Rusové odcházejí od televizí

2. 8. 2023

čas čtení 1 minuta
Průzkumy ukazují, že menší podíl Rusů se nyní při získávání zpráv spoléhá na televizi, a že větší počet z nich se obrací na kanály ve službě Telegram, tedy na část internetu, která poskytuje zpravodajství, upozorňuje mediální analytik Andrej Percev.

Mezi lednem 2022 a květnem 2023 se počet Rusů spoléhajících na Telegram více než se zdvojnásobil, tj. stoupl z 25,5 milionu denně na 51,2 milionu. To představuje 42 % ruského internetového provozu. Mezitím procento těch, kteří se spoléhají pouze na televizi, dramaticky klesá.

Podle Perceva představuje migrace Rusů z televize na Telegram vážný problém pro Kreml, který se při budování a udržení své autority spoléhal na televizi. A tento posun je pro Kreml obzvláště nebezpečný, protože se odehrává během velké války a blíží se začátek další války - prezidentské kampaně.

V minulosti se Kreml mohl spolehnout na televizi, že udrží lidi středního věku a starší Rusy "v řadě", ale teď toto publikum utíká na Telegram — už se nebojí internetu, kde je vše komplikované a nejednoznačné, a kde jsou rutinně poskytovány různé alternativní zprávy.

Kreml si je dobře vědom nebezpečí migrace publika z televize do Telegram a stíhal některé důstojníky a úředníky, kteří jej používali a pomohli zpopularizovat. Ale násilné pronásledování samo nevyřeší problém - a ti, kteří používají Telegram, budou více nakloněni používat internetové stránky se sídlem v zahraničí.

Tyto posuny a změny v postojích Rusů k držitelům moci představují jednu z nejvážnějších výzev pro Putinův režim. A dovednost, s níž Prigožin a další používali kanály Telegram, naznačuje, že tato mediální výzva povede k dalším druhům výzev.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
2966

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2023