Putinův projev byl odložen na zítra

20. 9. 2022

čas čtení 2 minuty


Účty na Telegramu oznamují, že Putinův projev, ohlášený na úterý večer, byl odložen na zítra. Upřímnou soustrast všem, kdo strávili poslední dvě hodiny sledováním ruské televize, píše Amy Mackinnon.

Nexta uvádí, že ruská televize přestala inzerovat Putinův projev a Putinův mluvčí Peskov není dosažitelný.

Propagandistka ruské televize Margarita Simonjan všem vzkazuje: "Jděte spát."

Putinův projev prý bude vysílán ve středu dopoledne, "až se vzbudí Dálný východ", uvádějí informace z Kremlu podle časopisu Forbes:

Putinův projev se prý bude vysílat ve středu ráno v 8 hodin moskevského času. Jiná informace, že to prý bude mezi devátou a desátou hodinou moskevského času.

Že by to bylo proto, že se Putin rozhodl svůj projev přepsat, poté co zaznamenal reakce na svůj "mistrovský plán" ohledně referend? ptá se Michajlo Podoljak:




V úterý večer dramaticky stoupl v Rusku počet vyhledávání podle otázky "Jak odjet z Ruska" - poté, co bylo oznámeno, že Putin promluví k národu poté, co parlament schválil nové zákony o "mobilizaci" a o "stanném právu".


Velký zájem v úterý večer  o ruské internetové stránky pro prodej letenek "Letět kamkoliv" :



Neuvěřitelné demonstrace v Íránu

20. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta


Neuvěřitelné demonstrace v Íránu poté, co v policejní vazbě zemřela mladá dívka Mahsa Amini, zatčená morální policií za to, že neměla řádně nasazený hidžáb. Ženy v Íránu už delší dobu protestují proti vynucování nošení hidžábu. Po smrti mladé dívky se demonstrace už celou řadu dní rozšířily po celé zemi. Ženy pálí hidžáby.

26007

Zelená energie a český průmysl

20. 9. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

V nedělních Otázkách V. Moravce jsem poslouchal především zástupce průmyslu pana Radka Špicara. Tématem byla energetika. Zaujalo mne, že podle pana Špicara český průmysl výrazně investuje do obnovitelných zdrojů a naráží při tom na zbytečné překážky dané úřady a legislativou. Pan Špicar v tomhle apeloval na vládu, aby průmyslu pomohla. Je zvláštní a výmluvné slyšet, jak zástupce průmyslu volá po rozvoji obnovitelných zdrojů, ačkoli čeští „experti“ tak často a tak rádi říkají, že tudy cesta nevede.

Rozhovor Britských listů 529. O kostlivcích ve skříni vlády Petra Fialy

19. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta



V neděli večer 18.9. vysílala česká média předtočený rozhovor premiéra Petra Fialy o energetické krizi. Hovořil o zastropování cen energií, o "deštníku proti chudobě" a apeloval na občany, aby energiemi šetřili. Ač velmi civilizovaný, Fialův projev byl velmi nekonkrétní a vynechal celou řadu závažných okolností. Dokáže přesvědčit občany, aby ho podpořili a zastaví to rostoucí podporu voličů pro populisty v ČR? O tom mluví Jan Čulík s politologem Jiřím Pehem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionalnitelevizi.cz od úterý 20.9. 2022.

Ruská agrese na Ukrajině: Jakékoli referendum o připojení okupovaných ukrajinských území k Rusku ukončí možnost rozhovorů, konstatuje Kyjev

20. 9. 2022

čas čtení 10 minut

- Mluvčí ukrajinského prezidenta prohlásil, že jakákoli šance na diplomatické řešení invaze skončí, pokud se na okupovaných územích uskuteční "referendum"

Jakákoli referenda o připojení k Rusku na Ruskem okupovaných ukrajinských územích zničí jakoukoli zbývající možnost rozhovorů mezi Kyjevem a Moskvou, citoval v úterý ukrajinský server Liga.net mluvčího kanceláře ukrajinského prezidenta.

"Bez referend stále existuje malá šance na diplomatické řešení. Po referendech - ne," citoval server Liga.net Serhije Nykyforova.

Vyjádřil se tak v reakci na to, že Ruskem dosazení úředníci ve čtyřech okupovaných ukrajinských regionech oznámili, že během příštího týdne plánují referenda o formálním připojení k Rusku.




 19148

Ukrajinská protiofenziva aneb Předzvěst dlouhého zamrzlého konfliktu?

20. 9. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Úspěšná ukrajinská protiofenziva na severu země se těší pochopitelnému, ba nadstandardnímu zájmu světových médií. Ačkoli se ukvapeným jedincům může zdát, že od nynějška to s Rusy půjde jenom z kopce, mohou se šeredně mýlit. Zainteresovaní hráči se navzájem obviňují z podkopávání diplomatických jednání, manipulací a lží, zatímco výhled na ukončení války neexistuje. Jestliže sledujete dění v této nešťastné zemi se střízlivou hlavou, snadno zjistíte, že nebýt masivní vojenské pomoci západních zemí, Ukrajinci by jen stěží odolávali náporu intervenčních vojsk, natož vedli poměrně úspěšnou protiofenzivu. NATO a první řadě USA jsou přímým aktérem válečného dění na Ukrajině. Ukrajinská spanilá jízda je předzvěstí dlouhé války.

 19251

Rusko právě prohrálo válku: Alla Pugačevová zaútočila na Putina

20. 9. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty


Když moderátor amerického zpravodajství CBS Walter Cronkite zakončil speciální vysílání o tehdy nedávné ofenzívě Tet vzácným, krátkým a silným úvodníkem, v němž navrhl, aby Amerika přestala bojovat ve vietnamské válce, prezident Lyndon Johnson, který to sledoval v přímém přenosu v Bílém domě, se obrátil k asistentům a řekl: "Jestli jsem ztratil Cronkita, ztratil jsem středostavovskou Ameriku."

 19149

Ještě naposledy k truchlení a pohřbu anglické královny Alžběty

20. 9. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut

Tak v pondělí ve volném dni v Británii konečně skončila saturační mediální hysterie posledních deseti dnů, kdy se britská média celou dobu nevěnovala skoro ničemu jinému než úmrtí královny Alžběty. Už jsme tu referovali o tom, že hodně lidí v Británii bylo touto přehnaně intenzivní pozorností smrti královně značně otráveno a vyskytly se názory, že to může napomoci republikánským náladám v Británii.

Téměř celodenní pohřeb královny Alžběty v pondělí 19.9. však vyvolal zřejmě i u kritických komentátorů velmi pozitivní reakce, mnoho lidí, zdá se, bylo akcí upřímně dojato. Zajímavě však shrnul po reportážích z celodenního pohřbu ve večerních zprávách smrt Alžběty, oficiální truchlení a postoj britských občanů vůči tomuto oficiálnímu truchlení a pohřbu v Channel 4 News jejich editor Gary Gibbon:

Rusko už nemá Luhansk plně pod kontrolou, Ukrajina tam osvobodila jednu vesnici

20. 9. 2022

čas čtení 4 minuty



Malé, ale symbolické vítězství na předměstí Lysyčanska podkopává jeden z klíčových Putinových válečných cílů


Ukrajina znovu dobyla vesnici poblíž východního města Lysyčansk, což je malé, ale symbolické vítězství, které znamená, že Rusko již nemá plnou kontrolu nad Luhanskou oblastí, což je jeden z klíčových válečných cílů Vladimira Putina.

Luhanský gubernátor Serhij Hajdaj uvedl, že ukrajinské ozbrojené síly mají Bilohorivku "plně pod kontrolou". "Je to předměstí Lysyčanska. Brzy odtamtud ty šmejdy vyženeme koštětem," řekl. "Krok za krokem, centimetr po centimetru, osvobodíme celou naši zemi od okupantů."



Vyvracení fám o dnešní energetické krizi

20. 9. 2022

čas čtení 2 minuty

O současné globální energetické krizi se šíří mnoho mystifikací. Výkonný ředitel Mezinárodní energetické agentury (International Energy Agency (IEA)) Fatih Birol vyvrátil tři z těch nejškodlivějších fám v nedávném názorovém článku, který zveřejnil deník Financial Times, a zdůraznil, že v této nebezpečné době je důležité oddělovat fakta od fikce, píše František Marčík.


