Více než 50 milionů Američanů je stále ohrožováno extremním vedrem

1. 8. 2023

čas čtení 4 minuty
 
Phoenix v Arizoně zažívá už 31. den, kdy teploty dosáhly nejméně 43,3 °C, zatímco v Kalifornii a Nevadě hoří lesní požáry

 
Více než 50 milionů Američanů dostává v jednom z nejteplejších letních období, jaké kdy bylo zaznamenáno, stále výstrahu před vedry a vlna veder nadále zasahuje rozsáhlé části USA

NASA nedávno potvrdila, že červen byl nejteplejším červnem v historii.

Horké a suché počasí na jihozápadě USA vyvolalo vlnu lesních požárů. Kalifornie a Nevada v současné době bojují s rozsáhlým požárem, který není pod kontrolou. Další nekontrolovatelný požár, který vznikl ve státě Washington, se rozšířil do Kanady a donutil obyvatele města Osoyoos v Britské Kolumbii k evakuaci.

V neděli bylo ve Phoenixu v Arizoně 31. dnem v řadě, kdy teploty dosáhly nejméně 43,3 °C. Předchozí rekord tohoto města byl 18 dní v červnu 1974.


Lékaři v regionu hlásí nárůst případů kontaktních popálenin prvního, druhého a třetího stupně, z nichž některé byly v extrémních vedrech smrtelné.



Hlášení o těžkých popáleninách přišla z nemocnic v Arizoně a Nevadě, kde došlo k prudkému nárůstu úmrtí v důsledku horka.

V Texasu dosáhlo San Antonio v červnu rekordní teploty 47,2 °C.

Vodní plochy po celém světě zažívají jev známý jako "mořská vlna veder", kdy se vody ohřívají na nebývalou úroveň. Prudký nárůst teplot byl zaznamenán v Karibské pánvi, v Atlantiku a v Mexickém zálivu, což ohrožuje již tak křehké ekosystémy mořského života, zejména korálové útesy. Tyto podmínky způsobují blednutí korálů a v mnoha případech jejich odumírání.

Andrew Baker, ředitel laboratoře Coral Reef Futures Lab na univerzitě v Miami, řekl deníku Washington Post: "Jedná se rozhodně o nejhorší bělení, jaké kdy Florida zažila."

Teplota povrchu oceánu v místech, jako je Florida, přesáhla 32 °C, což je hranice, kdy je voda bezpečná ke koupání. Teploty jako v horké vaně ponechávají obyvatelům omezené možnosti ochlazení.

Uprostřed rekordních veder oznámil Joe Biden minulý týden nová opatření na ochranu Američanů před "existenční hrozbou změny klimatu" a extrémními vedry. Některá z těchto opatření zahrnují zlepšení přístupu k čisté pitné vodě, výsadbu většího počtu stromů, otevření více chladicích center a potírání porušování bezpečnosti práce v horku.

Biden uvedl: "Chceme, aby Američané věděli, že pomoc je zde a že ji poskytneme každému, kdo ji potřebuje."

Podle odborníků jsou tato opatření krokem správným směrem, ale zdaleka ne dostatečným. Biden se ve svém projevu zastavil u toho, že by vyhlásil stav klimatické nouze nebo se přímo zabýval potřebou postupně se zbavit fosilních paliv, která ohřívají planetu.

V pondělí zaslali čtyři demokratičtí senátoři - Bernie Sanders, Ed Markey, Jeff Merkley a Elizabeth Warrenová - dopis generálnímu prokurátorovi USA Merricku Garlandovi, v němž ho vyzvali, aby podal žalobu na průmysl fosilních paliv za jeho dlouhodobou a pečlivě koordinovanou kampaň, jejímž cílem je klamat spotřebitele a diskreditovat klimatickou vědu v honbě za obrovskými zisky.

V dopise zákonodárci napsali: "Fosilní průmysl má vědecké důkazy o nebezpečí změny klimatu a o roli, kterou spalování fosilních paliv hraje při zvyšování globálních teplot, již více než 50 let."

Dodali: "Přestože tyto společnosti věděly o změně klimatu a o roli, kterou jejich průmysl hraje při zvyšování emisí uhlíku, rozhodly se účastnit desítky let trvající, pečlivě koordinované dezinformační kampaně s cílem zamlžit vědecké poznatky o klimatu a přesvědčit veřejnost, že fosilní paliva nejsou hlavním faktorem změny klimatu."

Podrobnosti v anglčtině ZDE

1
Vytisknout
2475

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2023