Ruské síly "do značné míry ustrnuly", tvrdí britské ministerstvo obrany

22. 3. 2022

čas čtení 17 minut
- Ukrajinská armáda oznámila, že jeden ruský voják jí předal svůj tank a dostal za to 10 000 dolarů. Ostatní posádka tanku předtím dezertovala.
- Rusko bombardovalo město  Kramatorsk na východě Ukrajiny.

A použilo tam zakázanou fosforovou munici:



Ruské síly jsou nyní uvnitř obléhaného jižního města Mariupol. Dvě "supersilné bomby" otřásly Mariupolem v úterý, i když probíhaly záchranné práce, uvedly místní úřady. Podle organizace Human Rights Watch je ve městě uvězněno více než 200 000 lidí, přičemž situace je popisována jako "mrazivá pekelná krajina plná mrtvých těl a zničených budov".


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se virtuálně zúčastní summitu NATO  koncem tohoto týdne.

Americké ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že "důrazně odsuzuje" monstrproces proti kritikovi Kremlu Alexeji Navalnému.

- Ruské síly unesly 2389 dětí z Doněcka a Luhanska, konstatuje americké velvyslanectví.
Americké velvyslanectví v Kyjevě s odvoláním na ukrajinské ministerstvo zahraničí uvedlo, že z Ruskem kontrolovaných území Luhanské a Doněcké oblasti bylo "nezákonně odebráno" 2 389 ukrajinských dětí a odvezeno do Ruska.



- Vysoce postavený poradce ukrajinského prezidenta Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že Čína by měla hrát "znatelnější roli" při ukončení války na Ukrajině.

Andrij Jermak, který vede Zelenského kancelář, rovněž uvedl, že očekává dialog "velmi brzy" mezi ukrajinským vůdcem a čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.


"Očekáváme, že Čína významně přispěje k tomuto novému systému bezpečnosti Ukrajiny, a očekáváme také, že Čína bude jedním z garantů v rámci tohoto bezpečnostního systému. K Číně přistupujeme s maximální úctou a očekáváme, že zde bude hrát aktivní roli," řekl Jermak.


- V okolí černobylského jaderného reaktoru vypukly lesní požáry a Ukrajina varuje,  že ruská kontrola nad opuštěnou elektrárnou brání snahám o zvládnutí plamenů.


- Evropská komise zítra představí plány, jak budou mít lidé prchající z Ukrajiny přístup k práci, vzdělání a bydlení v EU.

- Ruské síly ostřelovaly dětskou nemocnici v Luhanské oblasti,konstatují ukrajinské záchranné služby. 
Střecha dětské nemocnice v Severodoněcku v Luhanské oblasti začala hořet poté, co ji ostřelovaly ruské síly, uvedla ukrajinská státní záchranná služba. Bylo  evakuováno sedm dětí a 15 dospělých.

- Kreml tvrdí, že se nebude "zapojovat do banditismu na státní úrovni", a odmítá varování prezidenta Bidena, že by se americké podniky mohly stát potenciálním cílem kybernetických útoků ze strany Ruska. 


- Volodymyr Zelenskij hovořil k italskému parlamentu o nutnosti zajistit mír:

- Německo a Maďarsko blokují embargo EU na ruský plyn a ropu. Občanům těchto zemí zřejmě nevadí, že svými daněmi financují zničení Mariupolu a Charkova a vraždění tisíců civilistů a více než stovky dětí.

- Válečný zločinec. Plukovník Michail Mizincev předtím řídil ruské vojenské operace v Sýrii. Osobně velí operacím v Mariupolu.

- Renault...
- Při útoku dronu na kyjevskou vědeckou instituci zemřel nejméně jeden člověk

Po úterním útoku bezpilotních letounů na vědecký ústav v ukrajinském hlavním městě Kyjevě zemřel nejméně jeden člověk, informovala agentura AFP.

