Nový krevní test předpovídá riziko infarktu a mrtvice s dvojnásobnou přesností než dosud

7. 4. 2022

čas čtení 2 minuty
 

Nová technika, která je již k dispozici v USA, by mohla pomoci i při vývoji kardiovaskulárních léků

 
Vědci vyvinuli krevní test, který dokáže předpovědět, zda je někdo vystaven vysokému riziku infarktu, mrtvice, srdečního selhání nebo úmrtí na některý z těchto stavů během příštích čtyř let, a to se zhruba dvojnásobnou přesností oproti stávajícím rizikovým skóre.

Test, který je již k dispozici v USA, by mohl lékařům umožnit určit, zda pacientům fungují stávající léky, nebo zda potřebují další léky ke snížení rizika.

 

Mohl by také urychlit vývoj nových kardiovaskulárních léků tím, že poskytne rychlejší způsob hodnocení, zda kandidáti na léky během klinických zkoušek fungují.
 
Analýza proteinů dokáže poskytnout přesnější přehled o tom, co v daném okamžiku dělají orgány, tkáně a buňky člověka.

Stephen Williams ze společnosti SomaLogic v coloradském Boulderu a jeho kolegové použili počítačovou  analýzu 5 000 proteinů ve vzorcích plazmy od 22 849 lidí a identifikovali proteinovou charakteristiku, která dokáže předpovědět čtyřletou pravděpodobnost infarktu, mrtvice, srdečního selhání nebo smrti.

Při ověřování na 11 609 účastnících zjistili, že jejich model překonává stávající nástroje pro předpovídání rizika, které k charakterizaci rizika využívají věk, pohlaví, rasu, anamnézu, cholesterol a krevní tlak.

"Naše schopnost stratifikovat riziko napříč populací je více než dvakrát lepší než stávající skóre rizik," uvedl Williams, jehož výsledky byly publikovány v časopise Science Translational Medicine.

Důležité je, že test dokáže přesně vyhodnotit riziko i u lidí, kteří již dříve prodělali kardiovaskulární příhodu a užívají léky na snížení rizika, což stávající hodnocení rizika nedokáže.

Nástroj se již používá ve čtyřech zdravotnických systémech v USA a společnost SomaLogic jedná o možnosti jeho zavedení ve Velké Británii.

Zdroj v angličtině ZDE

-1
Vytisknout
8406

Diskuse

Obsah vydání | 12. 4. 2022