18638

Německo pošle na Ukrajinu samohybné protiletadlové kanóny

26. 4. 2022

čas čtení 8 minut

- Rusko varuje Británii před okamžitou "přiměřenou odpovědí" za "vyprovokování" Ukrajiny k útoku

Ruské ministerstvo obrany varovalo před okamžitou "přiměřenou odpovědí", pokud bude Velká Británie pokračovat v "přímém ponoukání" Ukrajiny k útoku na cíle v Rusku, informuje agentura Reuters.

Ministerstvo citovalo prohlášení britského ministra pro ozbrojené síly Jamese Heappeye, podle něhož Británie podporuje ukrajinské jednotky provádějící údery na ruském území. V dnešním projevu Heappey uvedl, že "nemusí být nutně problém", pokud Ukrajina použije zbraně darované Británií.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo:

"Rádi bychom zdůraznili, že přímá provokace kyjevského režimu ze strany Londýna k takovým akcím, pokud budou provedeny, povede okamžitě k naší přiměřené reakci.

    Jak jsme již varovali, ruské ozbrojené síly jsou v nepřetržité pohotovosti k provedení odvetných úderů vysoce přesnými zbraněmi dlouhého dosahu na rozhodovací centra v Kyjevě."

Ministerstvo dodalo, že pokud by k takovým ruským úderům došlo, nemusel by být nutně problém, pokud by se v těchto "rozhodovacích centrech" v Kyjevě nacházeli představitelé některé západní země.

Rozhovor Britských listů 488. O pohodlnosti a neznalosti při zajišťování energetických zdrojů pro ČR

26. 4. 2022

čas čtení 1 minuta



Velká část občanů České republiky je později v tomto roce vážně ohrožena drastickým zvýšením cen energii o mnoho set procent, a potažmo tedy i zvýšením cen potravin. Dojde k tomu v důsledku války na Ukrajině a ani Německo, ani Česká republika si nebyly schopny vypracovat realistickou energetickou strategii. Bohumil Kartous o tom mluví s energetickým expertem Františkem Marčíkem. Tento Rozhovor Britských listů vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 26. dubna 2022.

 18653

Rusko ztrácí "poslední naději", jak odradit svět od Ukrajiny, říká ukrajinský ministr zahraničí

26. 4. 2022

čas čtení 12 minut



- Názor ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, že světu hrozí třetí světová válka, znamená pouze to, že Moskva "cítí porážku na Ukrajině", míní jeho ukrajinský protějšek Dmytro Kuleba
.

    Rusko ztrácí poslední naději, jak svět odradit od podpory Ukrajiny. Proto se mluví o "reálném" nebezpečí třetí světové války. To znamená pouze to, že Moskva cítí na Ukrajině porážku. Proto musí svět zdvojnásobit svou podporu Ukrajině, abychom zvítězili a zajistili evropskou a globální bezpečnost, uvedl ministr zahraničí na Twitteru.

Lavrov v pondělí v rozhovoru odvysílaném státní televizí varoval Západ, aby nepodceňoval zvýšené riziko jaderného konfliktu kvůli Ukrajině, a uvedl, že NATO se podle něj "v podstatě" zapojuje do zástupné války s Ruskem tím, že dodává Kyjevu zbraně.

Lavrov byl podle agentury Reuters dotázán, jak je důležité vyhnout se třetí světové válce a zda je současná situace srovnatelná s kubánskou raketovou krizí v roce 1962, která byla nejnižším bodem americko-sovětských vztahů.

Polsko: Co uráží náboženské cítění?

26. 4. 2022 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Poláci stále diskutují o nových zákonech, které mají zpřísnit "ochranu náboženského cítění" (více v článku z minulého týdne). Lidé se stále ptají, jak by takové zákony fungovaly v praxi, a přinášejí některé historické případové studie. Jestliže například biskupové povolí knězi, který posílal svým třinácti-patnáctiletým žákům fotografie svého penisu,  aby dál působil jako kněz (to se stalo)    uráží to členy církve - nebo Ježíše - nebo ne?

 18414

Nový ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů "se provinil plagiátorstvím"

26. 4. 2022

čas čtení 1 minuta

Vedení ÚSTR zveřejnilo odpovědi na otázky vznesené členem/členkou veřejnosti s odvoláním na zákon o veřejném přístupu k informacím ohledně projednání případů možného plagiátorství nyní nové zvoleného ředitele ÚSTR,  Ladislava Kudrny,

Jak se můžete dočíst v nyní zveřejněných dokumentech,  komise došla k závěru, že k plagiátorství došlo v závažném rozsahu, i když možná ne záměrně.

L. Kudrna se má ujmout funkce ředitele ÚSTR k 1. květnu 2022.

Zde je odkaz na veřejně přístupnou stránku:



Případu se týká tato část:

"Rok 2022

Na základě žádostí o informace, zaslaných v průběhu roku 2022, Ústav poskytl tyto odpovědi:"

Následuje linka na dokument s odpověďmi vedení ÚSTR na žádost a 9 příloh, z nichž přílohy 7 a 8 jsou zvukové záznamy ze zasedání Rady ÚSTR (velké Rady, ne vědecké rady; celkem asi 2 hodiny záznamu).

K tomu:

 18577

Británie: Bylo usmrceno 15 000 ruských vojáků

26. 4. 2022

čas čtení 4 minuty


- Britský ministr obrany Ben Wallace uvedl, že od začátku invaze bylo zabito přibližně 15 000 ruských vojáků. V pondělí odpoledne při projevu v parlamentu dodal, že vedle počtu mrtvých bylo zničeno nebo ukořistěno 2 000 obrněných vozidel, včetně 530 tanků. Předpokládá se, že Rusko přišlo o více než 60 vrtulníků a stíhaček.

- Wallace rovněž potvrdil, že Velká Británie pošle na Ukrajinu malý počet odpalovacích vozidel raket Stormer a že celková částka vojenské pomoci by se mohla zvýšit na 500 milionů liber. Velká Británie poslala 5 361 střel NLAW, 200 střel Javelin a poskytne 250 protivzdušných střel Starstreak.

-  Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovorech pro ruská média varoval, že nadále existuje "reálné" nebezpečí třetí světové války. Uvedl také, že dodávky západních zbraní na Ukrajinu znamenají, že se aliance NATO "v podstatě zapojila do války s Ruskem".

 18530

Volodymyr Havel nebo Václav Zelenskij?

26. 4. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 7 minut


Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí …Václav Havel ve své tolik karikované větě v českém prostředí, kterou se tak geniálně s námi "rozloučil" v závěrečné sekvenci svého filmu „Odcházení“

„Nejsem Váš soupeř, jsem Váš rozsudek.“ V. Zelenskyj v prezidentské debatě s P. Porošenkem“

Václav Havel po celý život měl jakési své "adoptované děti", ve kterých se snažil jaksi otisknout svoji „otcovskou stopu“ (Alexandr Vondra, bratři Jáchym a Filip Topolové, Vladimír Mlynář, Jakub Patočka)

Další životní cesty (geniální hudebník Filip Topol již zemřel) všech těchto "Havlových kluků“ si pochopitelně v sobě nesou jeho stopu (někdo více, někdo méně, kdo si ji však z této generace v sobě neneseme, že?), ale v žádné osobě ani v dalších generacích nevidím opravdu pokračovatele jakési nejhlubší duchovní roviny, kterou tento člověk vtiskl politické práci v disentu a poté i jako prezident země směrem k ohromenému světu.

 18661

Ruská federace se stala kolektivní ozvěnou Putinovy psychopatie

26. 4. 2022 / Milan Čech

čas čtení 11 minut


Různé kolektivní entity, i ty velmi velké a početné, se často chovají podle stejných mentálních vzorců jako individuální lidé. Nemusíme za tím vždy hned vidět nějakou jungiánskou mystiku kolektivního podvědomí, někdy úplně stačí, pokud entitu totalitně ovládá výrazný (např. psychopatický) jedinec a prakticky nic v tom systému nepodléhá kolektivní korekci.

