"Čína je v konfliktu na Ukrajině na správné straně dějin"

20. 3. 2022

čas čtení 19 minut
- Nestlé. S příchutí bolesti.


- Denacifikace kuchyně:

- Nové video od Zelenského:

- Blinken: Členské státy NATO mohou poslat své stihačky na Ukrajinu.

 
- Zástupce velitele ruské černomořské flotily Andrej Paly byl na Ukrajině zabit, potvrdilo Rusko. Zemřel  během bojů v Mariupolské oblasti.

Paly měl být povýšen na kontradmirála. Při bojích na Ukrajině už bylo usmrceno pět ruských generálů.

 
- Manolis Androulakis, řecký generální konzul a poslední diplomat EU, který byl evakuován z Mariupolu, hodnotil situaci města velmi zle:

Androulakis pomáhal desítkám řeckých občanů a etnických Řeků evakuovat zničené město od ruské* invaze na Ukrajinu. Mariupol opustil v úterý a po čtyřdenní cestě přes Ukrajinu přejel spolu s dalšími deseti řeckými občany přes Moldávii do Rumunska.

"To, co jsem viděl, snad už nikdo nikdy neuvidí," řekl Androulakis, když v neděli dorazil na mezinárodní letiště v Aténách a shledal se se svou rodinou.

"Mariupol se stane součástí seznamu měst, která byla zcela zničena válkou; nemusím je jmenovat - jsou to Guernica, Coventry, Aleppo, Groznyj, Leningrad," řekl Androulakis.
 

-  Čínský velvyslanec v USA uvedl, že jeho země neposílá zbraně Rusku pro použití na Ukrajině, ale definitivně nevyloučil, že by tak Peking mohl v budoucnu učinit.


- Zelenskij přirovnal ruskou ofenzivu k nacistickému Německu

Zelenskij izraelským zákonodárcům řekl, že se budou muset smířit s rozhodnutím, zda pomohou chránit Ukrajinu před ruskou invazí.

V nedělním projevu ke Knesetu prostřednictvím videospojení srovnal ruskou ofenzívu s "konečným řešením" - plánem nacistického Německa na vyhlazení židů.

Zpochybnil také neochotu Izraele prodat Ukrajině obranný systém Iron Dome. Řekl:

    Všichni vědí, že vaše systémy protiraketové obrany jsou nejlepší a že rozhodně můžete pomoci našim lidem, zachránit životy Ukrajinců, ukrajinských židů.

    Můžeme se ptát, proč od vás nemůžeme dostat zbraně, proč Izrael neuvalil na Rusko silné sankce nebo netlačí na ruský byznys. Ať tak či onak, volba je na vás, bratři a sestry, a vy pak musíte žít se svou reakcí, lide Izraele.
 
 

- V Chersonu, okupovaném městě na jihu Ukrajiny, ustoupilo nákladní auto ruské armády tváří v tvář protestům místních obyvatel.

- Ukrajinská ombudsmanka pro lidská práva Ludmila Denisová obvinila ruské síly ze zastřelení desítek starších lidí v Luhanské oblasti. V příspěvku na Telegramu uvedla:

Dnes vyšlo najevo, že rasistické okupační síly spáchaly další hrozný zločin proti lidskosti - zastřelily 56 starších lidí v Luhanské oblasti.

Ve městě Kreminna 11. března ruští okupanti cynicky a cíleně stříleli z tanku na domov pro seniory.

Na místě zemřelo 56 obyvatel, kteří se v domově dožili vysokého věku. Přeživší, 15 osob, okupanti unesli a odvezli na okupované území do Svatova do krajského geriatrického internátu.

Na místo tragédie se stále nedaří dostat a mrtvé staré lidi pohřbít.

Jedná se o další akt hrůzné genocidy - vyhlazování civilního obyvatelstva Ukrajiny. Za každý takový zločin, za každý nevinně vzatý život musí být vedení agresorského státu pohnáno k odpovědnosti se vší přísností podle mezinárodního trestního práva.

Vyzývám Mezinárodní trestní soud, aby tuto skutečnost zohlednil při vyšetřování válečných zločinů a zločinů proti lidskosti ze strany ruského politického a vojenského vedení.

Žádám členské státy OSN, aby urychlily zřízení zvláštního vojenského tribunálu. Ruští zločinci musí nést plnou odpovědnost za zvěrstva na Ukrajině!


- Ukrajinská vojenská rozvědka tvrdí, že ruské elity plánují svržení Putina a chtějí obovit ekonomické vztahy se západními zeměmi.

Podle ukrajinské rozvědky se údajně uvažuje o Alexandru Bortnikovovi, šéfovi bezpečnostní agentury FSB, jako o Putinově nástupci.


