Kyjevský starosta: město zasáhly letecké útoky; premiér Denis Šmyhal se má v USA setkat s představiteli G7 a Světové banky

16. 4. 2022

čas čtení 12 minut
 

- Boris Johnson a ukrajinský prezident Volodymyr ZelenskIj spolu telefonicky hovořili o zhoršující se situaci v Mariupolu. Přístavní město zažilo nápor ruské armády, která tvrdí, že ukrajinští bojovníci byli "vyklizeni" z městských oblastí.

- Papež František v homilii na Velikonoční sobotu ve Vatikánu odsoudil "temnotu a krutost války". František uvedl, že jeho modlitby jsou se čtyřmi ukrajinskými politiky na shromáždění, včetně starosty okupovaného města Melitopol, a "za všechny trpící".

Rakouský kancléř Karl Nehammer v rozhovoru, který v neděli odvysílá americká televize, řekl, že ruský prezident Vladimir Putin žije "ve svém vlastním světě". Nehammer, první západní představitel, který se s Putinem setkal od začátku ukrajinského konfliktu, řekl, že si myslí, že ruský prezident "věří, že válku vyhrává".


 
- Rusko tvrdí, že všechny městské oblasti ukrajinského Mariupolu, obléhaného přístavního města, které bylo vystaveno nesmírně tvrdé ruské vojenské agresi,  byly "vyčištěny" od ukrajinských sil, píše agentura Reuters.

V bulletinu vydaném v sobotu večer ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly rovněž zablokovaly několik bojovníků v ocelárnách Azovstal.

Mluvčí ministerstva obrany Igor Konašenkov v prohlášení uvedl, že k dnešnímu dni ukrajinské síly v Mariupolu prý ztratily více než 4 000 bojovníků a dalších 1 464 se vzdalo. Jejich jedinou šancí na záchranu života je dobrovolné složení zbraní a kapitulace.

Na toto prohlášení Kyjev bezprostředně nereagoval.

Moskva uvedla, že celkový počet tzv. nenávratných ztrát, které Ukrajina utrpěla, činí 23 367 osob, ale neposkytla žádné důkazy a neuvedla, zda zahrnuje pouze mrtvé, nebo i zraněné.

Ukrajinský prezident Voldymyr Zelensk



ij uvedl, že celkové vojenské ztráty jeho země od začátku konfliktu v únoru dosahují "až 3 000 vojáků". Neexistuje způsob, jak nezávisle ověřit konkurenční tvrzení.

Známý britský televizní satirik Rory Bremner:

Do prdele, ti jsou blbí! Nic není výmluvnější ohledně toho, že "NAŠI loď vůbec nepotopila ukrajinská protilodní raketa" než to, že odplatou zaútočili na ukrajinskou továrnu na výrobu protilodních raket.

- V návaznosti na rozhodnutí Ruska zakázat Borisi Johnsonovi a dalším britským politikům a členům vlády vstup do země sdělil mluvčí britské vlády:

    Spojené království a naši mezinárodní partneři jednotně odsuzují odsouzeníhodné jednání ruské vlády na Ukrajině a vyzývají Kreml k zastavení války. Zůstáváme rozhodní ve své podpoře Ukrajiny."

 - V reakci na sobotní oznámení ruského ministerstva zahraničí skotská první ministryně Nicola Sturgeonová uvedla: "Putin je válečný zločinec a já se nebudu vyhýbat odsouzení jeho osoby a jeho režimu.

Skotsko je odhodláno podniknout co nejdůraznější kroky k izolaci a potrestání jeho režimu a udělat vše pro podporu obyvatel Ukrajiny.

    Musíme zajistit, aby ti, kdo stojí na straně svobody a demokracie, společně pracovali na tom, aby Putinův režim a jeho síť oligarchů byly co nejvíce izolovány.

"Mezinárodní odsouzení - nejen slovy, ale i činy - vůči Rusku musí být co nejsilnější.

"Je na každém vůdci, aby si v této nevyprovokované agresi vybral stranu. Já jasně říkám, že stojím na straně Ukrajiny a proti Putinovi. A Skotsko má jasno - my všichni stojíme na straně Ukrajiny." 


- Podle agentury AFP uprchlo z Ukrajiny za 24 hodin dalších 40 000 lidí.