Na takovou entitu se pak nelze dívat jako na konstrukt, kterým se navenek obaluje (pod jmény jako “Ruská federace”, "NSDAP" atd.). Z kolektivního úhlu pohledu není ani možné pochopit její rozhodování a chování, protože ve skutečnosti není v principech fungování kolektivním,  např. státním útvarem, jen to předstírá. Bohužel skutečně kolektivní entity (ČR, NATO atd.) mají tendence i na takové kamufláže nahlížet (pod heslem Podle sebe soudím tebe) jako na dle běžných principů fungující instituce.

 16447

Paradox nízké proočkovanosti starých lidí v Číně

26. 4. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Čína byla považována mnohými lidmi za vzor boje s covidem. Říkalo se, že způsob vlády je tam hrozný, ale v situacích, jako je epidemie, se hodí a je výkonný. Nyní ale vidíme, že velká čínská města jsou uzavírána do tvrdých lockdownů, zatímco v Evropě nebo USA žijeme už prakticky normální život. Co se vlastně v Číně děje?

Pochopil jsem to až díky pravidelnému čtení tištěného Nature, v tomto případě jde o číslo ze 7. dubna, kde se píše, že ačkoli má Čína celkově vysokou proočkovanost, 85%, tak u starých lidí nad 80 let je to velmi slabé: asi jen 20% lidí v tomto věku má tři dávky. V Hongkongu proto omikron vedl k na čínské poměry masivnímu umírání a to samé hrozí pevninské Číně.

 16524

Co to vlastně znamená jednota a solidarita Evropské unie

26. 4. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty



Komisařka pro hodnoty a transparentnost a místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová v neděli v Otázkách V. Moravce řekla, že východní Evropa vnímá válku na Ukrajině jako svou válku, protože se bojí, že si ji „Putin chce vzít zpět“. Nějaké takové požadavky na omezenou suverenitu zemí, jako je Česká republika, zazněly z Kremlu už před válkou.

Stále považuji za absurdní a šílené, že by Rusko chtělo opravdu zpátky to, co mělo za doby SSSR. Nicméně v roce 2014 jsem považoval za absurdní a šílené, že by Rusko mohlo udělat invazi na Krym, to samé se mi stalo letos. Půjde-li to tak dále, třetí v řadě je ještě větší válka. Doufejme, že na to Rusko nebude mít prostředky, vojenské i finanční, že Ukrajinci jeho postup s pomocí Západu zastaví.

Americký ministr zahraničí Blinken v Kyjevě: "Rusko selhává" ve svých válečných cílech

25. 4. 2022

čas čtení 15 minut

- Máme důkazy o znásilnění některých ukrajinských žen před jejich zabitím, tvrdí lékaři

Soudní lékaři provádějící posmrtné prohlídky těl v masových hrobech severně od Kyjeva sdělují, že našli důkazy, že některé ženy byly před zabitím ruskými jednotkami znásilněny.

"Máme již několik případů, které naznačují, že tyto ženy byly před zastřelením znásilněny," řekl Vladyslav Pirovskij, ukrajinský soudní lékař, který s týmem koronerů provedl desítky pitev obyvatel z Buče, Irpinu a Boroďanky, kteří zemřeli během měsíc trvající ruské okupace oblasti.

"Nemůžeme poskytnout více podrobností, protože kolegové stále shromažďují údaje a stále máme stovky těl k vyšetření," řekl.

Pirovského tým denně ohledává asi 15 těl, z nichž mnohá jsou zohavená. "Je tu mnoho ohořelých těl a silně znetvořených těl, která prostě nelze identifikovat," řekl. "Obličej může být rozbitý na kusy, nelze ho dát dohromady, někdy tam není vůbec žádná hlava."

Řekl, že těla některých žen, která ohledali, vykazovala známky toho, že oběti byly zabity střelbou z automatické zbraně - v zádech měly až šest děr po kulkách.
Forenzní experti s těly civilistů zabitých v Búče

Oleh Tkalenko, vyšší státní zástupce pro Kyjevskou oblast, uvedl, že podrobnosti o údajných znásilněních byly předány jeho úřadu, který prověřuje okolnosti, jako jsou místa a věk obětí.

"Případy znásilnění jsou velmi citlivou a delikátní záležitostí," řekl Tkalenko. "Soudní lékaři mají specifický úkol kontrolovat genitálie obětí ženského pohlaví a hledat známky znásilnění."

Zahraniční koroner pracující severně od Kyjeva, který si přál zůstat v anonymitě, uvedl, že některá těla "jsou v tak špatném stavu, že není snadné najít známky znásilnění a sexuálního zneužití. Ale v několika případech žen, o kterých se domníváme, že byly před vraždou znásilněny, shromažďujeme důkazy."


- Ukrajina informuje, že "neexistuje dohoda" o humanitárním koridoru z elektrárny Azovstal

Ukrajina nedosáhla dohody s Ruskem o vytvoření humanitárního koridoru pro civilisty, kteří by mohli opustit obléhané město Mariupol, uvedla místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková.

Stalo se tak poté, co Rusko oznámilo příměří, které má umožnit odchod civilistů ukrývajících se v obléhané ocelárně Azovstal. 

 18536

Charkovský deník: Pod bombami

25. 4. 2022 / Andrij Petrovič Krasňaščich

čas čtení 14 minut

 

Humanismus

K čemu je nám teď humanismus? Vyprchává ve mně, když vidím na fotografiích mrtvoly charkovských občanů pod troskami zničených domů nebo na ulici, někoho, kdo šel pro voduě, vedle něhož leží láhev, nějaká paní stála ve frontě před obchodem. Když vidím rozbombardované centrum Charkova, z něhož po druhé světové válce zbylo jen málo, a to, co ta nedokončila, dorazí ti, kteří nás nazývají "fašisty" a "nacisty". Moje ukrajinská rusky mluvící matka říká: "Jsou horší než fašisté". Humanismus je pro ni také věcí předválečné minulosti. "Měli by je zastřelit," říká moje matka o zajatcích, kteří rozstříleli Charkov a pak se vzdali naší armádě. Samozřejmě my nesmíme střílet vězně, ale moje matka má právo to říct. Každý den po tři týdny žije ona, my, Charkov od sirény k siréně, a kdykoliv siréna zazní, někdo umírá, někdo je bombardován. Každý večer říkáme "Dobrou noc" a ta slova teď znějí jinak - se strachem. A  "Dobré ráno" taky.

Rozhovor Britských listů 487. Povede výrazné zvýšení počtu exekucí k destabilizaci České republiky?

22. 4. 2022

čas čtení 1 minuta


Radek Hábl, expert na exekuce v České republice, s kolegy v posledních dnech zaznamenali meziroční nárůst exekucí v ČR o 11 procent. Celkem je exekucemi v ČR postiženo asi půl druhého milionu lidí, ale to ještě nejsou všechny exekuce, některé se statisticky nezaznamenávají. Z devíti procent chudých před pandemií stoupl jejich počet nyní na šestnáct procent. A to se ještě neprojevilo horentní zdražování energií, hypoték, potravin a všeho, které nás v následujících měsících čeká. Radek Hábl v rozhovoru s Janem Čulíkem upozorňuje, že až k pětinásobnému nárůstu cen energií dojde zřejmě letos na podzim. Šířící se drsná chudoba povede k vážné destabilizaci České republiky, přesně podle Putinova záměru - pokud se vláda nevzchopí a nezačne proti tomu razantně jednat. Tento Rozhovor Britských listů vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 22. dubna 2022.


 16780

Co čeká Emmanuela Macrona po jeho znovuzvolení francouzským prezidentem?

25. 4. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Macrona čeká druhé funkční období přinejmenším stejně náročné jako první, ne-li náročnější
 
Emmanuel Macron přiznal, že musí znovu navázat kontakt s voliči, kteří zůstali stranou nebo pro něj hlasovali jen proto, aby zablokovali Le Penovou

Emmanuela Macrona, který si po nedělní výhře nad svou krajně pravicovou soupeřkou Marine Le Penovou zajistil dalších pět let v Elysejském paláci, čeká druhé funkční období přinejmenším stejně náročné jako to první, ne-li náročnější. Zde se podíváme na některé klíčové výzvy a priority znovuzvoleného prezidenta:

Zajištění většiny a jmenování vlády

Parlamentní volby ve Francii se konají 12. a 19. června a Macronova strana La République en Marche (LaREM) a její spojenci potřebují získat většinu 289 poslanců v 577členné dolní komoře parlamentu.

