Ukrajinské matky píší na těla svých dětí jejich jména

5. 4. 2022

čas čtení 18 minut
- Ukrajinské matky píší na těla svých dětí jejich jména a seznam rodinných kontaktů pro případ, že by jejich rodiče byli zabiti Rusy a děti přežily.
 


- Zelenskij: je možné, že k setkání s Putinem nedojde

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij vystoupil v ukrajinské televizi s projevem k národu:

    Je možné, že k setkání s ním a ruským prezidentem Vladimirem Putinem nedojde.
    Otázka nezní, zda k jednání dojde, ale jak silní jste u jednacího stolu.
    Ukrajina bude pátrat po  válečných zločincích a budou se jimi zabývat prokurátoři v jiných zemích.



- Bývalý britský premiér Gordon Brown se v rámci podpory kampaně Spravedlnost pro Ukrajinu vyjádřil ke zprávám o zvěrstvech na Ukrajině:

Nyní, když zločiny odhalené v Buče, v Mariupolu a na dalších místech Ukrajiny šokovaly svět, musíme nastolit jasnou cestu, která Putina přivede před soud. Jsme potěšeni, že nás podpořilo 50 bývalých hlav států a premiérů, kteří se nyní přihlásili k podpoře naší petice.

Podepsalo ji téměř 1,5 milionu lidí, což je mimořádný projev odhodlání lidí z celého světa. To, co začalo jako evropský projekt, nyní získalo podporu všech kontinentů. Odráží se v něm všeobecné celosvětové znechucení nad válečnými zločiny, které ruské síly spáchaly na Ukrajině.

Kampaň Spravedlnost pro Ukrajinu požaduje zřízení mezinárodního tribunálu, který by Putina a osoby odpovědné za invazi na Ukrajinu soudil za zločin agrese.


- Ursula von der Leyenová z EU odcestuje do Kyjeva, aby se setkala s prezidentem Zelenským.

Doprovázet ji bude Josep Borrell, nejvyšší diplomat Evropské unie, a Kyjev navštíví před sobotní akcí ve Varšavě.




- Itálie vyhostila 30 ruských diplomatů z bezpečnostních důvodů, uvedl v úterý ráno ministr zahraničí Luigi Di Maio.



- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý uvedl, že snahy Ukrajiny o vytlačení ruských vojsk z Mariupolu se potýkají s obtížemi.

V televizním rozhovoru pro místní média Zelenskyj uvedl, že vojenská situace v jižním přístavním městě je "velmi složitá".

Podle agentury Reuters také uvedl, že Turecko navrhlo plán pomoci s evakuací zraněných a mrtvých z města, ale upozornil, že tato iniciativa závisí na vůli ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zelenskyj také řekl, že maďarský premiér Viktor Orbán si bude muset vybrat mezi Moskvou a "ostatním světem". O víkendu Orbán po svém čtvrtém volebním vítězství v Maďarsku v řadě přidal Zelenského na seznam svých "přemožených" oponentů.


- Ruské ministerstvo obrany předložilo další ruskou verzi nedávných událostí, podle níž ukrajinské speciální služby zinscenovaly údajné zabíjení civilistů ve snaze šířit propagandu prostřednictvím západních médií.

"Vojáci 72. ukrajinského hlavního centra psychologických operací provedli další zinscenované natáčení civilistů údajně zabitých při násilných akcích ruských ozbrojených sil," uvedlo ministerstvo.

"Podobné akce nyní ukrajinské speciální služby zorganizovaly v Sumách, Konotopu a dalších městech."


- Primátor  Kyjeva požádal evropské politiky, aby přerušili veškeré obchodní styky s Moskvou, a uvedl, že všechny platby, které dávají Rusku, jsou "krvavé peníze" a živí jeho armádu.

