Ruská agrese na Ukrajině: Americký generál odhaduje, že bylo zabito a zraněno více než 100 000 ruských vojáků

10. 11. 2022

čas čtení 6 minut
. Ruský televizní komentátor se nebude vyjadřovat o odchodu ruských vojsk z Chersonu, protože kdyby to schválil, bylo by to porušení celistvosti Ruské federace, za což by skončil na několik let ve vězení, a kdyby to neschválil, byl by to výsměch ruské armádě, za což by také skončil na několik let ve vězení: 







- Putin se nebude účastnit summitu G20, aby se nedostal do konfliktu se světovými politiky:

- Čtvrteční ruský tisk nespojuje odchod Rusů z Chersonu s Putinem, ale s ministrem obrany Šojguem a velitelem agrese na Ukrajině Surovikinem. Používá eufemistické výrazy jako "manévr", nikoliv "útěk". Jen Nezavisimaja gazeta si dovolila ostře kritizovat ruský systém vlády, založený na nekritizovatelném "vůdci" - který tedy ovšem nesmí dělat chyby:

- Ukrajina reaguje na výroky o odchodu ruských vojsk z Chersonu opatrně

Vzhledem k tomu, že podrobnosti o přesunech ruských vojsk v Chersonu zůstávají neprůhledné, někteří ukrajinští vysocí představitelé varovali před předčasnými oslavami, dokud nebude jasnější úplný obraz situace na místě.

Volodymyr Zelenskij ve středu večer ve svém celostátním projevu vyzval ke zdrženlivosti, přestože "dnes v mediálním prostoru panuje velká radost": "Nepřítel nám nepřináší dárky, nedělá 'gesta dobré vůle'. Jen sami my  se probojováváme."

"A když bojujete, musíte pochopit, že každý krok je vždycky proti  odporu nepřítele, vždycky jsou to ztráty životů našich hrdinů. Proto postupujeme velmi opatrně, bez emocí, bez zbytečného rizika. V zájmu osvobození celé naší země a tak, aby ztráty byly co nejmenší".

Mychajlo Podoljak, Zelenského poradce, uvedl v prohlášení pro agenturu Reuters: "Dokud nad Chersonem nebude vlát ukrajinská vlajka, nemá smysl mluvit o ruském ústupu."

Později napsal na Twitteru: "Nevidíme žádné známky toho, že by Rusko opustilo Cherson bez boje."

Oleksij Arestovyč, další vysoký prezidentův poradce, uvedl, že záměry Moskvy zůstávají nejasné. "Stahují se, ale ne v takové míře, kdyby šlo o úplné stažení nebo přeskupení," řekl ve videu zveřejněném na Telegramu ve středu večer.

"A prozatím neznáme jejich záměry - zapojí se do bojů s námi a pokusí se udržet město Cherson? Postupují velmi pomalu," dodal.
 

 
- Ruské jednotky dostaly rozkaz k ústupu z Chersonu


Ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil ruským vojákům, aby opustili oblast zahrnující ukrajinské město Cherson, jediné regionální město, které Moskva od únorové invaze dobyla.

Generál Sergej Surovikin, velitel ruské agrese na Ukrajině, v televizním komentáři uvedl, že doporučil stažení ruských jednotek ze západního břehu řeky Dněpr s odvoláním na logistické potíže.

"Cherson nemůže být plně zásobován a fungovat. Rusko udělalo vše pro to, aby zajistilo evakuaci obyvatel Chersonu," řekl Surovikin Šojguovi.

    Zachráníme životy našich vojáků a bojeschopnost našich jednotek. Držet je na pravém [západním] břehu je zbytečné. Některé z nich mohou být použity na jiných frontách," řekl Surovikin.

Rozkaz k ústupu přišel v době, kdy ukrajinské síly pokračovaly v útoku na ruské pozice na západní straně řeky, včetně okolí klíčového města Snihurivka.

Ačkoli se tento krok očekával, aby se zabránilo obklíčení ruských sil Ukrajinou na západní straně řeky, Surovikinovo holé přiznání, že ruské síly nemohou účinně operovat, přichází navzdory nedávným snahám Kremlu posílit chersonskou frontu za cenu toho, že se vzdá velké části východu Ukrajiny.

- Nejvyšší americký generál a předseda sboru náčelníků štábů Mark Milley odhaduje, že ruská armáda zaznamenala na Ukrajině více než 100 000 zabitých a zraněných vojáků, a dodává, že kyjevské ozbrojené síly "pravděpodobně" utrpěly ve válce podobný počet obětí.


- Joe Biden řekl, že stažení ruských vojáků z Chersonu je "důkazem", že ruská armáda má "skutečné problémy". Během středeční tiskové konference v Bílém domě americký prezident řekl, že "už nějakou dobu věděl", že k tomu dojde.

- Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg uvedl, že ruský ústup je "součástí celkového vzorce", který ukazuje, že Moskva "absolutně ztratila dynamiku". "Ale neměli bychom Rusko podceňovat, stále má schopnosti," řekl pro Sky News. "Viděli jsme drony, viděli jsme raketové útoky. Ukazuje to, že Rusko stále může způsobit velké škody."

- Zástupce vedoucího Ruskem dosazené správy v Chersonské oblasti zemřel při autonehodě, informovaly státní tiskové agentury s odvoláním na místní Ruskem podporované představitele. Kirill Stremousov, dříve blogger a politický marginál zaměřený proti očkování, se stal jednou z nejvýraznějších veřejných tváří ruské okupace Ukrajiny. Putin Stremousova posmrtně vyznamenal Řádem odvahy, uvedl ve středu Kreml.

- Vysocí představitelé OSN se v pátek plánovali v Ženevě setkat se členy ruské delegace na vysoké úrovni, aby projednali prodloužení dohody o dodávkách obilí na Ukrajinu, uvedl mluvčí OSN. "Budou pokračovat v probíhajících konzultacích na podporu úsilí generálního tajemníka Antónia Guterrese o úplné provedení obou dohod podepsaných 22. července v Istanbulu," uvedl mluvčí.

- Jens Stoltenberg uvedl, že Vladimir Putin se při invazi dopustil "několika obrovských chyb", včetně podcenění schopnosti NATO podpořit Ukrajinu.

-  Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Moskva je čas od času v kontaktu s americkými představiteli, a potvrdilo, že brzy proběhnou konzultace mezi USA a Ruskem o smlouvě o snížení počtu jaderných zbraní New Start, poslední zbývající dohodě o kontrole zbrojení mezi dvěma největšími jadernými mocnostmi světa.

 
Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6479

Diskuse

Obsah vydání | 15. 11. 2022