Křížové tažení proti demokracii

20. 4. 2022

čas čtení 1 minuta
  • Román Michala Jurijeva z roku 2007 "Třetí impérium: Rusko, jaké by mělo být", který je údajně Putinovou oblíbenou knihou, obsahuje děsivé sdělení. Bývalý ruský politik v ní tvrdí, že Rusko musí vytvořit nové celosvětové impérium tak, že ze světa vymaže jiné státy - počínaje Ukrajinou a Pobaltím, upozorňuje Dina Chapajevová.

Jurijev je přesvědčen, že jedině masivním násilím může Rusko dosáhnout nejdůležitějšího cíle, jímž je zničení demokracie v zemích, na něž útočí, v Rusku samotném a dokonce i v zemích, které se staví proti němu.

Podle Jurijeva by Rusko mělo být řízeno opričniky a všichni ostatní by měli být jejich otroky bez jakýchkoliv práv účastnit se na politickém životě. A s válkou na Ukrajině právě takoví lidé přišli ke slovu. Jejich činy na Ukrajině, které lze popsat jedině jako zločiny proti lidskosti a válečné zločiny, tomu odpovídají.

Naneštěstí mnoho lidí zlehčuje to, co ruské jednotky dělají, jako "výstřelky", místo aby si všímali centrality těchto činů v Putinově projektu zničení demokracie a podrobení mas. Těm musí být vnucena myšlenka, že podobné násilí je ospravedlněno a povede k spáse Rusů a apokalyptické destrukci všech ostatních.

Lidé kolem Putina i mezi ruským obyvatelstvem tomu opravdu věří. Nezastaví svou agresi, dokud nenarazí na sílu, která je k tomu přinutí. Naštěstí existuje určitá naděje, že se mezitím celý projekt zhroutí zevnitř.

Historie nám jednou nabídla zázrak. Zažili jsme rozpad SSSR, který nikdo neočekával a nikdo v něj dopředu nevěřil. Proto je také možno doufat, že by se snad něco podobného mohlo stát znova.

Celý text v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
5830

Diskuse

Obsah vydání | 26. 4. 2022