Vladimir Putin usiluje o "globální katastrofu", varuje Volodymyr Zelenskyj

3. 8. 2023

čas čtení 7 minut
 

Útoky ruských dronů zasáhly ukrajinský přístav, zastavily nakládku lodí pro vývoz potravin a způsobily prudký nárůst cen obilí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Vladimira Putina ze snahy vyvolat "globální katastrofu" a zhroucení světových trhů s potravinami poté, co Rusko v noci zasáhlo obilné silo a nakládací zařízení ve vnitrozemském přístavu na Dunaji.

Útoky dronů ve středu brzy ráno zasáhly Izmail, hlavní ukrajinský vnitrozemský přístav, který leží na ukrajinské hranici s Rumunskem, členem NATO, a vyvolaly prudký nárůst světových cen obilí.

 
Několik budov v Izmailu bylo zničeno, což zastavilo nakládku lodí, které byly využívány k obcházení faktické blokády ukrajinského vývozu potravin, kterou Rusko zavedlo v polovině července, když Moskva opustila dohodu o vývozu obilí, kterou zprostředkovala OSN, a začala útočit na ukrajinské sklady obilí a exportní infrastrukturu.

Ukrajinská vláda uvedla, že bylo zničeno 40 000 tun obilí, které bylo určeno pro země v Africe a pro Čínu a Izrael.

"Pro ruský stát to není jen boj proti naší svobodě a proti naší zemi," uvedl Zelenskyj ve svém nočním videoposelství ve středu.

"Moskva vede bitvu za globální katastrofu. Ve svém šílenství potřebují, aby se zhroutily světové potravinové trhy, potřebují cenovou krizi, potřebují narušení dodávek."

Recep Tayyip Erdogan vyzval Putina, aby znovu zahájil rozhovory o dohodě, kterou turecký prezident zprostředkoval loni v létě a která měla zajistit vývoz ukrajinského obilí přes Černé moře na světový trh. Platnost dohody vypršela 17. července po odstoupení Ruska.

Po nových vlnách náletů dronů v noci Erdogan v telefonátu do Kremlu vyzval ruského prezidenta k novým rozhovorům o dohodě, přičemž jeho mluvčí uvedl, že turecký vůdce "vyjádřil důležitost zdržet se kroků, které by mohly eskalovat napětí během rusko-ukrajinské války, a zdůraznil význam černomořské iniciativy, kterou označil za most míru".

V Moskvě Putinův mluvčí Dmitrij Peskov uvedl, že ruský vůdce potřebuje posun v otázce překážek volného vývozu ruského obilí a hnojiv, které jsou dány omezením plateb v rámci sankcí proti Kremlu.

Peskov řekl:  "Rusko - a prezident Putin to řekl již stokrát - je připraveno se okamžitě vrátit k samotné dohodě... jen dohoda musí být realizována v části, která se týká Ruské federace.

"Zatím se tak nestalo, jak víte. Západ uvalil sankce na Rusko, aniž by bral v úvahu potřeby světového společenství v oblasti potravin. Generální sekretariát OSN si je toho dobře vědom."

Sestřelení 23 íránských dronů  v noci na úterý, včetně 10 vypálených na ukrajinské hlavní město, zdůraznilo klíčovou roli ukrajinské protivzdušné obrany, zejména systémů Patriot darovaných USA, ale mezery jinde v zemi jsou stále zřetelnější.

Rusko nabídlo africkým zemím obilí zdarma a zároveň se zaměřilo na ukrajinskou kapacitu skladování a vývozu potravin poté, co odstoupilo od dohody zprostředkované Tureckem a OSN, která měla zajistit, aby potraviny a hnojiva z Ukrajiny, jedné z hlavních světových zásobáren chleba, mohly opustit její jižní přístavy.

Nejnovější útoky na přístavy a průmyslovou infrastrukturu mají zřejmě za cíl zničit možnost jakékoli budoucí dohody s Kyjevem o dodávkách obilí a odsoudila je americká velvyslankyně na Ukrajině Bridget Brinková, která uvedla, že Rusko nemá pochopení pro lidi na celém světě závislé na ukrajinských potravinách.