- Děti ve školce ve Španělsku vítají uprchlíka z Ukrajiny:

Nejpůsobivější z odposlechnutých telefonátů mezi RU vojáky a jejich manželkami/matkami: 1) ženy jsou nadšené z loupeživých úlovků, přímo říkají, že si mají vzít co nejvíc; 2) ženy nenávidí Ukrajince, vnímají je jako podlidi a naléhají na zabíjení a ničení. Žádný soucit. 3)Jakmile jsou RU vojáci zajati a volají, aby to příbuzní zveřejnili, aby se obrátili na úřady, aby je propustily, je v reakci čisté ticho. Matky/manželky říkají: "Co mám dělat?". To je nejpůsobivější. Nepokusit se zachránit své dítě, opravdu?! 4) Spousta sprostých slov. Téměř každý rozhovor mezi vojáky a jejich ženami se z 90 % skládá z nadávek. Nejen na nadávky Ukrajincům, ale obecně.  5) Ani se nezmiňuji o tom, že ženy NEVĚŘÍ svým zajatým mužům, že ti napadli civilisty, a nikdo je nepotkal s květinami. Ženy se odvolávají na zprávy RU TV a říkají: "Ne, říkají v televizi, Charkov je náš, lidé vás zdraví a krmí!".
 

- To je obraz. Nápis “дети” je stále vidět na zemi vedle kouřících trosek.

- Deportace obyvatel Mariupolu do Ruska je další válečný zločin. Zakazují to Ženevské konvence, upozorňuje Andfrew Stroehlein.


- Rusko bombardovalo uměleckou školu, kde se ukrývalo 400 civilistů, konstatuje městská rada Mariupolu

V prohlášení zveřejněném na kanálech Telegram mariupolské rady a ukrajinské Nejvyšší rady rada uvedla, že uvnitř zničené umělecké školy G12 v městské části Levý břeh se nacházejí ženy, děti a starší lidé, kteří "jsou stále pod troskami". Počet obětí je nejasný.

Zpráva obvinila Rusy z páchání válečných zločinů a zopakovala tak dřívější videoposelství prezidenta Zelenského. V nočním videu Zelenskyj uvedl, že obléhání Mariupolu "vejde do dějin odpovědnosti za válečné zločiny".

"Udělat tohle  mírovému městu... je teror, který se bude připomínat po staletí."
 


- Papež František v neděli  označil konflikt na Ukrajině za neopodstatněný "nesmyslný masakr" a požádal vedoucí představitele, aby zastavili "tuto odpornou válku".

"Násilná agrese proti Ukrajině bohužel nepolevuje," řekl desítkám tisíc lidí na Svatopetrském náměstí v Římě během svého týdenního nedělního projevu a požehnání.

"Je to nesmyslný masakr, kde se každý den opakují krutosti a masakry," dodal.


- Ukrajina obvinila Putinovu armádu z násilné deportace občanů Mariupolu do Ruska

Ukrajinská ombudsmanka pro lidská práva Ludmila Denisová v neděli ráno obvinila ruské jednotky z násilného transportu ukrajinských občanů do Ruska. V příspěvku na Telegramu uvedla:

    V posledních dnech bylo do Ruska deportováno několik tisíc obyvatel Mariupolu. Jedná se o lidi z levobřežní části města a z protiatomového krytu v budově sportovního klubu, kde se více než tisíc lidí (většinou žen a dětí) ukrylo před neustálým bombardováním ...

    Je známo, že zajatí obyvatelé Mariupolu byli odvezeni do filtračních táborů, kde okupanti kontrolovali lidem telefony a doklady. Po kontrole byli někteří obyvatelé Mariupolu převezeni do Taganrogu a odtud posláni po železnici do různých ekonomicky neutěšených měst v Rusku.

    Našim občanům byly vydány doklady, podle kterých se musí zdržovat v určitém městě. Nemají právo jej opustit po dobu nejméně dvou let s povinností pracovat na určeném pracovišti. Osud ostatních zůstává neznámý.

Obvinila Rusko z hrubého porušení mezinárodních zákonů včetně Ženevské úmluvy a vyzvala mezinárodní společenství, aby zvýšilo sankce proti Rusku.


Ukrajinské ozbrojené síly aktualizovaly svůj odhad ztrát způsobených Rusku, informuje Kyiv Independent. Zahrnuje 14 700 ruských vojáků

V sobotu večer uvedl vlivný americký think-tank Institute of the Study of War, který sleduje průběh bojů: "Ukrajinské síly porazily počáteční ruskou kampaň této války. Její vyvrcholení vytváří podmínky patové situace na většině území Ukrajiny".