Zástupkyně UNHCR na Ukrajině Karolina Lindholm Billingová uvedla, že mnoho z téměř 5 milionů lidí, kteří uprchli z Ukrajiny, nebude mít domovy, do nichž by se mohli vrátit, protože jsou poškozené, zničené nebo se nacházejí v nebezpečných oblastech.

- Ukrajinský parlament vydal v sobotu odpoledne varování, že Rusko plánuje zveřejnit deep fake video  s prezidentem Volodymyrem Zelenským.
Zelenský v něm prý  vyjádří "svůj negativní postoj" k ukrajinským městům.


 

- V Rusku byl zablokován ruskojazyčný servis deníku Moscow Times kvůli válečnému zpravodajství. K zablokování došlo v pátek poté, co list zveřejnil "podle úřadů nepravdivou zprávu o příslušnících ruské pořádkové policie, kteří odmítli bojovat na Ukrajině"

- Rusové umisťují bomby a granáty do ukrajinských bytů:

-Vytáhnou závlačku u granátu, dají ho do skleničky a přivážou ji k dveřím skříně, takže když ji otevřete, sklenice vypadne, rozbije se, granát vybuchne, další nevinný mrtvý. Čiré zlo.




- Východní Ukrajina hlásí oběti na životech, údery na Kyjev

Přicházejí  první zprávy o obětech ruského ostřelování na východě země a o možných obětech v hlavním městě Kyjevě. Následují zprávy místních médií o explozích ve Lvově a Kyjevě v sobotu brzy ráno.

Podle deníku Kyiv Independent místní média informovala o obětech v Poltavě, Severodoněcku a Lysyčansku v důsledku ruského ostřelování. Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj uvedl, že v důsledku ruského ostřelování v Severodoněcku a Lysyčansku v noci na dnešek zahynul jeden člověk, tři byli zraněni a prasklo plynové potrubí.

Agentura UNIAN s odvoláním na gubernátora Poltavské oblasti Dmytra Lunina uvedla, že v důsledku ostřelování v regionu zahynul jeden člověk.

Pod palbou se ocitl také Kyjev, uvedl na svém oficiálním kanálu Telegram starosta města Vitalij Kličko.

    "K výbuchům došlo v Darnyckém okrese na okraji města. Na místě nyní pracují záchranáři a zdravotníci. Údaje o obětech se upřesňují.

    Ještě jednou se obracím na všechny: prosím, neignorujte letecké poplachy! A ti Kyjevané, kteří odjeli dříve a již se chystají vrátit do hlavního města, žádám, aby se toho zdrželi a zůstali na bezpečnějších místech."

Letecké sirény se také znovu rozezněly v různých městech a regionech, včetně Charkova, Záporoží, Doněcka, Kryvého Rihu a Kryvého Rihu, Dněpropetrovska.

- Bitva o Mariupol pokračuje


Mariupol, který byl před ruskou invazí domovem 400 000 lidí, se změnil v trosky. Tisíce civilistů zemřely a desítky tisíc zůstávají uvězněny.

Mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzyanyk na brífinku uvedl, že Mariupol  Rusové zcela nedobyli, ale dodal:

Situace v Mariupolu je obtížná a těžká. Boje probíhají právě teď. Ruská armáda neustále povolává další jednotky, aby město napadly."

Pokud Moskva Mariupol dobude, bude to první velké město, které padne.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že se zmocnilo městských oceláren Illjič, ale tuto zprávu nebylo možné potvrdit. Předpokládá se, že ukrajinští obránci se drží hlavně v Azovstalu, v další obrovské ocelárně.

Oba závody vlastní společnost Metinvest - impérium nejbohatšího ukrajinského podnikatele a páteř ukrajinského průmyslového východu - která v pátek agentuře Reuters sdělila, že nikdy nedovolí, aby její podniky fungovaly pod ruskou okupací.

- Na sobotu bylo dohodnuto devět humanitárních koridorů, oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

Podle agentury Reuters jsou v plánu evakuace civilistů z obléhaného města Mariupol osobními automobily. Pět z devíti evakuačních koridorůje z východu, z ukrajinské Luhanské oblasti, která je podle místních představitelů pod silným ostřelováním.

- Nejméně dva Ukrajinci byli v noci zabiti při ruských leteckých útocích na města na východě země. Úřady hlásily oběti na životech v Poltavě, Severodoněcku a Lysyčansku, informovala místní média.