"Každé euro, každý cent, který dostáváte z Ruska nebo který posíláte do Ruska, má na sobě krev, jsou to krvavé peníze a krev těchto peněz je ukrajinská krev, krev ukrajinského lidu," řekl Vitalij Kličko prostřednictvím videospojení na konferenci starostů v Ženevě.

Ve stejném projevu popsal "genocidu Ukrajinců" po návštěvě satelitních měst Kyjeva, jako je Buča tento týden. Popsal, že viděl mrtvé civilisty, včetně staré ženy, a auto s bílou vlajkou a nápisem "děti" zvenčí, které bylo rozstřílené a uvnitř byla krev.

Rovněž uvedl tvrzení - která nebyla nezávisle ověřena - že na Ukrajině bylo zabito téměř 20 000 ruských vojáků a že starosta Mariupolu ho informoval, že v obleženém městě bylo zabito 5 000 civilistů.

-  Dánsko vyhostí 15 ruských diplomatů, což je poslední z řady podobných kroků v Evropě. Rusko již uvedlo, že se pomstí.


- Běloruská autorka Saša Filipenko píše v úterý o otázce identity těch, kteří mluví rusky v bývalých oblastech Sovětského svazu, které nejsou součástí současného Ruska:

Jako člověk, který se narodil v Bělorusku a žil v Rusku, jsem v poslední době často dostávala stejnou otázku: proč se Ukrajina, Rusko a Bělorusko, národy, které jsou si tak blízké, vyvíjely tak odlišně? Moje odpověď je velmi jednoduchá: Moskva tuto blízkost velmi zveličila a ve skutečnosti jsme všichni úplně jiní.
 
"Jsem pevně přesvědčena, že ruský jazyk není majetkem Ruska; pro mě je to pouze prostředek komunikace. Když mluvíte francouzsky v Ženevě, nedělá to z vás Francouze, když mluvíte německy v Curychu, nedělá to z vás Němce - zůstáváte Švýcary."


- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Rusko ze snahy zakrýt důkazy o válečných zločinech. S odkazem na nedávno objevená těla civilistů ve městech v okolí Kyjeva Zelenskyj uvedl, že Rusko "již zahajuje falešnou kampaň k zakrytí své viny" i v jiných oblastech země.

- Americký prezident Joe Biden označil ruského prezidenta Vladimira Putina za "válečného zločince" a prohlásil, že bude požadovat soudní proces za válečné zločiny, zatímco celosvětové rozhořčení nad tvrzeními o zabíjení civilistů ruskými vojáky v ukrajinském městě Buča stále sílí. "Musíme shromáždit informace. Musíme Ukrajině nadále poskytovat zbraně, které potřebuje, aby mohla pokračovat v boji, a musíme získat všechny podrobnosti [k] soudnímu procesu s válečnými zločinci. Ten chlap je brutální a to, co se děje v Buči, je nehorázné," řekl Biden  v pondělí.

    Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že EU je připravena vyslat na Ukrajinu vyšetřovací týmy, které by zdokumentovaly údajné ruské válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Uvedla, že o "strašlivých vraždách", které byly o víkendu odhaleny, hovořila s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.


- Ukrajinské síly znovu obsadily klíčové území na severu země poté, co donutily Rusko k ústupu, uvádí britské ministerstvo obrany. Donutily ruské jednotky k ústupu z oblastí kolem Černihova a severně od Kyjeva.


- Jeden z nejbližších spojenců šéfa Kremlu Vladimira Putina prohlásil, že tvrzení o popravách civilistů ruskými silami v Buče jsou falešným produktem ukrajinské a západní propagandy, jejímž cílem je diskreditovat Rusko.

"Jsou to podvrhy, které uzrály v cynické představivosti ukrajinské propagandy," řekl Dmitrij Medveděv,
který byl v letech 2008-2012 prezidentem a nyní je náměstkem tajemníka ruské bezpečnostní rady.

"Byly vymyšleny za obrovské peníze," cituje Medveděva agentura Reuters.

