Barbora Tachecí je nevzdělaná a hloupá

30. 3. 2022

čas čtení 1 minuta

S poněkud pochybným, nově jmenovaným šéfem tzv. Ústavu pro studium totalitních režimů hovořila nedávno v rozhlase o historičce Muriel Blaive vlastně i jako o potenciální podporovatelce Vladimíra Putina :))

Muriel Blaive k tomu napsala na Facebooku:

Hurá! Poté, co jsem byla označená za komunistku a nacistku, jsem teď Putinova podporovatelka a příznivkyně!

Je velmi smutné poslouchat takovou nekultivovanou novinářku, která stále nechápe základy historické kritiky. Ne, paní Tachecí, diskutovat o povaze totalitního režimu neznamená popírat represe. A ne, paní Tachecí, překvalifikovat komunistický režim na diktaturu namísto totalitního režimu (jak to udělala sama Hannah Arendt: Sovětský svaz v roce 1973 označila za tyranský režim, který už nebyl totalitní) nemá nic společného se schvalováním teroru a represe.

Ale naznačovat, že revizionistické dějiny (které nezačaly, jak naše nevzdělaná novinářka ignoruje, "v devadesátých letech", ale dávno předtím) jsou předstupněm Putina, je vrchol hlouposti.

Když se nad tím zamyslím, tak poslední známé případy v dějinách této země, kdy novináři tak horlivě tlačili na někoho v mocenském postavení, aby provedl personální očistu, byly pravděpodobně v letech 1948 a po roce 1968.

Víte, doba, která byla spíše "diktaturou" než "totalitním režimem", ale kde represe naprosto existovaly a my si je dobře pamatujeme. Radila bych vám totéž, milá paní Tachecí, co bych radila tehdejším bolševickým papalášům: číst, číst a ještě jednou číst a kultivovat se.

K tomu:


2
Vytisknout
9016

Diskuse

Obsah vydání | 5. 4. 2022