První kolo prezidentských voleb přineslo téměř úplný rozpad francouzských vládních stran, kdy pravicoví Les Républicains a socialisté získali každý méně než 5 %, a vznik tří rovnocenných bloků: radikální levice, Macronův různorodý střed a krajní pravice.

Macron, Le Penová a Francie - co bude dál?

25. 4. 2022

čas čtení 5 minut

Zde je dlouhé a velmi dobré vlákno o dlouhodobějších důsledcích výsledku pro Francii a Evropu od Casa Muddeho z University of Georgia v USA, předního odborníka na populismus.

Stručně: je to složité. Dnešní večer je samozřejmě obrovskou úlevou a dobrou zprávou, ale parlamentní volby budou ve Francii kritické pro příštích pět let a nikdo asi nedokáže předpovědět, kde bude Macronovo centristické hnutí - a Le Penová po její třetí porážce -  v roce 2027.
 
Cas Mudde: Právě jsem udělal svůj (jeden) rozhovor pro média, což mi umožnilo trochu si utřídit myšlenky. Tady jsou. 🧵

 

V osobní rovině obrovská úleva. Ne že bych si nemyslel, že se to stane, ale taky jsem si myslel, že se brexit a Trump NEstanou, takže...

-ANO, v těchto volbách bylo v sázce MNOHEM víc. Vítězství Le Penové by uvrhlo Francii pravděpodobně do patové situace (soužití) a bylo by děsivé pro cílové komunity - bez ohledu na to, jaká skutečná politika by následovala.

 18663

Ve Slovinsku vítězí ekologicko-liberální Hnutí Svoboda, porazilo populisty

25. 4. 2022

čas čtení 5 minut

Volební místnosti se ve Slovinsku uzavřely v 19 hodin. Celostátní volební komise začala vyhlašovat dílčí neoficiální výsledky parlamentních voleb. Po sečtení 81,23 procenta hlasů vítězí Hnutí Svoboda se ziskem 33,55 procenta hlasů. Následuje SDS [populistického premiéra Janeze Janši] s 24,61 procenty. Data z paralelních voleb RTV Slovinsko rovněž předpovídají vítězství strany Hnutí Svoboda. Tam s 35,8 procenta hlasů, informuje Aljaž Potočnik.

 18047

Proč bude kritickým faktorem v bitvě o Donbas opotřebení jednotek?

25. 4. 2022

čas čtení 8 minut

Dva měsíce po začátku války na Ukrajině Rusko stále bojuje o dosažení svých cílů. Jeho pokusy dobýt nebo dokonce obklíčit Kyjev a Oděsu selhaly. Nyní znovu zaměřuje své úsilí na obklíčení ukrajinských sil kolem oblasti Donbasu na východní Ukrajině. Ale rostoucí opotřebení ohrožuje jeho schopnost dosáhnout i tohoto druhotného cíle. Když válka vstupuje do další fáze, kdo bude mít navrch?, ptá se bezpečnostní analytik Rob Lee.

Rozhovor Britských listů 485. O vraždění na Ukrajině v kontextu zvěsti Velikonoc

15. 4. 2022

čas čtení < 1 minuta




"Osvoboďme se od strachu! Člověk už vykoupen byl!" To je podle faráře Richarda Vlasáka poslání Velikonoc, o němž hovoří s Janem Čulíkem v tomto velkopátečním Rozhovoru Britských listů. Vysílá se na Regionální televizi od Velkého pátku dne 15. dubna 2022.

 18448

Ukrajina jako Rusko: Co si myslí někteří Rusové

25. 4. 2022 / Andrej Rogačevskij

čas čtení 6 minut

Prezident Putin ve svém článku "O historické jednotě Rusů a Ukrajinců" z července 2021 uvedl tvrzení, které vyvolalo nemalé pozdvižení. Napsal, že: "Ukrajinci a Rusové jsou jeden a tentýž národ" a "právě partnerství s Ruskem umožňuje skutečnou suverenitu Ukrajiny". Svět byl svědkem toho, jak v únoru 2022 přešel od slov k činům a co se od té doby na Ukrajině děje. Jako kdyby Dánsko tvrdilo, že Dánové a Norové jsou totéž, a pod touto záminkou napadlo Norsko. Jak neotřelé je však Putinovo prohlášení a odkud pochází? Pokusím se o velmi stručný historický přehled pojmu, který spojuje Rusko a Ukrajinu, a to z výrazně ruské perspektivy.

 17282

Západ musí znovu investovat do odstrašování

25. 4. 2022

čas čtení 6 minut

Ruský útok na Ukrajinu vyvolává otázku pro Německo a NATO: Jak lze Putina odradit od další agrese? Odpověď může vzejít ze zkušeností s jadernou rovnováhou během studené války, napsal hlavní komentátor deníku Die Welt Jacques Schuster.

 16780

Emmanuel Macron obhájil post francouzského prezidenta

25. 4. 2022

čas čtení < 1 minuta

Centristický prezident Emmanuel Macron byl v neděli v druhém kole znovuzvolen, když získal 58,2 % hlasů, zatímco jeho ultrapravicová vyzyvatelka Marine Le Penová 41,8 %. Došlo k tomu po výrazně polarizované volební kampani, v níž se ultrapravici podařilo zatím nejvíce přiblížit převzetí moci v zemi.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Rozhovor Britských listů 486. Jak vyřešit stoprocentní závislost ČR na ruském plynu?

19. 4. 2022

čas čtení < 1 minuta



O tom hovoří Bohumil Kartous s Oldřichem Sklenářem, analytikem Asociace pro mezinárodní otázky. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 19. dubna 2022.



 18212

Putin vyvolal nový antikoloniální boj. Tentokrát je terčem Moskva

25. 4. 2022

čas čtení 7 minut

Dějiny balancují na hraně. Nikdo neví, jakým směrem se vydají. Možná ruské impérium, poslední a nejstrašnější z evropských říší, padne. Nebo možná tento úder vstřebá a přežije, jako přežívá a rozšiřuje se od 17. století. Byli byste blázni, kdybyste očekávali jeho rozpad. Hřbitovy Eurasie jsou plné těch, kteří tak učinili, píše Nick Cohen.

A přesto dech beroucí hrdinství ukrajinského odporu a šílený sebeklam putinovského režimu umožňují odpůrcům Ruska od Sýrie po Střední Asii a od Gruzie po Moldavsko klást si tu nejrevolučnější otázku: "Co kdyby?"

Rozhovor Britských listů 483. Jak reaguje česká vláda na ukrajinskou krizi

8. 4. 2022

čas čtení 1 minuta


Kdo řeší ukrajinskou krizi v ČR  líp, vládní úřady nebo občanská společnost? A jak to bude s ukrajinskými dětmi ve školách? Jak se bude vyvíjet vztah české společnosti k ukrajinským uprchlíkům? A co zdražování potravin a energií, které způsobuje Putinova válka a které česká vláda, zdá se,  neřeší? O všech těchto otázkách hovoří Jan Čulík s politologem Jiřím Pehem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 8. dubna 2022.




 18448

Ukraine as Russia: What some Russians think

25. 4. 2022 / Andrej Rogačevskij

čas čtení 5 minut

In his July 2021 article “On the Historical Unity of Russians and Ukrainians” President Putin made a claim that raised quite a few brows. He said: “Ukrainians and Russians are one and the same nation” and “it is precisely its partnership with Russia that makes Ukraine’s genuine sovereignty possible”. The world has witnessed how he has moved from words to action in February 2022 and what has happened in Ukraine since. It was as if Denmark would assert that Danes and Norwegians were the same, and invaded Norway under this pretext. Yet how novel is Putin’s statement and where does it originate from? I shall attempt a very brief historical overview of the concept that twins Russia and Ukraine, from a distinctly Russian perspective.

Blahopřání Francii, kde 42 procent voličů hlasovalo pro tohle:

24. 4. 2022

čas čtení 3 minuty


 

Putinova služebnice dostala ve Francii 42 procent? Sakra, to opravdu děsí...


"Marine Le Pen se nevzdává," tvrdí polská propagandistická televize, dříve televize veřejné služby. Máme snad očekávat, že její dav zaútočí na Palais Bourbon tak jako to udělal dav pro Trumpa? Anebo ta televize prostě nemůže zkousnout, že kamarádka Morawieckého prohrála?


