Zelenskij: Stále nemáme dost zbraní na svou obranu. Je to šokující

9. 4. 2022

čas čtení 16 minut
- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij poskytl rozhovor tiskové agentuře The Associated Press ve své silně opevněné kanceláři v hlavním městě Kyjevě v sobotu, tedy v den, kdy s ním při samostatných návštěvách zasedli také britský premiér Boris Johnson a rakouský kancléř Karl Nehammer.

Poté, co zpočátku hovořil o své naději, že se mu ještě podaří najít diplomatické řešení s Ruskem po jeho invazi na Ukrajinu, obrátil Zelenskij svou pozornost k otázkám ohledně dodávek západních zbraní pro obranu Ukrajiny tváří v tvář náporu Moskvy.

Zelenskij projevil hmatatelný pocit rezignace a frustrace, když byl dotázán, zda dodávky zbraní a dalšího vybavení, které jeho země obdržela od Spojených států a dalších západních zemí, stačily na zvrácení průběhu války.

"Zatím ne, samozřejmě to nestačí," řekl a pro zdůraznění přešel do angličtiny.

Přesto poznamenal, že se zvýšila podpora z Evropy, a uvedl, že dodávky amerických zbraní se zrychlují.

Právě tento týden sousední Slovensko, člen Evropské unie, darovalo Ukrajině svůj systém protivzdušné obrany S-300 ze sovětské éry v reakci na Zelenského výzvu, aby pomohl "uzavřít oblohu" ruským bojovým letounům a raketám.

Část této podpory přišla prostřednictvím návštěv evropských představitelů.

Nehammer uvedl, že očekává další sankce EU proti Rusku, i když hájil dosavadní odpor Rakouska k přerušení dodávek ruského zemního plynu.

USA, EU a Velká Británie reagovaly na záběry z Buče s masakry civilistů dalšími sankcemi, ačkoli EU zatím zakázala pouze dovoz uhlí z Ruska, nikoli ropu a zemní plyn, na nichž je Evropa závislá.

Johnsonův úřad uvedl, že premiér a Zelenskij jednali o "dlouhodobé podpoře" Británie Ukrajině.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v pátek předala ukrajinskému prezidentu dotazník, který je prvním krokem k podání žádosti o členství v EU.

V osobním rozhovoru s agenturou AP pak Zelenskij  uvedl, že se na otázku, jaký dopad mělo tempo dodávek zbraní na jeho lidi a zda mohlo být zachráněno více životů, kdyby pomoc přišla dříve, obrátil do introspekce.

"Velmi často hledáme odpovědi v někom jiném, ale já často hledám odpovědi v sobě. Udělali jsme dost pro to, abychom je získali?" řekl o zbraních.

"Udělali jsme dost pro to, aby nám tito západní politikové věřili? Udělali jsme dost?" Odmlčel se a zavrtěl hlavou.

"Jsme pro toto místo a tuto dobu ti nejlepší? Kdo ví? Já nevím. Člověk se ptá sám sebe," řekl.


- Zelenskij se zavázal k diplomatickému řešení navzdory ruským válečným zločinům - rozhovor


Zelenskij prohlásil, že je odhodlán usilovat o mír navzdory ruským útokům na civilisty, které ohromily svět, a obnovil svou prosbu, aby země poslaly více zbraní před očekávaným nárůstem bojů na východě země.

Zelenskij se takto vyjádřil v rozhovoru pro agenturu AP den poté, co bylo při útoku na vlakové nádraží ve východním městě Kramatorsk zabito nejméně 52 lidí, a poté, co vyšly najevo důkazy o zabíjení civilistů, když se ruským jednotkám nepodařilo obsadit hlavní město Kyjev.

"Nikdo nechce vyjednávat s člověkem nebo lidmi, kteří tento národ mučí. To všechno je pochopitelné. A jako člověk, jako otec, to velmi dobře chápu, [ale] nechceme ztratit příležitosti, pokud je máme, k diplomatickému řešení," řekl Zelenskij.

V olivovém plášti, který poznamenal jeho proměnu ve válečného vůdce, vypadal viditelně vyčerpaně, ale zároveň byl plný aktivity a snahou vytrvat. S agenturou AP hovořil uvnitř komplexu prezidentské kanceláře, kde jsou okna a chodby chráněny věžemi z pytlů s pískem a těžce ozbrojenými vojáky.

