Válka na Ukrajině dosud usmrtila 121 dětí

23. 3. 2022

čas čtení 14 minut
- Válka na Ukrajině dosud zabila 121 dětí, uvedl ve středu úřad ukrajinského generálního prokurátora ve zprávě na Telegramu a dodal, že počet zraněných dětí je 167.

Poslední zpráva OSN o civilních obětech k 21. březnu ve 22 hodin zaznamenala 2 510 civilních obětí, z toho 953 mrtvých a 1 557 zraněných. Z 953 zabitých to podle agentury bylo 192 mužů, 142 žen, 12 dívek a 26 chlapců, dále 40 dětí a 541 dospělých, jejichž pohlaví zatím není známo.


- Britské ministerstvo obrany: Rusko "pravděpodobně reorganizuje před obnovením rozsáhlých útočných operací


 V nejnovější  denní zprávě britského ministerstva obrany   o situaci na Ukrajině" se praví:

    Bojová situace na severní Ukrajině zůstává do značné míry statická a ruské síly pravděpodobně provádějí období reorganizace před obnovením rozsáhlých útočných operací.
    Ruské síly se snaží obklíčit ukrajinské síly na východě země, když postupují ze směru od Charkova na severu a Mariupolu na jihu.
    Ruské síly se stále pokoušejí obejít Mykolajiv, když se snaží postupovat na západ směrem k Oděse.

- Situace v obklíčeném městě Černihiv severně od ukrajinského hlavního města Kyjeva vyvolává stále větší obavy.

Ukrajinská ombudsmanka pro lidská práva Ludmila Denisová prohlásila, že ruské síly, které odřízly hlavní cesty pro humanitární pomoc, fakticky proměnily obyvatelstvo v rukojmí.

Řekla: "V současné době je situace následující: "Černihiv dnes zůstává zcela odříznutý od hlavního města. Okupanti vybombardovali most přes řeku Desnu, po kterém se do města dopravovala humanitární pomoc a evakuovali civilisté.

"Město je bez elektřiny, vody, tepla a téměř bez plynu, infrastruktura je zničená. Podle místních obyvatel okupanti sestavují seznamy civilistů pro 'evakuaci' do Lgova [Kurská oblast Ruska]. Rasisté odříznutím Černihova od hlavního města udělali z jeho obyvatel rukojmí."

Černihiv, který má téměř 290 000 obyvatel, je již 12 dní v obležení ruských sil.
 

- Francouzské společnosti včetně automobilky Renault a maloobchodního řetězce Auchan musí opustit ruský trh, řekl ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj francouzským zákonodárcům.

- Ukrajinský velvyslanec ve Velké Británii: Potřebujeme protitankové zbraně dlouhého dosahu

- Rusko ve středu uspořádalo pohřební obřad za zástupce velitele své černomořské flotily na anektovaném Krymu, což je podle Ukrajiny nejnovější í z řady vysoce postavených ruských vojenských obětí.

Ukrajinský prezidentský poradce Mychajlo Podoljak v neděli jmenoval šest ruských generálů, kteří podle něj byli zabiti na Ukrajině, a desítky plukovníků a dalších důstojníků.

Ruské ministerstvo obrany žádnou z těchto obětí nepotvrdilo. Od 2. března, tedy po týdnu války, kdy uvedlo, že padlo 498 jeho vojáků, své ztráty neupřesnilo. Ukrajina uvádí počet 15 600.


- Západní představitelé mají "největší obavy" o vojenské vyhlídky Ukrajiny z toho, že Rusko si razí cestu k nevyhnutelnému a krvavému vítězství v Mariupolu, které mu následně uvolní síly k přesunu na sever a útoku na kyjevské elitní jednotky bránící Donbas ze tří směrů.

- Rusko ztratilo schopnost vést ofenzívu na "více osách" kvůli ztrátám, které utrpělo - přibližně 7 000 až 8 000 mrtvých - při své katastrofální ofenzívě, a nyní se soustřeďuje  na jednu hlavní bitvu najednou, zatímco jeho útok na ukrajinské hlavní město se v podstatě zastavil.

Jakmile Mariupol padne a bude dobyt  Rusku to poskytne příležitost přivést větší palebnou sílu a přesunout se na sever, což by moskevským silám mohlo umožnit obklíčit nejzkušenější ukrajinské bojové síly na východě země.

- V Kyjevě ve středu zemřel jeden člověk, dva byli zraněni

Kyjevský starosta uvedl, že jeden člověk byl ve středu zabit a dva těžce zraněni poté, co střely zasáhly parkoviště nákupního centra v severní čtvrti ukrajinské metropole.

-  Mluvčí společnosti Nestlé uvedl: "Zaměřujeme se na poskytování základních výrobků, jako je dětská výživa a výrobky lékařské/nemocniční výživy. V Rusku pozastavíme naprostou většinu našeho předválečného prodeje."


Občané ve Francii, Německu, Itálii a Švédsku v drtivé většině podporují přísnější a dalekosáhlejší sankce proti Rusku, i kdyby měly vést ke zvýšení ekonomických potíží doma, ukazuje nový průzkum veřejného mínění.

