Nigerská junta požádala ruskou společnost Wagner o pomoc při udržení moci v zemi

7. 8. 2023

čas čtení 1 minuta
Vojenská junta, která se chopila moci v Nigeru, se obrátila o pomoc na ruskou soukromou vojenskou společnost Wagner. Podle zdrojů Associated Press se takto vůdci převratu snaží chránit před možnou vojenskou intervencí západoafrického regionálního bloku ECOWAS.

Jeden z vůdců převratu, generál Salifu Modi, oslovil ruské žoldáky během návštěvy Mali, řekl Wassim Nasr, novinář a vedoucí pracovník výzkumné organizace Soufan Center. O schůzce agentuře řekly také tři malijské zdroje a francouzský diplomat. Jako první o tom informovala televize France 24.

"Potřebují (Wagnera), protože to pro ně bude záruka, že si udrží moc," řekl Nasr a dodal, že žoldáci nyní o návrhu přemýšlejí. Západní vojenský představitel také řekl agentuře AP, že slyšel o výzvě junty wagnerovcům v Mali.

Prezident Mohamed Bazoum byl svržen 27. července vojenským převratem. Nahradil ho generálplukovník Amadou Abdurahman, který oznámil uzavření hranic, vyhlášení zákazu vycházení a dočasné pozastavení všech institucí. Ústava země byla také pozastavena.

V neděli vypršela lhůta stanovená regionálním blokem ECOWAS pro propuštění a návrat k moci demokraticky zvoleného prezidenta. Jinak státy bloku pohrozily vojenskou intervencí, aby Bazouma znovu uvedly do úřadu. Burkina Faso a Mali, které zažily podobné převraty, budou považovat vojenskou intervenci v Nigeru za vyhlášení války.

Události v Nigeru vyvolávají v Evropě obavy z možných změn v zahraniční politice země. Sousední státy, včetně Burkiny Faso a Mali, po svých převratech začaly posilovat partnerství s Ruskem a odklonily se od vlivu Francie. Po převratu na francouzském velvyslanectví v nigerském hlavním městě Niamey začala kampaň na podporu Ruska a Vladimira Putina: Účastníci skandovali hesla "Ať žije Rusko", "Ať žije Putin" a "Pryč s Francií" a také zapálili zdi budovy velvyslanectví.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
2524

Diskuse

Obsah vydání | 9. 8. 2023