Dosavadní dodávky těžké výzbroje Ukrajině - (neúplný) přehled

23. 4. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut
  • Navzdory podvodníkům formátu německého kancléře Scholze, který kromě jiného bezostyšně tvrdí, že jeho sabotování vojenské pomoci údajně směřuje k "vyhýbání se konfliktu mezi NATO a Ruskem" a "brání jadernému konfliktu", Západ nyní poskytuje Ukrajině skutečně rozsáhlou pomoc v oblasti dodávek těžké výzbroje, aniž by to jakkoliv vedlo ke "třetí světové válce".

Spojené státy poskytly v 90. letech nakoupené starší moldavské stíhačky MiG-29 v počtu 20 ks jako zdroj náhradních dílů. Spolu s dodávkami součástek ze Slovenska a Polska - přičemž ve hře je znova i dodávka slovenských MiGů - to umožní vrátit do boje zhruba polovinu dosud "uzemněných" ukrajinských stíhacích letounů a zvýšit tak hrozbu pro ruské invazní letectvo nad západní částí Ukrajiny. (Pro působení na východě země nemají tyto stroje vhodný dolet.) - Polsko dodalo také nejméně stovku raket R-27 pro tyto letouny.

Británie poskytne mobilní systémy protivzdušné obrany Stormer. Tím doplňuje dodávku protiletadlového systému S-300 ze Slovenska a systémů Strela-10M z ČR. Kyjev jedná s Norskem o možnosti nákupu relativně moderních systémů územní PVO NASAMS, když k typu Patriot nebo ještě modernějším systémům se zatím nedostane.


Spojené státy dále pošlou 200 ks starších obrněných transportérů M113, přičemž zajímavější je ovšem plánovaná dodávka modernizovaných nizozemských strojů YPR 765.

Británie plánuje dodat až 120 bojových vozidel pěchoty FV103 Spartan, obrněných průzkumných vozidel Mastiff, taktických podpůrných vozidel Husky a těžkých podpůrných taktických vozidel Wolfhound. USA dodají více jak stovku obrněných vozidel "Humwees". Austrálie posílá 20 ks "obrněných taxíků" Bushmaster. Z ČR dosud odešlo několik kusů bojových vozidel pěchoty BVP-1 a plánuje se dodávka 56 pro Švédsko modernizovaných vozidel téhož typu (označovaných jako Pbv 501A). Skutečný rozsah dodávek polských BVP-1 dosud není jasný. Pestrost dodaných typů zejména na britské straně zavání logistickou noční můrou pro ukrajinské obránce. V minulosti už nabyli velmi "smíšených" zkušeností s dodanou britskou obrněnou technikou.

Zatímco ČR plánuje dodat Ukrajině 50-60 ks dlouhodobě uložených tanků T-72M1 (v dubnu dodáno cca 12 ks), Polsko už dodalo více jak 100 ks téhož typu a Slovinsko dodá údajně až 50 ks tanků M-84 (původně jugoslávská verze T-72M, výrazně modernizovaná). Británie navíc nabízí Polsku dodávku tanků Challenger 2, aby umožnila dál rozšířit zásobování ukrajinských ozbrojených sil původně sovětskými modely tanků nacházejícími se dosud ve výzbroji polské armády.

Poté co Rusko přišlo na Ukrajině o více jak 500 tanků (konzervativní údaj), přičemž takřka polovina tohoto počtu byla ukořistěna, americké zpravodajské služby odhadují, že Ukrajinci budou po doplnění zásob disponovat na vlastním území větším počtem bojeschopných tanků než jednotky okupantů.

Estonsko po velkých potížích s Berlínem ohledně povolení k reexportu dodalo 9 ks ex-východoněmeckých houfnic D-30. Česko poslalo neznámý počet svých 152 mm samohybných houfnic DANA, zatímco Slovensko plánuje modernější 155 mm Zuzany 2. Kanada již dodala 4 ks tažených houfnic M777, kterých USA plánují poslat až 90 ks. Ukrjainské obsluhy se již přeškolují na tato moderní děla.

Belgie hodlá dodat starší, původně americké samohybné houfnice M109A4BE, Francie 12 moderních samohybných houfnic CAESAR a Nizozemsko zařizuje dodávku původně německých PzH 2000.

Přechod na západní dělovou ráži 155 mm umožní Ukrajině získat přístup k širokému spektru granátů, od levných M107 např. tureckého výrobce MKE až po velmi moderní projektily Bofors BONUS. Doplňkové soupravy tureckého Roketsanu by umožnily snížit odchylku při zásahu cíle obyčejnými granáty na minimum. Kromě toho ukrajinský logistický systém jistě ocení možnost postupně přestat převážet staré houfnicové 152 mm nábojnice a přejít na lehčí spalitelné výmetné náplně.

Spojené státy "jsou připraveny" dodat Ukrajině moderní salvové raketomety MLRS. Doplnily by tak dodávky starších původně československých raketometů RM-70 z ČR.

Shrnuto a podtrženo, probíhající západní dodávky těžké výzbroje Ukrajině jsou minimálně od zásobování Izraele během Jomkipurské války v roce 1973 bezprecedentní a měly by pomoci Ukrajincům obstát během ruské ofenzívy v Donbasu.

Moskva ovšem bude nadále vyhrožovat a varovat "před vážnými následky", aniž by teď měla kapacitu nebo jen apetit konflikt dále rozšířit.

Až její ofenzíva v Donbasu skončí, bude disponovat jen výrazně opotřebovanými jednotkami s mizernou morálkou, které už nebudou moci pomýšlet na nějaké další útočení.

3
Vytisknout
8609

Diskuse

Obsah vydání | 26. 4. 2022