Válka na Ukrajině Rusko zásadním způsobem promění

21. 3. 2022

čas čtení 1 minuta
  • V posledních dvou stoletích bylo Rusko fundamentálně proměněno všemi válkami, jichž se zúčastnilo. A je třeba očekávat, že se totéž stane i po válce na Ukrajině - tím spíše, že v mnoha ohledech ji Rusko zřejmě prohraje, píše kazašský politolog Burchan Nurmuchamedov.

Ve většině ohledů Rusko principiálně nedokáže vyhrát, protože došlo k nejhlubšímu možnému rozkolu slovanského světa, což ani vítězství, ani porážka ozbrojených sil nedokáže změnit.

Určit přesně, co se změní v Rusku nebo u jeho sousedů, je obtížné. Je možné, že vládci odejdou do penze, ale ať už se v Rusku stane cokoliv, západní sankce budou platit ještě dlouho.

Většina lidí předpokládá, že se Rusko stane závislejším na Číně, ačkoliv někteří se domnívají, že se mu podaří úspěšně rozvíjet samostatně. Avšak například Írán je špatný příklad "úspěšné autarkie", protože tam existuje silný etnický a náboženský prvek, který v Rusku nevidíme.

Zdroje současné katastrofální situace Ruska je třeba hledat v ideologii takzvaného ruského světa. Zpočátku šlo o kulturní ideou, ale postupně se změnila v ideologii s prvky extrémismu a militantnosti. Pokud se má Rusko vzpamatovat, musí tuto koncepci přehodnotit.

Nelze vyloučit ani možnost, že Rusko příště napadne Kazachstán - ale to záleží především na něm samotném. Kazaši se musí spojit podobně jako Ukrajinci a nepřipustit propast mezi vládou a obyvatelstvem.

Celý text v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
5127

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2022