18207

Ruská agrese proti Ukrajině: Analýza nálad české veřejnosti

21. 4. 2022

čas čtení 3 minuty

 
Ústav STEM pro výzkum veřejného mínění vydal 19. dubna 2022 analýzu nálad české veřejnosti ohledně ruského útoku proti Ukrajině a ohledně přítomnosti ukrajinských uprchlíků v České republice.

Analýza je to potenciálně velmi varovná. Dokazuje, že v české společnosti existuje silný destabilizační potenciál, pokud Fialova vláda nezačne energicky pomáhat chudým lidem, postiženým nejprve pandemií a nyní drasticky rostoucími cenami v důsledku Putinovy agrese. Zdá se tedy, že Putin bude v destabilizaci střední Evropy přesně tak úspěšný, jak očekával - pokud se Petr Fiala a jeho koalice neprobudí a nezačne jednat efektivně ve prospěch postižených lidí. Zdá se ovšem, že v důsledku ideologické slepoty toho Fialova koalice není schopna. A v ČR neexistuje levice. Zosobňuje to vážnou hrozbu vítězství fašistů a populistů na české politické scéně. (JČ)

Citujeme ze shrnutí společnosti STEM:

Rozhovor Britských listů 486. Jak vyřešit stoprocentní závislost ČR na ruském plynu?

19. 4. 2022

čas čtení < 1 minuta



O tom hovoří Bohumil Kartous s Oldřichem Sklenářem, analytikem Asociace pro mezinárodní otázky. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 19. dubna 2022.



 18656

Jak integrovat více než 300 000 uprchlíků, zatímco populisté a extrémisté podněcují občany, aby na ně vláda zapomněla a aby je ignorovala

21. 4. 2022

čas čtení 14 minut

 
Třetí nejvyšší inflace v EU, rostoucí ceny potravin, rostoucí ceny energií, nezadržitelný růst cen nemovitostí, těžké následky pandemie, která si vyžádala více než 40 tisíc životů a nakonec příchod více než 300 tisíc uprchlíků z Ukrajiny během několika týdnů, kteří se setkali  s nebývalou solidaritou. Ministerstvo vnitra také uvádí číslo až 700 000 uprchlíků, pokud bude ruská agrese na Ukrajině pokračovat. To všechno jsou důvody, které dostaly Českou republiku do nezáviděníhodné situace, píše Sofija Kordić, chorvatská novinářka žijící v Praze.

 18448

Západ znepokojen jadernými výhrůžkami Vladimíra Putina

21. 4. 2022

čas čtení 10 minut

 
- Znepokojení Západu z Putinovy jaderné rétoriky roste
- Příspěvky zpochybňující zvěrstva v městě Buča byly za týden sdíleny na Facebooku 208 000krát
- Johnson zpochybňuje možnost vyjednání míru
- Ruský zákon o "fake news" se zaměřuje na novináře



- Spojené státy a čtyři jejich nejbližší spojenci varovali, že "vyvíjející se zpravodajské informace" ukazují, že Rusko zvažuje kybernetické útoky na země podporující Ukrajinu. Frustrace Kremlu z neúspěchu při dosahování vojenských úspěchů roste.

Vladimir Putin využil středečního odpálení nové výkonné mezikontinentální balistické rakety (ICBM) Sarmat, která je schopna nést deset a více hlavic, k jaderným hrozbám vůči západním zemím.

- Španělský premiér Pedro Sánchez přijel do Kyjeva na návštěvu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.



- Místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková ve čtvrtek s ráno na Telegramu potvrdila, že "čtyři evakuační autobusy včera dokázaly opustit Mariupol humanitárním koridorem".

Uvedla, že osoby v autobusech "strávily noc v Berďansku a nyní míří do Vasylivky. Čekáme na ně v Záporoží."

Vereščuková uvedla, že ve čtvrtek  ve 14 hodin budou opět učiněny pokusy o nalodění lidí do autobusů v obleženém městě. Upozornila však, že "bezpečnostní situace je složitá" a plány se možná budou muset změnit.


- Příspěvky zpochybňující důkazy o údajných válečných zločinech v Buče byly na Facebooku sdíleny statisíckrát, zjistila analýza Institutu pro strategický dialog.


Výzkumníci analyzovali 10 nejčastěji sdílených příspěvků na Facebooku zmiňujících Buču - předměstí Kyjeva dříve okupované ruskými jednotkami - ve 20 zemích a našli 55 příspěvků zpochybňujících důkazy o násilí na civilistech.

Tyto příspěvky byly v týdnu do 6. dubna sdíleny 208 000krát ve srovnání se 172 000 sdíleními, která nezpochybňovala pravdivost snímků pocházejících z města.