Proevropský centrista Emmanuel Macron vyhrál druhé funkční období francouzského prezidenta a stal se tak prvním lídrem, který ve Francii po 20 letech podruhé zvítězil ve volbách, a to po napínavé kampani, v níž podle prvních odhadů porazil krajně pravicovou Marine Le Penovou v poměru 58,2 % ku 41,8 %.

Macron, který má promluvit ke svým příznivcům na vítězném shromáždění u Eiffelovy věže, porazil Le Penovou s nižším rozdílem než 66 %, které proti ní získal v roce 2017. Volební účast byla rovněž nižší než před pěti lety, přičemž zdržení se hlasování se odhaduje na 28 %.

Le Penové se podařilo zajistit krajní pravici historicky největší výsledek ve francouzských prezidentských volbách poté, co v kampani hovořila o krizi životních nákladů a slíbila zákaz nošení muslimských šátků na veřejných místech a nacionalistická opatření, která by při hledání práce, bydlení, dávek a zdravotní péče upřednostnila rodilé Francouze před ostatními. Označila to za "zářivé vítězství samo o sobě" a dodala: "Myšlenky, které reprezentujeme, dosahují vrcholů."


42 procent voličů levicového kandidáta Mélenchona hlasovalo pro Macrona, o 10 procent více než v roce 2017. 17 procent jich hlasovalo pro Le Penovou, o 10 procent více než v roce 2017



Volby prohrál i slovinský populista Janez Janša:

K tomu píše Albín Sybera ZDE



Rozhovor Britských listů 484. Ukrajinci zvítězí, pokud je bude Západ účinně podporovat

12. 4. 2022

čas čtení < 1 minuta



Je načase se znovu podívat na brutální situaci ve válce na Ukrajině, vzniklé v důsledku nesmyslné, iracionální a kruté ruské vojenské agrese. Jak vypadá situace na frontách k 11. dubnu 2022? O tom hovoří Jan Čulík se zbrojním analytikem a redaktorem Britských listů Karlem Dolejším. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 12. dubna 2022.

Matka, babička, dítě. Všechny tři o těchto pravoslavných Velikonocích Putin zavraždil

24. 4. 2022

čas čtení 15 minut

Putin zabil v Oděse novinářku Valerii Glodan a její tříměsíční dceru. Valeriina matka byla také usmrcena. Pak šel Putin do kostela na oslavu pravoslavných Velikonoc.



- Ukrajinci si tuto neděli připomněli pravoslavné Velikonoce modlitbami za obránce země a za ty, kteří čelí zoufalým podmínkám v Mariupolu.


Do katedrály svatého Volodymyra v Kyjevě Ukrajinci přinesli košíky, které jim požehnali kněží.

- Vysoký ukrajinský vyjednavač a prezidentův poradce Mychajlo Podoljak vyzval Moskvu, aby v neděli přistoupila na "skutečné velikonoční příměří".

"Rusko neustále útočí na mariupolský Azovstal. Místo, kde jsou naši civilisté a vojáci, je zasypáno těžkými leteckými bombami, dělostřeleckou palbou a intenzivním soustřeďováním sil a techniky pro útok," uvedl Podoljak na Twitteru.

Vyzval Rusko, aby okamžitě otevřelo humanitární koridor pro civilisty a dohodlo se na "zvláštním kole jednání", které by usnadnilo výměnu vojáků a civilistů.

 
- Odhady ruských ztrát:

 

Rusko-ukrajinská válka: při raketovém útoku na Oděsu zahynulo dítě, sděluje Zelenskij; ukrajinský prezident se v neděli setká s Antony Blinkenem

23. 4. 2022

čas čtení 7 minut


- Volodymyr Zelenskij měl silná slova k sobotnímu raketovému útoku na jihoukrajinské přístavní město Oděsa, při kterém zahynulo nejméně osm lidí a 18 bylo zraněno.


Uvedl, že Oděsu dnes zasáhlo sedm raket.

"Zemřelo tříměsíční dítě," řekl Zelenskyj. "Zabili tříměsíční dítě. Válka začala, když byl tomuto dítěti jeden měsíc. Dokážete si vůbec představit, co se děje? Jsou to prostě parchanti. Prostě bastardi. Nemám jiná slova, která bych v této souvislosti mohl použít. Jsou to prostě bastardi."

_ Zelenskij: Jestliže Putin ztratil kontakt s realitou, může použít jaderné zbraně.
"Je to možné?" řekl na tiskové konferenci 23. dubna. "Je. Myslím si to? Upřímně řečeno, nechci si to myslet."




- Ženy a děti prosí o pomoc na videu z obleženého Azovstalu

Podle záběrů, které se objevily z obléhané ocelárny Azovstal v Mariupolu, ženy a děti konstatují, že jim "docházejí síly" a potřebují urychleně evakuovat na území kontrolované Ukrajinou.

Na videu, které bylo natočeno ve čtvrtek, nejmenovaná žena říká, že potraviny a voda již téměř došly a lidé jsou "na pokraji hladu".

Veškeré zásoby, které jsme si s sebou přivezli, docházejí. Brzy nebudeme mít dost jídla ani pro děti.

Jsme tady a potřebujeme pomoc. Jsme v epicentru událostí a nemůžeme se dostat ven. Mé dítě je třeba evakuovat do klidné oblasti a ostatní také. Prosíme o záruky bezpečí pro naše děti."

"Chci jít domů, živý. Chci vidět slunce"



- U Chersonu byli zabiti dva ruští generálové - ukrajinské ministerstvo obrany

U Chersonu byli zabiti dva ruští generálové, uvedlo zpravodajské ředitelství ukrajinského ministerstva obrany. Další je v kritickém stavu.

Ukrajinská armáda v pátek zasáhla velitelské stanoviště ruské 49. armády poblíž okupovaného regionálního hlavního města Chersonu.

Rozhovor Britských listů 482. Co udělají mladí proti tomu, že čeští politikové ignorují klimatickou krizi?

5. 4. 2022

čas čtení < 1 minuta



Petr Doubravský je z platformy Reset a také se angažuje ve hnutí Fridays for Future. Co budou mladí lidé dělat proti tomu, že vůbec není v české politice reprezentována mladá generace a co hodlají dělat, aby zabránili stárnoucím politikům, aby jim zničili svět? O těchto závažných problémech hovoří s Petrem Doubravským Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 5. dubna 2022.


 18530

Ruská invaze na Ukrajinu je jen "začátek", varuje Zelenskij

23. 4. 2022

čas čtení 8 minut

 
Ruská invaze na Ukrajinu je pouze začátek a páteční komentáře vysokého ruského velitele naznačují, že Moskva zaútočí i na další země, varoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij ve svém nejnovějším nočním projevu.

    To jen potvrzuje to, co jsem říkal mnohokrát: ruská invaze na Ukrajinu byla zamýšlena jen jako začátek, pak se chtějí zmocnit dalších zemí

Rustam Minnekajev, úřadující velitel ruského centrálního vojenského okruhu, v pátek uvedl, že novým cílem Ruska je získat kontrolu nad jižní Ukrajinou, což mu umožní přístup do Podněstří, proruského separatistického regionu Moldavska.

Zelenskij poznamenal, že v Moldavsku Rusko tvrdí, že byla porušena práva rusky mluvících obyvatel.

    " I když, upřímně řečeno, územím, na kterém by se Rusko mělo starat o práva rusky mluvících, je Rusko samotné. Tam, kde není svoboda slova, není svoboda volby. Kde prostě neexistuje právo na nesouhlas. Kde bují chudoba a kde lidský život nemá žádnou cenu. Do té míry, že k nám přicházejí, jdou do války, aby ukradli alespoň něco, co připomíná normální život.

    Víte, že kdysi mluvili o svém největším snu: vidět Paříž a zemřít. A jejich chování je teď prostě šokující. Protože jejich snem je teď ukrást záchod a zemřít."

 
- Moldavsko po Minnekajevových výrocích vyjádřilo "hluboké znepokojení" a předvolalo si ruského velvyslance.