Průzkum veřejného mínění, který si nechala vypracovat Kyjevská ekonomická škola a který byl proveden v polovině března, ukázal, že 47 % respondentů se domnívá, že současné sankce proti Rusku nejdou dostatečně daleko, zatímco 76 % respondentů uvedlo, že "sankce by měly zůstat zachovány tak dlouho, jak je třeba k zastavení války, i když to negativně ovlivní mé životní náklady", zatímco 24 % respondentů uvedlo, že "vzhledem k jejich dopadu na mé životní náklady by sankce měly být zrušeny a měl by být obnoven normální obchod".

Tento konsenzus se udržel ve všech čtyřech dotazovaných zemích. Pouze 13 % respondentů se domnívá, že současné sankce jdou příliš daleko.

Na otázku, co si myslí o tom, že jejich země nakupuje ruskou ropu a plyn, odpovědělo 30 % respondentů, že odstřižení od dodávek ropy a plynu by příliš zvýšilo ceny; 23 % si myslí, že pokračování v dovozu ruské ropy a plynu je morálně špatné; 22 % uvedlo, že to představuje riziko pro evropskou bezpečnost, a 18 %, že je to národní ostuda.

Mnoho Evropanů (26 %) také uvažuje o tom, že by otevřeli své domovy uprchlíkům před válkou, a buď to plánují (7 %), nebo o tom někdy vážně uvažovali (17 %), nebo již hostí ukrajinskou uprchlickou rodinu (3 %).

 
- USA: Bojová síla Ruska klesla pod 90 % úrovně před invazí


Americký obranný úředník pod podmínkou anonymity a podle přepisu zveřejněného americkým ministerstvem obrany novinářům řekl: ,"Rusko je v současné době na ústupu. Ruskou bojovou sílu odhadujeme na necelých 90 procent."

Činitel dodal: "Stále Rusy držíme asi 30 kilometrů východně od Kyjeva, kde byli minulý týden.
Popsal také problémy s morálkou v ruských řadách.

    Neoficiálně stále hodnotíme, že Rusové mají problémy s morálkou na různých úrovních a na různých místech ... Takovou míru odporu nečekali.

    Někteří ruští vojáci nebyli informováni o tom, co vlastně budou na Ukrajině dělat. Víme, že se spoléhali na odvedence a spoléhají se na ně dodnes. Myslím tím, že to stále je z velké části armáda odvedenců. A tak jsou to velmi mladí muži, kteří nemají... nemají dlouhou zkušenost s vojáctvím a... a my se domníváme, že všechny tyto faktory dohromady ovlivňují jejich morálku."

 Kromě toho činitel uvedl, že ruské síly nadále trápí logistické problémy.

"Domníváme se, že mají problémy s velením a řízením právě z hlediska komunikace. Chci říct, že prostě nebyli plně připraveni na operace takové intenzity po tak dlouhou dobu na tolika různých vícenásobných liniích útoku."

Rusko nedosáhlo svého cíle, kterým jsou populační centra, aby mohlo obsadit a ovládnout Ukrajinu.

- "Za svých pětadevadesát let jsem nezažila nic takhle strašného, přestože jsem přežila sovětský hladomor i druhou světovou válku."





- Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov varoval, že vyslání mírových sil na Ukrajinu by mohlo vést k přímému konfliktu mezi Ruskem a NATO, a že jednání s Ukrajinou jsou "obtížná", protože Kyjev neustále mění své postoje.

- Polsko se  chystá vyhostit 45 ruských diplomatů, které obviňuje ze špionáže.

- Italský premiér Draghi: Zdá se, že Putin nemá zájem o příměří

Italský premiér Mario Draghi v projevu v italském parlamentu uvedl, že ruský prezident Vladimir Putin zřejmě nemá zájem dohodnout se na příměří, které by umožnilo úspěšné jednání o ukončení konfliktu.

- Ukrajinská centrální banka požádala síť SWIFT o odpojení ruské centrální banky od svého systému finančních zpráv.


- Devět humanitárních koridorů dohodnutých na středu


Podle místopředsedkyně ukrajinské vlády bylo na středu dohodnuto devět humanitárních koridorů.

Iryna Vereščuková uvedla, že bylo dosaženo dohody o pokusu evakuovat civilisty uvězněné v ukrajinských městech prostřednictvím devíti "humanitárních koridorů", ale nebylo dosaženo dohody s Ruskem o vytvoření bezpečného koridoru z centra Mariupolu.

- Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se ve čtvrtek v Moskvě setká s šéfem Mezinárodního výboru Červeného kříže Peterem Maurerem, oznámilo ruské ministerstvo zahraničí.


.-Silná slova bývalého ruského prezidenta Dmitrije Medveděva. Řekl, že "Západ jedná ve vztahu k Rusku nechutným, zločinným a amorálním způsobem".