Vojenští záchranáři byli viděni, jak z místa činu odvážejí tělo zakryté černou igelitovou plachtou, zatímco ze sedmipatrové budovy Ústavu supertvrdých materiálů v severozápadním Kyjevě, který je součástí Národní akademie věd Ukrajiny, stoupal kouř.


- 10 ukrajinských nemocnic je zcela zničených, konstatuje ministr

Ukrajinský ministr zdravotnictví Viktor Ljaško v projevu ve státní televizi uvedl, že od 24. února, kdy Rusko vtrhlo na Ukrajinu, bylo zcela zničeno 10 nemocnic, informuje agentura Reuters.


- Ruské síly "unesly" 2 389 dětí z Doněcka a Luhanska, uvádí velvyslanectví USA

Americké velvyslanectví v Kyjevě citovalo ukrajinské ministerstvo zahraničí, podle něhož bylo z Ruskem kontrolovaných území Luhanské a Doněcké oblasti "nezákonně odebráno" 2 389 ukrajinských dětí a odvezeno do Ruska.


- V Chersonu dochází potraviny 300 000 lidem, konstatuje Ukrajina

Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleg Nikolenko uvedl, že v okupovaném jižním městě Cherson dochází potraviny a zdravotnické potřeby asi 300 000 lidí.

Město Cherson bylo prvním velkým ukrajinským městem, které padlo do rukou ruských vojsk po jejich invazi na Ukrajinu 24. února.

- Příchod statisíců ukrajinských uprchlíků do Moldavska vytváří obrovský tlak na tamní zdravotnický systém, který požádal o pomoc Evropskou unii a agentury OSN, uvedl dnes tamní ministr zdravotnictví.

Od ruské invaze na Ukrajinu přišlo do Moldavska více než 331 000 uprchlíků a 100 000 z nich je stále v zemi, uvedla Ala Nemerenco na společné tiskové konferenci se Světovou zdravotnickou organizací (WHO), přenášené živě z Kišiněva.


- Úřad italského premiéra Maria Draghiho uvedl, že Itálie si přeje, aby Ukrajina vstoupila do Evropské unie.

Ukrajina klade hrdinský odpor ruské invazi, řekl Draghi a slíbil pokračující podporu uprchlíkům prchajícím před boji i vojenskou pomoc.

- Kritik Kremlu Navalnyj odsouzen k devíti letům vězení

Ruský soud odsoudil vězněného kritika Kremlu Alexeje Navalného k devíti letům vězení poté, co ho uznal vinným z podvodu a pohrdání soudem.

Navalnyj si již odpykává dvouapůlletý trest ve vězeňském táboře východně od Moskvy za porušení podmínky v souvislosti s obviněními, která jsou podle něj vykonstruovaná.

Byl také odsouzen k pokutě 1,2 milionu rublů. Navalnyj odmítl poslední trestní řízení proti němu jako politicky motivované a prohlásil, že je nevinen.   
 
- William Hague, bývalý britský ministr zahraničí:

Současné mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou mi připomínají červen 2012, kdy jsem se účastnil v Ženevě rozhovorů se Sergejem Lavrovem, Hillary Clintonovou a dalšími, kdy se jednalo o dohodě na ukončení občanské války v Sýrii. Kdykoli jsme bylí blízko dohodě, Lavrovovi zvonil telefon a ostrý hlas na něho štěkal instrukce. "Putin," Lavrov vždycky vykřikl po každém telefonátu. Lavrov je spíš právník, který musí uspokojovat šíleného klienta, než ministr zahraničí sám o sobě.

Tyhle diktátorské intervence věcem nepomohly, ale daleko děsivější pro dnešní katastrofální situaci nevinných Ukrajinců je to, co se stalo pak. Dosáhli jsme dohody, uspořádali jsme mírovou konferenci se Syřany a pak Rusko nesplnilo svou část dohody - podle níž měl Asadův režim sdílet moc s opozicí. Moskva se rozhodla namísto toho zintenzivnit svou vlastní vražednou vojenskou intervenci. 