 18497

Dosavadní dodávky těžké výzbroje Ukrajině - (neúplný) přehled

23. 4. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

  • Navzdory podvodníkům formátu německého kancléře Scholze, který kromě jiného bezostyšně tvrdí, že jeho sabotování vojenské pomoci údajně směřuje k "vyhýbání se konfliktu mezi NATO a Ruskem" a "brání jadernému konfliktu", Západ nyní poskytuje Ukrajině skutečně rozsáhlou pomoc v oblasti dodávek těžké výzbroje, aniž by to jakkoliv vedlo ke "třetí světové válce".

 17202

Vrací se Slovinsko do středu EU?

22. 4. 2022 / Albín Sybera

čas čtení 12 minut

 

Zdá se, že po volebních vítězstvích Viktora Orbána a Aleksandara Vučiće ze začátku dubna,  je cena útěchy pro EU ve Slovinsku za dveřmi.

V pondělí se na nejsledovanější komerční stanici ve Slovinsku, POP TV, konala jedna z klíčových debat za účasti lídrů osmi stran, které si vedly nejlépe v předvolebních průzkumech. Včetně premiéra Janeze Janši,

Když se štáb studia chystal na přímý přenos, úřadující premiér Janša jako poslední zaujal pozici u svého stojanu. Když Janša procházel kolem stojanu, kde Luka Mesec, lídr levicové opoziční strany Levice vyřizoval SMS na svém mobilu, tak Janša zavrtěl hlavou a gesty přes televizní studio naznačoval, že pozornost jeho rivala je někde jinde.

 16510

Blíží se už konečně vykopnutí lháře Borise Johnsona z premiérské funkce?

22. 4. 2022

čas čtení 5 minut

Autorita Borise Johnsona je poškozena, protože jeho vlastní poslanci říkají "jeho koncert už skončil"

Boris Johnson utrpěl ponižující ránu své autoritě poté, co poslanci Dolní sněmovny ve čtvrtek podpořili oficiální vyšetřování, které má prověřit, zda lhal parlamentu, a vysocí představitelé Konzervativní strany ho nově vyzvali k rezignaci.

Premiér bude nyní vyšetřován výborem Dolní sněmovny kvůli tvrzení, že uvedl poslance v omyl ohledně mejdanů v Downing Street během covidového lockdownu  - což je podle ministerského kodexu potenciální důvod pro rezignaci.

Tento krok přišel poté, co se vláda pokusila vyšetřování odložit, ale o několik hodin později uprostřed odporu poslanců učinila obrat.

 16578

Šlendrián a Pandrhola

22. 4. 2022 / Petr Haraším, Pavel Haraším

čas čtení 12 minut

 



Lubo Volný z ruského bloku vyzval na sociální síti všechny své tři fanoušky k akci. Ředitelce školy, která odstavila z výuky morálně závadnou učitelku, mají psát vlastenecké proruské názory. „Napište fašistické ředitelce školy... co si o ní myslíte,“ prosí pan Lubomír. Zároveň také prosí o zaslání trocha peněz na jeho konspirační účet. Přeci nebude konspirovat zdarma!

Co nového se urodilo v rodinné kuchni u Klausů doma? Václav starší pohovořil u čínských nudlí o ruském masakru v Buči: "Já nevím, neživím se sledováním obrázků. Určitě jsou tragické, na druhé straně by bylo dobře vědět, co z toho je skutečně autentická fotografie a co nastylizovaná propaganda". Jako ekonom stál za nic, a jako ruský šváb stojí za dvakrát totéž. Když Václava v prognostickém ústavu AV cvičila KGB, dával pan Vašek bedlivý pozor. Psal si do rudého deníčku faktické poznámky. Teď mu bývalá píle přijde vhod.

 16578

Na Úřadech práce ČR se v současné době bojuje o "důstojnost" úředníků a sociálních pracovníků v pomáhajících profesích….

22. 4. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 7 minut

"Lidstvo se možná vyvíjí k organizaci mravenců, jisté a stálé organizaci bez citů"

(Eugéne Ionesco)


Milé kolegyně a kolegové (nejen) v sociální oblasti, nenechme se prosím nechat opět politiky rozdělit a podpořme oprávněné nároky pracovníků a pracovnic ÚP ČR a alespoň solidárně se pojďme společně postavit za případnou "stávku" těchto "vyčerpaných a vyšťavených" kolegyň a kolegů na Úřadech práce ČR. Oni skutečně jako první potřebují z nás všech zvýšení naprosto ostudných "almužen", kterého se jim za tak náročnou práci dostává…


 18660

K dějinám Západu a co to vlastně Západ je

22. 4. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Nedávno jsem v Lidových novinách četl rozhovor s panem kardinálem Dukou, v němž tvrdil, že Západ je definován Jeruzalémem, Athénami a Římem. Co vlastně jména těch měst znamenají? Asi má jít o symboly židokřesťanské (Jeruzalém) a antické (Athény a Řím) kultury. Jenže starověk opravdu není Západ. V čem by se pak Západ lišil od Byzance? Asi jen tím Římem.

Rusko-ukrajinská válka: satelitní snímky ukazují masové hroby v Mariupolu; humanitární koridory zůstávají uzavřené

22. 4. 2022

čas čtení 15 minut


- Jak je možné, že při setkáním s ministrem obrany Šojguem se napuchlý Putin držel po celých 12 minut stolu? Nevadí Rusům zveřejňovat tato videa, z nichž vyplývá, že zřejmě není v dobrém zdravotním stavu?

 

- Putin v pátek nevypadal vůbec dobře. Lidé si zejména povšimli jeho shrbené pozice a skutečnosti, že se po celých 12 m inut setkáním se Šojguiem přidržoval stolu.



- Nejméně pět odvodních středisek vojáků v Rusku bylo podpáleno






- Starosta Mariupolu sděluje, že ruská nákladní auta sbírala mrtvoly a házela je do masových hrobů

- Rusko "uspořádá na jihu Ukrajiny fingované hlasování o nezávislosti
- Ruské síly obviněny z tajného pohřbívání civilistů v Mariupolu


- Satelitní snímky  ukazují masové hroby u Mariupolu

Rusko skrývá důkazy o svých "barbarských" válečných zločinech v Mariupolu tím, že pohřbívá mrtvoly civilistů do nového masového hrobu, uvedl ve čtvrtek starosta města. Americká společnost pro satelitní snímkování zveřejnila fotografie nového masového hrobu.

Starosta Vadym Bojčenko uvedl, že ruská nákladní auta posbírala mrtvoly z ulic přístavního města a převezla je do nedaleké vesnice Manhuš. Poté byly tajně naházeny do hromadného hrobu na poli vedle starého hřbitova v osadě, řekl.

    Útočníci důkazy o svých zločinech tají. Hřbitov se nachází poblíž čerpací stanice na levé straně okružní silnice. Rusové vykopali obrovské zákopy široké 30 metrů. Vhazují do nich lidi."

"Těla mrtvých přiváželi po náklaďácích a prostě je naházeli na hromady," uvedl na Telegramu Bojčenkův pobočník Piotr Andrjuščenko.

V hrobech může  být až 9 000 mrtvých, uvedla ve čtvrtek mariupolská městská rada v příspěvku v komunikační aplikaci Telegram.

Starosta odhadl, že od zahájení útoku ruských sil na město v prvních dnech invaze Vladimira Putina bylo zabito více než 20 000 obyvatel Mariupolu. Většina těl byla podle něj nyní odvezena, některá byla zlikvidována v mobilních krematoriích.

Ve čtvrtek americká společnost Maxar Technologies zveřejnila snímky něčeho, co vypadá jako masový hrob v této oblasti. Podle společnosti Maxar bylo toto místo v posledních týdnech rozšířeno a obsahuje více než 200 nových hrobů.

 18530

Zelenskij: 120 000 civilistů nemůže opustit Mariupol

22. 4. 2022

čas čtení 4 minuty

 

- Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je přibližně 120 000 civilistů blokováno při odchodu z obléhaného města Mariupol.

V reakci na výroky ruského ministra obrany Sergeje Šojgu, že ruské síly kontrolují většinu Mariupolu, Zelenskyj uvedl, že Rusko ovládá většinu tohto  přístavního města, ale v jeho části zůstávají ukrajinské jednotky.