 19255

Děsivá devastace Šumavy

20. 9. 2022

čas čtení 7 minut

Společná tisková zpráva občanských spolků Hnutí DUHA, Šumava domovem, České společnosti ornitologické a Okrašlovacího spolku Zdíkovska
 

DĚSIVÁ DEVASTACE LESŮ V NP ŠUMAVA.
SPRÁVA PARKU ZASTAVILA TĚŽBU A VYŠETŘUJE VINÍKY

úterý 20. září 2022

Hospodaření Kašperskohorských městských lesů, s. r. o. v lesích, které patří městu, po sobě v srpnu zanechalo zničený Pěnivý potok pod Zhůřím a jeho přítoky – místy narovnaný, zavezený kamením, zatrubněný či zaházený kládami – a to v bývalé první zóně Národního parku Šumava. Obrovské holiny,  erozní rýhy, vyježděné koleje hluboké místy i více než jeden metr – v součtu v délce 3,7 km a na ploše 16 tisíc m2. Lesní půda rozježděná těžkou technikou. Z fotografické a videodokumentace je patrné, že vyvážecí soupravy naložené dřevem zapadaly až po podvozky, místy vyhrnovaly lesní půdu do svahů a následně došlo k masivnímu splachu lesní půdy. 

 19250

Bývalý majitel TV Nova se snažil Trumpa přesvědčit, aby koupil Grónsko

20. 9. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut



Syn kosmetické císařovny Estée Lauder Ronald je Čechům známý jako muž, který ČR přinesl první komerční televizní stanici. Představil národu Dallas, velmi staré díly M.A.S.H. a roztomilá zvířátka na konci povrchních zpráv. Díky němu se také Vladimír Železný stal jedním z nejvlivnějších hlasů 90. let. Ale kromě toho, že byl spoluzodpovědný za to, že se americký kulturní odpad dostal do zemí, které bývaly za železnou oponou, kde získal podobné stanice, byl Ronald Lauder důležitým hráčem v americké politice. A to toho nejhoršího druhu.

 19249

Výzva vládě: Nedopusťte další OKD!

20. 9. 2022

čas čtení 7 minut

tisková zpráva

Nedovolte Tykačově Sev.en Energy obrat Ústecko o šanci na lepší budoucnost

Společnost Severní energetická ze skupiny Sev.en energy Pavla Tykače dosud nezaplatila 1,4 miliardy korun dlužných záloh na rekultivaci území po těžbě. Současně však žádá o peníze z Fondu spravedlivé transformace na další využívání území.
 

Občanské spolky a komunální politici a političky varují v otevřeném dopise vládě, že na Ústecku hrozí další OKD, jen ve větším měřítku. Riziko neoprávněné podpory kritizovali ekologické organizace již dříve, upozornil na ně také pořad Reportéři ČT a dopis Evropské komise, v němž kritizuje českou vládu za nedodržování principů spravedlivé transformace.

Podle kritiků hrozí, že peníze na transformaci a oživení regionu skončí v daňových skrýších na Kypru a v Lichtenštejnsku, kde Tykačovy firmy sídlí. Jeden z největších znečišťovatelů tak odvádí veřejné peníze do daňových rájů a žádá další.

 18859

Dva roky od otravy Bečvy

20. 9. 2022

čas čtení 3 minuty

V úterý 20. září uplynuly dva roky od dosud nevyšetřené obrovské otravy řeky Bečvy. Chemikálie z dosud neznámého zdroje otrávily 40 km řeky a usmrtily nejméně 40 tun ryb, což představuje zhruba 100 tisíc kusů ryb. Neuvěřitelně zpackané vyšetřování, kdy nebyly včas odebrány vzorky z kanálů ústících do řeky, má za následek, že viník dosud nebyl odhalen. A bohužel, pokud se sám nepřizná, je vysoce pravděpodobné, že nalezen již nikdy nebude.


K tomu:


Arnošt Kult o tom, co se stalo v Bečvě

Rozhovor Britských listů 490. Ryby v Bečvě otrávil chlór

 17282

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina pokračuje v ofenzívě

19. 9. 2022

čas čtení 8 minut

- Americký prezident Joe Biden v neděli večer v rozhovoru pro pořad 60 minut televize CBS varoval Vladimira Putina, že použití jaderných nebo jiných nekonvenčních zbraní proti Ukrajině vyvolá "důslednou" reakci USA.

Na otázku, co by Putinovi řekl, kdyby ruský vůdce o takovém kroku uvažoval, odpověděl: "Nedělejte to. Nedělejte to. Nedělejte to."

Biden pochválil Ukrajince za jejich statečný boj proti obrovské ruské invazi a řekl, že "porážejí Rusko".

Na otázku, jak definovat vítězství Kyjeva, odpověděl, že "vyhrát válku na Ukrajině znamená dostat Rusko z Ukrajiny úplně pryč".

Ale vzhledem k rozsahu lidského utrpení a destrukce způsobené při odporu proti ruskému náporu "je strašně těžké to považovat za vítězství", dodal.

- Ruská vojska zasáhla jadernou elektrárnu Pivdennoukrainsk v jižní části Mykolajivské oblasti, její reaktory však nebyly poškozeny a pracují normálně, informuje agentura Reuters.

Podle ukrajinské státní jaderné společnosti Energoatom došlo v pondělí k výbuchu 300 metrů od reaktorů a k poškození budov elektrárny. Útok poškodil také nedalekou vodní elektrárnu a přenosové vedení.


- Rusko s velkou pravděpodobností ztratilo na Ukrajině za posledních 10 dní nejméně čtyři bojová letadla, čímž se jeho úbytek od začátku invaze zvýšil na přibližně 55, uvedla v pondělí britská armáda.

Existuje reálná možnost, že nárůst ztrát byl částečně důsledkem toho, že ruské letectvo přijalo větší riziko v rámci poskytování blízké letecké podpory ruským pozemním silám pod tlakem ukrajinského postupu, uvedlo britské ministerstvo obrany ve svém denním zpravodajství na Twitteru.

Situační povědomí ruských pilotů je podle něj často špatné. "Existuje reálná možnost, že některá letadla zabloudila nad nepřátelské území a do hustších zón protivzdušné obrany, protože se frontové linie rychle posunuly."  


- Ukrajinci prchají před ostřelováním Kupjanska,  ruské síly se snaží zpomalit postup Ukrajinců

V neděli ukrajinští civilisté prchali před těžkými boji, když se ruské ozbrojené síly snažily zadržet další dramatický postup ukrajinských jednotek na severovýchodě země.

Auta plná rodin proudila z města Kupjansk, které Ukrajina v rámci ohromující protiofenzívy dobyla zpět před více než týdnem. Kupjansk, strategický železniční uzel, leží na obou březích řeky. Nachází se na nové frontové linii poté, co ukrajinské síly v pátek přešly na pravý břeh. Nyní jsou připraveny postoupit dále do Luhanské provincie, kterou Kreml a jeho místní zmocněnci zcela ovládají od června a částečně od roku 2014.  

Lipavskému: Zrušte společné zasedání Asociační rady EU–Izrael

20. 9. 2022

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva

Izraelské, palestinské, české a židovské iniciativy a organizace z České republiky, Slovenska, Rakouska, Německa a z Izraele zaslaly ministru Janu Lipavskému otevřený dopis, ve kterém ho vyzvaly, aby upustil od konání společného zasedání Asociační rady EU–Izrael. To se má uskutečnit právě z iniciativy ministra Lipavského 6. října v Praze, nebo v Bruselu.

Svolání společného jednání po téměř desetileté pauze považují organizace za nežádoucí už vzhledem ke skutečnosti, že Izrael v posledních letech prohlubuje svou kolonizaci palestinského území, což je doprovázeno vyháněním místních Palestinců, bouráním jejich domovů a kriminalizací palestinských lidsko-právních organizací. Signatáři dopisu se obávají, aby se tak společné jednání nestalo legitimizací izraelského bezpráví, a navrhují proto pro jeho případné konání vyhlášení podmínek, za kterých by se mohlo uskutečnit. Konkrétně by podle signatářů měl Izrael nejprve zastavit demolice palestinských domů na okupovaném Západním břehu Jordánu a ve Východním Jeruzalémě, zastavit výstavbu nelegálních osad tamtéž, ukončit blokádu Gazy, přestat s kriminalizací palestinských lidsko-právních organizací, propustit politické vězně a podvolit se vyšetřování Mezinárodního trestního soudu. Všechny tyto podmínky vycházejí z mezinárodního práva, jehož je Izrael subjektem.  

