Ukrajina obvinila Rusko, že po odstoupení od dohody zničilo 180 000 tun obilí

2. 8. 2023

čas čtení 2 minuty
Za posledních několik dní bylo kvůli ruskému ostřelování Mykolajivu a Oděsy zničeno nejméně 180 000 tun obilí, odhaduje ukrajinské ministerstvo zahraničních věcí. Poškozeno bylo zařízení přístavní infrastruktury a pět civilních lodí, uvedlo ministerstvo.

"Musíme zastavit ruské 'hladové hry' a ihned zajistit globální potravinovou bezpečnost," zdůraznilo ministerstvo zahraničí.

Mezitím ministr Dmytro Kuleba uvedl, že se dohodl se svým chorvatským protějškem Gordonem Girlic-Radmanem o využití přístavů země na Dunaji a v Jaderském moři pro vývoz obilí. Dříve byla otázka takového tranzitu diskutována také v Řecku a Bulharsku.

Ruské úřady se přestaly podílet na dohodě o obilí 17. července, což vysvětlovaly neplněním dohod týkajících se země. Poté ministerstvo obrany Ruské federace začalo zasahovat přístavní města Ukrajiny, včetně Oděsy, a nazývalo to "odplatou" za výbuch na krymském mostě.

Jak bylo uvedeno, černomořská iniciativa umožnila vyvézt asi 33 milionů tun potravin. Pozastavení dohody vedlo k prudkému nárůstu cen obilí.

Ruský prezident Vladimir Putin stanovil 6 podmínek pro obnovení dohody, včetně odstoupení od sankcí za dodávky ruského obilí a hnojiv "na světové trhy", připojení bank k SWIFT, obnovení dovozu náhradních dílů pro zemědělské stroje a obnovení plynovodu Togliatti-Oděsa.

Putin také slíbil bezplatné dodávky obilí do několika afrických zemí "v příštích třech až čtyřech měsících". Upřesnil, že Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somálsko, Středoafrická republika a Eritrea obdrží 25-50 tisíc tun výrobků.

Zimbabwský prezident Emmerson Mnangagwa návrh odmítl. A hlava Jihoafrické republiky Cyril Ramaphosa řekl Putinovi, že účast na dohodě o obilí je pro tyto země důležitější než přijímání "charitativní pomoci". Takové almužny nebudou schopny plně pokrýt jejich potřeby a přeplatky kvůli vysokým cenám budou činit miliony dolarů.

Den předtím papež František také vyzval k obnovení černomořské iniciativy.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
2475

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2023