Putinův mluvčí: Útěk Rusů z Chersonu "není ponižující"

11. 11. 2022

čas čtení 6 minut
- Ruští vojáci utíkají, pěšky, po pontonovém mostě přes řeku Dněpr:


- Putinův tiskový mluvčí popírá, že by stažení ruských vojáků z  Chersonu bylo ponižující

Tiskový mluvčí Vladimira Putina Dmitrij Peskov v pátek ráno při rozhovoru s novináři popřel, že by ruský útěk z Chersonu bylo pro Kreml ponižující.

Peskov uvedl, že nelituje toho, že město na jihu Ukrajiny bylo koncem září při okázalé ceremonii připojeno k Rusku.

Kreml sdělil, že dokončil stahování svých vojsk z Chersonu a opustil jediné regionální hlavní město, které jeho jednotky  za téměř devět měsíců bojů dobyly.

Peskov trval na tom, že město je stále součástí Ruska, uvedla agentura France Presse (AFP). "Jedná se o subjekt Ruské federace. V tom se nic nemění a ani měnit nemůže," řekl Peskov novinářům.


- Ukrajinské ozbrojené síly podle zpráv dosáhly centra města Cherson. Ústup Ruska z tohoto klíčového strategického města se zvrhl v chaotické scény.

Uprostřed zpráv o opuštění nebo zajetí zraněných ruských vojáků, ukrajinském ostřelování vojenských přechodů přes řeku Dněpr, jeden z ruských vojáků vyprávěl o tom, že některým jednotkám bylo řečeno, aby unikly jakýmkoli způsobem.

Na fotografiích zveřejněných v pátek ráno na sociálních sítích z Chersonu bylo údajně vidět, jak ukrajinské pěšáky vítají obyvatelé městské čtvrti Korabelnyj a v pozadí je vidět městská posádková hospoda.

Člen chersonské oblastní rady agentuře Reuters řekl, že téměř celé město je pod kontrolou ukrajinských ozbrojených sil.

Obyvatelům bylo doporučeno, aby zůstali doma, zatímco bude pokračovat pátrání po ruských jednotkách, které jsou stále ve městě. Někteří se při pokusu o útěk utopili v řece Dněpr.

- Ukrajinci vítají v Chersonu ukrajinské vojáky:




- Zelenskij v Den veteránů: Zvítězíme! 





 - Ukrajinská vojenská rozvědka GUR vyzvala ruské vojáky, kteří po stažení zůstali v Chersonu, aby se vzdali.

Objevily se zprávy, že někteří ruští vojáci byli během rozkazu ke stažení opuštěni Někteří se převlékli do civilního oblečení, ale existují obavy, že mohou být stále ozbrojeni.

V prohlášení zveřejněném na svých kanálech na sociálních sítích to uvedla obranná rozvědka Ukrajiny: "V případě dobrovolného zajetí vám Ukrajina zaručuje přežití a bezpečí. Dodržujeme Ženevské konvence, zaručujeme válečným zajatcům stravu, lékařskou péči a možnost vaší výměny za vojáky ukrajinských ozbrojených sil držené v zajetí v Ruské federaci. Vzdát se do zajetí je bezpečné po předchozím projednání podmínek vzdání se s pověřenými zástupci ukrajinského velení zavoláním na horkou linku státního projektu Ukrajiny "Chci žít"."

Poskytli telefonní čísla nebo vojákům sdělili aby se přiblížili k ukrajinské armádě se zbraní zavěšenou přes rameno, s bílou vlajkou nebo látkou a vykřikli "Vzdávám se".




- Záběry ukazují ukrajinské vojáky v centru Chersonu.

Na záběrech ze sociálních sítí se zdá, že ukrajinské jednotky přijíždějí do centra Chersonu, neboť některé z nich byly viděny několik metrů od náměstí Svobody, kde v pátek partyzáni vztyčili vlajku země.

Ukrajinské vojáky s radostí vítají davy lidí, kteří na ně čekali, aby je přivítali.


- Šéf ruské žoldácké skupiny Wagner Jevgenij Prigožin prohlásil, že jeho organizace začala v ruských regionech sousedících s Ukrajinou cvičit civilisty, aby vytvořili domobranu a vybudovali opevnění.

"Wagner pomáhá a bude pomáhat obyvatelstvu v pohraničních oblastech, aby se naučilo stavět inženýrské stavby, cvičit a organizovat domobranu," citovala Prigožina tisková služba jeho společnosti Concord.

Dodal, že "obrovské množství lidí je již připraveno bránit svou zemi".

Prigožin uvedl, že hlavním cílem společnosti Wagner je zahájit výstavbu opevnění a výcvikových škol v Belgorodské a Kurské oblasti, které se v posledních měsících pravidelně dostávají pod palbu útoků, z nichž Moskva viní ukrajinskou armádu.

"Chcete-li mír, připravte se na válku," řekl podle agentury AFP a zdůraznil, že každý Rus má právo bránit svou vlast podle vlastního uvážení.

Prigožin v září poprvé prozradil, že v roce 2014 založil skupinu Wagner, aby bojovala na Ukrajině, a přiznal její přítomnost v Africe, na Blízkém východě a v Latinské Americe.

Stalo se tak poté, co on i Kreml dlouho popírali, že by tato skupina existovala. Služba v žoldu je pro Rusy i nadále nelegální.

- Předpokládá se, že při ruském útoku na výškovou budovu v Mykolajivu v pátek brzy ráno zahynulo sedm lidí.

V prohlášení na Telegramu to uvedl Vitalij Kim, náčelník mykolajivské oblastní vojenské správy: "V pětipatrové budově je bohužel již sedm mrtvých."

 



2
Vytisknout
4694

Diskuse

Obsah vydání | 15. 11. 2022