 19149

Británie: Čemu republikáni rozumí ohledně monarchie

19. 9. 2022

čas čtení 7 minut


Jak směšně musíme my republikáni vypadat v předvečer pohřbu Alžběty II. Zníme jako vyschlí racionalisté, kteří nedokážou pochopit, že emoce, nikoli rozum, způsobují, že se lidé identifikují se svou zemí. Místo toho, abychom se připojili ke společným oslavám a truchlení, klademe karikující otázky o transparentnosti královských financí nebo o zásadním selhání naší hlavy státu a jejích poradců, kteří nedokázali zabránit nezákonnému suspendování parlamentu Borisem Johnsonem, píše komentátor Nick Cohen.

Myslíme si, že známe svou historii a sociologii. Říkáme, že rozumíme tomu, že národy jsou "imaginární společenství", která spojují cizince společnými symboly a emocemi. Přesto si tváří v tvář moci monarchie, která drží Spojené království pohromadě, stěžujeme na feudalismus a naši ruritánskou lásku k nesmyslnému předvádění se. Nedokážeme uznat, že všechny země potřebují společné mýty a ten náš je méně škodlivý než mýtus o svatém poslání Ruska vládnout Slovanům nebo o údajném poslání Ameriky vést svět. Mnohem méně škodlivý, když o tom tak přemýšlím.

Přesto byste nám měli naslouchat. Vzhledem k tomu, že republikáni vždy hledají slabiny monarchické moci, jsme první, kdo vidí, že královské mýty, které držely Spojené království pohromadě, za vlády Karla III. selžou.

 16578

O tom velkém mlčení…

19. 9. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 9 minut

A také o českém zvyku, vědět přesně, jak má kdo vystupovat…

"Věnováno básníku a dlouholetému knihovníkovi Národní knihovny v Praze- Jardovi Novotnému řečenému "Rumcajs", který toho tolik nestačil říci…"

 

"Promrzlými tvářemi padají k našim nohám
Jsou nám vydáni na milost, mohou však být i kočovnými nájezdníky
Když dokážeš si představit hořící kostel, mohou nás soudit a odsoudit
Naše šlépěj propadá vrstvami historie, otisk, naléhavá výzva
Smyk v některém z ustaraných záhybů chmýří mezi nás "

(Jaroslav "Rumcajs" Novotný, Sněží, Příbram)

Mám jednu celoživotní špatnou/strašnou vlastnost: Vlastně všechny soukromé a pracovní skupiny, sociální bubliny, občas i přátele, přítelkyně, rodinu… - dokáži vždy něčím naštvat a urazit. Být velmi kritický a mít největší nároky na ty, které mám nejraději, s tím jsem se narodil a s tím nejspíše i zemřu.

 19248

Není to státník, spletli jsme se

19. 9. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 5 minut

Dnem, kdy Putin vypálil první salvu na Ukrajinu, začala válka. V té třídenní operaci Rusko katastrofálně ukázalo, že není silné, že je slabé a že na Ukrajině páchá genocidu. Jenže onoho dne začala i válka jiná. Válka zvaná zvyšování cen kvůli válce na Ukrajině. Inflace se rozletěla a stále letí. V cenové válce strana napadených odběratelů nemá moc šancí se bránit fosilnímu útoku z cenových děl.

Firmy prodchnuté a naplněné ideálem komunistických nákladů ze společného a kapitalistických zisků pro jednoho se rozhodly, že jim ten sráč Putin zase jednou dobře poslouží.

Ruská rašistická armáda se zastavila, zastavila, obrátila a prchá s jekotem.

 18934

Neoliberalismus vede k chudobě

19. 9. 2022

čas čtení 7 minut

Doktrína, která ničí  životní podmínky, je doktrínou, kterou nová britská (demokraticky  nezvolená)  premiérka Liz Trussová slíbila rozšířit do nových extrémů, napsal George Monbiot.  Trussová je  fanaticky oddaná ideologii, která se zavádějícím způsobem nazývá thatcherismus nebo reaganismus (jako by ji vymysleli), ale přesněji se označuje jako neoliberalismus.

Tato doktrína trvá na tom, že politika se musí podřídit "trhu", což v překladu znamená, že demokracie se musí podřídit moci peněz. Jakékoli překážky hromadění bohatství - jako je veřejné vlastnictví, daně, regulace, odbory a politické protesty - je třeba odbourat, a to buď rychle a hlučně, nebo pomalu a skrytě. Když je spotřebitelská volba nezatížená politickými zásahy, trh se může stát Velkým vítězem a rozdělit nás do přirozené hierarchie vítězů a poražených.

 16578

Kam se to řítíme?

19. 9. 2022 / Jan Sláma

čas čtení 2 minuty

V době někde kolem devadesátých let, v době, kdy jsme mohli vyjet do světa, jsme byli pozváni na mezinárodní konferenci zemědělských škol ve Švýcarsku. Byli tam zástupci snad z celého světa. Po celodenních seminářích se večer diskutovalo. Vzpomínám si na vyprávění jistého profesora z Lomonosovovy univerzity, který se utěšoval, že zimu přežije díky svému políčku s bramborami.

 18577

Klíčem k pádu Ruska budou zřejmě jeho nedostatečné vojenské schopnosti

19. 9. 2022

čas čtení 6 minut



Navzdory výjimečné palebné síle se ruským silám nepodařilo naplnit svůj potenciál a čelí skličující bitvě o znovuzískání převahy nad Ukrajinou


Viděno čistě z hlediska velikosti jejich formací a vybavení, ruské pozemní síly na Ukrajině stále představují vážnou hrozbu v několika směrech. V praxi je však velmi nepravděpodobné, že by se ruská armáda dokázala na bojišti vzpamatovat ze své stále více upadající trajektorie, ačkoli její porážka si vyžádá čas a urputné boje. Abychom pochopili proč, je nutné zkoumat síly nad rámec jejich vybavení a personálu, píše Jack Watling z britského výzkumného institutu RUSI.

 18986

Kam dovedou Švédsko fašisti?

18. 9. 2022 / Petr Chadraba

čas čtení 3 minuty

 
Nechvalnou pověst jedenáctého září potvrzují výsledky švédských voleb. Přesně v tu zářijovou neděli letošního roku se začalo ukazovat, že agendu v  donedávna ještě solidárně smýšlejícím Švédsku bude po následující minimálně čtyři roky udávat strana s fašistickými kořeny. Všechny ostatní parlamentní  strany na slogany o nutnosti tvrdých trestů či omezení práva na azyl naskočily už před volbami a podle řady komentátorů tím přelily část svých voličů právě  Švédským demokratům (SD).

 19248

Proč proboha Fiala neznárodní ČEZ?

18. 9. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

ČEZ vyrábí elektřinu za 1 Kč za 1 kWh, prodává ji pak za 11 Kč za kWh. Proč proboha Fialova vláda neoddělí cenu domácí elektřiny od horentních zahraničních cen energií, tak jak to udělala například Francie?

Před časem k tomu napsal ekonom Roman Pilíšek:


 19247

Cukřenka

18. 9. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 12 minut

 

Není to tak dlouho, co na pražské Letné skončil 19. ročník Mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná Praha, jejíž součástí bylo i Šapitó Aréna Filipína, v němž proběhla výstava obrazů světově uznávané české umělkyně, ilustrátorky, fotografky a animátorky, Elišky Podzimkové.

Eliško, obrazy, které jste zde vystavovala měli jednoho společného jmenovatele, a to nádhernou filipínskou flóru a faunu. Jak jste se na Filipínách ocitla?

Rozhovor Britských listů 527. Lze říct: "Tihle voliči jsou blbí, nemusíme se o ně starat?"

8. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta



Kritik a komentátor Petr Fischer byl jedním z prvních, kdo se v sobotu 3. září vyjádřil k sedmdesátitisícové protestní demonstraci na pražském Václavském náměstí, která se možná stane zásadním politickým předělem ve vývoji České republiky za posledních 33 let. Vláda Petra Fialy se při řešení této krize zatím moc nevyznamenala a čas letí a společenská destabilizace hrozí. Jak se k celé věci postavit a co udělat, na to se Jan Čulík v tomto Rozhovoru Britských listů zeptal právě Petra Fischera. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi od pátku 9. září 2022.

 19208

Stále omílané otázky ohledně ruské agrese na Ukrajině

18. 9. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Dostal jsem nedávno na Facebooku několik otázek, které vystihují donekonečna opakovanou „diskusi“, kterou tam vedu prakticky od začátku ruské invaze na Ukrajinu.