Mezi nejoblíbenějšími příspěvky zmiňujícími Buču byl průměrný počet sdílení třikrát vyšší u příspěvků zpochybňujících údajné válečné zločiny ve srovnání s těmi, které je nezpochybňovaly.

Starosta města Buča agentuře Reuters řekl, že od doby, kdy se Rusové z města stáhli, bylo objeveno 400 mrtvých těl. Rusko opakovaně popřelo, že by se zaměřilo na civilisty, a tvrdilo, že fotografie mrtvol byly zinscenované.

Satelitní snímky zveřejněné deníkem New York Times však odporují tvrzení Moskvy, že ukrajinské síly umístily mrtvoly na ulici jako "zinscenovanou provokaci" poté, co se ruští vojáci již stáhli.

Snímky pořízené v polovině března totiž obsahují mrtvoly na ulicích ve dnech před ruským ústupem a jejich pozice se shodují s těmi, které jsou vidět na jiných fotografiích pořízených chytrými telefony.

 18169

Pokud nechceme jadernou válku, proč o ni tedy usilujeme?

21. 4. 2022

čas čtení 6 minut

Hlavní rysy reakce USA a NATO na ruskou invazi na Ukrajinu jsou nyní snadno zřejmé. Kromě úsilí vedeného Spojenými státy zorganizovat kampaň globální ekonomické války s cílem izolovat a potrestat Rusko přijal Washington a jeho spojenci politiku zasypávání Kyjeva sofistikovanými zbraněmi s cílem zvýšit účinnost jeho vojenského odporu. Stále se také objevují návrhy poskytnout Ukrajině výkonnější stíhačky. Kromě zbraní Spojené státy a další členové NATO  s Ukrajinou aktivně sdílejí vojenské zpravodajské informace, píše na webu Responsible Statecraft Ted Galen Carpenter.

 18448

Domnívám se, že analýza Teda Galena Carpentera je chybná

21. 4. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Ted Galen Carpenter argumentuje, že poskytováním zbraní Ukrajině, aby se mohla před Putinem ubránit a - doufejme - ho porazit, vystavují svět hrozbě jaderné války. 

Ze sledování politických a vojenských "manévrů" Vladimíra Putina usuzuji, že takováto analýza je mylná. Představa, že bude-li Západ ustupovat Vladimíru Putinovi, ten se uklidní a začne se chovat mírně, je zjevně falešná.

Z brutálního vedení války Vladimírem Putinem na Ukrajině je zjevné, že Putin si bude dělat, co chce, bez ohledu na to, jak budou Západ či Spojené státy reagovat. Naopak, čím bude Západ "rozumnější" a chabější, tím se bude Putin chovat agresivněji.

Ale v podstatě jde o to, že chování Západu tak či onak Putinovo jednání nijak neovlivňuje. Obávám se, že jediným možným řešením vzniklé děsivé situace je porazit Putinův režim na hlavu a zlikvidovat ho tak, aby nemohl ohrožovat svět.

Není to dobrá volba, a buďme si vědomi, že Evropa a svět jsou ohroženy Putinovým jaderným útokem v každém případě.

Kdyby nějaká volba byla, pak vzniká zajímavá etická otázka.

Pokud nějaký vražedný režim začne páchat na čtyřicetimilionovém národě genocidu (co znamená ta deportace půl milionu Ukrajinců do Ruska?) má ji Západ tolerovat, protože se obává případné jaderné hrozby? Takže ten národ musí být obětován a zničen, aby svět nebyl ohrožen jadernou válkou?

Je to velmi zajímavé etické dilema, které ale vlastně neplatí, protože znovu zdůrazňuji: je zjevné, že Putin si bude dělat, co chce, bez ohledu na chování Západu, Pokud mu to Západ umožní.

Lidi, jsme opravdu ve velmi problematické situaci. Uvědomujete si, že musíme být připraveni na smrt?

Poměry na světě se poslední dobou radikálně zhoršily. Jezdci apokalypsy. Nejprve pandemie a teď tohle.

Není řešení.

Scholz vyškrtal z nabídky německých zbrojovek pro Ukrajinu všechny těžké zbraně

21. 4. 2022

čas čtení 13 minut

Ruští vojáci ve snaze zakrýt své zločiny zakopávají své zavražděné oběti.


Deník Bild odhalil, že Scholz na včerejší tiskové konferenci po telefonátu s Bidenem lhal.
Scholz vyřadil ze seznamu zbraní všechny těžké zbraně (tanky, vozidla IFV a dělostřelectvo).
Ukrajina požádala Německo o tyto zbraně 16. dubna.

Vzniká velký skandál.




 18342

Žurnalistika není zločin. Rozhořčení, které pramení z možného vydání Juliana Assange do USA

21. 4. 2022

čas čtení 2 minuty

Britský soudce ve středu oficiálně schválil žádost americké vlády o vydání zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange, který čelí obvinění ze špionáže kvůli zveřejnění tajných materiálů, jež odhalily válečné zločiny americké armády.

