Ukrajinský velitel v Mariupolu prosí: "Čekají nás poslední dny, ne-li hodiny

20. 4. 2022

čas čtení 17 minut


 
Velitel ukrajinské námořní pěchoty bojující v poslední pevnosti Mariupol uvedl, že jeho jednotky "možná čelí našim posledním dnům, ne-li hodinám", a ve videozprávě zveřejněné na jeho účtu na Facebooku ve středu brzy ráno požádal o vysvobození.


"Nepřítel nás převyšuje v poměru 10:1," řekl Serhij Volyna z 36. samostatné brigády námořní pěchoty, když se ukrýval v obléhané továrně Azovstal, rozsáhlém závodě s podzemními tunely, kde jsou ukrajinští obránci sevřeni ruskými bojovníky.

    "Pravděpodobně nás čekají poslední dny, ne-li hodiny. Nepřítel nás převyšuje v poměru deset ku jedné.

Apelujeme a prosíme všechny světové vůdce, aby nám pomohli," uvedla Volyna na videu. "Žádáme je, aby použili postup extrakce a odvezli nás na území třetího státu."

Předpokládá se, že ruské síly se postupně protlačily do města, zatímco ukrajinští obránci se bunkrují v závodě Azovstal.

Volyna uvedla, že Rusové mají "převahu ve vzduchu, v dělostřelectvu, ve svých pozemních silách, ve vybavení a v tancích".

"Bráníme pouze jeden objekt - závod Azovstal - kde jsou kromě vojenského personálu i civilisté, kteří se stali obětí této války," dodal.

- Tuto válku bychom již ukončili", Zelenskij kritizuje nedostatek zbraní

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během svého posledního národního projevu v úterý pozdě večer vyslal ostrý vzkaz západním představitelům, když prohlásil, že kdyby Ukrajina měla přístup ke všem zbraním, které potřebuje, válka by "již skončila".

    Kdybychom měli přístup ke všem zbraním, které potřebujeme, které mají naši partneři a které jsou srovnatelné se zbraněmi používanými Ruskou federací, už bychom tuto válku ukončili. Už bychom obnovili mír a osvobodili naše území od okupantů. Protože převaha ukrajinské armády v taktice a moudrosti je zcela zřejmá ...

    Je nespravedlivé, že Ukrajina je stále nucena žádat o to, co její partneři už léta někde skladují. Pokud mají zbraně, které Ukrajina potřebuje tady a teď, pokud mají munici, kterou potřebujeme tady a teď, je jejich morální povinností především pomoci chránit svobodu. Pomoci zachránit životy tisíců Ukrajinců.

    Kdybychom dostali to, co dostáváme nyní, v prvním týdnu války, přínos pro Ukrajinu a pro svobodu v Evropě by byl jistě větší. A kdybychom dostali to, co někteří partneři plánují předat Ukrajině v příštích týdnech právě teď, zachránilo by to životy tisíců lidí.

    Doufám, že partneři tuto tezi vyslyší a pochopí, že záleží na každém dni. Jakékoli zpoždění v pomoci Ukrajině dává okupantům příležitost zabíjet další Ukrajince."

 


- Dohodnut humanitární koridor pro evakuaci žen, dětí a starých lidí z Mariupolu - vicepremiérka  Ukrajiny

Místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková na Telegramu oznámila, že byl dohodnut humanitární koridor pro evakuaci žen, dětí a starých lidí z obléhaného jižního přístavního města Mariupol. Napsala:

Vzhledem ke katastrofální humanitární situaci v Mariupolu zaměříme dnes své úsilí právě tímto směrem. Podařilo se nám předem dohodnout humanitární koridor pro ženy, děti a seniory.

Civilisté mají pokyn shromáždit se ve 14 hodin a kolona se poté vydá přes Berďansk do Záporoží. Vereščuková dodala:

    Vzhledem k velmi složité bezpečnostní situaci může v průběhu koridoru dojít ke změnám. Sledujte proto prosím příslušná oficiální oznámení. Uděláme vše pro to, aby vše fungovalo správně.

Již dříve však náměstek starosty Mariupolu Sergej Orlov v rozhovoru pro britskou televizi Sky News ukázal, jak nízká je důvěra mezi oběma stranami. Divákům řekl:

"Nevěřte žádným slovům z Ruska. Bylo by dobré, kdyby dovolili civilistům opustit Azovstal, ale nedovolili to 50 dní, proč by to měli dovolit teď?"


- Jeden Ukrajinec sleduje  přesun ruských vojáků, kteří vyplenili jeho rodné město - díky sledování svých Airpodů, které mu ukradli. Vidí z toho, jak se pohybují po Ukrajině.