1. Proč se jednáním nepodařilo zabránit invazi? Samozřejmě se před invazí jednalo a Putin, byť nespokojený s výsledky jednání, stále výslovně a opakovaně popíral, že by k invazi na Ukrajinu mohlo dojít. Jednání nebyla položena takto: pokud nesplníte ty a ty podmínky, moje armáda vpadne na Ukrajinu a bude obléhat Kyjev. Naopak Putinův režim tuhla variantu vydával za pomluvy Američanů.

Rozhovor Britských listů 526. Británie: Zkorumpovaný bankéř a vesnická idiotka

6. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta



Po letním odvolání Borise Johnsona z funkce šéfa britské Konzervativní strany a britského premiéra následovala zdlouhavá kampaň vyhledávání jeho nástupce. Posledními dvěma kandidáty byl bývalý ministr financí Rishi Sunak a Johnsonova ministryně zahraničí Liz Truss, která během své předchozí politické "kariéry" prokázala pozoruhodnou schopnost mnohokrát radikálně měnit své názory. Jeden komentátor je charakterizoval jako "zkorumpovaného bankéře a vesnickou idiotku". Tak v pondělí 5. září zvolili jihoangličtí důchodci, kteří tvoří členskou základnu Konzervativní strany, svou novou šéfkou právě Liz Trussovou. Není to osoba, která by zrovna rozuměla hlouběji mnoha věcem a určitě ne ekonomice.  Je to volba, kterou učinilo přesně 0,3 procenta britských voličů. Co to znamená, o tom mluví Bohumil Kartous s Janem Čulíkem v tomto Rozhovoru Britských listů.

Rozhovor Britských listů 525. Bude ODS hrobařem demokracie v ČR?

6. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta



Demonstrace sedmdesáti tisíc českých občanů v sobotu 3. září 2022 na pražském Václavském náměstí, kde účastníci naslouchali extremistům a populistům, možná navždy ohrozila stabilitu České republiky. Nebo ne? Lidi se přece obávají chudoby právem! A kdo za vzniklou situaci může a jak by se dala napravit? Nad tím uvažují redaktoři Britských listů Bohumil Kartous a Jan Čulík v tomto Rozhovoru Britských listů, který se vysílá na Regionální televizi od úterý 6. září 2022.

 19149

Ještě jednou o propagandě o britské královské rodině

18. 9. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut

"Lékař: Máte v rodině nějaké psychické problémy?"
"Mám příbuzného, který se rozhodl strávit čekáním ve frontě třicet hodin, aby mohl krátce vidět rakev s mrtvolou osoby, kterou vůbec osobně neznal."
(Z twitteru)

Britská komerční televize ITV:

"Nemám nic proti nim osobně, ale nesouhlasím s myšlenkou, že by měli lidé vládnout jen proto, že se narodili v nějaké rodině. Že by lidi, jen proto, že se narodili do nějaké rodiny, měli stát v čele naší země. To je hnus."





Je to asi v českém kontextu jedno, přesto mě do určité míry irituje, že česká média pořád vytvářejí a živí onu mýtickou představu, že britská monarchie je v zemi všeobecně milována, jaká je to dokonalá a lidumilná instituce a jak je celý britský národ po smrti Alžběty sjednocen v truchlení a lásce pro ni. Proč že mě to irituje? Prostě to není pravda. Situace je složitější.

 16447

Vážně hrozí nové mutace covidu, které se dokázaly vymknout dosud existujícím vakcínám

17. 9. 2022

čas čtení 2 minuty

Nedávný vznik varianty omikron vedl k vzniku četných podvariant, které projevují vysokou míru růstu, daleko vyšší než varianta BA 5.



Vznikla bezprecedentní konvergence RBD variant BA 2.75 a BA.5, z nichž vznikly vysoce znepokojující varianty BA.2.75.2, BR.1, BJ.1, and BQ.1.1.


To, že jsme umožnili covidu volné šíření, znamenalo, že virus začal rychle mutovat. Mutace, které dokážou uniknout existující imunitě, mají evoluční výhodu. Krátkozrace jsme covidu umožnili, aby se vyhnul současným vakcínám. Je nutno vytvořit nové vakcíny, fungující proti všem novým variantám, a zásadní opatření na ochranu veřejného zdraví.
Je nutno zpomalit šíření covidu co nejvice. Poskytněte chytrým lidem všechno, co potřebují, aby nalezli léčbu. Musíme omezit šíření covidu vzduchem. Všichni by měli nosit roušky N95. Média musejí začít přinášet věcné zpravodajství. Musíme přimět vlády, aby zastavily šíření a mutaci covidu, nebo je to náš konec.


 19228

Je Babiš jr. schizofrenik, nebo ne? Na to mohu odpovědět

17. 9. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 13 minut

 

Bylo to 21. srpna 2010. Přicházel jsem pozdě v noci domů, když jsem si všiml mladíka ležícího na zemi s obličejem plným krve. Rozhlédl jsem se kolem a ulice byla prázdná. Měl jsem zavolat záchranku, policii? Nejprve jsem se snažil zjistit, co se stalo. Ale nerozuměl jsem, co říká. Měl ruský přízvuk a jeho vyprávění bylo divné. Nakonec jsem pochopil, že ho zbili nějací čeští kamarádi po debatě v hospodě o invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa přesně v ten den roku 1968. 

Když jsem viděl, že vypadá tak na šestnáct, měl jsem zároveň strach, aby mi nebyl nebezpečný, když ho vezmu k sobě domů, ale také jsem se bál, že by to mohlo vést k nějakému nedorozumění, přece jsem starší gay. Snažil jsem se zjistit něco o jeho rodině, kde bydlí, když si omýval rány, ale začal mluvit nesmysly o UFO a dalších věcech, kterým jsem nerozuměl. Tak jsem usoudil, že je příliš opilý nebo pod vlivem nějakých drog, protože měl na sobě skejťácké oblečení a byl ve věku, kdy se s tím experimentuje. Chtěl jsem mu zaplatit taxík, aby ho odvezl domů, ale usnul na gauči tak hluboce, že jsem se rozhodl nechat ho tam.

 19226

Ruská agrese na Ukrajině: zabiti vysocí proruští představitelé; 99 % exhumovaných těl v Izjumu neslo známky násilné smrti

17. 9. 2022

čas čtení 21 minut

- Není pravda, že Čína nedodává Rusku pro boje na Ukrajině zbraně:
- Česká republika vyzvala k vytvoření zvláštního mezinárodního tribunálu pro válečné zločiny

Česká republika, která v současné době předsedá EU, vyzvala k vytvoření "zvláštního mezinárodního tribunálu" poté, co bylo ve městě Izjum na severovýchodě Ukrajiny objeveno masové pohřebiště.

Ukrajinské úřady objevily více než 440 těl, přičemž některá z nich byla nalezena s rukama svázanýma za zády.

Volodymyr Zelenskij se odvolával na jména dalších ukrajinských měst, kde podle úřadů ustupující ruské jednotky zanechaly masové hroby civilistů, uvedla agentura Associated Press.

"Buča, Mariupol, nyní bohužel i Izjum," řekl ukrajinský prezident. "Rusko zanechává smrt všude. A musí za to nést odpovědnost."

V sérii sobotních tweetů se vyjádřil i ministr zahraničních věcí České republiky Jan Lipavský:

"Rusko zanechalo v oblasti Izyumu masové hroby stovek zastřelených a umučených lidí. V 21. století jsou takové útoky proti civilnímu obyvatelstvu nemyslitelné a odporné. Nesmíme je přehlížet. Zasazujeme se o potrestání všech válečných zločinců. #StandwithUkraine  Vyzývám k urychlenému zřízení zvláštního mezinárodního tribunálu, který bude stíhat zločin agrese.



- Aktivisté z ekologické organizace Greenpeace v sobotu zablokovali vykládku zásilky ruského plynu v terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) na severu Finska, uvedl majitel terminálu a Greenpeace.

Aktivisté požadovali, aby Helsinky přestaly dovážet ruský plyn poté, co Rusko 24. února napadlo Ukrajinu.

- Předsednictví EU v sobotu vyzvalo k vytvoření mezinárodního tribunálu pro válečné zločiny poté, co byly na Ukrajině nalezeny nové masové hroby.

Výzva následuje po objevu asi 450 hrobů ukrajinskými úřady u dříve Ruskem okupovaného města Izium, přičemž většina těl vykazuje známky mučení.

Mezi těly, která byla dnes exhumována, 99 procent vykazovalo známky násilné smrti," uvedl Oleg Synegubov, šéf charkovské oblastní správy.

    "Několik těl má svázané ruce za zády a jedna osoba je pohřbena s provazem kolem krku," dodal.