Nové a všeobecně očekávané procesní rozhodnutí soudce, které je vyvrcholením vleklé právní bitvy, svěřuje konečné rozhodnutí o Assangeově vydání do rukou britské ministryně vnitra Priti Patel, takže vydavateli WikiLeaks se zužují možnosti, jak bojovat proti svému vyhoštění do USA - kde by mohl být odsouzen na 175 let vězení, píše Jake Johnson.

30776

Kalifornie krátce fungovala na obnovitelných zdrojích energie z 97 %. Tento stát ukazuje budoucnost, v níž budou diktátoři ropy a plynu, jako je Putin, bezmocní

21. 4. 2022

čas čtení 1 minuta

Podle Davida Knowlese z Yahoo News bylo v neděli 3. dubna v 15:39 v kalifornské energetické síti 97 % energie z obnovitelných zdrojů, což je nejvyšší podíl obnovitelných zdrojů v historii.

Přestože tento milník trval jen krátce, ukazuje na budoucnost, kdy Kalifornie bude ze sta procent využívat větrnou, solární a vodní energii a baterie, což je budoucnost, která jistě přijde ještě rychleji, než sluneční stát plánuje. V současné době je Kalifornie před svými cíli v oblasti zelené energie v patrném předstihu, informuje Juan Cole.

Hnědá hlídka

21. 4. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 12 minut

Fašismus v Luhanské lidové republice:

Na Rusku, Rusku carském, Rusku sovětském i na Rusku Vladimíra Putina leží už dlouho zlověstná kletba. Ovšem, samo se zaklelo. Samo se zaklelo, samo se musí odklít. Každým válečným zločinem, masakrem, každou obětí této nesmyslné války vyřknuté uřknutí roste a sílí. Ruský lid místo protestů a svržení vládní vraždící lůzy nadšením šílí. Je ochoten obětovat jakýkoli jiný národ. A kletba místo odeznění v prázdnotě zdárně tyje. Posiluje hnědá kletba, na hranice zemí nedbá. Místo tolik potřebného prozření ruští umělci zkroucení hnědou kletbou klejí na Západ další výmysly s nesmysly. Ruské sbory pochodují v trylcích nacistických maršů. Směr Buče, směr další masakr, mučení a vraždy… směr k metálu Vladimíra Putina.

 18164

Tak znovu: Prosíme, přispějte na provoz Britských listů

21. 12. 2021

čas čtení < 1 minuta

Finanční částka k dispozici Britským listům dosáhla rekordního minima, jak je vidět z přiloženého obrázku.

Snažíme se provozovat deník s minimálními náklady, avšak tři kmenoví autoři (nikoliv šéfredaktor) nemohou žít ze vzduchu a musíme jim hradit aspoň minimální honoráře.

Z částky 14 321 Kč to ale asi nepůjde. Potřebujeme na provoz Britských listů měsíčně cca 60 000 Kč.

Od Nového roku budeme znovu pravidelně vydávat přehled finančního stavu Britských listů, z důležitých důvodů to v druhé polovině roku 2021 nebylo možné.


Prosíme, přispějte.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

 

Jan Čulík
šéfredaktor

 18530

Ukrajinský velitel v Mariupolu prosí: "Čekají nás poslední dny, ne-li hodiny

20. 4. 2022

čas čtení 17 minut


 
Velitel ukrajinské námořní pěchoty bojující v poslední pevnosti Mariupol uvedl, že jeho jednotky "možná čelí našim posledním dnům, ne-li hodinám", a ve videozprávě zveřejněné na jeho účtu na Facebooku ve středu brzy ráno požádal o vysvobození.


"Nepřítel nás převyšuje v poměru 10:1," řekl Serhij Volyna z 36. samostatné brigády námořní pěchoty, když se ukrýval v obléhané továrně Azovstal, rozsáhlém závodě s podzemními tunely, kde jsou ukrajinští obránci sevřeni ruskými bojovníky.

    "Pravděpodobně nás čekají poslední dny, ne-li hodiny. Nepřítel nás převyšuje v poměru deset ku jedné.

Apelujeme a prosíme všechny světové vůdce, aby nám pomohli," uvedla Volyna na videu. "Žádáme je, aby použili postup extrakce a odvezli nás na území třetího státu."

Předpokládá se, že ruské síly se postupně protlačily do města, zatímco ukrajinští obránci se bunkrují v závodě Azovstal.

Volyna uvedla, že Rusové mají "převahu ve vzduchu, v dělostřelectvu, ve svých pozemních silách, ve vybavení a v tancích".

"Bráníme pouze jeden objekt - závod Azovstal - kde jsou kromě vojenského personálu i civilisté, kteří se stali obětí této války," dodal.