Vitalij Semenec sdílel na Instagramu snímek obrazovky svých ukradených sluchátek, z něhož vyplývá, že jsou v Rusku, těsně na druhé straně hranice země s Ukrajinou, asi 90 kilometrů východně od Charkova, kde se ruské síly pravděpodobně přeskupují v rámci příprav na obnovený útok na východní Ukrajinu. "Díky technice vím, kam se poděla moje sluchátka z mého domova v Hostomelu," řekl.

Sledování, které bylo možné díky službě Find My společnosti Apple, je dalším příkladem toho, že společnosti zabývající se spotřebitelskými technologiemi náhodou poskytly v průběhu ruské invaze na Ukrajinu užitečné vojenské informace. V prvních dnech války se kolony ruských obrněnců objevovaly na Mapách Google jako dopravní zácpy, což umožnilo ukrajinské armádě sledovat postup invaze.


- Ukrinform přináší několik citací Oleksandra Motuzyanyka, mluvčího ukrajinského ministerstva obrany, které poskytl v rozhovoru pro RBC-Ukrajina. Uvedl, že Rusko shromažďuje vojáky ve snaze přemoci ukrajinské síly pouhou početní převahou:


"Podle všech pravidel útočných operací musí mít útočící strana nejméně třikrát více vojáků. Ale vzhledem k současným bojům, současné úrovni výzbroje, vybavení, leteckým schopnostem by tato převaha měla být nejméně 4-5krát větší. O to se nyní Rusko snaží."


- Delegáti skupiny G20 uspořádají protesty proti Rusku kvůli válce na Ukrajině

Západní země se chystají na zasedání ministrů financí skupiny G20 ve Washingtonu uspořádat koordinované odchody a další diplomatické protesty proti ruské invazi na Ukrajinu.

Americká ministryně financí Janet Yellenová se plánuje nepúčastnit se zasedání skupiny G20, kterých se ve středu zúčastní ruští představitelé na okraj zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Britský ministr financí Rishi Sunak se rovněž nezúčastní některých zasedání G20, uvedl zdroj z britské vlády.

Yellenová se však zúčastní zahajovacího zasedání o válce na Ukrajině bez ohledu na ruskou účast, uvedl představitel amerického ministerstva financí.

Podle agentury Reuters Moskva včera potvrdila, že ruský ministr financí Anton Siluanov povede delegaci na jednáních navzdory opakovaným protestům západních diplomatů, že nemohou probíhat jako obvykle během války, v níž při bombardování ruskými jednotkami zahynuly tisíce civilistů.

"Během setkání i po něm určitě vyšleme silný signál a nebudeme v tom sami," uvedl německý vládní zdroj a obvinil Rusko z rozpoutání konfliktu, kvůli němuž také prudce vzrostly světové ceny potravin a energií.

- Podle agentury Reuters ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly přes noc zasáhly 1053 ukrajinských vojenských objektů a zničily 106 palebných postavení. Tato tvrzení nebyla nezávisle ověřena.

- Zástupce starosty Mariupolu Sergej Orlov předtím vystoupil v britské BBC Breakfast TV a řekl toto:

    "Je velmi těžké mluvit s lidmi, kteří jsou více než 50 dní v úplné blokádě. Nedokážeme si ani představit, jak vypadá jejich život. Abyste rozuměli, ve městě je asi 130 000 občanů, jsou stále v Mariupolu a žijí v nepřetržitých válečných podmínkách, ostřelování, náletech.

    Včera Rusko začalo používat velmi tvrdé bomby. Nevím, co to je, ale zvuk z nich jde na 50 až 60 km kolem Mariupolu. A způsobuje to velké škody.

    Město je plně blokováno. Nedostatek jídla, vody, léků, pomoci, nedostatek všeho. Nedostatek života, řekl bych. Proto je to těžké. A my lidé samozřejmě chceme být přesunuti na území kontrolované Ukrajinou."

V úterý se objevily zprávy, že Rusko začalo používat takzvané "bunkrové" bomby, aby se pokusilo přesunout ukrajinské bojovníky z metalurgického závodu Azovstal, který zůstává pod ukrajinskou kontrolou.

- Podle starosty města chce Ukrajina dnes z Mariupolu evakuovat 6 000 civilistů v 90 autobusech.

Vadym Bojčenko podle agentury Reuters uvedl, že v obleženém městě zůstává 100 000 civilistů a že desetitisíce jich byly zabity.

Podle nejnovější zprávy britské zpravodajské služby se vojenská přítomnost Ruska na východní hranici Ukrajiny nadále zvyšuje, zatímco boje v Donbasu se zintenzivňují.