- Bezpečnostní služba Ukrajiny uvedla, že příslušníci ruské Federální bezpečnostní služby (FSB) mučili obyvatele Kupjanska, města v ukrajinské Charkovské oblasti.

Deník Kyiv Independent uvádí, že když byli důstojníci FSU v tehdy okupovaném Kupjansku, mučili obyvatele a vyhrožovali jim, že je pošlou na minová pole a zabijí jejich rodiny.

"Čtyřicet minut na mě používali paralyzér, pak na mě stříleli buď ze vzduchovky, nebo z plynové pistole, nevím - byl jsem v pytli," uvedla podle Kyiv Independent jedna z obětí.

Ekonom Filip Pertold: V ČR prohrála ekonomie jako společenská věda

17. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta



 19227

Věříte Babišovým médiím?

16. 9. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 25 minut

Před několika dny přišly některé deníky, například Mladá fronta Dnes a Lidové noviny, s falešnou první stranou (placenou inzercí), kde se ptají, zda Češi věří médiím. Zřejmě šlo o taktiku, kterou našel Babišův  tým, jenž má na starosti vytváření falešného obrazu bývalého premiéra, aby připravil veřejnost na soudní proces o Čapím hnízdě, který se chystal začít. V obavě z možných škodlivých odhalení byla tato finta použita jako nástroj k oklamání Čechů.

Módi Putinovi: "Teď není doba pro válku"

16. 9. 2022

čas čtení 1 minuta

 Indický premiér Naréndra Módí v pátek řekl ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, že nyní není doba pro válku a že mezi hlavní starosti světa v současnosti patří bezpečnost potravin, hnojiv a pohonných hmot.

"Vím, že dnešní doba není dobou pro válku, a o tom jsem s vámi telefonicky hovořil," řekl Módí Putinovi na okraj summitu regionálního bezpečnostního bloku v Uzbekistánu a dodal, že svět udržují pohromadě  demokracie, diplomacie a dialog.

Putin uvedl, že chápe Módího obavy ohledně války na Ukrajině. "Vím o vašem postoji ke konfliktu na Ukrajině a vím o vašich obavách. Chceme, aby to všechno co nejdříve skončilo."

"Náš obchod roste díky dodatečným dodávkám ruských hnojiv na indické trhy, které vzrostly více než osmkrát. Doufám, že to velmi pomůže zemědělskému sektoru Indie," řekl Putin.


Putin:

"Znám váš postoj vůči konfliktu na Ukrajině i vaše znepokojení, které vyjadřujete pořád. Uděláme všechno v našich silách, aby to skončilo co nejdříve. Bohužel druhá strana, vedení Ukrajiny, odmítá vyjednávat. Ukrajina uvedla, že  jejích cílů lze dosáhnout pouze vojenským vítězstvím. Nicméně vás budeme pořád informovat o tom, co se tam děje."




 19226

Ruská agrese na Ukrajině: V Izjumu po vyhnání ruských vojáků našli obrovské masové pohřebiště

16. 9. 2022

čas čtení 13 minut

 - Novináři agentury Associated Press včera viděli  v lese u nedávno osvobozeného Izjumu masové pohřebiště. Mezi stromy jsou stovky hrobů s jednoduchými dřevěnými kříži, většina z nich j označena pouze čísly. Na jednom větším hrobě bylo napsáno, že v něm leží těla 17 ukrajinských vojáků.

Vyšetřovatelé s detektory kovů prohledávali místo a hledali případné skryté výbušniny.

Oleg Kotenko, úředník ukrajinského ministerstva pověřený reintegrací okupovaných území, uvedl, že videa, která ruští vojáci zveřejnili na sociálních sítích, naznačují, že v jednom hrobě je pravděpodobně více než 17 těl.

"Ještě jsme je nespočítali, ale myslím, že jich je více než 25 nebo dokonce 30," řekl.
 
Obyvatel Iziumu Sergej Gorodko uvedl, že mezi stovkami pohřbených v jednotlivých hrobech jsou desítky dospělých a dětí zabitých při ruském náletu na obytný dům.

Řekl, že některé z nich vytáhl z trosek "vlastníma rukama".

O víkendu uprchly z Izjumu tisíce ruských vojáků. Rusko se k věci  veřejně nevyjádřilo.

Toto jsou citace, které Sky News přináší od Serhije Bolvinova, hlavního vyšetřovatele ukrajinské policie pro Charkovskou oblast. Novinářům řekl:

    Mohu říci, že v jednom osvobozeném městě je jedno z největších masových pohřebišť, které obsahuje více než 440 hrobů. Na jednom místě bylo pohřbeno asi 440 těl.

    Víme, že někteří byli zastřeleni, někteří zemřeli v důsledku dělostřelecké palby, a úrazů způsobených výbuchem miny. Někteří zemřeli v důsledku leteckých úderů. Také máme informace, že mnoho těl nebylo dosud identifikováno. Příčiny úmrtí se tedy budou zjišťovat během vyšetřování.

- V noci Andrij Jermak, šéf ukrajinského prezidentského štábu, obvinil Rusko, že je "zemí vrahů, státním sponzorem terorismu".

Vedle fotografie jednoduchých dřevěných křížů na místě nálezu v Izjumu zveřejnil: "V Izjumu v Charkovské oblasti bylo nalezeno masové pohřebiště. Nezbytné procedury již byly zahájeny. Všechna těla budou exhumována a odeslána k forenznímu zkoumání. Další informace očekávejte zítra."



 

 18986

Triumf krajní pravice ukazuje, že Švédsko není tolerantní země

16. 9. 2022

čas čtení 6 minut



"Helg ... seger!" křičela Rebecka Fallenkvistová a zvedla ruku ve zdánlivém pozdravu do kamery. Byla neděle večer a šestadvacetiletá politička z krajně pravicové strany Švédští demokraté poskytla rozhovor se sklenkou šampaňského v ruce. Její strana se právě stala druhou největší v parlamentu,  získala více než 20 % hlasů.

Sociálnědemokratická premiérka Magdalena Anderssonová nyní rezignovala a přiznala porážku pravicovému bloku. Přestože jeho partnerské strany prohlásily, že si chtějí ponechat vládní křesla pro sebe, krajně pravicová strana Švédští demokraté bude mít poprvé ve švédské historii značný vliv na vládu. A sotva se jedná o "obyčejné" protiimigrační populisty. Švédští demokraté mají své kořeny v neonacistickém hnutí z doby před pouhými 30 lety. V novější době se ukázalo, že si nedokážou vybrat mezi Putinem a Bidenem.

 18993

Nesouhlasné hlasy ohledně královského smutku byly v Británii potlačeny

16. 9. 2022

čas čtení 8 minut

V Británii vás sleduje smuteční myšlenková policie. Britský velvyslanec v Praze o tom mlčí

Nick Archer, britský velvyslanec v Praze, má velký problém. Zastupuje totiž zemi, která má v posledních několika letech doslova šílenou vládu, podporovanou děsivými bulvárními médii, nyní už i nedemokratickou (Liz Trussovou zvolily 0,3 procenta britských občanů, většinou důchodců) a jako diplomat musí - co má chudák dělat - předstírat, že vláda, kterou zastupuje, je demokratická,  civilizovaná, schopná a normální. Bohužel to není pravda, a čeští novináři by to měli vědět a nedávat mu nekriticky prostor:


K tomu:


O čem Nick Archer v českém rozhlase nemluvil:

Po smrti královny se zavírají podniky a zastavují pohřby, strach z útoku pravičáků dusí svobodu projevu.
 


Takhle se v Británii nyní potlačuje svoboda projevu: podniky, obchody a charitativní organizace, vysoké školy, školy a státní úředníci, všechny méně významné osobnosti na veřejnosti zkameněly strachem, že během dnů smutku udělají něco špatného.

Kultura potlačování "nesprávných" postojů ochromila Británii, ale viníky nejsou statisíce lidí, kteří tiše a s dobrou náladou stojí kilometrové fronty, aby se poklonili vystavené rakvi královny. Zastrašování nepochází od občanů, ale jako obvykle od samozvaných britských tyranů, často s absurdními důsledky. Mohutná tíha autoritářství nepřichází jen od Konzervativní strany, ale i od převážně pravicového tisku a jeho sociálních médií, připravených terorizovat každou nešťastnou oběť, která se ocitne v jejich hledáčku, píše Poly Toynbee.