- Tuto válku bychom již ukončili", Zelenskij kritizuje nedostatek zbraní

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během svého posledního národního projevu v úterý pozdě večer vyslal ostrý vzkaz západním představitelům, když prohlásil, že kdyby Ukrajina měla přístup ke všem zbraním, které potřebuje, válka by "již skončila".

    Kdybychom měli přístup ke všem zbraním, které potřebujeme, které mají naši partneři a které jsou srovnatelné se zbraněmi používanými Ruskou federací, už bychom tuto válku ukončili. Už bychom obnovili mír a osvobodili naše území od okupantů. Protože převaha ukrajinské armády v taktice a moudrosti je zcela zřejmá ...

    Je nespravedlivé, že Ukrajina je stále nucena žádat o to, co její partneři už léta někde skladují. Pokud mají zbraně, které Ukrajina potřebuje tady a teď, pokud mají munici, kterou potřebujeme tady a teď, je jejich morální povinností především pomoci chránit svobodu. Pomoci zachránit životy tisíců Ukrajinců.

    Kdybychom dostali to, co dostáváme nyní, v prvním týdnu války, přínos pro Ukrajinu a pro svobodu v Evropě by byl jistě větší. A kdybychom dostali to, co někteří partneři plánují předat Ukrajině v příštích týdnech právě teď, zachránilo by to životy tisíců lidí.

    Doufám, že partneři tuto tezi vyslyší a pochopí, že záleží na každém dni. Jakékoli zpoždění v pomoci Ukrajině dává okupantům příležitost zabíjet další Ukrajince."

Rusko "nabízí příměří v Mariupolu", aby se Ukrajinci vzdali

20. 4. 2022

čas čtení 8 minut

 

- Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že ve středu nabídne příměří v Mariupolu, aby ukrajinští obránci, kteří se ukrývají v ocelárnách Azovstal, mohli složit zbraně
, informovala agentura Reuters.

Rusko v úterý pokračovalo v ostřelování závodu, kde se stále držel "klesající počet" ukrajinských sil. Na videozáznamu bylo vidět, jak z komplexu stoupá kouř.

Ministerstvo obrany sdělilo, že ve středu ve 14 hodin moskevského času zahájí příměří, aby dalo ukrajinským bojovníkům možnost vzdát se a bez úhony odejít.

Agentura Reuters poznamenala, že Rusko tvrdilo, že stejnou nabídku učinilo již v úterý, ale "ani jeden ukrajinský voják ji nepřijal".

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj slíbil, že jeho síly v Mariupolu budou "bojovat až do konce" a ignorovat jakákoli ultimáta o kapitulaci ze strany Ruska.


- Dobrá zpráva pro jednu majitelku kočky na Ukrajině. Žena v Buče se po měsíci a půl odloučení opět setkala se svou kočkou, informuje rozhlasová stanice Hromadske.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 16510

Skandál v Británii: Keir Starmer označil Johnsona za "muže bez studu". Johnson se znovu neupřímně omluvil za Partygate, odstoupit odmítl

20. 4. 2022

čas čtení 8 minut


Keir Starmer, šéf Labouristické strany:
Pan premiér ví, co je zač. A tak s sebou táhne dolů všechny ostatní. Čím více lidí se bude ponižovat a papouškovat jeho absurdní obhajoby, tím více bude veřejnost věřit, že všichni politici jsou stejní. Všichni jsou stejně špatní jako ostatní. A to tomuto premiérovi vyhovuje. 

 16964

Rada ČT: Jako v Rusku

20. 4. 2022

čas čtení 3 minuty

Vlastní pravidla nad zákony a šikana politicky nepohodlných pořadů

Namazán na chleba. Výstižnější příměr k verdiktu mediálního výboru sněmovny nad předsedou Rady ČT Matochou nejspíš nenajdeme, píše na Facebooku Zdeněk Šarapatka.

Přítele proruských dezinformátorů, spolupracovníka Babišových LN a odtud zarytého nepřítele pětikoalice si poslanci předvolali před Velikonocemi na žádost generálního ředitele ČT.

Smršť šikanózních usnesení, jimiž většinový výsadek SPD a ANO v radě nadále protiprávně zasahuje do vysílání veřejnoprávní televize, přijímá nezákonným způsobem.


30975

Jiří David, Erekce oka

20. 4. 2022

čas čtení 1 minuta



Dovolujeme  si Vás pozvat na vernisáž výstavy Jiřího Davida nazvané Erekce oka, která se uskuteční 28. dubna v 18.00 hod ve SmetanaQ Gallery. 

