Ruský nacionalismus a válka: Stalin prohrál svou zimní, Putin ukrajinskou

22. 3. 2022

čas čtení 1 minuta
  • Stalin byl v roce 1939 přesvědčen, že Rudá armáda udělá s Finskem krátký proces. Avšak Finové předvedli pozoruhodné odhodlání a přinutili Kreml přijmout výsledek mnohem méně přijatelný, napsal Sergej Levitov.

Bezprostředně po válce musel Stalin zapomenout na plány přičlenit Finsko jako další svazovou republiku SSSR a musel se spokojit s relativně malými změnami hranic.

Podobně Putin napadl Ukrajinu v očekávání, že ruská armáda rychle triumfuje, ale zjistil, že Ukrajinci jsou mnohem odhodlanějšími obránci, než si představoval, a ukázalo se, že ruským vojákům více než vyrovnají. Ve výsledku nezaznamenal Putin o nic větší úspěch než Stalin.

Nebude schopen začlenit Ukrajinu do svého imaginárního "ruského světa". Dokonce jedním z nejdůležitějších důsledků války je zničení tohoto pojmu. Pokud Ukrajinci raději zemřou, než by se připojili ke kremelskému projektu, nemá tento projekt žádný význam a nikdy ho ani mít nebude.

Pokud před devíti lety někteří Rusové dokázali spolupracovat s Ukrajinci při odporu vůči moskevské agresi, nyní je jasné, že neexistuje místo pro Rusy v ukrajinském státě. Ale to je Putinův "dárek" ruským nacionalistům, kteří musejí uznat, že potřebují sjednotit opozici ve vlastní zemi a osvobodit ji od okupantů.

Až k tomu dojde, Rusko se postaví čestně k zajatým národům a vytvoří novou a možná docela originální zahraniční politiku. A Ukrajina bude možná ochotna spolupracovat s Rusy, kteří si kladou podobné úkoly jako ona.

V tom případě Rusové a Ukrajinci vstoupí do nové éry založené nikoliv na tom, že se první snaží utlačovat druhé, ale na uznání společné potřeby boje za národní osvobození.

Celý text v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
6614

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2022