Ruská televize: Na Ukrajině je nutno všechno srovnat se zemí a vyhnat 20 milionů Ukrajinců do Evropy

16. 9. 2022

čas čtení 7 minut

 

Fáze, kdy jsme vedli, vedli speciální vojenskou operaci a Ukrajina a celý Západ vedly silnou hybridní válku, je u konce.

Dnes musíme sami pochopit,  že začíná skutečná válka.

A nikdo už nemůže být ušetřen.

Takový mír, za kterým jsme kráčeli, když jsme si mysleli, že osvobodíme Kyjev a další města,  že nás tam přivítají, ten není. Jen se podívejte, kdo dnes na východě bojuje.

Prominentní poslanci moskevského parlamentu říkají v ruské televizi, že už nejde o "speciální vojenskou operaci, ale o skutečnou válku. Požadují, aby Rusko zničilo na Ukrajině kritickou infrastrukturu a "vrhlo Ukrajinu do tmy" a vyhnalo dvacet milionů Ukrajinců do Evropy.



30771

Pražští automobiloví maniaci ohrožují životy i mladých lidí

16. 9. 2022

čas čtení 4 minuty

Zdraví dospívající jsou ohroženi nepravidelným srdečním tepem v důsledku znečištěného ovzduší

Podle první rozsáhlé studie o vlivu znečištění ovzduší jemnými prachovými částicemi na jinak zdravé mladé jedince jsou zdraví teenageři  ve znečištěném vzduchu náchylní  k nepravidelnému srdečnímu rytmu.

Tato zjištění vyvolala mezi vědci obavy, protože se zdá, že srdeční arytmie, které mohou zvyšovat riziko srdečních onemocnění a náhlé srdeční smrti, se spouštějí, i když je znečištění ovzduší v běžných limitech kvality ovzduší.

 19224

Gepard změnil válku – proto Kyjev nyní zoufale žádá Marder

16. 9. 2022

čas čtení 5 minut

Osvobozování ukrajinskými silami je také zásluhou německého samohybného protiletadlového kanónu Gepard. Přestože Bundeswehr ho vyřadil již před deseti lety, jeho bojová účinnost je obrovská. Nyní Kyjiv požaduje další krok – pro Scholze a Lambrechtovou je ošidný, upozorňuje Gerhard Hegmann.

 18159

Tisková zpráva:

Nová pravidla financování stran nahrávají kmotrům, upozorňuje Gregorová. Europarlament je přesto schválil

16. 9. 2022

čas čtení 2 minuty

Pirátští europoslanci se zdrželi během hlasování týkající se financování evropských politických stran. Konečná podoba totiž obsahuje několik ustanovení, které snižují transparentnost jejich financování. Podle nových pravidel nebudou muset evropské nadnárodní strany zveřejňovat, kdo jim věnoval dary pod částku 3000 EUR (asi 73 000 korun). To je podle Pirátů neakceptovatelné. Zároveň ale nová pravidla obsahují i řadu zlepšení.

 18918

Z Ruska utíkají i senioři. Nechtějí se vracet do SSSR

16. 9. 2022

čas čtení 1 minuta

Od začátku války podle různých odhadů Rusko opustilo více než 150 tisíc lidí. Podle průzkumů mezi aktivisty se pro migraci častěji rozhodují mladí lidé bez dětí. Portál Cholod nicméně vystopoval Rusy, kteří se rozhodli odejít sami, i když už byli v důchodovém věku.

30050

"Koncem roku bude 30 % Rusů žít za 300 rublů na den"

16. 9. 2022

čas čtení 1 minuta

Válka na Ukrajině v současné době stojí Rusko miliardu amerických dolarů denně, odčerpává prostředky z rozpočtu a ničí ekonomiku, což žene stále více Rusů do chudoby a podkopává možnosti zotavení, upozorňuje skademik Abel Aganbegjan, uznávaný ruský ekonom.

 18556

Ruské "vítězství" na Ukrajině má být pouhý začátek

16. 9. 2022

čas čtení 1 minuta

Imperialistická povaha ruské akce a národně-osvobozenecká kvalita ukrajinské obrany jsou pouze vnějšími formami hlubšího konfliktu. Ve skutečnosti je jejich základem občanský konflikt, který sdílí celý postsovětský prostor, tvrdí Vladimir Pastuchov.

29872

O charakteru nové evropské "železné opony"

16. 9. 2022

čas čtení 1 minuta

Vzhledem k omezením, která jsou nyní uvalována na možnost Rusů cestovat do zahraničí, stále více lidí mluví o podobě nové železné opony; avšak je nesmírně důležité mít na paměti, že nová železná opona se zásadně liší od té staré, upozorňuje Andrej Šalimov.

Putinův tým hrozí maniakální reakcí na hořké válečné prohry na Ukrajině

15. 9. 2022

čas čtení 5 minut




Hlásné trouby Vladimira Putina hrozí, že po řadě ohromujících neúspěchů ve válce rozpoutají "skutečné peklo"
.

Ruské propagandistické kanály na Telegramu začaly argumentovat, že k porážce Ukrajiny je zapotřebí jaderných úderů proti Kyjevu, Vinnyci a Lvovu. Bude svět dál rozvíjet po tomto vztahy s Ruskem? Plná obchodní blokáda by měla být přiměřenou reakcí.





Ponižující porážky ruských ozbrojených sil na Ukrajině nutí mluvčí Kremlu navrhovat stále násilnější taktiku. Ve státní televizi lobbují za politiku "spálené země" a ruští vědátoři a hosté z řad expertů otevřeně přirovnávají ukrajinské bojiště k Čečensku, Sýrii, a dokonce i k nechvalně proslulému masakru v beslanské škole, kde ruské speciální jednotky zabily mnoho rukojmích spolu s jejich teroristickými vězniteli, píše Julia Davies.

 19223

O děsivém jednání na České správě sociálního zabezpečení - Jurečko!!

15. 9. 2022

čas čtení 3 minuty

Před několika dny jsem absolvovala jeden otřesný rozhovor na Okresní správě sociálního zabezpečení v jistém okresním městě. Přítelkyně, která mě tam laskavě dovezla, šla se mnou a asistovala při jednání. Podařilo se jí pracovnici tohoto úřadu přesvědčit, aby se mnou sepsala novou žádost o důchod. Protože ano, ta stará žádost podávaná v roce 2012, která byla zamítnutá kvůli nedostatečně dlouhé době pojištění (jen necelých 22 roků) neplatí a musí se sepisovat nová, píše Barbora Knobloch.

Z hodiny a půl času tam stráveného jsem se dostala až k těžce potlačovaným slzám a obnovenému poznání, že správa veřejných věcí je v této zemi v rukou lidí, kteří za použití předpisů a prováděcích předpisů zpotvořených zákonů, které dala dohromady buď skupina lumpů, nebo úplných idiotů, vyšlechtila systém veřejné správy, kterým mistrovsky týrají své spoluobčany.

 19223

Češi žijící v zahraničí nejsou žádné cvičené opice, pane ministře!

15. 9. 2022 / Oldřich Maděra

čas čtení 14 minut

 

Ing. Marian Jurečka
Ministr práce a sociálních věcí
MPSV ČR
Na Poříčním právu 1/376
128 01 Praha 2

datovou schránkou sc9aavg


Naše zn.: Otevřený dopis                                                                                                                        V Midletonu dne 14. září 2022 

Věc: Češi žijící v zahraničí nejsou žádné cvičené opice, pane ministře!

Vážený pane ministře,

v letošním roce jsem se rozhodl požádat o přiznání starobního důchodu, když věkem jsem měl na něj nárok již před dvěma léty. Žiji dlouhodobě v zahraničí, v Irsku. Mám pro to dva důvody. V ČR byla moje firma zlikvidována mafií kolem ČEZu a dlouhodobě jsem se ničeho nedosoudil. Bylo mi znemožněno vykonávat mou profesi projektanta rozvodných zařízení vvn. V Irsku tyto problémy po dobu posledních dvaceti jedna let nemám. Dále chci žít blízko své rodiny, které žije také na západě.

 19222

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajinští představitelé objevili "mučírnu" používanou ruskými vojáky

15. 9. 2022

čas čtení 12 minut

Foto: V cele je vyryt na stěně Otčenáš v ukrajinštině

- Ukrajinské ministerstvo obrany zveřejnilo to, co jeho představitelé považují za "mučírnu" používanou ruskými jednotkami k zadržování ukrajinských zajatců v nedávno osvobozené Balakljii v Charkovské oblasti.


V cele je na stěně vyryt Otčenáš ukrajinštině.