-  Ukrajinský poslanec Dmytro Gurin označil situaci ve svém rodném městě Mariupolu za "válečný zločin" a pro britskou televizi Sky News uvedl, že "ostřelování nikdy nepřestává
. Nyní je v Mariupolu 300 000 lidí bez jídla. To už není válka. Jasně vidíme, že Rusko chce ty lidi mučit hladem, jen aby si vynutilo svou diplomatickou pozici."

Gurin řekl, že je v současné době "velmi pesimistický" ohledně diplomatického řešení situace, a uvedl, že jakákoli dohoda s Vladimirem Putinem by měla menší cenu než "papír, na kterém byla napsána".


- Místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková se obrátila na Rusko s novou výzvou, aby umožnilo přísun humanitárních dodávek do obléhaného jižního města Mariupol a nechalo odejít civilisty.

Vereščuková rovněž uvedla, že ruské ozbrojené síly brání tomu, aby se humanitární dodávky dostaly k obyvatelům jižního města Cherson.

- Poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč v televizním rozhovoru uvedl, že jednou z hlavních priorit Ruska je převzít kontrolu nad hlavním městem Kyjevem, ale pokusit se o to je "sebevražda". Řekl také, že aktivní bojové akce mezi Ukrajinou a Ruskem by mohly skončit během 2-3 týdnů.

 - Kritik Kremlu Alexej Navalnyj byl ruským soudem shledán vinným z údajného "rozsáhlého podvodu"
, informuje agentura Reuters.

Ruská prokuratura usiluje o přesun Navalného do trestanecké kolonie s nejpřísnější ostrahou na 13 let kvůli obvinění z podvodu a pohrdání soudem.

- Irsko se připravuje na přijetí až 200 000 uprchlíků z Ukrajiny. 

- Ukrajinské děti spí na podlaze na hlavním nádraží ve Varšavě:


- Britské ministerstvo obrany právě zveřejnilo svou nejnovější zpravodajskou zprávu, podle níž ukrajinské síly nadále odrážejí ruské pokusy o obsazení města Mariupol na jihu země.

Ve zprávě se uvádí:

Navzdory těžkým bojům ukrajinské síly nadále odrážejí ruské pokusy o obsazení jižního města Mariupol.

Ruské síly na jiných místech Ukrajiny zažily další den omezeného pokroku, kdy většina sil zůstala z velké části na místě.

Několik ukrajinských měst nadále trpí těžkým ruským leteckým a dělostřeleckým bombardováním, přičemž OSN uvádí, že v důsledku ruské invaze je nyní více než 10 milionů Ukrajinců vnitřně vysídleno."

 

-  Ukrajinská armáda v úterý  ráno ve své operační zprávě konstatovala, že ruské síly mají zásoby munice a potravin, které vystačí "maximálně na tři dny". Oficiální představitelé uvedli, že podobná situace je i s pohonnými hmotami, a dodali: "Mobilizace probíhá chaoticky ... většina z nich nemá žádnou vojenskou specializaci, protože nikdy nesloužili v armádě." Ukrajina rovněž prohlásila, že její síly znovu dobyly město Makariv, vzdálené 50 km západně od Kyjeva.

- Gazprom v úterý uvedl, že v souladu s požadavky evropských spotřebitelů pokračuje v dodávkách plynu do Evropy přes Ukrajinu. Společnost uvedla, že k 22. březnu činily požadavky 108 milionů metrů krychlových, což je více než 104,7 milionu metrů krychlových k 21. březnu.- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval k přímému jednání s Vladimirem Putinem a uvedl: "Bez tohoto setkání není možné plně pochopit, co jsou ochotni udělat, aby zastavili válku." Řekl také, že jeho země se nikdy nepodvolí ultimátům Ruska a přímo napadená města včetně hlavního města Kyjeva a Mariupolu a Charkova nepřijmou ruskou okupaci.

- Falešná obvinění Ruska, že Ukrajina má biologické a chemické zbraně, jsou "jasným znamením", že Vladimir Putin uvažuje o jejich použití sám, řekl Joe Biden. "[Putin] se dostal do slepé uličky a nově lže," řekl. Pentagon obvinil ruské jednotky z páchání válečných zločinů na Ukrajině s tím, že o tom existují "jasné důkazy", a mluvčí amerického ministerstva obrany uvedl, že ministerstvo pomůže tyto důkazy shromáždit.dem.

