Šílená londýnská vláda se chystá uvěznit uprchlíky na ubytovací lodi, navzdory varování hasičů, že budou ohroženi požárem, a lékařů, že budou ohroženi infekcemi

7. 8. 2023

čas čtení 6 minut
Foto: Ubytovací bárka pro uprchlíky, které chce londýnská vláda izolovat na moři v kobkách velmi podobných těm, odkud ze svých zemí uprchli

Stěhování uprchlíků do ubytovací bárky Bibby Stockholm plánuje Sunakova londýnská vláda na pondělí i přes varování před epidemií i před možným požárem

Interní dokument varuje, že v případě propuknutí nemoci na bárce, která má ubytovat žadatele o azyl, by mohlo být postiženo "velké množství" lidí
 
Sunakovi ministři doufají, že v pondělí přesídlí uprchlíky o azyl  na kontroverzní ubytovací bárku Bibby Stockholm, a to navzdory varování v interním zdravotnickém dokumentu, že by se mnozí mohli nakazit, pokud by na palubě vypukla nemoc, jako je záškrt.

 

Návrh "plánu řízení epidemie" pro bárku byl zveřejněn na základě žádosti o svobodný přístup k informacím podané britskému státnímu zdravotnictví v hrabství Dorset, kde je bárka umístěna. Plán varuje: "Poskytovatelé ubytování by si měli být vědomi toho, že v případě propuknutí závažné epidemie může být zasaženo velké množství zaměstnanců i obyvatel. Měly by být zavedeny pohotovostní plány pro nárazové navýšení počtu zaměstnanců, aby se udržel minimální počet."

V loňském roce zemřel muž, který byl držen v uprchlickém táboře Manston  v Kentu poté, co se nakazil záškrtem.

Právníci jednající jménem žadatelů o azyl, kteří mají být v pondělí přemístěni na bárku, v neděli pokračovali v podávání právních námitek na poslední chvíli a tvrdili, že nejde o bezpečné místo pro ubytování lidí.

Plán zvládání epidemie vypracovali dodavatelé ministerstva vnitra pro společnosti Bibby Stockholm, Landry & Kling a Global Ship Solutions a předali jej zdravotnictví v Dorsetu.

Návrh plánu upozorňuje na řadu infekčních onemocnění a stavů, které se mohou na bárce Bibby Stockholm vyskytnout, včetně záškrtu, tuberkulózy, legionářské nemoci, noroviru, salmonely a svrabu.

Ministr pro přistěhovalectví Robert Jenrick v neděli uvedl, že první žadatelé o azyl by se po řadě odkladů měli na bárku Bibby Stockholm přesunout "v nejbližších dnech". Někteří žadatelé o azyl byli informováni, že se na bárku přesunou v pondělí, a během týdne se očekává přesun 50 žadatelů o azyl.

"Doufáme, že první migranti nastoupí na loď v nejbližších dnech, přesné datum vám neřeknu - ale velmi brzy," řekl Jenrick pro Sky News.

"Z bezpečnostních důvodů raději neuvádíme data, kdy jednotlivci dorazí. Nebudete muset dlouho čekat. Je to důležitý krok vpřed."

Toufique Hossain z advokátní kanceláře Duncan Lewis uvedl: "Upozornili jsme ministerstvo vnitra, že navrhované přemístění našich klientů do Bibby Stockholm by bylo nezákonné z řady právních důvodů.

"Nejnaléhavější z nich se týkají bezpečnosti bárky, včetně nebezpečí požáru. Naši klienti musí být ubytováni bezpečně a přiměřeně: nelze je nutit k přestěhování do požární pasti."

Stínový labouristický ministr pro přistěhovalectví Stephen Kinnock v neděli pro Sky News potvrdil, že labouristé budou k ubytování žadatelů o azyl využívat také bárky.

Kinnock uvedl, že z tohoto nápadu je "hluboce nešťastný", protože je to to poslední, co by jeho strana chtěla dělat. Řekl však, že labouristé nebudou mít "jinou možnost než se po volbách vypořádat s konzervativním chaosem, který jsme zdědili".

Naznačil, že Labouristická strana by se mohla spolehnout na kontroverzní místa, mezi něž by patřil i Bibby Stockholm, po dobu asi šesti měsíců. Toto "velmi krátkodobé období" však je pro některé labouristické poslance, kteří se cítili znepokojeni tím, že se takové ubytování  vůbec používá, příliš dlouhé a ptali se, zda se labouristé "nesnaží napodobovat konzervativce".

Zdroje blízké labouristické imigrační politice strany trvaly na tom, že obrovskou dělicí čárou mezi labouristickou a konzervativní vládou je plán labouristů zrušit "nefunkční, nedostupný a neetický program deportace uprchlíků z Británie do Rwandy".

V pondělí oznámilo britské ministerstvo vnitra, že pokud soudy zakáží deportaci uprchlíků do Rwandy, bude je britská vláda deportovat na ostrov Ascension Island, desetikilometrovou skálu v jižním Atlantiku. Vláda se pokouší obnovit plán, který byl poprvé navržen r. 2020, ale byl odmítnut jako nerealizovatelný.

Odborový svaz hasičů vyjádřil obavy, že bárka bude "potenciální smrtící pastí", až na ní budou ubytováni žadatelé o azyl. Vedle obav z požární bezpečnosti a kontroly infekcí existují také obavy z hlasité přítomnosti krajně pravicových a rasistických organizací v oblasti. BBC uvedla, že policie vyšetřuje některé výhrůžky, o nichž se domnívá, že je místním lidem adresovala krajní pravice.

Z příspěvků na sociálních sítích vyplývají výhrůžky, že se pokusí potopit bárku s žadateli o azyl a vyhodit ji do povětří. Mnozí místní obyvatelé řekli deníku Guardian, že se bojí zveřejnění svých jmen, protože se obávají odvety krajní pravice vůči nim.

Mluvčí ministerstva vnitra k hrozbě krajní pravice uvedl: "Pozitivní stav žadatelů o azyl v naší péči je nanejvýš důležitý a nadále úzce spolupracujeme s místní policií a našimi partnery na místě, abychom zajistili bezpečnost všech osob umístěných na místě i širší komunity. Na místě bude nepřetržitě pracovat specializovaný a zkušený bezpečnostní tým."

K riziku infekčních onemocnění mluvčí ministerstva vnitra uvedl:  "Projekt Bibby Stockholm ... bude splňovat všechny příslušné předpisy včetně všech příslušných zdravotních a bezpečnostních norem, přičemž budou zavedeny protokoly, které budou reagovat na případná zdravotní rizika."

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2445

Diskuse

Obsah vydání | 9. 8. 2023