Vzhledem k tomu, že doposud bylo znovu získáno přibližně 8 000 km2 , úřady opakovaně varovaly před hrůzami, které po sobě ruské jednotky pravděpodobně zanechaly. Po osvobození Kyjevské oblasti odhalily ukrajinské síly řadu válečných zločinů, včetně masových hrobů a mrtvol civilistů, které nesly známky mučení. Očekávají, že totéž najdou i v Charkovské oblasti.

Obyvatelé Balaklije řekli deníku Guardian, že s ruskými jednotkami, které se většinou zdržovaly na okrajích města, měli jen malé kontakty. Přestože žili téměř v informačním vakuu - s nejednotným telefonním signálem, bez mobilního internetu a wifi a po většinu období bez televize - a museli se obejít bez základních komunálních služeb a vyrovnávat se s rabováním ruských sil a terorem z ostřelování, nezažili scény mučení a poprav, které byly k vidění jinde v zemi.

Serhij Bolvinov, šéf Národního policejního vyšetřovacího oddělení Charkovské oblasti, však uvedl, že během okupace bylo zadrženo 40 lidí. Jeden z obyvatel řekl BBC, že ho Rusové drželi na městské policejní stanici více než 40 dní a mučili ho elektrickým proudem. Muž, identifikovaný pouze jako Artem, uvedl, že z ostatních cel slyšel výkřiky bolesti a hrůzy.

    "Donutili mě držet dva dráty," řekl.

    "Byl tam elektrický generátor. Čím rychleji to běžel, tím vyšší bylo napětí. Říkali: 'Když to pustíš, je s tebou konec'. Pak se začali vyptávat. Řekli, že lžu, a začali s tím točit ještě víc a napětí se zvyšovalo."

    Artem nám řekl, že byl zadržen, protože Rusové našli fotku jeho bratra, vojáka, v uniformě. Jiný muž z Balaklije byl zadržován 25 dní, protože měl ukrajinskou vlajku, řekl Artem.

 18986

Ve Švédsku ve volbách zvítězila ultrapravice

15. 9. 2022

čas čtení 6 minut

Švédská premiérka  přiznala  volební porážku bloku krajně pravicových Švédských demokratů

Volná koalice SD a středopravicových stran získala v parlamentu většinu tří hlasů


Šéfka dosavadních švédských sociálních demokratů ve středu uznala porážku ve volbách  a  přenechala vítězství volnému bloku pravicových stran, jehož součástí je i krajně pravicová strana Švédští demokraté (SD).

Premiérka Magdalena Anderssonová svolala tiskovou konferenci, na které se s porážkou smířila, a zároveň upozornila, že sociální demokraté zůstávají největší švédskou stranou s více než 30 % hlasů - a že většina v parlamentu je pro pravicový blok velmi těsná.

Po sečtení korespondenčních hlasů a hlasů občanů žijících v zahraničí ve středu se volná koalice SD a tří středopravicových stran dostala do čela a získala v parlamentu většinu tří křesel (349).

Británie: Liz Trussová neumí ani chodit

15. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta

Mnozí si povšimli, že nová britská "premiérka" Liz Trussová (kterou zvolilo do funkce 0,3 procenta britských voličů) neumí ani chodit.

Tento komentátor se domnívá, že Trussová potřebuje vyměnit olej.

Jiný napsal: "Nemějte starost. Právě se jí aktualizuje operační systém, Za chvíli bude úplně v pořádku."

"Viděli jste, jak před královnou ani neumím udělat poklonu? Teď už neumím ani pořádně chodit, zjevně potřebuju vyměnit olej."



 16524

Ázerbájdžán a Arménie znovu válčí, což zkomplikovalo hon Evropské unie za energií

15. 9. 2022

čas čtení 3 minuty

Desítky let trvající konflikt mezi Arménií a Ázerbájdžánem se v úterý změnil v krvavou válku, ale schopnost EU ji mediovat je omezena tím, že EU nemůže být nestranná kvůli svému rostoucímu energetickému spojenectví s Ázerbájdžánem bohatým na ropu a plyn.

Tyto obavy se naplnily v úterý, kdy ázerbájdžánské síly zahájily kolosální dělostřeleckou palbu hluboko do arménského území, což vyvolalo odvetné útoky, píše Politico.

 19106

Jaká je situace v Rusku po překvapivých vojenských úspěších Ukrajiny

15. 9. 2022

čas čtení 7 minut

 

Protože je velký zájem o to, jaká je reakce na nedávné ruské vojenské neúspěchy na Ukrajině  v Rusku, zde je o tom pár slov, píše Greg Judin, vedoucí katedry  politické filozofie na  Moskevské škola sociálních a ekonomických věd:



V Rusku existují tři odlišné skupiny lidí:

1) radikálové - početná, ale velmi hlasitá menšina, která aktivně podporuje válku, angažuje se, sleduje zprávy a v ojedinělých případech se dokonce vydává na frontu (15-25 %). To je publikum milblogerů, telegramových kanálů a televizních upírů jako Solovjov nebo Skabejeva.

2) disidenti - početná menšina, která je kategoricky proti válce. Je vykázána z ruských médií a obecně deprimována (20-25 %).

3) laici - pasivní většina, která je zcela depolitizovaná a nechce mít s politikou a válkou nic společného (50-65 %).

Laici tvoří většinu lidí odpovídajících "Ano"  na otázku "Podporujete rozhodnutí prezidenta o provedení speciální vojenské operace, nebo jste zrádce národa, kterého je třeba zavřít na 15 let do vězení?"

 19150

Královna Alžběta II. není nevinna v otázce zločinů britského impéria

15. 9. 2022

čas čtení 7 minut

Od chvíle, kdy královna Alžběta II. v poklidu zemřela ve vysokém věku, britskou veřejnost zaplavily vlny otřepaných frází. Ve zdánlivě nekonečné smyčce slyšíme, že byla tmelem, který nás držel pohromadě, částí nás, která nám byla odebrána, a jedinou stabilní přítomností v našich životech. Co činí naši společenskou existenci vůbec tak křehkou a nestabilní, že nám "kontinuitu" a "jistotu" mohla poskytnout pouze jedna žena, kterou jsme nikdy nepotkali? Takové otázky nesmíte klást, protože nesouhlas bývá umlčen. Hrstka lidí už byla zatčena jen za antimonarchistické plakáty nebo hesla, míní na webu Al Džazíry Priyamvada Gopal.

 18285

Prezident Zelenskij v americkém Kongresu lobbuje za dodávky zbraní. Oslovil i vojenské hruhy

15. 9. 2022

čas čtení 2 minuty

Ukrajinští představitelé předali členům Kongresu seznam zbraní, které Kyjev podle deníku Wall Street Journal potřebuje k podpoře probíhající protiofenzívy.

Tento seznam, který včera zveřejnil server Politico, obsahuje několik zbraní dlouhého doletu, které prezident Joe Biden dosud považoval za nepřekročitelnou červenou linii. Biden poukázal na možnost eskalace konfliktu, pokud by Ukrajina byla schopna zasáhnout území hluboko v Rusku, píše Connor Echols.

30775

Rychlý přechod na zelenou energii do roku 2050 by mohl světu ušetřit nejméně 12 bilionů dolarů

15. 9. 2022

čas čtení 4 minuty

V úterý zveřejněný recenzovaný výzkum týmu z Oxfordské univerzity ukazuje, že přechod na 100% čistou energii během příštích tří desetiletí by mohl ušetřit nejen životy a planetu, ale také 12 bilionů dolarů. Studie, publikovaná v časopise Joule, přichází v době, kdy vědci nadále varují před dopady fosilních paliv na klima a zdraví a kdy se vlády smluvních stran Pařížské dohody připravují na listopadový summit v Egyptě COP27, píše Jessica Corbett.

 

 18730

Podivný obraz obnovitelných zdrojů energie v českém veřejném prostoru

14. 9. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Nedávno jsem slyšel v Českém rozhlase zajímavý rozhovor. Byla v něm zmíněna divná situace, kdy energetická krize a válka na Ukrajině slouží mnoha lidem ve veřejném prostoru k tomu, aby naplivali na obnovitelné zdroje energie, které prý mohou za všechno zlé, ale reálně probíhá na trhu obrovský nárůst zájmu o tyto zdroje, protože jsou levné, efektivní, dají se velmi rychle instalovat (na rozdíl od jaderných elektráren). Lidé se rozhodují podle svých peněženek a reálné hodnoty, i když se jinak blábolí ledaco.

