Ruské plány v nadcházejících týdnech

6. 4. 2022

čas čtení 5 minut
Západní představitelé se domnívají, že ústup Ruska z okolí Kyjeva a severovýchodu země je nyní "z velké části dokončen" a že bude trvat "nejméně týden", než se obnovené jednotky budou moci vydat na Donbas, a možná i déle, vzhledem k tomu, kolik ztrát ve válce dosud utrpěly.

Činitelé se domnívají, že Kreml chce vidět nějaké vítězství ve východním Donbasu včas před tradiční ruskou přehlídkou ke Dni vítězství 9. května, což je důležité datum ve vojenském kalendáři země.

Jeden z úředníků uvedl, že Putin bude chtít do té doby dosáhnout "ohlášeného úspěchu", což by mohlo vyvolat "určité napětí" s ruskými veliteli, pokud jde o to, "co chtějí dělat z vojenského hlediska".

To znamená, že vyčerpané ruské síly budou pravděpodobně poměrně brzy vrženy do boje ve snaze získat území na východě.

 
Činitel se domnívá, že Rusko bude upřednostňovat dobytí celé Doněcké a Luhanské oblasti, nebo se bude snažit vytvořit pozemní most na Krym, případně obojí, přičemž Rusko "přetvoří svůj narativ", aby mohlo nově definovat svou představu o vítězství.

Ukrajinská armáda však zatím nebyla schopna posílit vlastní síly v Donbasu "částečně proto, že se stále snaží zajistit ty oblasti, ze kterých  odrazila ruské síly" na severu a severovýchodě - a také proto, že se musí bránit proti případné překvapivé nové  ruské ofenzívě proti Kyjevu, uvedl jeden z představitelů.

Z revidovaných odhadů vyplývá, že 29 praporních taktických skupin Ruska, nejmenších operačních jednotek jeho sil, je nyní "bojově neúčinných" z invazních sil, jejichž počet se odhaduje na přibližně 125 praporů, což je asi 75 % celkové ruské armády.

Na Západě také rostou obavy z "genocidní propagandy", která se objevuje z Moskvy po nedávném článku kremelské tiskové agentury RIA Novosti, která vyzvala k "očištění ukrajinské společnosti od nacistických elementů", a po prohlášení bývalého prezidenta Dmitrije Medveděva, který řekl, že ukrajinští aktivisté se "modlí k Třetí říši".

Jeden ze západních představitelů uvedl, že "podobné komentáře skutečně vytvářejí ještě toxičtější informační prostředí" a mohly by "absolutně přispět" k tomu, aby ruští vojáci páchali na Ukrajině další válečné zločiny.

"Odpovědnost za to samozřejmě nesou pachatelé těchto činů, ale také ruské vedení," dodal úředník.

- Spojené království představilo nové přísné sankce

Spojené království koordinuje s USA zmrazení aktiv vůči Sberbank a Kreditní bance Moskvy, zakázalo veškeré nové investice do Ruska směrem ven a zavázalo se, že do konce roku ukončí veškerý dovoz ruského uhlí a ropy, přičemž plyn bude následovat co nejdříve.

Bude zakázán dovoz ruského železa a ocelářských výrobků a na sankční seznam bylo rovněž zařazeno dalších osm oligarchů.

- USA uvalily nové sankce na Putinovy dcery a přední ruské banky

USA v rámci dnes oznámeného nového balíku opatření uvalují sankce na Putinovy dcery a ruskou Sberbank.

Opatření jsou zaměřena na ruské banky a elitu a zahrnují zákaz investování v Rusku pro všechny Američany.


- Krainská ombudsmanka pro lidská práva uvedla, že ve městě Hostomel se po 35denní okupaci ruskými silami pohřešuje více než 400 obyvatel,
a citovala svědky, podle nichž byli někteří z nich zabiti.

Ombudsmanka Ljudmyla Denisová neuvedla, kolik lidí mohlo být v Hostomelu nedaleko hlavního města Kyjeva zabito.


- Orbán: Maďarsko "neustoupí" tlaku na rozšíření sankcí EU proti ruské ropě a plynu

Agentura Reuters přináší další podrobnosti z tiskové konference Viktora Orbána, které by mohly být významné pro budoucnost. Maďarský premiér, který čerstvě vyhrál už čtvrté volby, novinářům řekl, že Maďarsko musí posílit své spojenectví s Polskem, neboť se jedná o strategické spojenectví v rámci Evropské unie.

Orbán prohlásil, že jeho země nebude mít "žádné potíže" platit za ruský plyn v rublech a učiní tak, pokud o to Moskva požádá. Orbán rovněž uvedl, že pozval Putina na mírové rozhovory do Maďarska, kterých se zúčastní vedoucí představitelé Ukrajiny, Francie a Německa. V seznamu lídrů, kteří údajně Orbánovi blahopřáli a který byl ve středu zveřejněn na mezinárodních internetových stránkách, maďarská vláda Putina nezmínila.

Budapešť podpořila sankce EU a odsoudila ruskou válku, ale odmítnutí Maďarska pomoci Ukrajině zbraněmi, stejně jako ostrá protiukrajinská rétorika ve státem kontrolovaných médiích, rozzlobila spojence.


- Ruské velvyslanectví reagovalo s hněvem na rozhodnutí řecké vlády vyhostit 12 svých diplomatů
poté, co je prohlásila za "personae non-gratae".


- Američtí prokurátoři spolupracují se svými evropskými a ukrajinskými protějšky, aby pomohli shromáždit důkazy o možných válečných zločinech.

0
Vytisknout
7332

Diskuse

Obsah vydání | 12. 4. 2022