Starosta Mariupolu Vadym Bojčenko uvedl, že na evakuaci z města stále čeká asi 200 lidí, ale do čtvrtečního  odpoledne žádný autobus nepřijel.

Podle něj malý konvoj autobusů evakuoval lidi z Mariupolu  ve středu a nyní míří do města Záporoží.

Podle něj není možné přesně potvrdit, kolik civilistů je stále uvnitř ocelárny Azovstal.

 18658

Tocquevillovo pojetí vlastenectví v kontextu dnešní války

22. 4. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Vracím se v posledních měsících ke knihám, které mne formovaly někdy před 25 lety. Tak kupříkladu na podzim jsem začal číst Thúkydidovy Dějiny peloponéské války. Při jejich dočítání mne zastihla ruská invaze na Ukrajinu. Kdo sleduje můj Facebook, ví, že pravidelně vybírám úryvky z toho, co právě čtu, a komentuji je. Jednou bych chtěl napsat nějaký ucelený článek pro Britské listy nejen o Thúkydidových Dějinách. Třeba také o knize Demokracie v Americe od francouzského šlechtice Alexise de Tocqueville, kterou jsem začal číst před pár týdny. Taky vysoce aktuální kniha.

 18299

Válka na Ukrajině donutila Německo, aby se ptalo, zda desetiletí jeho zahraniční politiky nebyla založena na sebeklamu

22. 4. 2022

čas čtení 15 minut

  • Během posledních několika týdnů němečtí politici a novináři diskutovali o otázce německé viny a odpovědnosti za válku – včetně katastrof v Buče a Mariupolu. Nejtěžší otázky byly adresovány německému prezidentovi Franku-Walteru Steinmeierovi, který roky pěstoval zvláštní vztah mezi Ruskem a Německem, upozorňuje Dmitrij Vačedin.

 18573

O znásilnění civilizace

22. 4. 2022

čas čtení 5 minut

  • Znásilnění civilizace, o němž svět v roce 1945 přísahal, že je už nikdy nedovolí, se opakuje na Ukrajině, píše Orhan Dragaš.

 18448

Západ znepokojen jadernými výhrůžkami Vladimíra Putina

21. 4. 2022

čas čtení 10 minut

 
- Znepokojení Západu z Putinovy jaderné rétoriky roste
- Příspěvky zpochybňující zvěrstva v městě Buča byly za týden sdíleny na Facebooku 208 000krát
- Johnson zpochybňuje možnost vyjednání míru
- Ruský zákon o "fake news" se zaměřuje na novináře



- Spojené státy a čtyři jejich nejbližší spojenci varovali, že "vyvíjející se zpravodajské informace" ukazují, že Rusko zvažuje kybernetické útoky na země podporující Ukrajinu. Frustrace Kremlu z neúspěchu při dosahování vojenských úspěchů roste.

Vladimir Putin využil středečního odpálení nové výkonné mezikontinentální balistické rakety (ICBM) Sarmat, která je schopna nést deset a více hlavic, k jaderným hrozbám vůči západním zemím.

- Španělský premiér Pedro Sánchez přijel do Kyjeva na návštěvu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.



- Místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková ve čtvrtek s ráno na Telegramu potvrdila, že "čtyři evakuační autobusy včera dokázaly opustit Mariupol humanitárním koridorem".

Uvedla, že osoby v autobusech "strávily noc v Berďansku a nyní míří do Vasylivky. Čekáme na ně v Záporoží."

Vereščuková uvedla, že ve čtvrtek  ve 14 hodin budou opět učiněny pokusy o nalodění lidí do autobusů v obleženém městě. Upozornila však, že "bezpečnostní situace je složitá" a plány se možná budou muset změnit.


- Příspěvky zpochybňující důkazy o údajných válečných zločinech v Buče byly na Facebooku sdíleny statisíckrát, zjistila analýza Institutu pro strategický dialog.


Výzkumníci analyzovali 10 nejčastěji sdílených příspěvků na Facebooku zmiňujících Buču - předměstí Kyjeva dříve okupované ruskými jednotkami - ve 20 zemích a našli 55 příspěvků zpochybňujících důkazy o násilí na civilistech.

Tyto příspěvky byly v týdnu do 6. dubna sdíleny 208 000krát ve srovnání se 172 000 sdíleními, která nezpochybňovala pravdivost snímků pocházejících z města.

Mezi nejoblíbenějšími příspěvky zmiňujícími Buču byl průměrný počet sdílení třikrát vyšší u příspěvků zpochybňujících údajné válečné zločiny ve srovnání s těmi, které je nezpochybňovaly.

Starosta města Buča agentuře Reuters řekl, že od doby, kdy se Rusové z města stáhli, bylo objeveno 400 mrtvých těl. Rusko opakovaně popřelo, že by se zaměřilo na civilisty, a tvrdilo, že fotografie mrtvol byly zinscenované.

Satelitní snímky zveřejněné deníkem New York Times však odporují tvrzení Moskvy, že ukrajinské síly umístily mrtvoly na ulici jako "zinscenovanou provokaci" poté, co se ruští vojáci již stáhli.

Snímky pořízené v polovině března totiž obsahují mrtvoly na ulicích ve dnech před ruským ústupem a jejich pozice se shodují s těmi, které jsou vidět na jiných fotografiích pořízených chytrými telefony.

 18448

Domnívám se, že analýza Teda Galena Carpentera je chybná

21. 4. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Ted Galen Carpenter argumentuje, že poskytováním zbraní Ukrajině, aby se mohla před Putinem ubránit a - doufejme - ho porazit, vystavují svět hrozbě jaderné války. 

Ze sledování politických a vojenských "manévrů" Vladimíra Putina usuzuji, že takováto analýza je mylná. Představa, že bude-li Západ ustupovat Vladimíru Putinovi, ten se uklidní a začne se chovat mírně, je zjevně falešná.

Z brutálního vedení války Vladimírem Putinem na Ukrajině je zjevné, že Putin si bude dělat, co chce, bez ohledu na to, jak budou Západ či Spojené státy reagovat. Naopak, čím bude Západ "rozumnější" a chabější, tím se bude Putin chovat agresivněji.

Ale v podstatě jde o to, že chování Západu tak či onak Putinovo jednání nijak neovlivňuje. Obávám se, že jediným možným řešením vzniklé děsivé situace je porazit Putinův režim na hlavu a zlikvidovat ho tak, aby nemohl ohrožovat svět.

Není to dobrá volba, a buďme si vědomi, že Evropa a svět jsou ohroženy Putinovým jaderným útokem v každém případě.

Kdyby nějaká volba byla, pak vzniká zajímavá etická otázka.

Pokud nějaký vražedný režim začne páchat na čtyřicetimilionovém národě genocidu (co znamená ta deportace půl milionu Ukrajinců do Ruska?) má ji Západ tolerovat, protože se obává případné jaderné hrozby? Takže ten národ musí být obětován a zničen, aby svět nebyl ohrožen jadernou válkou?

Je to velmi zajímavé etické dilema, které ale vlastně neplatí, protože znovu zdůrazňuji: je zjevné, že Putin si bude dělat, co chce, bez ohledu na chování Západu, Pokud mu to Západ umožní.

Lidi, jsme opravdu ve velmi problematické situaci. Uvědomujete si, že musíme být připraveni na smrt?

Poměry na světě se poslední dobou radikálně zhoršily. Jezdci apokalypsy. Nejprve pandemie a teď tohle.

Není řešení.

 18207

Ruská agrese proti Ukrajině: Analýza nálad české veřejnosti

21. 4. 2022

čas čtení 3 minuty

 
Ústav STEM pro výzkum veřejného mínění vydal 19. dubna 2022 analýzu nálad české veřejnosti ohledně ruského útoku proti Ukrajině a ohledně přítomnosti ukrajinských uprchlíků v České republice.