Obrazy, které budou prezentovány, vznikly za poslední rok. Umělec Jiří David výstavu v anotaci uvádí následovně: „Kdy vše osobní je imaginace. Kdy vše intimní je imaginace. Kdy veškeré vcítění je instinkt. Kdy je ejakulace hypersonická. Kdy mlčení není pouhým tichem. Kdy mentální spojení či vztah mezi myšlenkami, pocity, pojmy, vzpomínkami, vjemy nejsou politicky lyrizujícím brakem na stupnicích teorie lásky. Kdy to, co lze spatřit, nelze vyčíst ani ověřit, neboť vzniká pravděpodobnostní princip nedorozumění, nesamozřejmosti. Kde je veškerá imaginace osobní. Kde je imaginace intimní. Kde je intimní nepolitická moc. Kde veškerý instinkt je naplňujícím a radostným vcítěním…“

Vernisáž výstavy Erekce oka
KDY: čtvrtek 28. 4. 2022 od 18.00 hodin
KDE: Dům SmetanaQ – 2. patro, Smetanovo nábřeží 4, Praha 1
VÝSTAVA: 29. 4. – 19. 6. 2022
PROGRAM: V rámci vernisáže proběhne zároveň křest básnické bibliofilie autora pod titulem Doufám, že zešílím. Jedná se i limitovanou edici (100 kopií) na které se svými ilustracemi podílel Jiří Kovanda. Každá z těchto kopii bude obsahovat i jednu originální barevnou kresbu Jiřího Davida.

Rozhovor Britských listů 485. O vraždění na Ukrajině v kontextu zvěsti Velikonoc

15. 4. 2022

čas čtení < 1 minuta




"Osvoboďme se od strachu! Člověk už vykoupen byl!" To je podle faráře Richarda Vlasáka poslání Velikonoc, o němž hovoří s Janem Čulíkem v tomto velkopátečním Rozhovoru Britských listů. Vysílá se na Regionální televizi od Velkého pátku dne 15. dubna 2022.

Rozhovor Britských listů 484. Ukrajinci zvítězí, pokud je bude Západ účinně podporovat

12. 4. 2022

čas čtení < 1 minuta



Je načase se znovu podívat na brutální situaci ve válce na Ukrajině, vzniklé v důsledku nesmyslné, iracionální a kruté ruské vojenské agrese. Jak vypadá situace na frontách k 11. dubnu 2022? O tom hovoří Jan Čulík se zbrojním analytikem a redaktorem Britských listů Karlem Dolejším. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 12. dubna 2022.

30160

Křížové tažení proti demokracii

20. 4. 2022

čas čtení 1 minuta

  • Román Michala Jurijeva z roku 2007 "Třetí impérium: Rusko, jaké by mělo být", který je údajně Putinovou oblíbenou knihou, obsahuje děsivé sdělení. Bývalý ruský politik v ní tvrdí, že Rusko musí vytvořit nové celosvětové impérium tak, že ze světa vymaže jiné státy - počínaje Ukrajinou a Pobaltím, upozorňuje Dina Chapajevová.

 18214

Rusko: Armáda pro 2. světovou válku

20. 4. 2022

čas čtení 2 minuty

  • Putin se dopustil hrubé strategické chyby, když přecenil schopnosti ruských ozbrojených sil při obsazování Ukrajiny. Přitom zaměnil nové vzory zbraní, které mu vojenskoprůmyslový komplex radostně předváděl, za samotné přezbrojení armády, napsal Vladimir Pastuchov.

Rozhovor Britských listů 483. Jak reaguje česká vláda na ukrajinskou krizi

8. 4. 2022

čas čtení 1 minuta


Kdo řeší ukrajinskou krizi v ČR  líp, vládní úřady nebo občanská společnost? A jak to bude s ukrajinskými dětmi ve školách? Jak se bude vyvíjet vztah české společnosti k ukrajinským uprchlíkům? A co zdražování potravin a energií, které způsobuje Putinova válka a které česká vláda, zdá se,  neřeší? O všech těchto otázkách hovoří Jan Čulík s politologem Jiřím Pehem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 8. dubna 2022.




 18530

Zelenskij: Ruská ofenziva na východě Ukrajiny začala

19. 4. 2022

čas čtení 14 minut

- Ruský podnikatel Oleg Tinkov se vyslovil proti "šílené" válce na Ukrajině a označil stoupence vojenských akcí Moskvy za "blbce".

Tinkov, bývalý miliardář a bankéř, na kterého britská vláda uvalila sankce v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu, ve svém příspěvku na Instagramu uvedl, že "90 % Rusů je proti" válce.

Tinkov napsal:

    Nevidím v této šílené válce žádného prospěcháře! Umírají nevinní lidé a vojáci.

    Generálové, kteří se probudili s kocovinou, si uvědomili, že mají posranou armádu. Jak může být armáda dobrá, když všechno ostatní v zemi je na hovno a utápí se v protekcionářství a servilitě?
S odkazem na symbol "Z", který se stal znakem podpory ruské invaze na Ukrajinu, Tinkov řekl:

    Samozřejmě, že existují blbci, kteří kreslí Z, ale blbců je v každé zemi 10 %. Devadesát procent Rusů je PROTI této válce!

