Ukrajinská protiofenzíva zaznamenala po prvních dvou měsících jen malé zisky

7. 8. 2023

čas čtení 6 minut
Válka na Ukrajině dosáhla kritického bodu. To, kam se bude ubírat, by mohlo rozhodnout o budoucnosti země a ovlivnit i bezpečnost Evropy, napsali Frank Gardner a Jake Horton.

Během 18 měsíců od ruské invaze byli Ukrajinci většinou v defenzívě a bránili ruským silám v obsazení dalších území.

Ale letos v létě Ukrajina - s pomocí západního vojenského vybavení - přešla do útoku a pokusila se vyhnat Rusy z území, které předtím obsadili na východě a jihu země.

Dělají ukrajinští vojáci po dvou měsících této protiofenzívy a s časem, který je podstatný před nástupem zimy, nějaký skutečný pokrok?

Ve spolupráci s BBC Verify jsme analyzovali video z bojů a hovořili s odborníky, abychom se pokusili odpovědět na tuto otázku.

Jediný pohled na mapu východní a jižní Ukrajiny ve velkém měřítku ukazuje, že za dva měsíce od začátku protiofenzívy se toho mnoho nezměnilo.

Rusko stále okupuje téměř pětinu Ukrajiny - včetně měst Doněck na východě a Mariupolu, který dobylo po měsících obléhání - a jeho síly jsou dobře zakopány.

Ve skutečnosti se za devět měsíců od listopadu 2022, kdy Ukrajina dosáhla svého posledního významného zisku, znovu získala jižní město Cherson a velké oblasti na severovýchodě, mnoho nezměnilo.

Ale pro Ukrajinu to není jen špatná zpráva.

Tvrdí, že její jednotky nedávno znovu dobyly vesnici Staromajorske v Doněcké oblasti. BBC ověřila video, které toto tvrzení podporuje.

Kolem Bachmutu na východě, kde probíhají intenzivní boje, Ukrajina také získala zpět některé malé oblasti, které ztratila dříve v létě.

A malých zisků dosáhla také v Záporožském regionu na jihu - klíčové oblasti, kde Ukrajina skutečně potřebuje rozhodující změnu.

Ukrajinský postup přes pás Ruskem drženého území k Azovskému moři by narušil ruské zásobovací trasy a odřízl by ruské síly na anektovaném Krymu a dále na západě.

Proč je pokrok Ukrajiny tak pomalý?

Za dva měsíce ukrajinské jednotky postoupily nanejvýš o 16 km ve dvou oblastech podél fronty v délce 160 km, podle nezávislé analýzy.

Pokroku bylo dosaženo, ale je pomalejší, než Ukrajina a její západní spojenci doufali.

Ukrajinské síly útočí na třech frontách, používají západní vybavení a výcvik a zkoumají slabá místa podél celé frontové linie o délce 1 125 km.

Ale Rusové předvídali tyto záměry a strávili měsíce budováním nejrozsáhlejšího opevnění v nedávné historii.

Trojité vrstvy zákopů, bunkrů, betonové pyramidové tankové pasti (tzv. "dračí zuby") a příkopy - protkané tisíci nášlapných min - představují obrovskou překážku pro jakýkoli ukrajinský postup.

Marina Miron, expertka na obranu z King's College London, říká, že Ukrajina musela omezit své ambice na jihu, včetně aspirací na znovuzískání Krymu.

"Nemyslím si, že se to stane v dohledné době," říká.

Dr. Miron říká, že to nejlepší, v co může Ukrajina doufat, je potenciální znovudobytí Tokmaku, který leží na klíčové trase na jihovýchodě země - oblasti, která funguje jako logistický uzel pro ruské síly.

V červnu Ukrajina vyslala obrněnou kolonu na jih k Tokmaku a rychle se dostala do potíží.

Videa sdílená na sociálních sítích, která BBC Verify porovnala místa a typy vojenských vozidel, ukazovala nově dodané západní tanky Leopard a bojová vozidla Bradley, jak narazily na minové pole a pak byly napadeny ruským dělostřelectvem.

Zdá se, že ruská armáda se vzpamatovala z některých chyb, které udělala během prvních 12 měsíců invaze, a ukazuje se, že je překvapivě inovativní a efektivní v obraně.

Ruská obranná taktika

Používá například spoustu protitankových min.

Západem dodávaná vozidla na odminování obvykle vydrží jeden zásah těchto min, ale ne dva. Takže Rusové údajně pokládají jednu na druhou, aby zdvojnásobili účinek.

Rusové také obklopují zákopy nástrahami.

Na videu, ověřeném BBC, můžete vidět, jak ukrajinská pěchota vstupuje do prázdných zákopů jižně od Záporoží, než jsou odpáleny skryté výbušniny a vyhodí do povětří některé vojáky.

Ruská armáda také využívá své vzdušné síly - například používá bitevní vrtulníky Ka-52 Alligator.

Tyto vrtulníky mohou být použity k odpalování raket na ukrajinská obrněná vozidla, která byla nucena zpomalit nebo zastavit po setkání s minovým polem.

A Ukrajina - stojí za zmínku - nemá vzdušnou převahu nad bojištěm.

Co dál s ukrajinskou protiofenzívou?

Zatímco Rusko budovalo svou obranu, Ukrajina dávala dohromady tucet nově zformovaných obrněných brigád, z nichž mnohé byly vycvičeny v Evropě a zásobovány lepším vybavením, než mají Rusové.

Ukrajina má nyní schopnost odpalovat rakety nebo granáty hluboko za ruské linie - zasáhnout sklady paliva, muniční uzly a velitelská a řídící střediska, což by mohlo oslabit ruskou obranu zevnitř.

Brity dodaná střela Storm Shadow má například dosah více než 240 km a umožnila Ukrajině zatlačit některé ruské pozice dále od frontové linie.

Ukrajina také používá kazetovou munici dodanou USA.

Mnoho z nich při dopadu nevybuchne a zůstává dlouhodobým nebezpečím, ale USA tvrdí, že se ukazují jako účinné proti některým opevněným ruským pozicím.

Gian Luca Capovin, analytik společnosti Jane's Defence, však říká, že kazetové zbraně mohou pomoci, ale nedokážou "změnit hru".

Rusko má také své vlastní kazetové zbraně a také je nasazuje, jak jsme informovali v loňském roce.

Čas nakonec není na straně Ukrajiny.

Na podzim přijde období dešťů, které promění nezpevněné cesty v bláto a další postup bude obtížný, ne-li nemožný.

Než to na jaře skončí, bude cyklus amerických prezidentských voleb v plném proudu.

Pokud Ukrajina do té doby nedokáže na bojišti prokázat žádné rozhodující zisky, není zdaleka jisté, že podpora USA a NATO bude pokračovat na současné vysoké úrovni.

Pro Kyjiv tikají hodiny. Mezitím musí Rusko prostě jen udržet území, které nelegálně obsadilo.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
2847

Diskuse

Obsah vydání | 9. 8. 2023