Pondělí: Na Lvov dopadlo pět raket

18. 4. 2022

čas čtení 15 minut
- Tříletý Arťom, který byl v pondělí zraněn ve Lvově ruským raketovým útokem. Jeho rodina tam uprchla před válkou z Charkova.





- Starosta Lvova obvinil Kreml z genocidy poté, co v pondělí do tohoto  západoukrajinského města dopadly čtyři ruské rakety, které zabily sedm lidí a nejméně 11 jich zranily.

Andrij Sadovyj uvedl, že na Ukrajině již nezbyly žádné bezpečné oblasti. "To, co dnes vidíme, je genocida. Je to úmyslná akce agresora, který zabíjí pokojné civilisty," řekl a dodal: "Všechna naše města a vesnice jsou ve stejné situaci."

Rusko v pondělí brzy ráno provedlo několik smrtících náletů z dálkového letectva na cíle, o nichž tvrdilo, že jsou vojenské. Útoky přišly v době očekávání velké ofenzívy Moskvy v nadcházejících dnech na východě a v průmyslovém regionu Donbas.

Sadovyj uvedl, že jedna z raket zasáhla  garáž a dílnu na opravu pneumatik ve Lvově a zabila čtyři lidi. Další lidé byli zraněni, včetně jednoho dítěte, přičemž dva dospělí jsou zraněni kriticky. V blízkosti byla vyražena okna, včetně oken ve škole, uvedl. 

Mezi těžce poškozenými budovami byl i hotel ukrývající Ukrajince, kteří uprchli před boji v jiných částech země, uvedl starosta Lvova Andrij Sadovyj.

Reportéři agentury Associated Press hovořili s 47letou Ludmilou Turčakovou, která do Lvova uprchla se dvěma dětmi z východního Charkova. "Noční můra války nás dostihla i ve Lvově. Na Ukrajině už není místo, kde bychom se mohli cítit bezpečně."






- Nezávislý ruský pravodajský web Mediazona se nebude řídit cenzurními požadavky, uvedl redaktor Sergej Smirnov v klipu, který zveřejnil na Twitteru.

Stejně jako mnoho ruskojazyčných zpravodajských serverů byl i tento portál v prvních dnech války zablokován ruským internetovým dohledem, protože nedodržoval válečná cenzurní pravidla, která zakazují jakékoli informace, jež by mohly "zdiskreditovat" ruskou armádu.

Podle šéfa moskevské kanceláře FT Maxe Seddona by jim však v případě ohlášeného postupu hrozila pokuta a možná i vězení.

Společnost Mediazona založily aktivistky a členky skupiny Pussy Riot Naďa Tolokonnikovová a Maria Aljochinová po svém propuštění z vězení.

- Starosta Moskvy Sergej Sobjanin uvedl, že v ruském hlavním městě hrozí ztráta zaměstnání přibližně 200 000 lidí, protože zahraniční společnosti pozastavily činnost nebo se rozhodly opustit ruský trh.

Sobjanin na svém blogu napsal, že moskevské úřady jsou připraveny podpořit lidi, kteří přijdou o práci, poskytnutím školení a dočasné a společensky důležité práce.

- Použití ruských jaderných zbraní je "technicky obtížné"

Jaderné výhrůžky ruského diktátora jsou vydírání, ale použití jaderných zbraní je technicky obtížné, míní Kyrylo Budanov, šéf ukrajinské vojenské rozvědky.

⚡️ Intelligence chief: Putin unlikely to use nuclear weapons.

The Russian dictator's nuclear threats are blackmail, and the use of nuclear weapons is technically difficult, Kyrylo Budanov, head of Ukraine's military intelligence, said on April 17.

— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) April 17, 2022


- Právnička a ukrajinská poslankyně Lesia Vasylenko zveřejnila na Twitteru tento neověřený snímek škod ve Lvově. 
 

- Na Lvov dopadlo pět raket
 
"Na Lvov dopadlo 5 cílených raket," uvedl v pondělí ráno Andriy Sadovyj v aktualizaci přes svůj oficiální účet na Telegramu a dodal, že úřady dávbají dohromady podrobnější informace.

Prezidentův poradce Mychajlo Podoljak dodal: "Pět silných raketových úderů na civilní infrastrukturu starobylého evropského města Lvova. Rusové nadále barbarsky útočí na ukrajinská města ze vzduchu a cynicky celému světu deklarují své 'právo' ... zabíjet Ukrajince."


- Byly zveřejněny neověřené záběry útoku ukrajinských raket na křižník Moskva:




- Ruští propagandisté z Izvestia TV otevřeně přiznávají ruské útoky na civilní cíle: "Před našima očima bombardovalo ruské letectvo obytnou pětipatrovou budovu. Nyní horní patra té budovy hoří. Ruské letectvo dál "zpracovává" tuto čtvrť."
- Kadyrov vyhrožuje, že Rusko Zelenského zlikviduje:

- Žena v městě Buča stojí na dvoře, zděšená, kolem leží tři mrtvoly:




 - Ruské síly "dokončují vytváření útočného uskupení" na východě a obnovily bojeschopnost a doplnily své rezervy v Doněcké a Tavrijské oblasti, uvedla ukrajinská armáda.