Analýza je to potenciálně velmi varovná. Dokazuje, že v české společnosti existuje silný destabilizační potenciál, pokud Fialova vláda nezačne energicky pomáhat chudým lidem, postiženým nejprve pandemií a nyní drasticky rostoucími cenami v důsledku Putinovy agrese. Zdá se tedy, že Putin bude v destabilizaci střední Evropy přesně tak úspěšný, jak očekával - pokud se Petr Fiala a jeho koalice neprobudí a nezačne jednat efektivně ve prospěch postižených lidí. Zdá se ovšem, že v důsledku ideologické slepoty toho Fialova koalice není schopna. A v ČR neexistuje levice. Zosobňuje to vážnou hrozbu vítězství fašistů a populistů na české politické scéně. (JČ)

Citujeme ze shrnutí společnosti STEM:

Scholz vyškrtal z nabídky německých zbrojovek pro Ukrajinu všechny těžké zbraně

21. 4. 2022

čas čtení 13 minut

Ruští vojáci ve snaze zakrýt své zločiny zakopávají své zavražděné oběti.


Deník Bild odhalil, že Scholz na včerejší tiskové konferenci po telefonátu s Bidenem lhal.
Scholz vyřadil ze seznamu zbraní všechny těžké zbraně (tanky, vozidla IFV a dělostřelectvo).
Ukrajina požádala Německo o tyto zbraně 16. dubna.

Vzniká velký skandál.




Hnědá hlídka

21. 4. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 12 minut

Fašismus v Luhanské lidové republice:

Na Rusku, Rusku carském, Rusku sovětském i na Rusku Vladimíra Putina leží už dlouho zlověstná kletba. Ovšem, samo se zaklelo. Samo se zaklelo, samo se musí odklít. Každým válečným zločinem, masakrem, každou obětí této nesmyslné války vyřknuté uřknutí roste a sílí. Ruský lid místo protestů a svržení vládní vraždící lůzy nadšením šílí. Je ochoten obětovat jakýkoli jiný národ. A kletba místo odeznění v prázdnotě zdárně tyje. Posiluje hnědá kletba, na hranice zemí nedbá. Místo tolik potřebného prozření ruští umělci zkroucení hnědou kletbou klejí na Západ další výmysly s nesmysly. Ruské sbory pochodují v trylcích nacistických maršů. Směr Buče, směr další masakr, mučení a vraždy… směr k metálu Vladimíra Putina.

 18656

Jak integrovat více než 300 000 uprchlíků, zatímco populisté a extrémisté podněcují občany, aby na ně vláda zapomněla a aby je ignorovala

21. 4. 2022

čas čtení 14 minut

 
Třetí nejvyšší inflace v EU, rostoucí ceny potravin, rostoucí ceny energií, nezadržitelný růst cen nemovitostí, těžké následky pandemie, která si vyžádala více než 40 tisíc životů a nakonec příchod více než 300 tisíc uprchlíků z Ukrajiny během několika týdnů, kteří se setkali  s nebývalou solidaritou. Ministerstvo vnitra také uvádí číslo až 700 000 uprchlíků, pokud bude ruská agrese na Ukrajině pokračovat. To všechno jsou důvody, které dostaly Českou republiku do nezáviděníhodné situace, píše Sofija Kordić, chorvatská novinářka žijící v Praze.

 18342

Žurnalistika není zločin. Rozhořčení, které pramení z možného vydání Juliana Assange do USA

21. 4. 2022

čas čtení 2 minuty

Britský soudce ve středu oficiálně schválil žádost americké vlády o vydání zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange, který čelí obvinění ze špionáže kvůli zveřejnění tajných materiálů, jež odhalily válečné zločiny americké armády.

Nové a všeobecně očekávané procesní rozhodnutí soudce, které je vyvrcholením vleklé právní bitvy, svěřuje konečné rozhodnutí o Assangeově vydání do rukou britské ministryně vnitra Priti Patel, takže vydavateli WikiLeaks se zužují možnosti, jak bojovat proti svému vyhoštění do USA - kde by mohl být odsouzen na 175 let vězení, píše Jake Johnson.

30776

Kalifornie krátce fungovala na obnovitelných zdrojích energie z 97 %. Tento stát ukazuje budoucnost, v níž budou diktátoři ropy a plynu, jako je Putin, bezmocní

21. 4. 2022

čas čtení 1 minuta

Podle Davida Knowlese z Yahoo News bylo v neděli 3. dubna v 15:39 v kalifornské energetické síti 97 % energie z obnovitelných zdrojů, což je nejvyšší podíl obnovitelných zdrojů v historii.

Přestože tento milník trval jen krátce, ukazuje na budoucnost, kdy Kalifornie bude ze sta procent využívat větrnou, solární a vodní energii a baterie, což je budoucnost, která jistě přijde ještě rychleji, než sluneční stát plánuje. V současné době je Kalifornie před svými cíli v oblasti zelené energie v patrném předstihu, informuje Juan Cole.

 18169

Pokud nechceme jadernou válku, proč o ni tedy usilujeme?

21. 4. 2022

čas čtení 6 minut

Hlavní rysy reakce USA a NATO na ruskou invazi na Ukrajinu jsou nyní snadno zřejmé. Kromě úsilí vedeného Spojenými státy zorganizovat kampaň globální ekonomické války s cílem izolovat a potrestat Rusko přijal Washington a jeho spojenci politiku zasypávání Kyjeva sofistikovanými zbraněmi s cílem zvýšit účinnost jeho vojenského odporu. Stále se také objevují návrhy poskytnout Ukrajině výkonnější stíhačky. Kromě zbraní Spojené státy a další členové NATO  s Ukrajinou aktivně sdílejí vojenské zpravodajské informace, píše na webu Responsible Statecraft Ted Galen Carpenter.

30975

Jiří David, Erekce oka

20. 4. 2022

čas čtení 1 minuta



Dovolujeme  si Vás pozvat na vernisáž výstavy Jiřího Davida nazvané Erekce oka, která se uskuteční 28. dubna v 18.00 hod ve SmetanaQ Gallery. 

Obrazy, které budou prezentovány, vznikly za poslední rok. Umělec Jiří David výstavu v anotaci uvádí následovně: „Kdy vše osobní je imaginace. Kdy vše intimní je imaginace. Kdy veškeré vcítění je instinkt. Kdy je ejakulace hypersonická. Kdy mlčení není pouhým tichem. Kdy mentální spojení či vztah mezi myšlenkami, pocity, pojmy, vzpomínkami, vjemy nejsou politicky lyrizujícím brakem na stupnicích teorie lásky. Kdy to, co lze spatřit, nelze vyčíst ani ověřit, neboť vzniká pravděpodobnostní princip nedorozumění, nesamozřejmosti. Kde je veškerá imaginace osobní. Kde je imaginace intimní. Kde je intimní nepolitická moc. Kde veškerý instinkt je naplňujícím a radostným vcítěním…“

Vernisáž výstavy Erekce oka
KDY: čtvrtek 28. 4. 2022 od 18.00 hodin
KDE: Dům SmetanaQ – 2. patro, Smetanovo nábřeží 4, Praha 1
VÝSTAVA: 29. 4. – 19. 6. 2022
PROGRAM: V rámci vernisáže proběhne zároveň křest básnické bibliofilie autora pod titulem Doufám, že zešílím. Jedná se i limitovanou edici (100 kopií) na které se svými ilustracemi podílel Jiří Kovanda. Každá z těchto kopii bude obsahovat i jednu originální barevnou kresbu Jiřího Davida.

 18530

Ukrajinský velitel v Mariupolu prosí: "Čekají nás poslední dny, ne-li hodiny

20. 4. 2022

čas čtení 17 minut


 
Velitel ukrajinské námořní pěchoty bojující v poslední pevnosti Mariupol uvedl, že jeho jednotky "možná čelí našim posledním dnům, ne-li hodinám", a ve videozprávě zveřejněné na jeho účtu na Facebooku ve středu brzy ráno požádal o vysvobození.


"Nepřítel nás převyšuje v poměru 10:1," řekl Serhij Volyna z 36. samostatné brigády námořní pěchoty, když se ukrýval v obléhané továrně Azovstal, rozsáhlém závodě s podzemními tunely, kde jsou ukrajinští obránci sevřeni ruskými bojovníky.

    "Pravděpodobně nás čekají poslední dny, ne-li hodiny. Nepřítel nás převyšuje v poměru deset ku jedné.

Apelujeme a prosíme všechny světové vůdce, aby nám pomohli," uvedla Volyna na videu. "Žádáme je, aby použili postup extrakce a odvezli nás na území třetího státu."

Předpokládá se, že ruské síly se postupně protlačily do města, zatímco ukrajinští obránci se bunkrují v závodě Azovstal.

