Tálibán se 29. září zúčastní jednání o Afghánistánu v Kazani

4. 8. 2023

čas čtení 1 minuta
Delegace Tálibánu se 29. září v Kazani zúčastní setkání o Afghánistánu. Oznámil to zvláštní zástupce prezidenta Ruské federace pro Afghánistán Zamir Kabulov agentuře TASS. Hnutí Tálibán je v Ruské federaci zakázáno.

Podle něj polovina účastníků tohoto formátu, včetně delegace Tálibánu, potvrdila svou účast. "Čekáme na zbytek, času je ještě dost," řekl Kabulov.

Poznamenal, že hlavním tématem setkání je inkluzívnost prozatímní vlády Tálibánu. Nyní jsou úřady v Afghánistánu tvořeny hlavně Paštuny - "etnickým jádrem" hnutí Tálibán. Zástupci národnostních a náboženských menšin jsou ve vládě emirátu špatně zastoupeni. Podle Zamira Kabulova není v tomto směru žádný pokrok: "Proto budeme pokračovat v práci." Na zasedání se bude rovněž jednat o boji proti terorismu a drogové trestné činnosti.

6. června ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že Rusko nemůže zahájit rozhovory o uznání Talibanu, dokud ten nesplní své závazky a nevytvoří inkluzivní vládu. Podle něj budování pracovního dialogu s Tálibánem "splňuje zájmy bezpečnosti a hospodářského rozvoje regionu, stejně jako cíle vnitroafghánského národního usmíření".

Tálibán se chopil moci v Afghánistánu v srpnu 2021. V květnu 2023 se Rusko zúčastnilo konzultativních rozhovorů OSN o interakci s Tálibánem. Podle odtajněných dokumentů Pentagonu se Spojené státy domnívají, že Afghánistán se stal ohniskem Islámského státu (teroristické organizace zakázané v Ruské federaci). Tálibán to popírá.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
2967

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2023