"Musíme bojovat, ale bojovat o život. Nemůžete bojovat za prach, kde není nic a žádní lidé. Proto je důležité tuto válku zastavit," řekl.

Zelenskij řekl, že je přesvědčen, že Ukrajinci přijmou mír navzdory hrůzám, kterých byli svědky během více než šest týdnů trvající války.

Navzdory nadějím na mír Zelenskij připustil, že musí být "realistou", pokud jde o vyhlídky na rychlé řešení, vzhledem k tomu, že jednání se zatím omezují na rozhovory na nízké úrovni, kterých se neúčastní ruský prezident Vladimir Putin.

Johnson předtím v sobotu  hovořil o dodávkách dalších zbraní Ukrajině, ačkoli použil slovo "obranné", zatímco Zelenskij prosil o těžší výzbroj pro v podstatě protiofenzivní opatření, včetně stíhaček ze Západu, které by umožnily více ukrajinským pilotům vzlétnout a sestřelovat ruská letadla - což západní spojenci  odmítli poskytnout.

"To, co Putin provedl v místech jako Buča a Irpiň, jsou válečné zločiny, které trvale pošpinily jeho pověst a pověst jeho vlády," řekl britský premiér na adresu ruského prezidenta.

Johnson hovořil o vnímaných chybných odhadech Moskvy a chválil Ukrajince.

"Rusové se domnívali, že Ukrajina může být pohlcena během několika dní a že Kyjev padne během několika hodin do rukou jejich armád. Jak moc se mýlili."

- Zelenskij uzavřel rozhovory s Johnsonem během sobotní nečekané návštěvy britského premiéra v Kyjevě výzvou ostatním západním demokratickým zemím, aby následovaly příkladu Spojeného království a dodaly mu zbraně poté, co Británie v pátek a v sobotu oznámila další protitankové, protiletadlové a protilodní střely pro Ukrajinu a více obrněných vozidel a ozbrojených bezpilotních letounů "na podporu Ukrajiny v této klíčové fázi, zatímco nezákonný útok Ruska pokračuje".

Boris Johnson slibuje, že Spojené království a jeho partneři poskytnou podporu, aby "Ukrajina již nikdy nebyla napadena".

Uvedl také, že nález civilních těl v ukrajinských městech "trvale pošpinil" pověst ruského prezidenta Vladimira Putina.

- Z oblastí kolem Boroďanky prosakují další zprávy o zkáze, kterou invazní ruské síly způsobily v osadách asi 90 km severozápadně od ukrajinského hlavního města Kyjeva.


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poskytl rozhovor tiskové agentuře The Associated Press ve své silně opevněné kanceláři v hlavním městě Kyjevě v sobotu, tedy v den, kdy s ním při samostatných návštěvách zasedli také britský premiér Boris Johnson a rakouský kancléř Karl Nehammer.

Poté, co zpočátku hovořil o své naději, že se mu ještě podaří najít diplomatické řešení s Ruskem po jeho invazi na Ukrajinu, obrátil Zelenskyj svou pozornost k otázkám ohledně dodávek západních zbraní pro obranu Ukrajiny tváří v tvář náporu Moskvy.

Zelenskyj projevil hmatatelný pocit rezignace a frustrace, když byl dotázán, zda dodávky zbraní a dalšího vybavení, které jeho země obdržela od Spojených států a dalších západních zemí, stačily na zvrácení průběhu války.

    Zatím ne, samozřejmě to nestačí," řekl a pro zdůraznění přešel do angličtiny.

Přesto poznamenal, že se zvýšila podpora z Evropy, a uvedl, že dodávky amerických zbraní se zrychlují.

Právě tento týden sousední Slovensko, člen Evropské unie, darovalo Ukrajině svůj systém protivzdušné obrany S-300 ze sovětské éry v reakci na Zelenského výzvu, aby pomohl "uzavřít oblohu" před ruskými bojovými letouny a raketami.

Část této podpory přišla prostřednictvím návštěv evropských představitelů.

