Ruské "vítězství" na Ukrajině má být pouhý začátek

16. 9. 2022

čas čtení 1 minuta
Imperialistická povaha ruské akce a národně-osvobozenecká kvalita ukrajinské obrany jsou pouze vnějšími formami hlubšího konfliktu. Ve skutečnosti je jejich základem občanský konflikt, který sdílí celý postsovětský prostor, tvrdí Vladimir Pastuchov.

Válka, probíhá mezi dvěma extrémními radikálními menšinami: Tou, která prosazuje evropský projekt "velkého skoku" do moderního světa, a tou, jež prosazuje projekt euroasijský zahrnující "velký skok" do světa minulosti. Tato válka se ani tak netýká zdrojů (včetně území), jako hodnot.

Na Ukrajině většina populace patří k pokrokové proevropské menšině; v Rusku ale většina následuje reakční proimperiální menšinu. A obě společnosti jsou navíc vnitřně rozděleny: Ukrajina má lidi, kteří upřednostňují archaický přístup, a Rusko zase lidi, kteří upřednostňují ten moderní.

To vše komplikuje Západ, který je také rozdělený. Za fasádou širokého protiputinovského konsensu se skrývá hluboký vnitřní rozkol. Odpůrci pomoci Ukrajině jsou v současné době relativně klidní, ale nezmizeli. A kromě těch, kteří chtějí obchod s Ruskem, jsou tu další, ideologicky motivovaní.

Mezi ně patří nejen obyčejní extrémně pravicoví přátelé Putina, ale také levicoví radikální odpůrci kapitalismu, kteří považují Putinovo Rusko za dočasného spojence v boji se západním establishmentem. Západní lídři tak musejí brát v úvahu tyto spory doma, když počítají, kolik pomoci poskytnout Ukrajině.

V důsledku toho se válka pravděpodobně prodlouží a její výsledek bude pravděpodobně záviset na tom, která z těchto tří domácích situací, v Rusku, na Ukrajině a na Západě, se destabilizuje jako první. Která z nich to bude ale dnes ještě ani zdaleka není zřejmé.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
5419

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2022