Ruská agrese na Ukrajině: Ruský dron zasáhl vysokoškolskou kolej v Charkově

1. 8. 2023

čas čtení 5 minut
 
- Úřady v Charkově, druhém největším městě Ukrajiny, v úterý uvedly, že drony zasáhly obydlené oblasti města a jeden z nich zničil dvě patra vysokoškolské koleje.


Šéf policie v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny Volodymyr Tymoško uvedl, že došlo ke dvěma nočním úderům - jeden na vysokou školu a druhý na centrum města.

V centru města byl zraněn jeden člověk, uvedl pro veřejnoprávní televizi Suspilne. Budova vysoké školy byla v době úderu prázdná.

Charkovský starosta Ihor Těrechov hovořil o třech útocích, uvedla agentura Reuters.

"Jeden z dronů zničil dvě patra kolejí," napsal Těrechov v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram. "Vypukl požár, na místě zasahují záchranné složky."

Na videu zveřejněném na sociálních sítích bylo vidět, jak je vrchní část budovy v plamenech a kouř stoupá vzhůru. Suspilne uvedl, že polovina budovy koleje byla zničena.

 
- Ruská protivzdušná obrana sestřelila "několik" dronů zaměřených na moskevskou oblast, uvedl starosta Sergej Sobjanin, přičemž jeden z nich zasáhl věž, která byla zasažena v neděli.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že dva drony byly zničeny systémy protivzdušné obrany v Odincovském a Narofominském okrese u Moskvy, zatímco třetí byl zasažen a zřítil se v hlavním městě, informovala v úterý brzy ráno ruská státní tisková agentura Tass. Ministerstvo z útoků obvinilo Kyjev.

Sobjanin v příspěvku na Telegramu uvedl, že nejsou hlášeni žádní zranění. "Byla poškozena fasáda 21. patra. Bylo rozbito zasklení na ploše 150 metrů čtverečních," uvedl.

Dočasně bylo uzavřeno také moskevské letiště Vnukovo a lety byly přesměrovány.


- Nejméně šest lidí, včetně desetiletého dítěte, zahynulo a více než 50 osob bylo zraněno při nárazu ruského výškového domu v Kryvém Rogu. Úřady uvedly, že lidé zůstali uvězněni pod sutinami. Oleksiy Kuleba, zástupce vedoucího úřadu Volodymyra Zelenského, vyzval k pomstě: "Každý den jsou ukrajinská města pod palbou ruských teroristů. Sumy, Záporoží, Dněpr, Charkov. A to jen za posledních několik dní." Uvedl, že útoky na civilisty jsou známkou "zoufalství a porážky Ruské federace na frontě".

- Ukrajinská první dáma Olena Zelenská uvedla:  "Takto začíná týden v ukrajinském městě, které chce jen klidný a normální život. Rusko mu chce klid a život vzít." Vyjádřila soustrast obětem a jejich rodinám. Město je rodným městem Zelenské i jejího manžela.

-  Ruský opoziční politik Vladimir Kara-Murza v pondělí prohrál odvolání proti rozsudku 25 let vězení, informovala státní tisková agentura RIA. Kara-Murza, který má ruské a britské občanství, byl v dubnu uvězněn na 25 let za vlastizradu a šíření "nepravdivých informací" o ruské válce na Ukrajině, uvedla agentura Reuters. Británie přidala na svůj sankční seznam vůči Rusku šest nových označení, jak ukázala pondělní aktualizace vládních internetových stránek, zaměřených na soudce a úředníky zapojené do procesu s Kara-Murzou.

- Ukrajina a Chorvatsko se dohodly na možnosti využívat chorvatské přístavy na Dunaji a v Jaderském moři pro vývoz ukrajinského obilí,
uvedl podle agentury Reuters ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba po pondělním jednání se svým chorvatským protějškem.

- Ruské nálety zničily během devíti dnů tohoto měsíce přibližně 180 000 tun úrody obilí, uvedlo v pondělí ukrajinské ministerstvo zahraničí.

- Ukrajinský ministr pro digitální transformaci Mychajlo Fedorov uvedl, že Rusko minulý týden přišlo o 87 jednotek techniky, včetně 33 opěrných bodů, 26 obrněných bojových vozidel a 15 tanků.

- Ukrajinské síly během své protiofenzívy v uplynulém týdnu získaly zpět od ruských jednotek na východě a jihu téměř 15 km2 území, uvedla v pondělí vysoká představitelka obrany. Kyjevské síly nyní znovu dobyly 204,7 km²  na jihu od doby, kdy začátkem minulého měsíce zahájily velkou ofenzívu proti ruským silám, uvedla náměstkyně ministra obrany Hanna Maliar na Telegramu.

-  Denis Pušilin, Ruskem dosazený úřadující gubernátor okupovaného Doněcka, prohlásil, že nejméně dva lidé byli zabiti a nejméně šest zraněno poté, co ukrajinský úder zasáhl autobus ve městě, které je od roku 2014 hlavním městem samozvané Doněcké lidové republiky a které Rusko loni prohlásilo za anektované.

- Šéf ruských žoldnéřů Jevgenij Prigožin v hlasové zprávě zveřejněné v pondělí zřejmě uvedl, že jeho skupina Wagner v současné době nenabírá bojovníky, ale v budoucnu tak pravděpodobně učiní.
Prigožin v hlasové zprávě uvedl, že "bohužel" někteří z jeho bojovníků přešli do jiných "silových struktur", ale že se prý chtějí vrátit.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
2678

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2023