Volyna uvedla, že Rusové mají "převahu ve vzduchu, v dělostřelectvu, ve svých pozemních silách, ve vybavení a v tancích".

"Bráníme pouze jeden objekt - závod Azovstal - kde jsou kromě vojenského personálu i civilisté, kteří se stali obětí této války," dodal.

- Tuto válku bychom již ukončili", Zelenskij kritizuje nedostatek zbraní

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během svého posledního národního projevu v úterý pozdě večer vyslal ostrý vzkaz západním představitelům, když prohlásil, že kdyby Ukrajina měla přístup ke všem zbraním, které potřebuje, válka by "již skončila".

    Kdybychom měli přístup ke všem zbraním, které potřebujeme, které mají naši partneři a které jsou srovnatelné se zbraněmi používanými Ruskou federací, už bychom tuto válku ukončili. Už bychom obnovili mír a osvobodili naše území od okupantů. Protože převaha ukrajinské armády v taktice a moudrosti je zcela zřejmá ...

    Je nespravedlivé, že Ukrajina je stále nucena žádat o to, co její partneři už léta někde skladují. Pokud mají zbraně, které Ukrajina potřebuje tady a teď, pokud mají munici, kterou potřebujeme tady a teď, je jejich morální povinností především pomoci chránit svobodu. Pomoci zachránit životy tisíců Ukrajinců.

    Kdybychom dostali to, co dostáváme nyní, v prvním týdnu války, přínos pro Ukrajinu a pro svobodu v Evropě by byl jistě větší. A kdybychom dostali to, co někteří partneři plánují předat Ukrajině v příštích týdnech právě teď, zachránilo by to životy tisíců lidí.

    Doufám, že partneři tuto tezi vyslyší a pochopí, že záleží na každém dni. Jakékoli zpoždění v pomoci Ukrajině dává okupantům příležitost zabíjet další Ukrajince."

 18301

Jak podpořit Ukrajinu ve dlouhé válce

20. 4. 2022

čas čtení 16 minut

  • V předvečer ruské invaze na Ukrajinu jsem seděl naproti konferenčnímu stolu s generálplukovníkem Oleksandrem Syrským – velitelem ukrajinských pozemních sil – po boku jeho zpravodajského a plánovacího štábu. Frustrace jeho týmu byla hmatatelná, napsal Jack Watling.

Rusko "nabízí příměří v Mariupolu", aby se Ukrajinci vzdali

20. 4. 2022

čas čtení 8 minut

 

- Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že ve středu nabídne příměří v Mariupolu, aby ukrajinští obránci, kteří se ukrývají v ocelárnách Azovstal, mohli složit zbraně
, informovala agentura Reuters.

Rusko v úterý pokračovalo v ostřelování závodu, kde se stále držel "klesající počet" ukrajinských sil. Na videozáznamu bylo vidět, jak z komplexu stoupá kouř.

Ministerstvo obrany sdělilo, že ve středu ve 14 hodin moskevského času zahájí příměří, aby dalo ukrajinským bojovníkům možnost vzdát se a bez úhony odejít.

Agentura Reuters poznamenala, že Rusko tvrdilo, že stejnou nabídku učinilo již v úterý, ale "ani jeden ukrajinský voják ji nepřijal".

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj slíbil, že jeho síly v Mariupolu budou "bojovat až do konce" a ignorovat jakákoli ultimáta o kapitulaci ze strany Ruska.


- Dobrá zpráva pro jednu majitelku kočky na Ukrajině. Žena v Buče se po měsíci a půl odloučení opět setkala se svou kočkou, informuje rozhlasová stanice Hromadske.

 16510

Skandál v Británii: Keir Starmer označil Johnsona za "muže bez studu". Johnson se znovu neupřímně omluvil za Partygate, odstoupit odmítl

20. 4. 2022

čas čtení 8 minut


Keir Starmer, šéf Labouristické strany:
Pan premiér ví, co je zač. A tak s sebou táhne dolů všechny ostatní. Čím více lidí se bude ponižovat a papouškovat jeho absurdní obhajoby, tím více bude veřejnost věřit, že všichni politici jsou stejní. Všichni jsou stejně špatní jako ostatní. A to tomuto premiérovi vyhovuje. 

 16964

Rada ČT: Jako v Rusku

20. 4. 2022

čas čtení 3 minuty

Vlastní pravidla nad zákony a šikana politicky nepohodlných pořadů

Namazán na chleba. Výstižnější příměr k verdiktu mediálního výboru sněmovny nad předsedou Rady ČT Matochou nejspíš nenajdeme, píše na Facebooku Zdeněk Šarapatka.

Přítele proruských dezinformátorů, spolupracovníka Babišových LN a odtud zarytého nepřítele pětikoalice si poslanci předvolali před Velikonocemi na žádost generálního ředitele ČT.

Smršť šikanózních usnesení, jimiž většinový výsadek SPD a ANO v radě nadále protiprávně zasahuje do vysílání veřejnoprávní televize, přijímá nezákonným způsobem.


29885

O denacifikaci Ruska

20. 4. 2022

čas čtení 1 minuta

  • Německo prohrálo 1. i 2. světovou válku, ale různými způsoby. V té první prohrálo tak, že mnozí měli pocit, jako by zůstal prostor pro odvetu. Ale ve druhé bylo poraženo natolik totálně, že by žádný Němec už o odvetě neuvažoval, napsal bývalý autor Putinových projevů Abbás Galljamov.

30160

Křížové tažení proti demokracii

20. 4. 2022

čas čtení 1 minuta

  • Román Michala Jurijeva z roku 2007 "Třetí impérium: Rusko, jaké by mělo být", který je údajně Putinovou oblíbenou knihou, obsahuje děsivé sdělení. Bývalý ruský politik v ní tvrdí, že Rusko musí vytvořit nové celosvětové impérium tak, že ze světa vymaže jiné státy - počínaje Ukrajinou a Pobaltím, upozorňuje Dina Chapajevová.

 18214

Rusko: Armáda pro 2. světovou válku

20. 4. 2022

čas čtení 2 minuty

  • Putin se dopustil hrubé strategické chyby, když přecenil schopnosti ruských ozbrojených sil při obsazování Ukrajiny. Přitom zaměnil nové vzory zbraní, které mu vojenskoprůmyslový komplex radostně předváděl, za samotné přezbrojení armády, napsal Vladimir Pastuchov.

Na Ukrajině zabili Rusové Navalného

19. 4. 2022

čas čtení 1 minuta

 


Alexej Navalnyj: Vedle mrtvého těla leží na zemi pas s příjmením "Navalnyj". Jedná se o jednoho z lidí zabitých v ukrajinské obci Buča. Ilja Ivanovič Navalnyj. Vše nasvědčuje tomu, že ho zabili kvůli jeho příjmení.  Proto byl poblíž vyzývavě pohozen jeho pas.

Zcela nevinného člověka zabili Putinovi kati (jak jinak je nazvat? rozhodně ne "ruští vojáci"), protože je to můj jmenovec.

Zřejmě doufali, že je to můj příbuzný. Nevím, jestli je to můj příbuzný.  Pochází ze stejné vesnice jako můj otec.  Takže možná je to můj příbuzný, ale v té vesnici je obecně hodně Navalných.

Vzpomínám si, že jsem jako dítě žasl, když jsem se díval na pomník padlým ve Velké vlastenecké válce. Jsem zvyklý, že moje příjmení je vzácné, ale Navalných tam bylo několik za sebou.

No, a teď bude na Ukrajině další pomník padlým ve válce a mezi ostatními tam bude i jméno Ilji Ivanoviče Navalného, narozeného v roce 1961.

A tuhle válku také rozpoutal šílený maniak posedlý nějakými nesmysly o geopolitice, historii a uspořádání světa. Povinností každého z nás je nyní alespoň nějak, byť jen nepatrně, přispět k zastavení této války a odstavení Putina od moci.

Tento maniak se nezastaví. Stejně jako narkoman se stal závislým na smrti, válce a lžích - potřebuje je k udržení své moci.

Protestujte, kdekoli a jakkoli můžete. Agitujte, jak můžete a u koho můžete. Nečinnost je to nejhorší možné. A jejím důsledkem je nyní smrt.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
20533