené státy vyzvaly Ukrajinu, aby ruské stažení z jižního Chersonu využila jako platformu pro obnovení jednání,
až se politikové příští týden sejdou na jednání skupiny G20, píše deník Times (£).

Mark Milley, nejvyšší americký generál, uvedl, že setkání G20 je "příležitostí" pro vedoucí představitele, aby diskutovali o tom, jak ukončit boje.

Vladimir Putin se příští týden nezúčastní setkání vedoucích představitelů zemí G20 na Bali, potvrdili ve čtvrtek indonéští a ruští představitelé, čímž ukončili týdny spekulací o možné konfrontaci s americkým prezidentem Joem Bidenem.

- Škody na životním prostředí na Ukrajině způsobené osm měsíců trvající válkou s Ruskem narůstají a odborníci varují před dlouhodobými důsledky pro zemi.

Varování přicházejí v souvislosti s útoky Ruska na sklady pohonných hmot, při nichž se do ovzduší a podzemních vod uvolňují toxiny, které ohrožují biologickou rozmanitost, stabilitu klimatu a zdraví obyvatel.

Agentura Associated Press hovořila s Rickem Steinerem, americkým ekologem, který radil libanonské vládě v otázkách životního prostředí v důsledku měsíc trvající války mezi touto zemí a Izraelem v roce 2006.

"Kromě bojových ztrát je válka také peklem pro zdraví lidí, a to jak fyzické, tak psychické," řekl.

Agentura AP také informovala o tom, jak byl dům Olgy Lehanové poblíž řeky Irpin zaplaven, když Ukrajina zničila přehradu, aby zabránila ruským silám v útoku na hlavní město Kyjev jen několik dní po začátku války.

O několik týdnů později voda z jejího kohoutku zhnědla kvůli znečištění.


- Komentátoři se zabývají nepřítomností ruského prezidenta Vladimira Putina v souvislosti s oznámením o ústupu jeho sil z klíčových oblastí Ukrajiny.

Ústup byl záměrný, píše národní zpravodaj New York Times Neil MacFarquhar a dodává:

    S každým dalším výrazným neúspěchem na Ukrajině je však pro Putina stále těžší oddělit se od závanu neúspěchu, který postupně narušuje jeho image rozhodného a nezdolného vůdce.

Profesor Mark Galeotti, odborník na moderní Rusko, mezitím naznačuje, že Putin se tím, že zjevně předává moc moudřejším generálům, učí ze svých chyb.


- Ruští vojáci opouštějí zraněné kamarády při ústupu z jihoukrajinského města Cherson, píše Daily Telegraph.


Nikolaj, ukrajinský voják bojující v regionu, novinám řekl:

    Ruské jednotky se stahují do opevněnějších pozic. Stále však zůstávají obydlená místa, kde jsme viděli boje.

    Stahují se, protože utrpěli ztráty, velmi těžké ztráty. Navíc ani neberou těla svých vojáků a nechávají tam raněné.

- Podle nejnovějšího hodnocení britského ministerstva obrany mají ruské útoky na elektrická zařízení nepřiměřený dopad na civilní obyvatelstvo na Ukrajině a nevybíravě zasahují do kritických funkcí, jako je zdravotnictví a vytápění.


"Pokračující upřednostňování kritické národní infrastruktury před vojenskými cíli naznačuje ruský záměr zasáhnout morálku civilistů," dodává se v něm.

V aktualizaci se uvádí, že Rusko od 10. října zaútočilo na Ukrajinu kampaní úderů zaměřených na infrastrukturu elektrické energie. K tomu docházelo ve vlnách, z nichž poslední se uskutečnila 31. října, kdy bylo poprvé zacíleno na zařízení vodní přehrady.

Obnovitelnost je různá a pokračující útoky budou mít téměř jistě důsledky pro propojené systémy zásobování vodou a vytápění, které civilní obyvatelstvo pocítí nejvýznamněji v zimním období, kdy se zvýší poptávka.


- Podle svědků z Moskvy to nevypadá, že by se Vladimír Putin obával, že prohrává. Zřejmě počítá s tvrdou zimou na Ukrajině, jíž budou postiženy miliony lidí, protože Putin jim zničí bombardováním infrastrukturu. Putin také předpokládá, že zima a drahota odradí západní země od podpory Ukrajiny. Je trpělivý a předpokládá, že jeho útok proti Ukrajině je běh na dlouhou míli, a Západ nebude mít výdrž.