Již dříve se vyjádřil Vjačeslav Volodin, předseda dolní komory ruského parlamentu:
"Situace v Buče je provokace, jejímž cílem je diskreditace Ruska. Washington a Brusel jsou scénáristé a režiséři a Kyjev jsou herci. Neexistují žádná fakta - jen lži."

Ani jeden z nich neposkytl žádné důkazy na podporu svých tvrzení.


- Tým Červeného kříže byl  propuštěn poté, co byl zadržen při pokusu o evakuaci Mariupolu


Tým Mezinárodního výboru Červeného kříže byl propuštěn poté, co byl zastaven při pokusu dostat se do jihoukrajinského města Mariupol a zadržován v nedalekém Manhuši, uvedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuk.

"Po vyjednávání byli v noci propuštěni a posláni do Záporoží," cituje ji agentura Reuters. Záporoží je od Mariupolu na jihu země vzdáleno asi 200 km.

- Bývalý britský velvyslanec v Jugoslávii a v Rusku sir Andrew Wood v úterý ráno vystoupil v televizi Sky News a řekl, že podle něj obvinění z válečných zločinů uvěří větší počet Rusů, než by si Vladimir Putin přál.


Řekl: "Myslím, že velká část ruského lidu bude mít podezření, že je to pravda, a že nejrůznější emocionální síly je budou nutit, aby to velmi, velmi úzkostlivě popírali. Měli velkou důvěru ve své ozbrojené síly, větší důvěru v ně než ve vládu obecně. A tohle je pro ně takový strašný šok."

Dále řekl: "Pro Rusy to byl šok, když se ukázalo, že jsou tak vojensky neschopní. Je to také naprostý kontrast k tomu, co  očekávali. Předpokládali , že bude možné, aby po vítězství  fakticky vládli Ukrajině."

Wood uvedl, že obvinění z válečných zločinů by ztížilo případnou úspěšnou anexi oblastí Ukrajiny ruskými silami. Řekl, že "i kdyby Putin zvítězil a ovládl celou zemi nebo její východní část, nebo cokoli jiného, nebyl by nyní schopen zajistit si podporu ukrajinského lidu. Tohle [události v Buče] je naprosto neodpustitelné. Lidé na takové věci nezapomínají."

Nabídl však obhajobu ruských akcí: "Při mírné obhajobě Rusů je třeba si uvědomit, že jde o válku, které se účastní spousta civilistů. Je to také válka, kterou Rusové prohrávají. Někteří z nich jsou asi dost vyděšení a jejich reakce jsou podle toho zlé, ale emočně asi pochopitelné."

Vyjádřil obavu, že jakékoli příměří nebo mírová dohoda nebudou trvalým řešením.


- Gubernátor Sumské oblasti Dmytro Žyvytsky oznámil, že v okrese Konotop v Sumské oblasti našla ukrajinská armáda těla nejméně tří umučených civilistů.


Podle listu Kyiv Independent byla nalezena v místech, kde byly rozmístěny ruské jednotky. Rusové se ze Sumské oblasti stáhli v neděli 3. dubna.




- USA požádají o vyloučení Ruska z Rady OSN pro lidská práva. Velvyslankyně USA při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová během návštěvy Rumunska vyzvala mezinárodní orgán k pozastavení členství Ruska.

- Poslední výplaty kupónů ruských státních dluhopisů byly zastaveny, uvedl zdroj obeznámený s touto záležitostí, což Rusko přiblížilo historické platební neschopnosti. Poslední výplaty kupónů státních dluhopisů nedostaly od amerického ministerstva financí povolení ke zpracování korespondenční bankou JPMorgan, uvedl zdroj.

- Kybernetická hackerská skupina Anonymous tvrdí, že unikly osobní údaje 120 000 ruských vojáků bojujících na Ukrajině. 

