Írán: Soud nařídil oslepení tří lidí. Podepište petici

10. 11. 2022

čas čtení 1 minuta
tři lidé jsou v Íránu odsouzeni k nařízenému oslepení. Tělesné tresty jsou v zemi dodnes běžné a tamní justice uplatňuje krutý princip „oko za oko”. Odsouzení už byli převezeni do věznice v Teheránu, kde má být trest brzy vykonán.
© Science Photo Library
Množství fyzických trestů, včetně bičování, amputací nebo poprav, v Íránu dramaticky roste. Existují podezření, že tamní úřady zvyšují počty i tempo vykonávání trestů plánovaně.


Mezinárodní právo mučení i další formy týrání jednoznačně zakazuje. Postavme se nelidskému zacházení a požadujme zrušení rozsudků a spravedlivý soud.
Podepíšu petici
Můžete také napsat dopis íránskému vedoucímu soudní správy. Zvýšíte tím šance, že odsouzení ještě uniknou nařízenému zmrzačení.
 
V Íránu stále pokračují rozsáhlé protivládní protesty vyvolané smrtí mladé Mahsy Amíní. Tamní režim se snaží protestující zastrašit pomocí brutálních zásahů policie.
© Private
Během policejních útoků dochází k nelítostnému bití, používání slzného plynu a střelbě do davu ostrými náboji. Mnoho lidí zemřelo, jiní byli bolestivě zraněni či oslepeni. Kvůli možnému zatčení se ale bojí vyhledat lékařskou pomoc.
Požadujme konec násilných praktik íránského režimu a jejich nezávislé prošetření OSN.
Můžete také apelovat na ministra zahraničí Jana Lipavského, aby vznik nezávislého vyšetřovacího mechanismu OSN inicioval. Pomůžete tím ukončit útoky na íránské demonstranty.

1
Vytisknout
6317

Diskuse

Obsah vydání | 15. 11. 2022