- Ukrajina předpokládá, že Rusku potrvá nejméně týden, než se stáhne z města Cherson; Volodymyr Zelenskij konstatuje, že "41 osad bylo osvobozeno" poté, co je opustila ruská vojska


- Írán a Rusko nacházejí společnou řeč díky válkám v Sýrii a na Ukrajině


Když do Íránu přiletělo ruské letadlo se 140 miliony eur v hotovosti a kořistí  západních zbraní, výměnou za íránské bezpilotní letouny, znamenalo to novou etapu v sedmiletém spojenectví dvou nepravděpodobných kamarádů.

Dodávka hotovosti a zbraní byla údajně uskutečněna v srpnu poté, co Rusko obdrželo první dodávky bezpilotních letounů na podporu své války na Ukrajině. Jednalo se o první známý příspěvek Íránu k ruské ofenzívě v Evropě. Pouto mezi oběma zeměmi však vzniklo na jiném válkou zpustošeném kontinentu, na Blízkém východě.


- Ukrajinské úřady hlásí noční ruský útok na výškovou budovu ve městě Mykolajiv na jihu země.

Starosta města Alexandr Senkevič uvedl, že byla ostřelována obytná čtvrť města, což si vyžádalo dva mrtvé a dva zraněné.

"Zkáza od pátého do prvního patra. Zatím jsou známi dva mrtví a dva zranění. Záchranné složky pokračují v pátrací a záchranné operaci," uvedl. 



- USA pošlou Ukrajině další vojenskou pomoc ve výši 400 milionů dolarů

Spojené státy pošlou Ukrajině další vojenskou pomoc ve výši 400 milionů dolarů, oznámili ve čtvrtek jejich představitelé.

Podle Pentagonu bude balík pomoci obsahovat velké množství munice a poprvé čtyři vysoce mobilní systémy protivzdušné obrany Avenger.

    Tato zvýšená protivzdušná obrana bude pro Ukrajinu klíčová, protože Rusko nadále používá řízené střely a bezpilotní letouny íránské výroby k útokům na kritickou civilní infrastrukturu," uvedl poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

USA rovněž nakoupí 100 000 kusů dělostřeleckých houfnic od jihokorejských výrobců, které poskytnou Ukrajině, dodal úředník.

- Stažení ruských vojsk z města Cherson potrvá týden, tvrdí Ukrajina

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov uvedl, že Rusku potrvá nejméně týden, než se stáhne z města Cherson.

Rusko má v regionu stále 40 000 vojáků a zpravodajské informace ukázaly, že jeho síly zůstaly ve městě a jeho okolí, uvedl Reznikov v rozhovoru pro agenturu Reuters ve čtvrtek.

    Není tak snadné stáhnout tyto jednotky z Chersonu během jednoho dne nebo dvou dnů. Jako minimum [to bude trvat] jeden týden".

Dodal, že podle zpravodajských informací zůstávají ruské síly uvnitř města, v jeho okolí a na západním břehu Dněpru.

Vadym Skibickij, zástupce šéfa ukrajinské vojenské rozvědky, odhadl, že na pravém břehu města je stále více než polovina ruských sil, jejichž počet byl dříve odhadován na 20 000. "V současné době je na pravém břehu Dněpru rozmístěno více než polovina ruských vojáků.

- Ukrajina se blíží k Chersonu, získala zpět desítky měst

Ukrajina uvádí, že její síly získaly zpět desítky měst a vesnic na jihu Ukrajiny, které byly zaminovány a opuštěny ruskými jednotkami, a blíží se k předměstí strategického hlavního města Chersonu.

Volodymyr Zelenskij ve svém čtvrtečním večerním projevu uvedl, že "desítky ukrajinských vlajek se již vrátily na své právoplatné místo".

Dnes máme dobré zprávy z jihu," řekl ukrajinský prezident. "Bylo osvobozeno 41 osad."

Ukrajina prohlásila, že osvobodila klíčové město Snihurivka, které leží asi 32 km severně od Chersonu. Objevily se také snímky ukrajinských vojáků s ukrajinskou vlajkou v Kyslivce, vesnici nedaleko Klapajy a asi 15 km od centra Chersonu.