Medveděv dále uvedl, že se Spojené státy pokusily "ponížit, omezit, rozdělit a zničit Rusko" a že USA "hrozí, že se stanou posledním útočištěm těch, kteří propadají senilitě".


- Luhanský guvernér řekl, že místní příměří souhlasilo s evakuací civilních obyvatel



- Přicházejí nepotvrzené zprávy, že v noci na středu  byl v Černihově ruskými silami bombardován most, který byl klíčový pro přísun humanitární pomoci a evakuaci civilistů.


Černihiv se nachází asi 150 km severovýchodně od Kyjeva.

-  Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil ruské síly ze zadržení humanitárního konvoje u Manguše západně od Mariupolu. "Zaměstnanci státní záchranné služby a řidiči autobusů byli zajati," uvedl a dodal, že ve městě zůstalo 100 000 lidí, kteří žijí "v nelidských podmínkách". V úplné blokádě. Bez jídla, vody a léků. Pod neustálým ostřelováním, pod neustálým bombardováním".

- Ruské síly jsou nyní uvnitř Mariupolu, uvedl vysoký představitel americké obrany. Dvě "supersilné bomby" otřásly městem v úterý, i když probíhaly záchranné práce, uvedly místní úřady.

- Ukrajinské ozbrojené síly uvedly, že jejich armáda nadále brání jižní přístavní město Mariupol a také Černihiv, aby odradila Rusko od postupu směrem ke Kyjevu, podle zprávy ze středeční   šesté hodiny ranní. Úřady uvedly, že povstalci operující v Bělorusku proti ruské válce na Ukrajině částečně odstranili železniční spojení mezi Běloruskem a Ukrajinou. Ukrajinská armáda rovněž prohlásila, že Rusko se uchýlilo k náboru bývalých vojáků, aby se připojili k jeho válečnému úsilí a nahradili tak těžké ztráty.

-  Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v úterním rozhovoru pro CNN odmítl vyloučit použití jaderných zbraní. Peskov televizní stanici řekl, že tyto zbraně by mohly být použity, pokud by Rusko čelilo "existenční hrozbě". Rusko má největší zásoby jaderných hlavic na světě.  Pentagon později Peskovovo odmítnutí vyloučit použití jaderných zbraní odsoudil.

- Americký prezident Joe Biden ve středu odletí do Bruselu, kde by měl oznámit nové sankce proti Rusku a nová opatření ke zpřísnění těch stávajících.

- Zástupce šéfa kyjevské policie obvinil Rusko z použití munice s bílým fosforem v doněckém Kramatorsku.

- Zelenskij vystoupí virtuálně na čtvrtečním summitu NATO v Bruselu, kde se americký prezident Joe Biden rovněž chystá prosadit nové sankce proti Rusku. "Tento týden jsou naplánovány tři důležité summity: G7, NATO a EU," řekl. "Nové balíčky sankcí, nová podpora."

- Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí uvedl, že v okupovaném městě Cherson na jihu země dochází asi 300 000 lidí potraviny a zdravotnické potřeby. Cherson byl prvním velkým ukrajinským městem, které padlo do ruských rukou od zahájení invaze 24. února.

- Rusko plánuje v Chersonu rozpoutat "velký teror" tím, že unábude unášet obyvatele a odvážet je za ruské hranice, tvrdí informátor z FSB. Kreml již není ochoten tolerovat protiruské demonstrace místních obyvatel".

- Ruským silám zbývají na vedení války po výpadku zásobovacích řetězců už jen tři dny paliva, potravin a munice, tvrdí ukrajinští vojenští velitelé. Západní představitelé tato prohlášení označili za "věrohodná".

- Ruské síly "unesly" 2 389 dětí z Ruskem kontrolovaných území Luhanska a Doněcka, uvedlo americké velvyslanectví v Kyjevě s odvoláním na údaje ukrajinského ministerstva zahraničí. Velvyslanectví uvedlo, že: "To není pomoc. Je to únos."

- Ukrajinský ministr zdravotnictví Viktor Ljaško uvedl, že od ruské invaze bylo zcela zničeno 10 nemocnic. Další nemocnice nemohly být zásobeny léky a materiálem kvůli bojům v okolí, dodal ministr.
   
- Generální tajemník OSN Antonio Guterres prohlásil, že je načase, aby Rusko ukončilo svou "absurdní" a "nevyhratelnou" válku na Ukrajině.  EU se chystá zřídit "svěřenecký fond", jehož cílem je pomoci Kyjevu invazi odrazit a následně ho znovu vybudovat. 

- Spojené státy a jejich západní spojenci posuzují, zda by Rusko mělo po invazi na Ukrajinu zůstat ve skupině dvaceti největších ekonomik (G20).


- OSN dnes bude jednat o třech rezolucích o zhoršující se humanitární situaci na Ukrajině poté, co se Rusko rozhodlo vyzvat k hlasování o své rezoluci Rady bezpečnosti, v níž není zmínka o jeho útoku na Ukrajinu.

 

0
Vytisknout
7908

Diskuse

Obsah vydání | 29. 3. 2022