Podle prokremelských novin zemřelo ve válce téměř 10 000 ruských vojáků

21. 3. 2022

čas čtení 6 minut
 

- Podle zpráv o dříve nezveřejněných údajích z ministerstva obrany v Moskvě zahynulo ve válce na Ukrajině od ruské invaze před téměř čtyřmi týdny  již téměř 10 000 ruských vojáků.

Prokremelský bulvární deník Komsomolskaja pravda uvedl, že na Ukrajině zahynulo 9 861 ruských vojáků a 16 153 jich bylo zraněno.

Podle odposlouchaných interních informací ruské armády však zahynulo do 18.3. celkem 17 265 ruských vojáků.





- Podle ukrajinských představitelů zahynulo nejméně osm lidí poté, co ruské síly bombardovaly nákupní centrum v ukrajinském hlavním městě Kyjevě. Varovali, že počet obětí může vzrůst. Ostřelování zničilo nedaleké budovy a zanechalo po sobě kouřící hromady trosek a vraků rozprostřených do vzdálenosti několika set metrů.

- Ukrajina bez okolků odmítla ultimátum Moskvy, aby se lidé ve zdevastovaném městě Mariupol vzdali do pondělní páté hodiny ranní. "O žádné kapitulaci, složení zbraní" v zasaženém černomořském přístavu nemůže být řeč, uvedla místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková.

- Ukrajina rovněž odmítla nabídku Moskvy otevřít dva humanitární koridory z Mariupolu výměnou za kapitulaci jeho obyvatel. Statisíce lidí jsou ve městě uvězněny - mnozí bez vody, tepla a elektřiny - již více než čtrnáct dní. Úřady uvedly, že zemřelo nejméně 2 300 obyvatel, z nichž někteří jsou pohřbeni v hromadných hrobech.

- Gubernátor ukrajinské Záporožské oblasti Oleksandr Staruch uvedl, že autobusy evakuující civilisty z frontových oblastí byly v pondělí zasaženy ruským ostřelováním, přičemž byly zraněny čtyři děti, píše agentura Reuters. V internetovém příspěvku Staruch uvedl, že v důsledku ruského ostřelování byly do nemocnice převezeny čtyři děti.

- Ruské jednotky použily omračující granáty a střelbu, aby rozehnaly shromáždění protiokupačních demonstrantů ve městě Cherson na jihu země,
uvedly ukrajinské ozbrojené síly. Na videozáznamech bylo vidět, jak civilisté na chersonském náměstí Svobody utíkají, aby unikli, zatímco kolem nich dopadaly střely. Je také slyšet hlasité rány a něco, co zní jako střelba. Ozbrojené síly uvedly, že nejméně jedna osoba byla zraněna.

- Úřady v Oděse obvinily ruské síly, že v pondělí brzy ráno provedly úder na obytné budovy na okraji města, což byl první takový útok na černomořský přístav. Oděská městská rada uvedla, že bytové domy na okraji města byly zasaženy nálety, které nezpůsobily žádné oběti, ale způsobily požár.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že Ukrajina se nikdy nepodvolí ultimátům Ruska a že města jako Kyjev, Mariupol a Charkov nepřijmou ruskou okupaci. Ukrajinský vyjednavač Mychajlo Podoljak řekl BBC, že houževnaté vystupování Ukrajiny přimělo Rusko "adekvátněji posoudit realitu" situace, což pomohlo při podpoře "určitého druhu dialogu".

- Při bombovém útoku v ukrajinském Charkově zahynul 96letý přeživší koncentračního tábora, uvedla Nadace památníků Buchenwald a Mittelbau-Dora.
Boris Romančenko zemřel v pátek poté, co jeho dům zasáhl projektil, uvedla jeho vnučka. Romancenko přežil koncentrační tábory Buchenwald, Peenemünde, Mittelbau-Dora a Bergen-Belsen.


- Bělorusko může brzy zaútočit na Ukrajinu a připravuje se na to, že Rusko případně nechá umístit jaderné zbraně na běloruském území, varoval vysoký představitel zpravodajských služeb NATO. Tento činitel uvedl, že konflikt na Ukrajině je na pokraji vstupu do patové situace, kdy ukrajinské síly brání Rusku v postupu, ale ruský prezident Vladimir Putin neprojevuje ochotu ustoupit.

- Spojené státy uvedly, že nemohou nezávisle potvrdit ani vyvrátit ruské tvrzení z víkendu, že vypálilo hypersonické rakety na ukrajinský cíl. Vysoce postavený představitel americké obrany uvedl, že použití takové zbraně nedává z vojenského hlediska smysl.

-  Ruský soud nařídil společnosti Meta okamžité zastavení aktivit na Facebooku a Instagramu v Rusku z důvodu "extremistické činnosti".
Rozhodnutí o zákazu Facebooku a Instagramu se nebude vztahovat na komunikační službu WhatsApp.

- Rusko varovalo před narušením vztahů s Washingtonem a předvolalo si amerického velvyslance v Moskvě k oficiálnímu protestu kvůli tomu, že Joe Biden označil Vladimira Putina za válečného zločince.



- Gubernátor ukrajinské Záporožské oblasti Oleksandr Staruch uvedl, že autobusy evakuující civilisty z frontových oblastí byly v pondělí  zasaženy ruským ostřelováním, při kterém byly zraněny čtyři děti, informovala agentura Reuters.

 

- Ruské síly v pondělí ráno unesly čtyři ukrajinské novináře z jejich domovů v Melitopolu
, uvedl ukrajinský národní svaz novinářů.

V prohlášení na Telegramu svaz uvedl, že ozbrojenci přišli do domů vydavatele Mychajla Kumoka, redaktorky Jevhenie Borian a novinářek Julie Olchovské a Ljubov Čajky a "odvedli je neznámým směrem".

 
- Čína musí hrát "důležitou roli" při hledání řešení války na Ukrajině, říká Kuleba

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba vyzval Čínu, aby sehrála "důležitou roli" v úsilí o vyřešení konfliktu na Ukrajině.



1
Vytisknout
4801

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2022