O denacifikaci Ruska

20. 4. 2022

čas čtení 1 minuta
  • Německo prohrálo 1. i 2. světovou válku, ale různými způsoby. V té první prohrálo tak, že mnozí měli pocit, jako by zůstal prostor pro odvetu. Ale ve druhé bylo poraženo natolik totálně, že by žádný Němec už o odvetě neuvažoval, napsal bývalý autor Putinových projevů Abbás Galljamov.

Toto rozlišení je třeba udržet v souvislosti se současným Ruskem. Pokud Putin prohraje "jen trochu", on nebo nějaký příští ruský lídr budou dál přesvědčeni, že Kreml může v budoucnosti zahájit nějakou podobnou invazi, v rámci odvety.

Ale pokud Rusko prohraje totálně a masívně, vyhlídky na příští invazi budou bledší. V důsledku toho platí, že čím více hrobů bude vykopáno teď, čím destruktivnější sankce zasáhnou ruskou ekonomiku a čím katastrofálnější budou důsledky současného kurzu ruské politiky, tím nižší šance, že příští fýreři přesvědčí Rusy, aby podporovali novou válku.

Jedině pokud bude porážka opravdu velká, reagovat na ni jako Němci po roce 1918, tj. autoritářstvím, bude nemožné. Je třeba jen litovat Ukrajince, kteří už dávno vědí, že autoritářství je špatné, ale přesto teď musejí Rusům uštědřit lekci.

Ale přinejmenším se mohou částečně utěšit tím, že vlastníma rukama připravují denacifikaci Ruska.

Celý text v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
6306

Diskuse

Obsah vydání | 26. 4. 2022