Nehammer uvedl, že očekává další sankce EU proti Rusku, i když hájil dosavadní odpor Rakouska k přerušení dodávek ruského zemního plynu.

USA, EU a Velká Británie reagovaly na záběry z Bucha s masakry civilistů dalšími sankcemi, ačkoli EU zatím zakázala Rusku pouze uhlí, nikoli ropu a zemní plyn, na nichž je závislé.

Johnsonův úřad uvedl, že premiér a Zelenskij jednali o "dlouhodobé podpoře" Británie Ukrajině.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v pátek předala ukrajinskému lídrovi dotazník, který je prvním krokem k podání žádosti o členství v EU.

V osobním rozhovoru s agenturou AP pak Zelenskij podle agentury uvedl, že se na otázku, jaký dopad mělo tempo dodávek zbraní na jeho lidi a zda mohlo být zachráněno více životů, kdyby pomoc přišla dříve, obrátil do introspekce.

    "Velmi často hledáme odpovědi v někom jiném, ale já často hledám odpovědi v sobě. Udělali jsme dost pro to, abychom je získali?" řekl o zbraních.

    Udělali jsme dost pro to, aby nám tito vůdci věřili? Udělali jsme dost?" Odmlčel se a zavrtěl hlavou.

    "Jsme pro toto místo a tuto dobu ti nejlepší? Kdo ví? Já nevím. Ptáš se sám sebe," řekl.


Zelenskij se zavázal k diplomatickému řešení navzdory údajným ruským válečným zločinům - rozhovor

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij prohlásil, že je odhodlán usilovat o mír navzdory ruským útokům na civilisty, které ohromily svět, a obnovil svou prosbu, aby země poslaly více zbraní před očekávaným nárůstem bojů na východě země.

Zelenskij se takto vyjádřil v rozhovoru pro agenturu AP den poté, co bylo při útoku na vlakové nádraží ve východním městě Kramatorsk zabito nejméně 52 lidí, a poté, co vyšly najevo důkazy o zabíjení civilistů poté, co se ruským jednotkám nepodařilo obsadit hlavní město Kyjev, kde se ukrývá.

    Nikdo nechce vyjednávat s člověkem nebo lidmi, kteří tento národ mučili. To všechno je pochopitelné. A jako člověk, jako otec, to velmi dobře chápu, [ale] nechceme ztratit příležitosti, pokud je máme, k diplomatickému řešení," řekl Zelenskij.

V olivovém plášti, který poznamenal jeho proměnu ve válečného vůdce, vypadal viditelně vyčerpaně, ale zároveň oživen snahou vytrvat. S agenturou AP hovořil uvnitř komplexu prezidentské kanceláře, kde jsou okna a chodby chráněny věžemi z pytlů s pískem a těžce ozbrojenými vojáky.

    "Musíme bojovat, ale bojovat o život. Nemůžete bojovat za prach, když není nic a žádní lidé. Proto je důležité tuto válku zastavit," řekl.

Zelenskij řekl, že je přesvědčen, že Ukrajinci přijmou mír navzdory hrůzám, kterých byli svědky během více než šest týdnů trvající války.

Navzdory nadějím na mír Zelenskij připustil, že musí být "realistou", pokud jde o vyhlídky na rychlé řešení, vzhledem k tomu, že jednání se zatím omezují na rozhovory na nízké úrovni, kterých se neúčastní ruský prezident Vladimir Putin.

Johnson dříve během dne hovořil o dodávkách dalších zbraní Ukrajině, ačkoli použil slovo "obranné", zatímco Zelenskij prosil o těžší výzbroj pro v podstatě protiofenzivní opatření, včetně stíhaček ze Západu, které by umožnily více ukrajinským pilotům vzlétnout na oblohu a sestřelovat ruská letadla - což západní spojenci nakonec odmítli poskytnout.

    "To, co Putin provedl v místech jako Buča a Irpiň, jsou válečné zločiny, které trvale pošpinily jeho pověst a pověst jeho vlády," řekl britský premiér na adresu ruského prezidenta, píše agentura France-Presse.



    "To, co Putin provedl v místech jako Buča a Irpiň, jsou válečné zločiny, které trvale pošpinily jeho pověst a pověst jeho vlády," řekl britský premiér na adresu ruského prezidenta, napsala agentura France-Presse.