- Čínský ministr zahraničí Wang Yi v pondělí telefonicky hovořil se svým ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou, uvedla agentura Reuters, přičemž Peking opět vyzval k jednání o ukončení konfliktu na Ukrajině.

- Zelenskij v pondělí navštívil Buču v neprůstřelné vestě a obklopen vojenským personálem. Hovořil o smrti a zkáze v nedávno osvobozených městech Stojanka, Irpin a Buča. "Města jsou prostě zničená," řekl a dodal, že úřady zahájily vyšetřování možných válečných zločinů. Zelenskij uvedl, že existují informace, které naznačují, že jen v Buče bylo zabito a umučeno více než 300 lidí.
   
- Ukrajinský prezident varoval, že v dalších městech mohou být civilní oběti vyšší. "Nyní se objevily informace, že v Borodjance a některých dalších osvobozených ukrajinských městech může být počet obětí okupantů ještě mnohem vyšší," řekl s odkazem na město vzdálené 25 km západně od Buče.
   
- Zelenskij se rovněž obrátil na západní představitele a kritizoval to, co označil za opožděné kroky proti Rusku. "Opravdu musely stovky našich lidí zemřít v agónii, aby někteří evropští lídři konečně pochopili, že ruský stát si zaslouží ten nejtvrdší tlak?" zeptal se. S odkazem na vojenskou pomoc řekl: "Kdybychom už dostali, co jsme potřebovali... mohli jsme zachránit tisíce lidí."

- Zelenskyj v úterý vystoupí v Radě bezpečnosti OSN, poté co prohlásil, že je v zájmu Kyjeva, aby bylo zabíjení civilistů na Ukrajině otevřeně vyšetřeno.

- Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba uvedl, že důkazy o zabíjení civilistů v Buči jsou jen "špičkou ledovce". Na společné tiskové konferenci s britskou ministryní zahraničí Liz Trussovou řekl, že "hrůzy v Buči, Mariupolu a na dalších místech" vyžadují "vážné sankce G7 a EU".

- Těla pěti civilistů, včetně starosty, byla nalezena se svázanýma rukama ve vesnici Motyžyn, 45 km západně od Kyjeva, uvedly ukrajinské úřady. Starostku Olgu Suchenkovou, jejího manžela a syna unesli ruští vojáci 24. března, uvedla policie. "Mučili a zavraždili celou rodinu hlavy vesnice," uvedl Anton Heraščenko, poradce ukrajinského ministerstva vnitra.

- Zelenskij uvedl, že země se připravuje na "ještě brutálnější činnost" ruských sil na východě a jihu Ukrajiny. "Víme, co se chystají udělat v Donbasu," řekl. Mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk uvedl, že Rusko útočí na města Rubižne a Popasna ve východní Luhanské oblasti, zároveň připravuje útok na město Severodoněck a pracuje na dobytí Mariupolu.

- Americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan tato tvrzení  potvrdil: "Rusko přeskupuje své síly, aby soustředilo útočné operace na východě a v některých částech jižní Ukrajiny" a tato nová fáze ruské invaze "by se mohla měřit na měsíce nebo déle".

- Ukrajinská armáda prohlásila, že Rusko přeskupuje jednotky k agresivnímu útoku na východní Ukrajině. Podle denní zprávy o operaci z úterní šesté hodiny ranní je nyní cílem Ruska získat plnou kontrolu nad územím Doněcké a Luganské oblasti.

- Červený kříž uvedl, že tým vyslaný na pomoc při evakuaci civilistů z Mariupolu je zadržován policií na území kontrolovaném Ruskem. Tým byl v pondělí zastaven při provádění humanitárních aktivit, které mají pomoci vést bezpečný koridor pro průchod civilistů, a "je zadržován ve městě Manguš, 20 km západně od Mariupolu", uvedla mluvčí MVČK Caitlin Kellyová pro agenturu AFP.
   
- Rusko podpořilo nového, samozvaného starostu Mariupolu, který spolupracuje s ruskými silami, uvedla agentura Reuters.