-Ruští žoldnéři bojující na Ukrajině, včetně Kremlem podporované skupiny Wagner Group, jsou napojeni na krajně pravicový extremismus, včetně organizace označené USA za teroristickou.

Ačkoli Vladimir Putin tvrdí, že jeho "speciální vojenská operace" je zaměřena na "denacifikaci" Ukrajiny, vyšetřování odhalilo vazby mezi proruskými silami a násilným pravicovým extremismem, včetně těch, které jsou přímo napojeny na skupinu Wagner.

Jeden z příspěvků v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram z 15. března ukazuje vlajku Ruského imperiálního hnutí (RIM), bělošské suprematistické polovojenské organizace, kterou USA řadí na seznam teroristických skupin, údajně vyvěšenou Moskvou podporovanými separatisty v Doněcku. Příspěvek sdílel proputinovský kanál.

Velká část extremistického obsahu zveřejněného na Telegramu a ruské sociální síti VKontakte (VK) se týká krajně pravicové jednotky v rámci skupiny Wagner Group s názvem Rusič, přičemž další jsou spojeny s prokremelskými internetovými komunitami, z nichž některé nesou název a logo skupiny Wagner Group.

- Olha Stefanishyna, místopředsedkyně ukrajinské vlády pro evropskou a euroatlantickou integraci, uvedla, že Rusko zatím ve svých cílech selhává, ale Ukrajina potřebuje větší pomoc zvenčí, pokud má nadále odolávat.

Řekla to v nedělním pořadu Sophy Ridge On Sunday v televizi Sky News:

    Je to něco, co bychom očekávali od všech lídrů na celém světě za to, že se postavili za hodnoty zakotvené v Chartě OSN.

    Proto bude Ukrajina vzdorovat tak dlouho, jak bude třeba, aby se ujistila, že v 21. století nebude na této zemi páchán žádný teror, žádné masové vraždění, žádná genocida.

    Je však naprosto jasné, že pouze ukrajinská armáda a pouze ukrajinský prezident nebudou schopni sami odolat.

Vyzvala politické představitele z celého světa, včetně USA, Evropské unie a Asie, aby vytvořili protiválečnou koalici.

Ve stejném pořadu maršál letectva Philip Osborn, bývalý šéf britského obranného zpravodajství, řekl, že Ukrajina může být schopna odolat ruské invazi "tak dlouho, dokud jim budeme moci dodávat (zbraně) a dokud jim vydrží morálka".
 
- Ukrajina chce navzdory válce dosáhnout 70 % loňské sklizně, píše deník Kyiv Independent.

Desetina světové pšenice pochází z Ukrajiny, zatímco Rusko a Ukrajina společně zajišťují přibližně 80 % světových dodávek slunečnicového oleje. Rozvojové země v severní Africe, Asii a na Blízkém východě patří mezi země nejvíce závislé na Ukrajině a/nebo Rusku, což vedlo Organizaci OSN pro výživu a zemědělství k varování, že invaze může vést k celosvětové potravinové krizi


V televizních komentářích,  řekl  Vadym Děnisenko, poradce ukrajinského ministra vnitra,, řekl: "Jeden z největších metalurgických závodů v Evropě je skutečně zničen."
Jde o ocelárnu Azovstal v Mariupolu.


- Podle ukrajinského parlamentu bylo od začátku ruské invaze zabito 115 ukrajinských dětí.


- Deník The New York Times informuje, že při pátečním útoku na kasárna námořní pěchoty v jihoukrajinském městě Mykolajiv zahynulo více než 40 příslušníků námořní pěchoty.

    Vysoký ukrajinský vojenský představitel v sobotu uvedl, že při útoku na kasárna, ke kterému došlo v pátek v jižním městě Mykolajiv, zahynulo více než 40 příslušníků námořní pěchoty.

    V městské márnici byla ve skladu vedle sebe položena těla desítek vojáků v uniformách. 
 
- Čínský ministr zahraničí říká, že čas ukáže, že země stojí v otázce ukrajinské krize na správné straně dějin.

Náměstěk ministra zahraničí  Wang Yi v sobotu novinářům řekl, že Čína "vždy stála na straně zachování míru a proti válce" a že její postoj je "objektivní a spravedlivý a je v souladu s přáním většiny zemí".

"Čas ukáže, že čínské nároky jsou na správné straně historie," uvedl podle prohlášení zveřejněného ministerstvem.

Čínská vláda zastává k válce rozporuplné postoje. Představuje se jako neutrální mocnost, říká, že respektuje suverenitu Ukrajiny i "bezpečnostní obavy" Ruska, a tvrdí, že by mohla být prostředníkem.

