Rusko: Levicové aktivisty v Ufě obvinili z "terorismu"

28. 3. 2022

čas čtení 1 minuta
  • Několik levicových aktivistů a politiků z Ufy v ruské republice Baškorostán bylo obviněno z "teroristické činnosti". 

25. března minimálně u 12 obyvatel Ufy proběhly domovní prohlídky. Později bylo všech 12 zadrženo kvůli "podezření z trestného činu členství v teroristické organizaci" a "veřejným výzvám k terorismu na internetu".

Aktivistům Pavlovi Matisovovi, Juriji Jefimovovi, Alexeji Dmitrijevovi a Rinatu Burkejevovi sdělili obvinění z účasti na teroristickém spolčení. Jefimova a Dmitrijeva také obviňují z veřejných výzev k teroristické činnosti. Všichni zadržení se nacházejí ve vyšetřovací vazbě.

Ufský marxistický kroužek měl podle obžaloby plánovat násilné uchopení moci. Organizátorem "teroristického spolčení" měl být Pavel Matisov, který v roce 2014 bojoval jako dobrovolník v Donbasu v jednom z praporů "Luganské lidové republiky".

Za důkazy toho, že členové kroužku usilovali o ozbrojené uchopení moci, jsou považovány tři texty a dvě videa publikovaná ve skupině na sociální síti VKontakte v letech 2019-2021. Na jednom z videí je zachycen program kroužku, na druhém aktivista prohlašuje, že Rusko je "okupováno kapitalisty" a vyzývá ke svržení kapitalismu.

Celý text v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4883

Diskuse

Obsah vydání | 31. 3. 2022