Ukrajina: Další hromadný hrob

10. 4. 2022

čas čtení 3 minuty

- V Buzově, osvobozené vesnici nedaleko  Kyjeva, byl objeven hrob s desítkami ukrajinských civilistů, uvedli místní představitelé.

- Obyvatelé obléhané Luhanské oblasti na východě Ukrajiny se budou moci dnes evakuovat z oblasti, kde je pro civilisty připraveno devět vlaků, uvedl gubernátor Luhanské oblasti.

- V neděli brzy ráno byla v ukrajinské Luhanské a Dněperské oblasti ostřelována škola a několik obytných domů, při čemž byl zraněn jeden člověk a vznikl požár.


 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij varoval, že jeho země "nemá čas čekat", a ve svém posledním národním projevu prosazoval ropné embargo vůči Rusku. "Ropa je jedním ze dvou zdrojů ruského sebevědomí, jejich pocitu beztrestnosti," řekl.

    Zelenskij uvedl, že jeho země je připravena na tvrdý boj s ruskými silami, které se shromažďují na východě země. "Bude to tvrdá bitva, věříme v tento boj a naše vítězství. Jsme připraveni současně bojovat i hledat diplomatické cesty, jak tuto válku ukončit."

- Britský premiér Boris Johnson během sobotní nečekané cesty do Kyjeva přislíbil novou velkou injekci britských zbraní a finanční pomoci. Johnson uvedl, že Spojené království a jeho partneři a spojenci poskytnou podporu, aby "Ukrajina již nikdy nebyla napadena". Spojené království potvrdilo, že pošle 120 obrněných vozidel a nové protilodní raketové systémy.

- Johnson ocenil Zelenského "rozhodné vedení a neporazitelné hrdinství". "Putinovy zrůdné cíle jsou zmařeny," řekl Johnson. Dodal, že pověst ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho vlády byla "trvale pošpiněna" válečnými zločiny proti civilistům na Ukrajině.

- Podle nejnovější zprávy britských zpravodajských služeb zanechalo stažení Ruska ze severní Ukrajiny důkazy o "nepřiměřeném cílení" na civilisty, o masových hrobech, a o  využívání rukojmích jako lidských štítů. Zpráva rovněž tvrdí, že ruské síly nadále používají improvizovaná výbušná zařízení (IED), aby způsobily ztráty na životech, snížily morálku Ukrajinců a omezily svobodu pohybu.

- V reakci na rostoucí ztráty se ruské ozbrojené síly snaží posílit počty vojáků o personál propuštěný z vojenské služby od roku 2012, uvedlo britské ministerstvo obrany.

- Ukrajinská armáda uvedla, že její vojáci zmařili osm ruských útoků na území Doněcké a Luhanské oblasti, podle jejího posledního operačního hlášení z nedělní šesté hodiny ranní. Oficiální představitelé tvrdí, že se ruské síly pokoušejí prolomit ukrajinskou obranu v Izjumu v Charkově na východě Ukrajiny tím, že do oblasti přesunuly další jednotky.

- Satelitní snímky zveřejněné americkou soukromou společností Maxar Technologies zabývající se vesmírnými technologiemi ukazují 8. dubna 13 km dlouhou vojenskou kolonu, která se pohybuje na jih přes východoukrajinské město Velký Burluk východně od Charkova.

- Nepotvrzené zprávy tvrdí, že v boji na Ukrajině zahynul další vysoce postavený ruský generál. Podle zpráv místních médií byl údajně zabit plukovník Alexandr Bespalov, velitel 59. gardového tankového pluku, a v pátek se v ruském městě Ozersk konal pohřeb.




- NATO pracuje na plánech stálé vojenské přítomnosti na svých hranicích ve snaze bojovat proti budoucí ruské agresi, informuje The Telegraph s odvoláním na generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga.

2
Vytisknout
6450

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2022