 19221

ČR: Úřad práce je úplně vyřízen

14. 9. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 7 minut

Podpořme tyto zoufalé ženy a muže, bez kterých se žádný „skutečný“ sociální pracovník neobejde

Vláda neinformuje pravdivě veřejnost

Neřešitelná otázka: Jsem zlomen? Upadám? Skoro vše tomu nasvědčuje (chlad, tupost, nervový stav, nesoustředěnost, neschopnost pracovat, bolesti hlavy, nespavost), proti tomu svědčí skoro už jen NADĚJE.

Franz Kafka

Nevím, po kolikáté již v BL upozorňuji na zoufalou situaci na Úřadech práce ČR, kde již dlouhodobě jde o lidské zdraví všech zaměstnanců. V současné době zde vládne zcela nekompetentní ministr MPSV Jurečka, mediálně neviditelný ředitel Najmon a jeho „vrcholový management", kam se vrátila již v únoru 2022 bývalá generální ředitelka, paní Sadílková - asi jako nový člověk pro nové úkoly…

 19220

Británie se ráda považuje za kolébku svobody projevu - dokud někdo na ulici nezařve na prince Andrewa

14. 9. 2022

čas čtení 6 minut

 
Policie v pondělí  v Edinburghu zatkla dvaadvacetiletého muže poté, co zařval na prince Andrewa, když ten  kráčel za královninou rakví. "Andrewe," bylo slyšet křik, "jsi zdegenerovaný stařík." Všichni přítomní  se na toho chlapce vrhli.  Ruku na srdce, už jsem slyšela horší věci, píše Marina Hyde. A jestli princ Andrew je neslyšel, tak určitě uslyší. Peníze, postavení a drazí právníci vás v našem nedokonalém světě mohou izolovat od obrovského množství následků, ale pokud  chce nějaký kluk z ulice odhalit vaše císařovy nové šaty, možná to budete muset prostě překousnout.

Ale počkejte. Vlastně nemusíte. Ten muž - vypadá jako chlapec - byl spoután a později obžalován. Pravděpodobně není nijak povzbudivé, že křik na prince může být považován za nezákonný, když vloupání už fakticky není. Na druhou stranu nezapomeňte, že letošní zákon o policii, kriminalitě, trestech a soudech zvýšil minimální trest za různé závažné sexuální útoky na čtyři roky a maximální trest za útok na sochu na deset let. Pokud se mají ženy nechat sexuálně napadat, měli bychom důrazně zvážit, zda to dělat v oblečení živé sochy Winstona Churchilla. Tak se můžeme domáhat plné síly zákona, který se vztahuje na neživé materiály, na rozdíl od mírnějších verzí, které se obvykle nabízejí ženám z masa a kostí.

Ruská agrese na Ukrajině: Ruské zpravodajské služby a vojenští velitelé prchají z Krymu a z jižní Ukrajiny

14. 9. 2022

čas čtení 17 minut

- Volodymyr Zelenskij nečekaně navštívil znovudobyté město  Izjum

Izjum, nedávno znovudobyté město v Charkovské oblasti, které dnes navštívil Volodymyr Zelenskij, je po několikaměsíční okupaci ruskými vojsky zdevastované. Stejně jako ve většině ostatních znovudobytých částí regionu musí nyní ukrajinské úřady provést inventuru škod a získat plný přehled o tom, jaké hrůzy se odehrávaly v době, kdy ruská vojska ovládala toto téměř 46tisícové město.

"Ten pohled je velmi šokující, ale pro mě to šokující není," řekl podle agentury Associated Press Zelenskij, "protože jsme viděli stejné záběry z města Buča,  z prvních deokupovaných území, takže stejné zničené budovy, zabité lidi." Když ukrajinské jednotky znovu dobyly Buču, odhalily řadu válečných zločinů - masové hroby a těla civilistů, z nichž mnohá nesla známky mučení.




- Z Ruskem okupovaných oblastí Krymu a jižní Ukrajiny se začali evakuovat ruští zmocněnci, zpravodajští důstojníci a vojenští velitelé a "urychleně přesídlují své rodiny" zpět na ruské území, uvedlo obranné zpravodajství ukrajinské armády.

Představitelé ukrajinského obranného zpravodajství poznamenali, že ruští občané se "tajně snaží prodat své domy a urychleně evakuovat své příbuzné z poloostrova".

- Exhumace mrtvol zavražděných Rusy:


- Ukrajina v úterý upevnila svou kontrolu nad Charkivskou oblastí, vyvěsila vlajky na městech a vesnicích, které ruská vojska okupovala šest měsíců, a získala zpět oblasti, kterých se Moskva zmocnila v první den invaze Vladimira Putina.

Státní pohraniční služba v Kyjivě uvedla, že osvobodila město Vovčansk, vzdálené několik kilometrů od hranice s Ruskem. Dodala, že ruští vojáci odešli v neděli po ohromující ukrajinské protiofenzívě.

- Během několika dní Ukrajina vytlačila Rusy z více než 6 000 km2 území, včetně zón na jihu země, kde probíhá samostatná protiofenzíva s cílem dobýt zpět město Cherson.

- Ruské jednotky se rozutekly v chaosu. Serhij Hadaj, gubernátor Luhanské oblasti, uvedl, že místní partyzáni vztyčili ukrajinskou vlajku nad klíčovým městem Kreminna, které je "zcela prázdné". Naznačil, že  ruští okupanti buď oblast opustili, nebo se vlajku báli sundat.

- Ruské prapory se stáhly na nové pozice východně od řeky Oskil, asi 15 km od čerstvě osvobozeného města Izjum. Podle Kyjiva bylo město během pěti měsíců okupace a nedávných bojů téměř zcela zničeno a více než 1 000 obyvatel zabito.

- Rozsah škod potvrdilo i video. Na něm jsou zničené výškové bytové bloky, zdemolované školy, vyhozené mosty a vyhořelá ruská vojenská vozidla označená písmenem Z. Kreml využíval Izjum jako posádku a skladiště zbraní při své operaci na obsazení Donbasu.

- Ruská válka na Ukrajině shrnutá v jediné fotografii:



Skutečně Británie zešílela?

14. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta

Úterní vydání skotského deníku The National:


ANTIMONARCHISTÉ? RADŠI SI DÁVEJTE POZOR

SKUTEČNĚ BRITÁNIE ZEŠÍLELA?


EXKLUZIVNĚ: Policie čelí otázkám po "šokující" sérii zatýkání antimonarchistů - včetně mladíka, který křičel na prince Andrewa.

EXKLUZIVNĚ: K novému králi podlézavé vysílání BBC je terčem ostré kritiky jako "směšné" vzhledem k tomu, že BBC odmítá dávat ve vysílání prostor republikánům


Středeční vydání skotského deníku The National:


V MODERNÍ DEMOKRACII NENÍ MÍSTO PRO TAKOVÝTO CIRKUS!


 18984

Svět se řítí do "neprobádaného území zkázy",varuje nová zpráva o klimatu

14. 9. 2022

čas čtení 7 minut

 

Podle zprávy organizace United in Science  vlády a podniky nedokážou dostatečně rychle jednat. Počasí je stále extremnější


Šance světa vyhnout se nejhorším následkům klimatické katastrofy se rychle snižují, protože vstupujeme na "neprobádané území zkázy" vzhledem k tomu, že se nám nedaří snížit emise skleníkových plynů a přijmout opatření potřebná k odvrácení katastrofy, uvedli přední vědci.

Podle zprávy organizace  United in Science zveřejněné v úterý vlády a podniky navzdory sílícím varováním v posledních letech nemění své jednání dostatečně rychle. Důsledky se již projevují ve stále extrémnějším počasí po celém světě a hrozí, že v klimatickém systému vyvoláme "body zvratu", které budou znamenat rychlejší a v některých případech nevratné změny.

 18207

Hop – a je tu Strop

14. 9. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 6 minut


Tak už je to konečně venku. Po dlouhých měsících signalizování a předstírání horečné aktivity v oblasti drahých energií zaznělo: „Budiž strop, světlo i teplo“.

Ryčné Budiž Strop zahřmělo době, kdy se místo včasného zásahu na poli cen jela obehraná mantra, že se s cenou volného trhu nedá až nesmí u nás nic moc dělat. Za všechno může i tak Putin a jeho energetická válka proti Západu, proti nám. Za což Rusko pochopitelně může, ale stejně tak přispěly i zcela nelogické německé energetické skopičiny a francouzské langsamy s jadernými reaktory. A co my s tím? Trochu si chrupnem, poučíme státy kolem, jak špatně činí stropem a uvidíme.

19110