Německo: Kancléř Scholz uhýbá před kritikou za sabotování podpory Ukrajině

22. 4. 2022

čas čtení 2 minuty
  • Kancléř Olaf Scholz prohlásil, že jeho vláda poskytuje peníze výrobcům zbraní, ale dodal, že Bundeswehr už nemůže nabídnout nic. Toto vyjádření přišlo v kontextu sílící kritiky za to, že Německo zdržuje dodávky zbraní na Ukrajinu. 

Scholz prohlásil, že ačkoliv německá armáda, Bundeswehr, už toho Ukrajině nemůže mnoho nabídnout, jeho vláda finančně podporuje německé výrobce.

"Požádali jsme německý zbrojní průmysl, aby nám sdělil, jaký materiál může v blízké budoucnosti dodat," řekl Scholz - a dodal, že Berlín koordinuje s Kyjevem ohledně ukrajinských potřeb a poskytne potřebné financování.

Zmínil protitankové a protiletadlové zbraně, munici "a také co lze použít při dělostřeleckém střetu" jako možné zbraně, které lze dodat.

Kancléř doplnil, že Německo dokáže zajistit náhradní díly pro určité zbraně, které jiné státy NATO Ukrajině poskytují.

Scholz čelí sílicí kritice ukrajinských představitelů, německé opozice i zákonodárců vlastní vládní koalice. Ti všichni požadují, aby Berlín vzhledem k nové ruské ofenzívě poskytl Ukrajině účinnější vojenské vybavení.

V pondělí kyjevský primátor Vitalij Kličko sdělil německému listu Bild: "Potřebujeme ihned těžké zbraně z Německa. Každé zdržení stojí naše lidi životy."

V neděli ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij řekl, aniž by jmenoval konkrétně Německo, že jeho země čelí situaci, kdy existuje "svolení, aby Rusko připravovalo Ukrajince o život".

Německý lídr nicméně prohlásil, že jeho vláda prioritizuje pomoc, kterou lze poskytnout ihned a že pokud jde o zdroje Bundeswehru, "uznáváme, že tato možnost dosáhla svých mezí".

Po dekádách klesajících výdajů na obranu je Bundeswehr proslulý nedostatkem vybavení a problémy s rekrutací personálu.

Na závěr Scholz prohlásil, že i když se spojenci mohou rozhodnout dodat Ukrajině těžké zbraně, "NATO se nemůže do války přímo zapojit a nezapojí se do ní".

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4546

Diskuse

Obsah vydání | 26. 4. 2022