Podle nedávno zveřejněné operační zprávy generálního štábu ozbrojených sil na území Doněcké a Tavrijské oblasti ruské síly obnovily bojeschopnost a doplnily své rezervy, přičemž hlavní úsilí soustřeďují v oblastech osad Lyman, Kreminna, Popasna a Rubizhne a snaží se získat plnou kontrolu nad městem Mariupol.

Očekává se také, že ruské síly "budou pokračovat v boji, aby dosáhly administrativních hranic Chersonské oblasti", uvedli představitelé.

V Doněcké a Luhanské oblasti Ukrajina podle zprávy odrazila 12 ruských útoků, zničila deset tanků, patnáct obrněných jednotek a pět vozidel a také pět nepřátelských dělostřeleckých systémů. Ukrajinské letectvo zasáhlo pět vzdušných cílů: jedno letadlo, tři vrtulníky a jeden bezpilotní letoun, dodala.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij vyzval amerického prezidenta Joea Bidena k návštěvě Ukrajiny.


"Myslím, že to udělá," odpověděl Zelenskyj na otázku, zda ví o nějakých plánech na návštěvu amerického prezidenta, během rozsáhlého rozhovoru pro CNN vysílaného v neděli. "Ale je to samozřejmě jeho rozhodnutí a [záleží] samozřejmě na bezpečnostní situaci. Ale myslím si, že je to vůdce Spojených států, a proto by se sem měl přijet podívat."

Biden ve čtvrtek novinářům řekl, že USA se brzy rozhodnou, zda na Ukrajinu vyšlou vysokého úředníka jako projev podpory, ale zdroje agentury Reuters naznačily, že administrativa zvažuje ministra obrany Lloyda Austina nebo ministra zahraničí Antonyho Blinkena.

- Zpoždění dodávek zbraní ze Západu dává Rusku "povolení připravovat Ukrajince o život": Zelenskij

Ukrajinský prezident Zelenskyj ve svém nočním celonárodním projevu vyzval k poskytnutí dalších zbraní a označil "každé zpoždění" za "povolení Rusku brát životy Ukrajinců".

Děláme vše pro zajištění obrany. Jsme v neustálém kontaktu s partnery. Jsme vděčni těm, kteří opravdu pomáhají vším, čím mohou. Ale ti, kdo mají zbraně a munici, které potřebujeme, a otálejí s jejich poskytnutím, musí vědět, že osud této bitvy závisí i na nich. Osud lidí, kteří mohou být zachráněni.

Skončil 53. den války a my už 53 dní čekáme na odpovědi na některé body našich dotazů na zbraně. A některé odpovědi jsou formulovány tak, že dodávky mohou začít až v květnu.

V takových případech mluvím přímo: každé zdržení dodávek zbraní, každé politické zdržení je pro Rusko povolením připravovat Ukrajince o život. Tak si to Rusko vykládá. Ve skutečnosti by tomu tak být nemělo."


- Ukrajina zahájila proces vstupu do EU


Ukrajina vyplnila dotazník, který bude východiskem pro rozhodování Evropské unie o jejím členství.

"Dnes mohu říci, že dokument byl ukrajinskou stranou dokončen," řekl v neděli večer ukrajinské veřejnoprávní televizi Ihor Žovkva, zástupce vedoucího kanceláře prezidenta Volodymyra Zelenského.

Dodal, že Evropská komise bude muset vydat doporučení o tom, zda Ukrajina splňuje nezbytná kritéria členství.

"Očekáváme, že doporučení ... bude kladné, a pak bude rozhodování  na straně členských států EU."

Žovkva dodal, že Ukrajina očekává, že status kandidátské země pro vstup do EU získá v červnu na plánovaném zasedání Evropské rady.

Evropská rada se má sejít 23.-24. června, jak vyplývá z harmonogramu zasedání Rady na jejích internetových stránkách.

"Dále bude třeba zahájit přístupové rozhovory. A jakmile tyto rozhovory povedeme, můžeme již hovořit o plnohodnotném členství Ukrajiny v EU," uvedla Žovkva.

- Mariupolští bojovníci ignorují požadavek na kapitulaci

 
Ukrajina se vyjádřila, že její síly budou v obléhaném přístavním městě Mariupol "bojovat až do konce" poté, co vypršelo ruské ultimátum, aby se tamní zbývající ukrajinské jednotky vzdaly.

Moskva se tak přibližuje k úplné kontrole nad městem, což by bylo její největší vítězství od únorové invaze na Ukrajinu. Neustálé bombardování a pouliční boje zanechaly velkou část města zničenou  a podle ukrajinských odhadů zahynulo nejméně 21 000 lidí.