Když Tinkov přešel do angličtiny, obrací se na "kolektivní Západ" s prosbou, aby "prosím dal panu Putinovi jasný odchod, aby si zachránil tvář a zastavil tento masakr. Buďte prosím racionálnější a lidštější".

Tinkovův příspěvek je "nejostřejším protiválečným komentářem, jaký jsem od ruského miliardáře viděl", píše Max Seddon z Financial Times.

Generální tajemník OSN Antonio Guterres vyzval ke čtyřdenní pravoslavné velikonoční humanitární přestávce v bojích na Ukrajině, píše agentura Reuters.

Guterres uvedl, že OSN předkládá zúčastněným stranám podrobné plány a je připravena vyslat konvoje s humanitární pomocí do Mariupolu, Chersonu, Doněcku a Luhansku počínaje Zeleným čtvrtkem a konče nedělí 24. dubna, tedy datem pravoslavných Velikonoc, které slaví většina Ukrajinců i Rusů.

Podle Guterrese potřebuje na Ukrajině humanitární pomoc více než 12 milionů lidí:

Místo oslav nového života se letošní Velikonoce kryjí s ruskou ofenzivou na východě Ukrajiny. Intenzivní koncentrace sil a palebné síly činí tuto bitvu nevyhnutelně násilnější, krvavější a ničivější.

Nápor a strašlivé oběti na civilistech, které jsme dosud viděli, mohou blednout ve srovnání s hrůzou, která nás čeká.

 17942

Co si počít s pandemií lékařských dezinformací o covidu?

19. 4. 2022

čas čtení 3 minuty



Podle psychologů konspirační teorie související se zdravím oslovují, ale neuspokojují potřebu dávat světu smysl.

 

Mezi techniky, které mohou být užitečné při rozhovorech s lidmi, kteří věří konspiračním teoriím souvisejícím se zdravím, patří podle odborníků zdržení se odsuzování, apelování na kritické myšlení a obnovení pocitu osobní kontroly.

Během pandemie koronaviru se široce rozšířily dezinformace, které přispěly k vyšší úmrtnosti na covid mezi neočkovanými a způsobily nabourání vztahů mezi přáteli a rodinnými příslušníky s opačnými názory.

Rozhovor Britských listů 482. Co udělají mladí proti tomu, že čeští politikové ignorují klimatickou krizi?

5. 4. 2022

čas čtení < 1 minuta



Petr Doubravský je z platformy Reset a také se angažuje ve hnutí Fridays for Future. Co budou mladí lidé dělat proti tomu, že vůbec není v české politice reprezentována mladá generace a co hodlají dělat, aby zabránili stárnoucím politikům, aby jim zničili svět? O těchto závažných problémech hovoří s Petrem Doubravským Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 5. dubna 2022.


 18655

Global Times: "Čína napadne Tchajwan"

19. 4. 2022

čas čtení < 1 minuta

Nestor britského televizního zpravodajství, reportér John Simpson: Pekingský list Global Times, který obyčejně píše to, co si myslí Si Ťin-pching, předpovídá, že Čína provede invazi na Tchajwan: "dokáže to její suverenitu nad Tchajwanem vojenskými prostředky a odstraní to erozi moci, kterou způsobuje spiknutí mezi USA a Tchajwanem."




Rozhovor Britských listů 481. Jak covidová pandemie drasticky prohloubila naše osamocení

1. 4. 2022

čas čtení 1 minuta



Osamocení v dnešním digitálním světě je zásadní a opomíjený problém. Silně se ještě prohloubil za poslední dva roky během covidové pandemie. Nikdo to neřeší. Bohumil Kartous hovoří na toto téma s politickou socioložkou Annou Durnovou, působící na Vídeňské univerzitě, o jejím velmi důležitém výzkumu na toto téma. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1. dubna 2022.


Srovnávat Bílý dům s Kremlem je jako srovnávat Coca-Colu s vodkou

19. 4. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut


 

Ano, obojí je zdraví škodlivé. Coca cola obsahuje chemikálie a cukr, které mohou z dlouhodobého hlediska poškodit vaše zdraví. Ale vodka může nejen poškodit vaše játra, ale má ještě zjevnější špatné účinky na člověka, který ji užívá. Bílý dům i Kreml jsou imperialistické síly s historií válek, které poškodily jiné země a zabily spoustu nevinných lidí. Americký kulturní imperialismus také ovlivnil chování a vkus národů po celém světě v takové míře, v jaké se to od 20. století nepodařilo žádné jiné zemi. Rusko se o totéž pokoušelo s menším úspěchem a spíše s omezením na sféry sovětského bloku, včetně bývalého Československa. Jakékoli srovnání obou je však falešnou paralelou.

