Vlny veder v Antarktidě jsou varováním pro lidstvo - a máme jen málo času na záchranu planety

8. 8. 2023

čas čtení 5 minut
 
Hladina mořského ledu v Antarktidě prudce klesá, k extrémním výkyvům počasí dochází rychleji, než vědci předpovídali
 
Antarktida v současné době zažívá dramatické změny nebývalou rychlostí, které se vyznačují opakovanými extrémními jevy. Patří k nim letní vlny veder v okolí Antarktidy a loňská podzimní vlna veder, kdy se teploty vyšplhaly až o 40 °C nad průměr. Navíc jak loni v létě, tak letos v zimě dosáhl rozsah mořského ledu rekordně nízkých hodnot. K těmto změnám došlo ještě rychleji, než vědci předpovídali.

 

Tyto změny se shodují s širším globálním vývojem extrémních teplot vzduchu a mořské hladiny, lesních požárů, povodní, nemocí a dalších událostí, které mají hluboký dopad na ekosystémy a společnost. Vědci varují společnost před globální změnou klimatu a jejími dopady již od první zprávy Mezivládního panelu pro změnu klimatu z počátku 90. let 20. století. Opakovaně tak činí i antarktická komunita. Tato varování se nyní naplňují.

Antarktida je klíčovou součástí zemského systému a strážcem sílících změn. Jako antarktičtí vědci vidíme důkazy o narůstajících změnách, včetně změn v potravních sítích, rychlých změn populací, selhání rozmnožování a kolapsu místních ekosystémů, přičemž se předpokládá rychlá proměna oblasti, která umožňuje naší planetě žít a mimořádným způsobem přispívá ke globální biologické rozmanitosti.

Jedná se o kritický okamžik, který má dopad na naše blaho, budoucí generace a ekosystémy na celém světě. V konfrontaci s těmito důkazy naléhavě vyzýváme státy, aby zintenzivnily a překročily své současné závazky v oblasti snižování emisí skleníkových plynů. K dosažení čisté nuly a k jejímu překročení je třeba okamžitě zvýšit ambice. Sliby nestačí.

Události, které se odehrávají v Antarktidě, se neomezují pouze na tento kontinent. V posledních několika letech padá jeden rekord za druhým, pokud jde o vlny veder, lesní požáry, záplavy a sucha po celém světě. Významnou hrozbu představují také nemoci, jako je ptačí chřipka (H5N1), která v posledních dvou letech zasáhla 81 zemí. IPCC a Mezivládní vědecko-politická platforma pro biologickou rozmanitost a ekosystémové služby informovaly o změnách na celé planetě, které mají dopad na společnost, infrastrukturu, populace, druhy, ekosystémy a přírodu, na níž je člověk zcela závislý.

Současné změny v Antarktidě a Jižním oceánu i jinde na světě odrážejí těsné propojení Antarktidy se zbytkem zemského systému. Naše životy a naše budoucnost závisí na zdravé a fungující Antarktidě. Znepokojivé změny v Antarktidě jsou proto pro nás varováním i příležitostí. Tato příležitost spočívá v tom, že si uvědomíme, že pokud Antarktidu ochráníme, zpomalíme a nakonec zastavíme změny, pomůžeme zajistit budoucnost pro nás, naše rodiny a naše živobytí. To vyžaduje politickou vůli a zapojení občanské společnosti. Vyžaduje však také přispění vědců, kteří nám pomohou čelit tomu, co přichází, pochopit důsledky našeho jednání, vyvinout nové přístupy ke zmírňování změn a přizpůsobování se jim a pomoci nám pochopit, jakým rizikům čelíme a v jakém časovém horizontu. Je zřejmé, že komunita biologů, která se sešla v Ōtautahi Christchurch, dělá, co může, a je připravena udělat více. Doufají, že jim političtí lídři naslouchají a začnou jednat.

Během nedávného setkání odborníků z více než 20 zemí v Ōtautahi Christchurch představilo množství účastníků převratné poznatky, které poukazují na pozoruhodné proměny antarktických druhů, populací a ekosystémů. Tato odhalení doprovázely projevy upřímného znepokojení a v některých případech i údivu nad rychlostí těchto reakcí celého systému.

Rozsah neobvyklých jevů v Antarktidě přesahuje pouze biologické systémy. Byly překonány i další rekordy, přičemž v letošním roce došlo podle satelitních záznamů k poklesu hladiny mořského ledu na nebývale nízkou úroveň. V loňském roce zasáhla rozsáhlé oblasti Antarktidy alarmující vlna veder, která na některých místech způsobila nárůst teploty o 35-40 °C nad dlouhodobé průměry. Extrémní teploty byly pozorovány i v různých jiných částech kontinentu, včetně Antarktického poloostrova.

Jak se konference sympozia rozvíjela a výsledky výzkumu byly zveřejňpvány, přítomnou vědeckou komunitou prostupoval pocit obav. V reakci na objevující se údaje se přítomní vědci cítili nuceni vydat společné komuniké, v němž vyjádřili hluboké obavy z narůstajících environmentálních problémů, které se objevují na antarktickém kontinentu.

Máme jen málo času na změnu. Události v Antarktidě, které jsme pozorovali a katalogizovali, a prognózy z našeho výzkumu naznačují, že se toto okno rychle uzavírá.

Čas na rozhodující akci je právě teď. To, co uděláme dnes, rozhodne o naší budoucnosti na celá staletí. Všichni si zasloužíme lepší budoucnost. Společně můžeme něco změnit.

    Tento článek je upravenou verzí sdělení ze sympozia o SCAR biologii, jehož autory jsou profesor S. Craig Cary, University of Waikato, profesor Steven Chown, Monash University, vážená profesorka Sharon Robinson AM, University of Wollongong, Dr. Charles Lee, University of Waikato, asistentka Cassandra Brooks, University of Colorado Boulder.

2
Vytisknout
3079

Diskuse

Obsah vydání | 10. 8. 2023