- Japonsko kritizovalo rozhodnutí Ruska odstoupit od dvoustranných rozhovorů o mírové smlouvě, která má formálně ukončit nepřátelství mezi Moskvou a Tokiem z druhé světové války. Rusko od rozhovorů odstoupilo poté, co Japonsko proti němu zavedlo sankce.

- Josep Borrell, šéf zahraničních věcí EU, ohlásil nové plány na vytvoření "kapacit rychlého nasazení EU", které by mohly bloku umožnit "rychlé nasazení až 5 000 vojáků" pro různé typy krizí.
Trval ale  na tom, že "evropská armáda"   vytvořena nebude.

- Rusko pohrozilo přerušením vztahů s USA poté, co Joe Biden označil Vladimira Putina za válečného zločince.

- Podle zpráv o dříve nezveřejněných údajích ministerstva obrany v Moskvě, které odhalil prokremelský bulvární deník Komsomolskaja pravda, bylo ve válce na Ukrajině od ruské invaze před téměř čtyřmi týdny možná zabito již téměř 10 000 ruských vojáků a více než 16 000 jich bylo zraněno. List později vydal prohlášení, v němž tvrdil, že byl napaden hackery.

- Některým vyčerpaným pracovníkům z Černobylu bylo povoleno opustit lokalitu. Byli ve službě nepřetržitě poslední tři týdny od začátku ruské invaze na Ukrajinu, což podnítilo obavy o bezpečnost lokality.

- Britský atašé pro obranu uvedl, že tvrzení Ruska, že na západní Ukrajině vypálilo "hypersonické" rakety, je pravděpodobně snahou odvést pozornost od nedostatečného pokroku v pozemní kampani.

- V Kyjevě bylo při raketovém útoku zničeno zbrusu nové nákupní centrum, při němž zahynulo nejméně osm lidí, což je dosud největší útok na hlavní město.

- Ukrajinská armáda uvedla, že ruské síly udržují svůj pozemní koridor s Krymem a podle nedávné operační zprávy blokují přístup k Azovskému moři.

- Podle aktualizované zprávy Úřadu OSN pro lidská práva (OHCHR) bylo od ruské invaze na Ukrajině zaznamenáno celkem 2421 civilních obětí, z toho 925 mrtvých a 1496 zraněných. Odhaduje se, že počty jsou ve skutečnosti daleko vyšší.

- Ruská invaze na Ukrajinu je především válkou Vladimira Putina, ale pokud existuje druhý muž, jehož jméno a pověst budou spojeny s devastací rozpoutanou Moskvou, je to čečenský vůdce Ramzan Kadyrov. Jeho bojovníci byli součástí první vlny útoku na zemi a ve velkém počtu umírali v okolí letecké základny Hostomel, přičemž mezi zabitými byl i jeden z klíčových velitelů. Elitní čečenské oddíly byly údajně naverbovány i pro neúspěšné pokusy o atentát na klíčové ukrajinské představitele v prvních 48 hodinách invaze, uvedly západní zpravodajské služby. V poslední době se Kadyrovovi muži objevili mezi silami, které brutálně obléhají přístavní město Mariupol, kde mezi cíle patří i porodnice a utrpení statisíců lidí se stalo symbolem ukrajinské krize. Zdá se ale, že Kadyrov je šokován rozsahem ukrajinského odporu, a   desítky, ne-li stovky jeho lidí byly zabity. Má hodně lidí, asi 12 000, ale aby se udržel u moci, potřebuje tyto bojovníky. Pokud na Ukrajině utrpí příliš vážné škody, mohlo by se to Kadyrovovi vymstít. To by mohlo vysvětlit některé zvěsti, že stáhl část svých sil.

Zdroj ZDE 

1
Vytisknout
6549

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2022