Rozhovor Britských listů 480. Jak to, že v případě dolu Turów premiér Fiala nehájí zájmy občanů ČR

29. 3. 2022

čas čtení 1 minuta



Premiér Petr Fiala nás ubezpečuje, že jeho vláda je nejlepší ve všem. Je to však skutečně tak? V dnešním rozhovoru Britských listů hovoříme o skandálu ohledně obřího povrchového uhelného dolu Turów na českých hranicích, ohledně něhož uzavřela Fialova vláda pochybnou mezinárodní dohodou s vládnoucí polskou ultrapravicí v jejímž důsledku zřejmě přijdou místní obce o vodu - nemluvě o pošetilosti těžby obrovského množství uhlí po mnoho dalších let, jíž se bude ničit životní prostředí. Jaké asi dohody uzavírá pan premiér jménem českých občanů i jinde? O problematičnosti dohody Turów mluví Jan Čulík s Nikol Krejčovou, odbornicí organizace Greenpeace na uhelnou problematiku. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 29. března 2022.


 17911

Slávy sjezd ódées

19. 4. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 12 minut


ODS! My jsme ODS! Jsme největší, nejširší, nejoblíbenější, nejroztomilejší a nejtrapnější demokratická strana široko i daleko. Jsme ODS!

Jdi, voliči, a zvěstuj nehodným, že my tu svěží kyneme, jak zákony zakladatele a mamonu kázaly vám.

 18448

Stojí Rusové za Putinem?

19. 4. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty


(trocha přemýšlení nahlas)

 Průzkumy uvádějí, že Putinovi vzrostla od zahájení agrese podpora z cca 70% na 80%. Toto si vykládáme tak, jak jsme zvyklí - tak jako podpora tomu či onomu politikovi nebo politické straně. Jako autentické vyjádření postojů lidí, kteří mají dostatečně široký a bezbariérový vějíř kvalitních (a ovšem i méně kvalitních) informací a faktů, kteří jsou aspoň v jakési míře zvyklí kriticky vyhodnocovat a kriticky myslet, a kteří jsou ZVYKLÍ na to, že mají vždy velkou šíři volby. Jsou zvyklí vybírat, zvyklí volit, tedy i zvyklí vyhodnocovat.

Na Ukrajině zabili Rusové Navalného

19. 4. 2022

čas čtení 1 minuta

 


Alexej Navalnyj: Vedle mrtvého těla leží na zemi pas s příjmením "Navalnyj". Jedná se o jednoho z lidí zabitých v ukrajinské obci Buča. Ilja Ivanovič Navalnyj. Vše nasvědčuje tomu, že ho zabili kvůli jeho příjmení.  Proto byl poblíž vyzývavě pohozen jeho pas.

Zcela nevinného člověka zabili Putinovi kati (jak jinak je nazvat? rozhodně ne "ruští vojáci"), protože je to můj jmenovec.

Zřejmě doufali, že je to můj příbuzný. Nevím, jestli je to můj příbuzný.  Pochází ze stejné vesnice jako můj otec.  Takže možná je to můj příbuzný, ale v té vesnici je obecně hodně Navalných.

Vzpomínám si, že jsem jako dítě žasl, když jsem se díval na pomník padlým ve Velké vlastenecké válce. Jsem zvyklý, že moje příjmení je vzácné, ale Navalných tam bylo několik za sebou.

No, a teď bude na Ukrajině další pomník padlým ve válce a mezi ostatními tam bude i jméno Ilji Ivanoviče Navalného, narozeného v roce 1961.

A tuhle válku také rozpoutal šílený maniak posedlý nějakými nesmysly o geopolitice, historii a uspořádání světa. Povinností každého z nás je nyní alespoň nějak, byť jen nepatrně, přispět k zastavení této války a odstavení Putina od moci.

Tento maniak se nezastaví. Stejně jako narkoman se stal závislým na smrti, válce a lžích - potřebuje je k udržení své moci.

Protestujte, kdekoli a jakkoli můžete. Agitujte, jak můžete a u koho můžete. Nečinnost je to nejhorší možné. A jejím důsledkem je nyní smrt.

Plesl by se měl stydět

19. 4. 2022

čas čtení < 1 minuta

Není to poprvé, co MFD vyvolává nedůvěru vůči uprchlíkům z Ukrajiny. Šéfredaktor Plesl by se měl stydět (JČ).


 16451

Jak Silicon Valley pomáhá Putinovi a dalším tyranům vyhrát informační válku

19. 4. 2022

čas čtení 12 minut

 

Zatímco státem podporované účty bojují o naši pozornost, facebookové stránky nezávislých médií mizí

 

"Váš účet byl pozastaven."