-  Washington pracuje na dalších ekonomických sankcích proti Rusku, které budou oznámeny tento týden, uvedl Jake Sullivan a dodal, že na stole jsou "možnosti, které se týkají" lukrativního energetického průmyslu země.

- Britská ministryně zahraničí Liz Trussová uvedla, že bude se spojenci pracovat na zákazu vstupu ruských lodí do západních přístavů, na zásahu proti ruským bankám a na dohodě o "jasném časovém harmonogramu pro zrušení našeho dovozu ruské ropy, plynu a uhlí".

- V některých částech nově dobytých regionů budou pravděpodobně pokračovat boje na nízké úrovni, ale v průběhu tohoto týdne se výrazně sníží, protože zbytek ruských sil se stáhne.

Mnoho ruských jednotek stahujících se ze severní Ukrajiny bude pravděpodobně vyžadovat značné přezbrojení a obnovu, než budou k dispozici pro přesun do operací na východní Ukrajině."

"Konec vašeho života bude za mřížemi': Zelenskij varuje ruské představitele.

V Zelenského charakteristickém nočním národním projevu se obrátil na ruské vojáky a vojenské důstojníky.

"V dnešní době se lidé nepopravují," začal Zelenskij. "Ale všichni skabejevové, večerní křiklouni, frontoví lháři a jejich šéfové v Moskvě by si měli pamatovat: konec vašeho života bude za mřížemi. V nejlepším případě."

"Teď je rok 2022. A my máme mnohem víc nástrojů než ti, kteří po druhé světové válce stíhali nacisty."

- Ukrajinský prezident se rovněž obrátil na západní představitele a kritizoval to, co označil za opožděné kroky proti Rusku.

    Chtěl bych také upozornit na reakci vůdců demokratického světa na to, co viděli v Buče. Reakce sankcí na ruský masakr civilistů musí být konečně silná.

    Bylo však skutečně nutné čekat, až to odmítne pochybnosti a nerozhodnost?

    Opravdu musely stovky našich lidí zemřít v agónii, aby někteří evropští lídři konečně pochopili, že ruský stát si zaslouží ten nejtvrdší tlak?"

- Zelenskij znovu vyzval k větší vojenské pomoci Ukrajině.


Kdybychom už dostali, co jsme potřebovali - všechna ta letadla, tanky, dělostřelectvo, protiraketové a protilodní zbraně, mohli jsme zachránit tisíce lidí. Neobviňuji vás - obviňuji pouze ruskou armádu. Ale mohli jste pomoci.

Budu to říkat i nadále do očí všem, na nichž závisí rozhodnutí o zbraních pro Ukrajinu."

- Peking vyzývá k jednání o ukončení války


Čínský ministr zahraničí Wang Yi v pondělí telefonicky hovořil se svým ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou, informuje agentura Reuters, přičemž Peking opět vyzval k rozhovorům o ukončení konfliktu na Ukrajině.

Telefonát, který byl podle Pekingu uskutečněn na žádost Ukrajiny, byl prvním hlášeným rozhovorem na vysoké úrovni mezi oběma zeměmi od 1. března, kdy Kuleba požádal Peking, aby využil svých vazeb s Moskvou k zastavení ruské invaze, uvedlo tehdy ukrajinské ministerstvo zahraničí.

"Války nakonec skončí. Klíčové je, jak reflektovat bolest, udržet trvalou bezpečnost v Evropě a vytvořit vyvážený, účinný a udržitelný evropský bezpečnostní mechanismus," uvedl Wang podle ministerstva.

"Čína je v tomto ohledu připravena hrát konstruktivní roli z objektivní pozice."
Kuleba napsal na Twitteru: "Jsem vděčný svému čínskému protějšku za solidaritu s civilními oběťmi."

0
Vytisknout
9025

Diskuse

Obsah vydání | 11. 4. 2022