Ruská armáda na Ukrajině pomalu umírá

28. 3. 2022

čas čtení 3 minuty
  • Po měsíci od zahájení ruské invaze na Ukrajinu zahájila ukrajinská armáda protiútok přes několik front a získává zpět ztracená území. Ruské síly pokračují v bojích a jejich ztráty stále narůstají, napsal Stavros Atlamazoglou.

Mezitím se ruská strategie ponižujícím způsobem posunula od dobytí Kyjeva k obsazení východní Ukrajiny.

Ukrajina přechází do protiútoku, Rusko mění tóninu

Podle Pentagonu není Cherson, přístavní město na jihu Ukrajiny, po prudkém ukrajinském protiútoku z více front již plně pod ruskou kontrolou. Totéž se děje v Irpini, na předměstí Kyjeva, kde ukrajinské síly podnikají protiútoky a získávají od Rusů území nazpět.

Ukrajinské ministerstvo obrany tvrdí, že do soboty ukrajinské síly zabily přibližně 16 400 ruských vojáků (a zranily přibližně třikrát tolik), zničily 117 stíhacích, bitevních a transportních letounů, 127 vrtulníků, 575 tanků, 293 děl, 1 640 obrněných transportérů, 91 mnohohlavňových raketometů (MLRS), sedm člunů, 1 131 vozidel, 73 palivových nádrží, 51 protiletadlových baterií, 56 bezpilotních vzdušných systémů, dvě (snížené z 15) platformy speciálního vybavení, jako jsou mostní vozidla, a dva mobilní balistické raketové systémy Iskander.

(Je těžké nezávisle ověřit tyto údaje. Počet padlých na ruské straně je podle odhadu NATO zhruba poloviční, než jaký uvádí ukrajinská strana. Ověřené ztráty na bojové technice činí podle blogu Oryx 15 bojových a dopravních letounů, 30 vrtulníků, 2 námořní plavidla, 300 tanků, zhruba 520 bojových vozidel pěchoty a obrněných transportérů/obrněných aut různých typů, atd. - pozn. KD.)

Pentagon zaznamenal více než 1 250 odpalů balistických střel a střel s plochou dráhou letu ruské armády. Ale navzdory technologické převaze se ruským silám nepodařilo splnit primární cíle, jmenovitě dobytí Kyjeva, Charkova, Mariupolu, Oděsy a svržení ukrajinské vlády.

Posun ve strategii

Britské ministerstvo obrany ve svém každodenním odhadu průběhu války tvrdí, že ruská armáda mění svůj přístup, stále častěji míří na města palbou z odstupu a vyhýbá se zapojování pěchoty a tanků do městské války, aby minimalizovala ztráty.

"Rusko pokračuje v obléhání řady velkých ukrajinských měst včetně Charkova, Černigova a Mariupolu. Ruské síly se zdráhají zapojit se do rozsáhlých městských pěchotních operací a ve snaze demoralizovat obranné síly raději spoléhají na nerozlišující použití leteckého a dělostřeleckého bombardování. Je pravděpodobné, že Rusko bude i nadále používat svou těžkou palebnou sílu na městské oblasti, protože se snaží omezit své už tak značné ztráty za cenu dalších civilních obětí," uvedla britská vojenská rozvědka.

Ve veřejném zhodnocení války ruské ministerstvo obrany tvrdilo, že jde podle plánu a vstoupila do druhé fáze, která se zaměří na východní část Ukrajiny. Ruské síly se pokusí o územní zisky na Donbasu ve snaze zachránit ze vznikajícího debaklu aspoň něco.

"[Rusové] upřednostňují Donbas. . . Veřejně nyní uznali, o čem jsme nedávno mluvili, že své priority a úsilí kladou na východ Ukrajiny. A tam stále probíhá mnoho těžkých bojů a myslíme si, že se tam snaží nejen zajistit nějaké podstatnější zisky v rámci potenciální taktiky k jednacímu stolu, ale také odříznout ukrajinské síly ve východní části země," uvedl na tiskové konferenci vysoký představitel amerického ministerstva obrany.

Celý text v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
6647

Diskuse

Obsah vydání | 31. 3. 2022