Na Twitteru napsala: "Domy. Přístavy. Obilná sila. Historické budovy. Muži. Ženy. Děti. Nepřetržité a sílící ruské údery na Kryvyj Rih, Charkov, Kyjev, Cherson opět jasně ukazují, že Rusko netouží po míru, nemyslí na bezpečnost civilistů a nebere ohled na lidi po celém světě, kteří jsou závislí na potravinách z Ukrajiny."

Ukrajinská prokuratura zveřejnila snímky, na nichž je vidět vyšetřovatel válečných zločinů před zničenou budovou v Izmailu, kde byly důkazy o nejméně dvou poškozených silech, z nichž bylo vidět vysypanou pšenici.

Tento přístav, ležící na Dunaji na rumunské hranici, které je členem NATO, sloužil od poloviny července jako hlavní alternativní trasa pro vývoz obilí z Ukrajiny.

Než Rusko odstoupilo od dohody, připadala na ukrajinské přístavy na řece Dunaji asi čtvrtina vývozu obilí a od té doby se staly hlavní cestou ven.

"Nepřítel ... se snaží zničit ukrajinské obilí, útočí na průmyslovou a přístavní infrastrukturu. Bohužel dochází k zásahům, bohužel bylo poškozeno silo a na místě vypukly požáry," uvedl ve videoprohlášení Serhij Bratčuk, mluvčí Ukrajinské dobrovolnické armády Jih, která je součástí ukrajinských ozbrojených sil.

"Rusko se snaží vyřadit Ukrajinu z budoucí dohody o dodávkách obilí a hlavně strategicky vytlačit naši zemi ze světového trhu s potravinami."

"Rusko se snaží vyřadit Ukrajinu z budoucí dohody o obilí a především strategicky vytlačit naši zemi z globálního trhu s potravinami."

Ukrajinské ministerstvo obrany uvedlo ve svém prohlášení: "Další výtah v přístavu Izmail v Oděské oblasti poškodili Rusové. Ukrajinské obilí má potenciál nasytit miliony lidí na celém světě."

V Kyjevě Sergej Popko, šéf městské vojenské správy, uvedl, že všechny bezpilotní letouny, které byly v úterý večer namířeny na hlavní město, byly zachyceny, ale padající trosky poškodily některé nebytové budovy.

Řekl, že: "Skupiny bezpilotních letounů pronikly do Kyjeva současně z několika směrů. Všechny vzdušné cíle - více než 10 bezpilotních letounů - však byly včas odhaleny a zničeny silami a prostředky protivzdušné obrany."

Kyjevský starosta Vitalij Kličko uvedl, že při útoku nebyl nikdo zabit ani zraněn, ale že "části dronu spadly na dětské hřiště" v Golosijevském okrese.

Putin minulý týden při projevu na summitu Rusko-Afrika v Petrohradě nabídl africkým představitelům, kteří se akce zúčastnili, dar v podobě tisíců tun obilí.

"V příštích třech až čtyřech měsících jsme připraveni poskytnout Burkině Faso, Zimbabwe, Mali, Somálsku, Středoafrické republice a Eritreji zdarma po 25-50 tisících tunách obilí," řekl Putin za potlesku účastníků summitu.

O dalších potřebných zemích, jako je Súdán a Čad, se nezmínil. Světové ceny pšenice se za poslední dva týdny zvýšily přibližně o 10 %.

Generální tajemník OSN António Guterres prohlásil, že "hrstka" darů z Kremlu nevyřeší problém nedostatečných celosvětových dodávek od doby, kdy Rusko odstoupilo od dohody o dodávkách obilí.

Mezitím byl při ruském útoku na nemocnici v Chersonu, při níž byli zraněni další čtyři zdravotníci, zabit 25letý lékař Dmytro Bilyi, který pracoval v Chersonu první den.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3389

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2023