    Ruská letecká aktivita na severní Ukrajině pravděpodobně zůstane nízká od jejího stažení ze severu Kyjeva. Stále však existuje riziko přesných úderů proti prioritním cílům na celém území Ukrajiny.

    Ruské útoky na města po celé Ukrajině ukazují na jejich záměr pokusit se narušit přesun ukrajinských posil a zbraní na východ země."

Dřívější zpráva tvrdila, že Rusko zvýšilo svou ofenzívu v Donbasu, ale jejímu postupu brání environmentální, logistické a technické problémy.

Ve zprávě, která byla zveřejněna v úterý ve 20:00 SEČ, se uvádí:

    Ruské ostřelování a údery na linii kontroly Donbasu se nadále zvyšují, přičemž Ukrajinci odrazili četné pokusy o postup ruských sil.

    Schopnost Ruska postupovat je nadále ovlivňována environmentálními, logistickými a technickými problémy, které je dosud sužovaly, v kombinaci s odolností vysoce motivovaných ukrajinských ozbrojených sil.

    Neschopnost Ruska potlačit odpor v Mariupolu a jeho nevybíravé útoky, které likvidují místní civilní obyvatelstvo, svědčí o tom, že se mu nadále nedaří dosáhnout svých cílů tak rychle, jak by si přálo."


- Norsko daruje Ukrajině 100 raket protivzdušné obrany Mistral, uvedlo jeho ministerstvo obrany ve středečním prohlášení.

Systém protivzdušné ochrany mistral je "účinnou zbraní, která byla použita v námořní obraně a která bude pro Ukrajinu velkým přínosem", uvedl v prohlášení ministr obrany Bjørn Arild Gram.

Systém mistral byl použit na deminérech a korvetách. Jedná se o typ protivzdušné obrany, který ozbrojené síly plánovaly nahradit. Nebude mít proto zásadní dopad na národní operační schopnost darovat střely.

Střely budou norskými ozbrojenými silami postupně vyřazeny, ale stále se jedná o moderní a účinnou zbraň, která bude pro Ukrajinu velkým přínosem."

Zbraně již byly z Norska odeslány, dodalo ministerstvo.


- Rusko stanovilo novou lhůtu pro předání Mariupolu do 14:00 hod.

Rusko dalo obléhanému přístavnímu městu Mariupol nové ultimátum ke kapitulaci do dnešních 14 hodin.

V prohlášení vydaném ve středu brzy ráno ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly otevřely humanitární koridor od závodu Azovstal "pro stažení ukrajinských vojáků a bojovníků nacionalistických formací", aby "dobrovolně složili zbraně", jakož i pro evakuaci civilistů.

"Od 22:00 (moskevského času) dne 19. dubna 2022 nikdo uvedený koridor nevyužil," dodalo ministerstvo.

Rusko uvedlo, že "znovu" nabídne Ukrajině možnost "zastavit boje a složit zbraně" od 14:00 (moskevského času) ve středu 20. dubna.

- Finsko zahájí debatu o členství v NATO


Finský parlament dnes začne jednat o tom, zda usilovat o členství v NATO poté, co ruská invaze na Ukrajinu vyvolala prudký nárůst politické a veřejné podpory pro vstup do tohoto bloku.

Finská premiérka uvedla, že její země nyní rychle rozhodne, zda o členství požádá, přestože Rusko varovalo před hromaděním jaderných zbraní v Pobaltí, pokud by Finsko a sousední Švédsko do vojenské aliance vstoupily.

"Myslím, že se tak stane poměrně rychle. Během několika týdnů, ne měsíců," řekla minulý týden premiérka Sanna Marinová.

Švédsko rovněž diskutuje o tom, zda po ruské invazi předloží nabídku na členství.

Dvě stě poslanců finského parlamentu Eduskunta minulý týden obdrželo vládní komisi

Dvě stě poslanců finského parlamentu Eduskunta minulý týden obdrželo vládou objednanou "bílou knihu", která posuzuje důsledky členství v NATO spolu s dalšími bezpečnostními možnostmi, jako je například rozšíření dvoustranných obranných dohod.

Zpráva neobsahuje žádná doporučení, ale zdůrazňuje, že bez členství v NATO nemá Finsko žádné bezpečnostní záruky, přestože je v současnosti partnerem aliance.

Zpráva uvádí, že "odstrašující účinek" vůči agresorovi by byl "podstatně větší" uvnitř bloku, a zároveň upozorňuje, že členství v něm s sebou nese i povinnost Finska pomáhat ostatním státům NATO.

