Afrika: O Rusech v korkové přilbě

9. 8. 2023

čas čtení 1 minuta
Ruští nacionalisté oslavují převrat v Nigeru, podobně jako jejich carští předchůdci v Etiopii před více než stoletím. Antikoloniální slogany slouží k zakrytí toho, co není ničím jiným než snahou ruského státu vybudovat vlastní koloniální říši v subsaharské Africe, píše Dmitrij Galko.

Moskva má zájem na vytlačení Francouzů a dalších západních mocností tak, aby Rusko mělo převahu a získalo příležitost prodávat své jediné významné produkty – zbraně, žoldáky a propagandu – a zvrátit vzestup demokracie v Africe.

Puč v Nigeru nejen odstranil posledního demokraticky zvoleného prezidenta v Sahelu, regionu se 100 miliony obyvatel, ale také znamená, že je zde nyní méně demokracií v subsaharské Africe než před 20 lety. To Moskvě poskytne větší prostor korupčně ovlivňovat tamní politiky a zmocňovat se důležitých ekonomických zdrojů.

Rusko se snaží hrát podobnou roli, jakou hrál Sovětský svaz, a dokonce blíže k té, kterou zastávaly carské úřady na konci 19. století, když se snažily vybudovat na kontinentu ruské impérium. Ty také v každém sporu popíraly, že jejich akce jsou činy imperialistické mocnosti - a trvaly na tom, že Rusko je osvoboditelem na straně Afričanů.

Opět, tak jako v v minulosti, byl svět rozptýlen ruskou propagandou; ale fakta jsou jasná. Rusko buduje své vlastní koloniální impérium pod antikoloniálními hesly - a může docela dobře uspět, pokud nebude poraženo na Ukrajině a nuceno věnovat se spíše domácím záležitostem než zahraničí.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
3575

Diskuse

Obsah vydání | 14. 8. 2023