Teplota, kterou lidské tělo nedokáže přežít

11. 8. 2023

čas čtení 5 minut
Vědci identifikovali maximální kombinaci tepla a vlhkosti, kterou ještě může lidské tělo přežít.

Dokonce i zdravý mladý člověk zemře po šesti hodinách při teplotě 35 stupňů Celsia, pokud je spojena se 100 % vlhkostí, ale nový výzkum ukazuje, že prahová hodnota by mohla být výrazně nižší.

V tomto okamžiku se pot – hlavní nástroj těla pro snížení vnitřní teploty – již neodpařuje z kůže, což nakonec vede k úpalu, selhání orgánů a smrti.

Tato kritická hranice, která se vyskytuje při 35 stupních toho, co je známo jako "teplota vlhkého teploměru", byla překročena jen asi desetkrát, většinou v jižní Asii a Perském zálivu, řekl agentuře AFP Colin Raymond z NASA Jet Propulsion Laboratory.

Žádný z těchto případů netrval déle než dvě hodiny, což znamená, že nikdy nedošlo k žádným "událostem masové úmrtnosti" spojeným s tímto limitem lidského přežití, řekl Raymond, který vedl rozsáhlou studii na toto téma.

Extrémní teplo však nemusí být nikde blízko této úrovně, aby zabilo lidi, a každý má jiný práh v závislosti na věku, zdraví a dalších sociálních a ekonomických faktorech, říkají odborníci.

Odhaduje se například, že loni v létě zemřelo kvůli horkům více než 61 000 lidí v Evropě, kde je zřídka dostatek vlhkosti, aby se vytvořily nebezpečné teploty vlhkých teploměrů.

Ale jak globální teploty rostou - minulý měsíc byl v úterý potvrzen jako nejteplejší v zaznamenané historii - vědci varují, že nebezpečná vlhká vedra budou také častější.

Četnost takových událostí se za posledních 40 let přinejmenším zdvojnásobila, řekl Raymond a označil nárůst za vážné nebezpečí změny klimatu způsobené člověkem.

Raymondův výzkum předpovídá, že teploty vlhkých teploměrů budou v nadcházejících desetiletích "pravidelně překračovat" 35 °C na několika místech po celém světě, pokud se svět oteplí o 2,5 stupně nad předindustriální úroveň.

"Opravdu, opravdu nebezpečné"

Ačkoli se nyní většinou počítá pomocí údajů o teple a vlhkosti, teplota vlhkého teploměru byla původně měřena položením mokrého hadříku na teploměr a vystavením vzduchu.

To mu umožnilo změřit, jak rychle se voda odpařila z látky, což představovalo pot z kůže.

Teoretický limit lidského přežití 35 °C teploty vlhkého teploměru představuje 35 °C suchého tepla a 100 % vlhkost – nebo 46 °C při 50 % vlhkosti.

Aby otestovali tento limit, vědci z Pennsylvania State University ve Spojených státech měřili teplotu mladých, zdravých lidí uvnitř tepelné komory.

Zjistili, že účastníci dosáhli svého "kritického environmentálního limitu" - když jejich tělo nemohlo zastavit další zvyšování teploty - při teplotě vlhkého teploměru 30,6 ° C, což je výrazně pod dříve teoretickými 35 ° C.

Tým odhaduje, že bude trvat pět až sedm hodin, než takové podmínky dosáhnou "opravdu, opravdu nebezpečných teplot jádra organismu" řekl agentuře AFP Daniel Vecellio, který pracoval na výzkumu.

Nejzranitelnější

Joy Monteiro, výzkumná pracovnice v Indii, která minulý měsíc publikovala studii v časopise Nature zaměřenou na teploty vlhkého teploměru v jižní Asii, uvedla, že většina smrtících vln veder v regionu byla hluboko pod prahovou hodnotou 35 ° C.

Jakékoli takové limity lidské vytrvalosti jsou "velmi odlišné pro různé lidi," řekla AFP.

"Nežijeme ve vakuu - zejména děti," řekla Ayesha Kadirová, dětská lékařka ve Velké Británii a zdravotní poradkyně organizace Save the Children.

Malé děti jsou méně schopné regulovat svou tělesnou teplotu, což je vystavuje většímu riziku, řekla.

Starší lidé, kteří mají méně potních žláz, jsou nejzranitelnější. Téměř 90 % úmrtí souvisejících s horkem v Evropě loni v létě bylo mezi lidmi staršími 65 let.

Lidé, kteří musí pracovat venku v prudce rostoucích teplotách, jsou také více ohroženi.

To, zda lidé mohou příležitostně ochladit své tělo - například v klimatizovaných prostorách - je také významným faktorem.

Monteiro poukázala na to, že lidé bez přístupu k toaletám často pijí méně vody, což vede k dehydrataci.

"Stejně jako mnoho dopadů změny klimatu budou nejvíce trpět lidé, kteří jsou nejméně schopni izolovat se od těchto extrémů," řekl Raymond.

Jeho výzkum ukázal, že jevy El Niňo v minulosti zvýšily teplotu vlhkých teploměrů. Očekává se, že první událost El Niňo po čtyřech letech vyvrcholí koncem tohoto roku.

Teploty vlhkých teploměrů jsou také úzce spojeny s teplotami povrchu oceánu, řekl Raymond.

Světové oceány dosáhly minulý měsíc historicky nejvyšší teploty, která podle klimatické observatoře Evropské unie překonala předchozí rekord z roku 2016.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
7199

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2023