Po dvou desetiletích, kdy podpora veřejnosti členství v NATO zůstávala stabilní na úrovni 20-30 %, způsobila válka podle průzkumů veřejného mínění citovaných agenturou Agence France-Presse nárůst příznivců na více než 60 %.


- Ruské síly mají i nadále v úmyslu dobýt město Mariupol a zároveň pokračují v útoku na závod Azovstal, uvedla ukrajinská armáda ve své nejnovější operační zprávě z dnešní šesté hodiny ranní.

"Hlavní úsilí protivníka se soustřeďuje na dobytí města Mariupol, pokračují šturmové akce v oblasti závodu Azovstal," uvádí se ve zprávě.

Za posledních 24 hodin bylo údajně zmařeno deset ruských útoků ukrajinských obránců na území Doněcké a Luhanské oblasti, uvedli představitelé.

Kromě toho Ukrajina prohlásila, že zničila 12 ruských tanků, 28 jednotek obrněných vozidel a dvě jednotky automobilové techniky, jeden dělostřelecký systém a devět vzdušných cílů včetně jednoho letadla, jednoho vrtulníku, šesti různých typů UAF a raketového křídla.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij uvedl, že intenzita palby ruských jednotek směrem k Charkovu, Donbasu a v Dněpru "výrazně vzrostla", a to den poté, co Kreml zahájil dlouho očekávanou ofenzívu na východě Ukrajiny. Ruští představitelé uvedli, že podél 300 km dlouhé frontové linie v Donbasu a Charkovské oblasti bylo raketami a dělostřelectvem zasaženo celkem 1 260 vojenských cílů.

Zelenskij uvedl, že situace v obléhaném městě Mariupol je "tak vážná, jak je to jen možné". "Ruská armáda blokuje jakékoli snahy o zorganizování humanitárních koridorů a záchranu našich lidí," uvedl Zelenskij ve svém nočním projevu. "Osud nejméně desítek tisíc obyvatel Mariupolu, kteří byli dříve přesunuti na území kontrolované Ruskem, je neznámý."

- Ruské síly obsadily Kreminnu ve východoukrajinském Donbasu a ukrajinské jednotky se z města stáhly, uvedl regionální gubernátor. Kreminna, město s více než 18 000 obyvateli, které leží asi 560 km jihovýchodně od Kyjeva, je zřejmě prvním městem dobytým v rámci ruské ofenzívy na východě Ukrajiny.

- Podle jednoho z evropskýchčinitelů  nasadilo Rusko v ukrajinském Donbasu až 20 000 žoldáků ze Sýrie, Libye a dalších zemí. Činitel uvedl, že žoldnéři jsou do boje vysíláni bez těžké techniky a obrněných vozidel.

- Desítky mladých Etiopanů se v pondělí shromáždily u ruského velvyslanectví v hlavním městě Addis Abebě v důsledku zvěstí o verbování vojáků do války na Ukrajině
, jak naznačuje několik zpráv. Fotografie kolující na sociálních sítích   ukazují  řadu  rekrutů.

- Americký prezident Joe Biden oznámí další balík vojenské pomoci pro Ukrajinu zhruba ve stejné výši, jako byl balík 800 milionů dolarů, který americký prezident oznámil minulý týden, čímž by celková americká pomoc Ukrajině od ruské invaze přesáhla 3 miliardy dolarů. Biden novinářům řekl, že si není jistý, zda do Kyjeva pojede.

- Velká Británie plánuje vybavit Kyjev protilodními raketami a obrněnými raketomety - včetně montáže britských raket Brimstone na vozidla.


- Německo   uvedlo, že bude spolupracovat se soukromými výrobci vojenského vybavení, aby pomohlo Ukrajině splnit její požadavky na výzbroj poté, co vyčerpá zbraně, které může poskytnout samo. "Tyto dodávky hodláme zaplatit," řekl v úterý na tiskové konferenci v Berlíně německý kancléř Olaf Scholz.

- Rusko vyhostilo 31 nizozemských, belgických a rakouských diplomatů,  Moskva čelí zvýšené mezinárodní izolaci.
Stalo se tak poté, co Nizozemsko, Belgie a Rakousko oznámily vyhoštění některých ruských diplomatů.

- Kanada uvedla, že uvalí cílené sankce na 14 osob, včetně dvou dospělých dcer ruského prezidenta Vladimira Putina, uvádí se v prohlášení ministerstva zahraničí.

    Čína kritizovala západní akce na Ukrajině a ve výrocích pronesených na posledním brífinku Rady bezpečnosti OSN uvedla, že poskytnutí útočných zbraní "pouze prodlouží a vystupňuje konflikt.

0
Vytisknout
6381

Diskuse

Obsah vydání | 26. 4. 2022