"Město stále nepadlo," řekl premiér Denys Šmyhal několik hodin poté, co vypršela lhůta, kterou Moskva stanovila bojovníkům ukrytým a obklíčeným v rozlehlých ocelárnách připomínajících pevnosti, aby se vzdali. "Stále jsou tam naše vojenské síly, naši vojáci. Budou tedy bojovat až do konce."

- Ruské síly uzavřou Mariupol a zavedou systém propustek pro vstup a výstup, říká poradce starosty


Poté, co se ukrajinští bojovníci odmítli vzdát města Mariupol, ruské jednotky údajně v pondělí uzavřou město pro vstup a výstup a těm, kteří zůstanou, vydají "propustky pro pohyb", uvedl poradce starosty.

Petro Andriuščenko to v neděli uvedl v aktuálním sdělení prostřednictvím aplikace pro zasílání zpráv Telegram a sdílel fotografii, na které se zdálo, že je vidět fronta lidí čekajících na propustky.

"Stovky občanů musí stát ve frontě na propustku, bez které se příští týden nebude možné nejen pohybovat mezi jednotlivými čtvrtěmi města, ale ani být na ulici," uvedl.

Andriuščenko naznačil, že okupační síly pravděpodobně shromažďují informace o těch, kteří ve městě zůstávají, nebo je filtrují.

- Obyvatelé Luhanska byli vyzváni k okamžité evakuaci

Obyvatelé Luhanské oblasti na východě Ukrajiny byli vyzváni k okamžité evakuaci.

Náčelník hlavní vojenské správy regionu Sergej Gajdaj tvrdil, že "rozhodnutí je na vás", ale varoval, že hřbitov se "den ode dne zvětšuje".

"Příští týden může být obtížný. Možná [to] bude naposledy, kdy máme ještě šanci vás zachránit," uvedl v neděli pozdě večer v prohlášení náčelník Luhanské oblastní vojenské správy Sergej Gajdaj.

- Zelenskij ve svém nočním  projevu   prohlásil, že oblasti Cherson a Záporoží na jihu Ukrajiny byly převedeny do "rublové zóny" a podřízeny ruské správě. Ukrajinský prezident uvedl, že Rusko v těchto územích postupuje po vzoru tzv. separatistických republik DLR a LLR.

- Druhý britský voják bojující na straně ukrajinské armády byl po zajetí v Mariupolu předveden v ruské televizi. Osmačtyřicetiletý Shaun Pinner uvedl, že bojoval po boku ukrajinské námořní pěchoty.

- V důsledku ruské cenzury nezávislých zpravodajských médií a zákazu sociálních sítí, jako jsou Twitter, Facebook a Instagram, se aplikace pro zasílání zpráv Telegram stala největším zbývajícím zdrojem neomezených informací, píše New York Times.

Podle analytické společnosti Sensor Tower je od začátku války nejstahovanější aplikací v Rusku s přibližně 4,4 miliony stažení, cituje publikace.

"Je to jeden z mála zbývajících kanálů, kde můžete přijímat informace," řekla listu ruská novinářka Farida Rustamová.

- Nová série ruských náletů o víkendu připomněla, že válka v ukrajinském hlavním městě zdaleka neskončila, přestože se v posledních dnech do ulic vrací normálnější život.
 
- Zelenskij uvedl, že pozval francouzského prezidenta Emmanuela Macrona na návštěvu Ukrajiny, aby se na vlastní oči přesvědčil o důkazech, že se ruské síly dopustily "genocidy", což je termín, jehož používání se Macron vyhýbá.

- Předsedkyně Evropské komise vyzval členské státy, aby "rychle" dodaly Ukrajině zbraňové systémy, a naznačia, že další kolo sankcí EU by mohlo být zaměřeno na mocnou ruskou banku Sberbank.

- Výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu Kristalina Georgievová uvedla, že měla s ukrajinským prezidentem "velmi dobrý rozhovor". Dodala: "Pokračující ekonomická podpora ze strany ukrajinských partnerů je nezbytná k položení základů pro obnovu moderní konkurenceschopné Ukrajiny."

- Agentura OSN pro uprchlíky uvedla, že od únorové invaze Ruska opustilo zemi 4 869 019 Ukrajinců, uvedl v neděli šéf Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Filippo Grandi's.

- Oleg Synegubov, šéf charkovské oblastní správy, uvedl, že ukrajinské síly úspěšně vytlačují Rusy zpět na východ města a že bylo osvobozeno několik vesnic.

- Při ostřelování východoukrajinského města Zolote byli v neděli zabiti nejméně dva lidé a čtyři zraněni, uvedl místní gubernátor.

- Zelenskij zdůraznil, že Ukrajina není ochotna vzdát se území na východě, aby ukončila válku s Ruskem, a připustil, že bitva o východ země může ovlivnit celý průběh války.

1
Vytisknout
6304

Diskuse

Obsah vydání | 21. 4. 2022