Zdálo se, že se zmenšuje i velká kapsa kolem města, kterou kdysi držely ruské síly. Video zveřejněné ruskými vojáky ustupujícími přes Dněpr se zdálo potvrzovat, že přinejmenším část vojáků se již stáhla.

Kyjev uvedl, že se obává spěchat a prohlašovat, že zvítězil, a varoval, že se může jednat o past ze strany Kremlu.

Velitel ukrajinské armády Valerij Zálužnyj uvedl, že Kyjev zatím nemůže potvrdit, zda se Rusko skutečně stahuje z města, ale uvedl, že kyjevské síly postoupily od 1. října v regionu o 36,5 km a dobyly zpět 41 vesnic a měst.

Z toho jen ve středu bylo obsazeno 12 obcí.

  Ukrajinské síly se blíží k předměstí jižního města Cherson poté, co Rusko oznámilo, že jeho jednotky začaly ustupovat. Ukrajina prohlásila, že osvobodila klíčové město Snihurivka, které leží asi 32 km severně od Chersonu. Objevily se také snímky ukrajinských vojáků s ukrajinskou vlajkou v Kyslivce, vesnici nedaleko Klapajy a asi 15 km od centra Chersonu.

    Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že v regionu probíhá jeho stahování. "Jednotky ruských vojsk manévrují na připravené pozice na levém břehu řeky Dněpr v přísném souladu se schváleným plánem."

    Ukrajinské jednotky pokračovaly v postupu na Cherson ze severu, východu a západu, protože se zdálo, že se velká kapsa kolem města, kterou kdysi držely ruské síly, zmenšuje. Video zveřejněné ruskými vojáky ustupujícími přes Dněpr se zdálo potvrzovat, že přinejmenším část jednotek se již stáhla.

    Ukrajinský ministr obrany uvedl, že Rusům bude trvat nejméně týden, než opustí město Cherson, a že Moskva má v Chersonské oblasti stále kontingent 40 000 vojáků. "Není tak snadné stáhnout tyto jednotky z Chersonu během jednoho dne nebo dvou dnů. Minimálně (to bude) trvat týden," řekl Oleksij Reznikov agentuře Reuters. Dodal, že podle zpravodajských informací ruské síly zůstávají uvnitř města, v jeho okolí a na západním břehu Dněpru. Vadym Skibickij, zástupce šéfa ukrajinské vojenské rozvědky, odhadl, že na pravém břehu města je stále více než polovina ruských sil, jejichž počet byl dříve odhadován na 20 000. Podle jeho slov se ruské síly nacházejí na pravém břehu města.

    Kyjev uvedl, že se obává spěchat a prohlašovat, že zvítězil, a varoval, že by se mohlo jednat o past ze strany Kremlu. Velitel ukrajinské armády Valerij Zálužnyj uvedl, že Kyjev zatím nemůže potvrdit, zda se Rusko z města skutečně stahuje, ale kyjevské síly od 1. října v regionu postoupily o 36,5 km a dobyly zpět 41 vesnic a měst. Z toho jen ve středu obsadily 12 obcí.

- Ve čtvrtek pozdě večer se objevily nepotvrzené zprávy o explozích při ostřelování okolí přehrady Nová Kachovka. Kyjev opakovaně varoval, že 30 metrů vysoké hydroelektrické zařízení by mohlo být cílem ruských útoků.

- Nejvyšší americký generál a předseda sboru náčelníků štábů odhaduje, že ruská armáda zaznamenala na Ukrajině více než 100 000 zabitých a zraněných vojáků, a dodává, že kyjevské ozbrojené síly "pravděpodobně" utrpěly podobný počet obětí. Výroky Marka Milleyho nabízejí dosud nejvyšší americký odhad ztrát.

-  Britská vláda v rámci nového sankčního režimu zmrazila aktiva oligarchů a dalších Rusů v hodnotě více než 18 miliard liber. Podle zprávy zveřejněné ve čtvrtek byly sankce uvaleny na 1 271 osob - včetně bývalého majitele fotbalového klubu Chelsea Romana Abramoviče a "niklového krále" Vladimira Potanina, druhého nejbohatšího člověka v Rusku.

- Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že v regionu probíhá jeho stahování. "Jednotky ruských vojsk manévrují na připravené pozice na levém břehu řeky Dněpr v přísném souladu se schváleným plánem."


Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4912

Diskuse

Obsah vydání | 15. 11. 2022