Odmítla odsoudit ruské akce nebo je označit za "invazi", hlasovala po boku Ruska v mezinárodních orgánech a USA mají značné obavy, že zvažuje dodávky zbraní Rusku (což Peking popírá). Opakovaně se Čína postavila proti použití hospodářských sankcí vůči Rusku.


- Je pravděpodobné, že Rusko bude při útocích na městské oblasti i nadále používat těžkou palebnou sílu, "protože se snaží omezit vlastní již tak značné ztráty",
uvedlo ve svém nejnovějším hodnocení britské ministerstvo obrany. To bude za cenu dalších civilních obětí.

V nejnovější zprávě, která byla zveřejněna v neděli, ministerstvo obrany uvedlo, že Rusko v uplynulém týdnu zvýšilo nevybíravé ostřelování civilních městských oblastí,  obklíčilo města na východě Ukrajiny, a snaží se dosáhnout pokroku při jejich dobývání.
- Někteří syrští polovojenští bojovníci tvrdí, že jsou připraveni nasadit se na Ukrajině, aby bojovali na podporu svého spojence Ruska, ale zatím nedostali pokyny k odjezdu, uvedli dva z jejich velitelů pro agenturu Reuters.

Nabil Abdallah, velitel polovojenských Národních obranných sil (NDF), v telefonickém rozhovoru s agenturou Reuters ze syrského města Suqaylabiyah uvedl, že je připraven využít zkušenosti v boji ve městech, které získal během syrské války, aby pomohl Rusku.

"Jakmile dostaneme pokyny od syrského a ruského vedení, budeme bojovat v této spravedlivé válce," řekl Abdalláh 14. března, čtyři dny poté, co prezident Vladimir Putin dal zelenou nasazení 16 000 dobrovolníků z Blízkého východu na Ukrajině.

"Této války se nebojíme a jsme na ni připraveni, jakmile přijdou instrukce, abychom šli a připojili se. Ukážeme jim to, co nikdy neviděli ... Povedeme pouliční válku a (použijeme) taktiku, kterou jsme získali během našich bojů, jež porazily teroristy v Sýrii," dodal.


- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že ruské obléhání přístavního města Mariupol je "hrůzou, na kterou se bude vzpomínat po staletí",
napsala agentura Reuters.

V nočním vysílání Zelenskyj uvedl, že obléhání Mariupolu "vejde do dějin odpovědnosti za válečné zločiny".

"Udělat to mírovému městu... je teror, který se bude připomínat po staletí."

Přesto je podle něj třeba vést mírové rozhovory s Ruskem, i když "nejsou snadné a příjemné".

Podle místních úřadů je v Mariupolu již více než dva týdny uvězněno přibližně 400 000 lidí, kteří se zde ukrývají před těžkým bombardováním, jež přerušilo centrální dodávky elektřiny, tepla a vody.

- V provizorním sklepním protiatomovém krytu v ukrajinském hlavním městě čeká nejméně 20 dětí narozených náhradním matkám na své zahraniční rodiče
, kteří budou moci odcestovat do válkou zmítané země a vzít si je domů.

O některé z nich, kterým je jen několik dní, je dobře postaráno, ale i v podzemí jsou zřetelně slyšet výbuchy občasného ostřelování.

V úkrytu uvízlo také mnoho sester z náhradního mateřského centra, protože cesta do jejich domovů a zpět je příliš nebezpečná. Ukrajinské jednotky kladou na předměstí Kyjeva odpor ruským silám, které se snaží město obklíčit.


- Podle deníku Kyiv Independent ruské jednotky údajně zastavily konvoj autobusů jedoucích do Mariupolu evakuovat obyvatele.

S odvoláním na berďanskou městskou radu list uvedl, že konvoj byl zastaven několik kilometrů před Berďanskem, byl mu odepřen vjezd na území města a řidičům nebylo dovoleno přenocovat.

- Britské ministerstvo obrany uvedlo, že Rusku se stále nepodařilo získat kontrolu nad oblohou nad Ukrajinou.


- Agenturám pro pomoc je bráněno v přístupu k lidem uvězněným v ukrajinských městech obklíčených ruskými silami, uvedl Světový potravinový program.

- Ukrajina nemusí vyprodukovat dostatek plodin na vývoz, pokud bude letošní osevní sezóna narušena ruskou invazí, uvedl prezidentův poradce Oleh Ustenko.

- S Ruskem bylo dohodnuto deset humanitárních koridorů pro evakuaci občanů, uvedla vicepremiérka Iryna Vereščuk.

Austrálie zakázala prodej oxidu hlinitého a hliníkových rud do Ruska ve snaze omezit ruskou výrobu munice. Austrálie dodává Rusku 20 % oxidu hlinitého.

1
Vytisknout
9268

Diskuse

Obsah vydání | 22. 3. 2022