    Záchranáři a zdravotníci jsou také na místě leteckého útoku na předměstí Kyjeva. Starosta města uvedl, že počet obětí je zatím neznámý. Vyzval lidi, aby dbali na letecké sirény.

- Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského bylo v konfliktu zabito 2 500 až 3 000 ukrajinských vojáků a asi 10 000 jich bylo zraněno. To je pro srovnání s odhadem 19 000-20 000 zabitých ruských vojáků, řekl v rozhovoru pro CNN.

-  Kapitán ruské válečné lodi Moskva byl zabit při útoku, který ji potopil, uvádí Ukrajina. Anton Geraščenko, poradce kyjevského ministerstva vnitra, uvedl, že Anton Kuprin zemřel při výbuchu a požáru na palubě lodi.

- Ukrajina se nyní připravuje na odvetné útoky Ruska za to, že potopila loď Moskva.

Vysocí představitelé americké obrany potvrdili, že ruská válečná loď Moskva byla zničena ukrajinským raketovým úderem.

Západní zpravodajské služby potvrzují výpověď Ukrajiny, že válečnou loď potopily dvě její rakety, Rusko poskytlo alternativní vysvětlení, ale ruské údery se pak zaměřily na továrnu poblíž Kyjeva, kde se vyrábějí ukrajinské rakety použité k potopení vlajkové lodi.

- Podle zpráv navštíví příští týden Washington ukrajinský premiér Denys Šmyhal a vrcholní představitelé finanční správy. Delegace, jejímiž členy jsou také ministr financí Serhij Marčenko a guvernér centrální banky Kyrylo Ševčenko, by měla absolvovat bilaterální jednání s finančními představiteli zemí skupiny sedmi a dalších zemí a ve čtvrtek by se měla zúčastnit kulatého stolu o ukrajinském konfliktu pořádaného Světovou bankou.

- Německá vláda oznámila, že plánuje uvolnit více než miliardu eur na vojenskou pomoc Ukrajině.

-
 V oblasti kolem Kyjeva bylo po stažení ruských sil objeveno více než 900 mrtvol civilsitů, uvedla místní policie. Téměř všichni byli zastřeleni, což prý svědčí o popravě během ruské okupace. Jejich počet byl mnohem vyšší, než se dříve předpokládalo. V Charkově činitelé rovněž uvedli, že při ruských náletech bylo zabito 10 lidí včetně jednoho dítěte a 35 osob bylo zraněno.

- Ve svém nejnovějším projevu Zelenskyj opět naléhal na další zbraně a další sankce - aby válka mohla skončit dříve.
Zelenskij také hovořil o návratu k "normálnímu životu" v některých částech země - resp. o snaze obnovit normálnost uprostřed tragédie. V některých částech Ukrajiny Zelenskij poznamenal, že čtyři pětiny ukrajinských podniků se vrátily k práci v bezpečných oblastech.

- Švédsko a Finsko uvedly, že uvažují o členství v NATO. Tytti Tuppurainen, finský ministr pro evropské záležitosti, uvedl: ,,Švédsko se rozhodlo, že se stane členem EU: "Zdá se, že finský lid se již rozhodl". Dodala, že rozhodnutí je "velmi pravděpodobné", ale "ještě není učiněno", dokud neproběhne diskuse v parlamentu.
 

- Ukrajinské ozbrojené síly zveřejnily nejnovější informace o operacích a vývoji situace za poslední den a zpravodajské informace o ruské aktivitě.


"Hlavní úsilí nepřítele se soustřeďuje na přeskupování a posilování vojsk, pokračování částečné blokády města Charkov a jeho ostřelování dělostřelectvem," uvádí se v něm.

Ve zprávě sdílené na oficiálních kanálech Telegramu se uvádí, že ukrajinské síly za posledních 24 hodin odrazily 10 ruských útoků na území Doněcka a Luhanska a zničily tři tanky, obrněný transportér, dva automobily a tři dělostřelecké systémy. Byl rovněž zajat jeden ruský obrněný transportér.

Zpráva varovala před zvýšenou hrozbou raketových úderů na ukrajinskou obrannou a logistickou infrastrukturu z ruských válečných lodí v Černém moři vyzbrojených raketami.

"Ve vodách Azovského moře nepřátelská námořní skupina nadále plní úkoly k zablokování přístavu Mariupol a poskytuje palebnou podporu v pobřežním směru," uvedla.

0
Vytisknout
5222

Diskuse

Obsah vydání | 19. 4. 2022