Johnson hovořil o vnímaných chybných odhadech Moskvy a sklidil pochvalu na adresu Ukrajinců.

    Rusové se domnívali, že Ukrajina může být pohlcena během několika dní a že Kyjev padne během několika hodin do rukou jejich armád. Jak moc se mýlili."

Řekl, že Ukrajinci "prokázali odvahu lva".

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij uzavřel rozhovory s Johnsonem během sobotní nečekané návštěvy britského premiéra v Kyjevě výzvou ostatním západním demokratickým zemím, aby následovaly příkladu Spojeného království a dodaly mu zbraně poté, co Británie v pátek a v sobotu oznámila další protitankové, protiletadlové a protilodní střely pro Ukrajinu a více obrněných vozidel a ozbrojených bezpilotních letounů "na podporu Ukrajiny v této klíčové fázi, zatímco nezákonný útok Ruska pokračuje".

Boris Johnson slibuje, že Spojené království a jeho partneři poskytnou podporu, aby "Ukrajina již nikdy nebyla napadena".

Uvedl také, že nález civilních těl v ukrajinských městech "trvale pošpinil" pověst ruského prezidenta Vladimira Putina.

Dále pokračoval: "Putin se snaží o to, aby se jeho země stala součástí Ruska: "Nejen zmrazení majetku v bankách a sankce vůči oligarchům, ale i odklon od využívání ruských uhlovodíků, a my vám poskytneme podporu, kterou potřebujete."

To je od Johnsona zjevně subjektivní pohled na to, co Zelenskij potřebuje, vzhledem k tomu, že ukrajinský vůdce žádá od Západu mnohem těžší výzbroj, kterou by mohl použít při odrážení Ruska v protiofenzivním režimu, nikoliv pouze v obranném, protože větší ukrajinský soused pokračuje v postupu v mnoha oblastech, i když se stahuje z okolí Kyjeva.

Johnson pokračoval a zdálo se, že pečlivě volí slova: "Ekonomická podpora, ale samozřejmě také obranná vojenská podpora, v níž jsem hrdý na to, že mohu říci, že Velká Británie pomohla stát v čele."


Z oblastí kolem Boroďanky prosakují další zprávy o zkáze, kterou invazní ruské síly způsobily v osadách asi 90 km severozápadně od ukrajinského hlavního města Kyjeva.

V tomto videoklipu, který na Twitteru zveřejnil běloruský kanál Nexta na Telegramu, není k dispozici překlad, ale obraz a tón jsou poučné a dotyčný novinář Denis Kazanskij hovoří o ruské těžké munici použité k bombardování obytných budov.
Zelenskij varoval před zvěrstvy v oblasti, která by mohla být stejně zlá nebo horší než ta, která vyšla najevo b Buče po vyhnání Rusů.

Kira Rudik, vůdce liberální, proevropské ukrajinské strany Golos, sžíravě hodnotí snahy Západu zastavit ruského prezidenta Vladimira Putina v jeho válce.

    "Malé město #Boroďanka je zničeno. Hasiči hledají lidi pod zátarasy.
    To mi připomnělo obrázky z 11. září. Takže otázka: proč celý svět pátral po #BinLadenovi a #Putinovi se dostává jen dalšího odsouzení?

    Neodpovídejte. Já tomu rozumím."
- Ukrajina v sobotu uskutečnila výměnu zajatců s Ruskem, třetí takovou výměnu od začátku války, a domů se vrací 12 vojáků.

- Zelenskij v pátek řekl v pořadu 60 minut americké televize CBS:

"Existují nahrávky válečných zajatců, kteří přiznali, že zabíjeli lidi... [a] ve vězení jsou piloti, kteří měli mapy s civilními cíli k bombardování. Probíhá také vyšetřování na základě ostatků mrtvých."

- V Mariupolu Rusové shromažďují těla zabitých občanů v podzemní chodbě na okraji města u Sadkova a poté je spalují v krematoriu - hlásí mariupolská radnice#RussianWarCrimes


0
Vytisknout
7498

Diskuse

Obsah vydání | 12. 4. 2022