Gepard změnil válku – proto Kyjev nyní zoufale žádá Marder

16. 9. 2022

čas čtení 5 minut
Osvobozování ukrajinskými silami je také zásluhou německého samohybného protiletadlového kanónu Gepard. Přestože Bundeswehr ho vyřadil již před deseti lety, jeho bojová účinnost je obrovská. Nyní Kyjiv požaduje další krok – pro Scholze a Lambrechtovou je ošidný, upozorňuje Gerhard Hegmann.

Až na konci listopadu v Kataru začne mistrovství světa ve fotbale, bude stát poblíž fotbalových stadionů, aby odvrátil potenciální útoky teroristických dronů: Protiletadlový kanón Gepard, vyvinutý v Německu před více než 50 lety.

Přestože byl v roce 2012 vyřazen z výzbroje Bundeswehru, stále ohromuje svými schopnostmi. V Kataru bude působit jen preventivně, ale na Ukrajině střílel živě a nedávno podtrhl svou výjimečnou roli při odrážení ruských vetřelců.

Ukrajinské ozbrojené síly nedávno slavily největší úspěchy při znovuzískání svého území od Rusů, také pomocí starého německého obrněnce. Možná jde o zlom ve válce.

Ukrajinská vojenská zpravodajská služba zdůraznila zvláštní roli německého stroje vedle použití amerických raket při odstraňování radarových pozic, uvádí britský The Economist.

Kyjiv proto stále doufá v tanky Leopard nebo bojová vozidla pěchoty Marder vyvinutá v Německu. Výzva míří jak na dodávky tanků z Bundeswehru, tak na větší zásoby, které jsou skladovány u německých zbrojních společností.

Například starší bojová vozidla pěchoty Marder uložená u Rheinmetallu, kanóny Gepard u Krauss-Maffei Wegmann nebo kolem 100 starších tanků Leopard 1A5 u FFG Flensburger Fahrzeugbau.

Ukrajina zatím krok za krokem obdržela 24 ze 30 kusů Gepardu přislíbených kancléřem Scholzem. Ukrajinská armáda stroj oceňuje, protože se svými dvěma kanóny (ráže 35 milimetrů) a všestranným vyhledávacím radarem s dosahem 15 kilometrů a extrémně vysokou rychlostí palby dokáže bojovat nejen s letouny, vrtulníky nebo drony. Dohromady mohou kanńy vypálit až 1 100 ran za minutu.

Kolem vlastní osy za 2,5 sekundy

Gepard je považován za nejrychlejší zbraňový systém svého druhu – věž se svými dvěma kanóny se zcela otočí kolem vlastní osy za 2,5 sekundy. Od odhalení nepřítele k boji s ním to obvykle netrvá déle než čtyři sekundy.

S těmito schopnostmi může Rusko jen stěží podporovat pozemní jednotky svým letectvem. Navíc s příslušnou municí dokáže Gepard velmi efektivně zasáhnout i pozemní cíle.

To ale vojenským stratégům v Kyjivě nestačí. Z Německa a Holandska dostali také Panzerhaubitze 2000, které dokážou zasáhnout i vzdálené cíle dělostřeleckými granáty ráže 155 milimetrů. Přesto na Ukrajině chybí tanky a bojová vozidla pěchoty západní konstrukce, tedy modely vyhovující standardům NATO.

Ačkoli velké množství neporušených tanků sovětské výroby padlo do rukou Ukrajiny během nedávného unáhleného částečného ústupu ruských sil, nejde o západní tanky, o kterých Ukrajina věří, že by nabídly rozhodující výhodu v tankových bitvách pro další znovuzískání ukrajinského národního území.

Zatím žádné západní tanky

Neustále se spekuluje o tom, že by USA mohly dopravit tanky Abrams ze svých evropských skladů. Ale zatím na Ukrajině nejsou žádné západní tanky, ani od Britů s jejich modelem Challenger, ani z Francie s Leclercem, ani od německých a evropských uživatelů Leopardů, jako je Španělsko.

To je jistý rozpor, protože houfnice a dělostřelectvo střílejí ještě větší ráží než tanky. Panzerhaubitze 2000 je ještě větší a těžší než tank – nemůže střílet za jízdy.

V oblasti bojových vozidel pěchoty (Marder) nebo obrněných transportérů (Fuchs) jsou v klasifikaci vždy jemnosti v závislosti na tloušťce pancíře nebo ráži zbraně. Odborníci diskutovali o tom, jak by měly být klasifikovány dodávky vozidel z Nizozemska, Velké Británie, Dánska a Kanady na Ukrajinu.

Je nesporné, že Leopard a Gepard mají útočné a obranné schopnosti, zatímco bojová vozidla pěchoty, jako je Marder, poskytují pěchotě ochranu před palbou, přepravují vojáky a používají se jako útočná zařízení vedle tanků. Ukrajina říká, že tyto stroje potřebuje.

Ministryně obrany Christine Lambrechtová (SPD) a spolkový kancléř Olaf Scholz zatím svůj postup nedodat bojová vozidla pěchoty nebo tanky na Ukrajinu zdůvodňovali argumentem, že Německo nemůže jednat samo a musí být zajištěna aliance a národní obrana. Vylučují však i průmyslové zásoby tanků v podnicích, které by chtěly dodávat a podnikat.

Vojenský expert a profesor mezinárodní politiky na Univerzitě spolkových ozbrojených sil v Mnichově Carlo Masala má na otázku podpory Ukrajiny zbraněmi jasný názor: "Dodávky zbraní rozhodujícím způsobem přispěly k tomu, co nyní na Ukrajině děje," napsal nedávno prostřednictvím služby krátkých zpráv Twitter.

Zdroj v němčině: ZDE

1
Vytisknout
5007

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2022