"Po dobu 3 dnů nemůžete psát příspěvky ani komentovat"

"Nemůžete přejít na živé vysílání po dobu 63 dnů"


Pro afghánského novináře Šafiho Karimiho seznam omezení, která na něj Facebook uvalil, pokračuje dál a dál. "Jsem zablokován, přicházím o publikum a lidé o důležité informace," říká Karimi, který se Afghánistánu věnuje z exilu ve Francii.

Není jediný. Od Afghánistánu po Ukrajinu a většinu ostatních zemí neanglicky mluvícího světa ztrácejí novináři svůj hlas. Nejen kvůli stále represivnějším vládám, které se na ně zaměřují, ale také proto, že strategie vytvořená v Silicon Valley pomáhá utlačovatelům svobody slova šířit dezinformace, píše Natalia Antelava. 

Pondělí: Na Lvov dopadlo pět raket

18. 4. 2022

čas čtení 15 minut

- Tříletý Arťom, který byl v pondělí zraněn ve Lvově ruským raketovým útokem. Jeho rodina tam uprchla před válkou z Charkova.





- Starosta Lvova obvinil Kreml z genocidy poté, co v pondělí do tohoto  západoukrajinského města dopadly čtyři ruské rakety, které zabily sedm lidí a nejméně 11 jich zranily.

Andrij Sadovyj uvedl, že na Ukrajině již nezbyly žádné bezpečné oblasti. "To, co dnes vidíme, je genocida. Je to úmyslná akce agresora, který zabíjí pokojné civilisty," řekl a dodal: "Všechna naše města a vesnice jsou ve stejné situaci."

Rusko v pondělí brzy ráno provedlo několik smrtících náletů z dálkového letectva na cíle, o nichž tvrdilo, že jsou vojenské. Útoky přišly v době očekávání velké ofenzívy Moskvy v nadcházejících dnech na východě a v průmyslovém regionu Donbas.

Sadovyj uvedl, že jedna z raket zasáhla  garáž a dílnu na opravu pneumatik ve Lvově a zabila čtyři lidi. Další lidé byli zraněni, včetně jednoho dítěte, přičemž dva dospělí jsou zraněni kriticky. V blízkosti byla vyražena okna, včetně oken ve škole, uvedl. 

Mezi těžce poškozenými budovami byl i hotel ukrývající Ukrajince, kteří uprchli před boji v jiných částech země, uvedl starosta Lvova Andrij Sadovyj.

Reportéři agentury Associated Press hovořili s 47letou Ludmilou Turčakovou, která do Lvova uprchla se dvěma dětmi z východního Charkova. "Noční můra války nás dostihla i ve Lvově. Na Ukrajině už není místo, kde bychom se mohli cítit bezpečně."





 16780

Macronův náskok před Le Penovou se stabilizuje

18. 4. 2022

čas čtení 6 minut

 

Politika krajně pravicové kandidátky se dostává do centra pozornosti,  oba soupeři se snaží zaujmout levicové voliče
 

Emmanuel Macron podle průzkumů veřejného mínění upevnil svůj náskok před Marine Le Penovou v době, kdy francouzský prezidentský souboj vstupuje do svého posledního týdne, což naznačuje, že přísnější kritická analýza plánů krajně pravicové vyzyvatelky může změnit dynamiku závodu.

Šest dní před druhým kolem, které rozhodne o tom, kdo bude příštích pět let obývat Elysejský palác, všech 16 průzkumů provedených od prvního kola hlasování 10. dubna přisuzuje současnému prezidentovi náskok mezi sedmi a 12 procentními body.

 17962

Piráti v neoliberálních šatech a časech….

18. 4. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 10 minut

Sledovat současné účinkování Pirátů ve vládě tvrdého, asociálního, neoliberálního diskursu a zejména až ostudné mlčení k sociální politice vlády (společně s ostatními středovými stranami), je pro mne jako sociálniho pracovníka k nevydržení.


(věnováno skvělému poslaneckému klubu Pirátů v letech 2017 - 2021 a zejména Olze Richterové)


"Na - žertováno, na - smáno a hlavně – na - spočítáno! Bankovky, mince, úpisy a něco za nehtem…Malé obchodní dohody a parfém na šatech."

Marina Cvetajevová, Poéma konce, napsáno v Československu, exil 1924, překlad: Jana Štroblová


Tragédie nejen této těžké doby je neustále se opakující česká vlastnost, kterou nazývám neschopností spolupráce skupin lidí, kteří většinou chtějí prakticky totéž, jen se kvůli svému egoismu a určitému druhu "autismu" neustále štěpí a dělí na další a další skupiny a skupinky, až nakonec dospějou všichni společně k politické bezvýznamnosti. Největší neštěstí je fakt, že tento virus postihuje zejména ty slušnější političky a politiky. Ti "všehoschopní" se vždy v případě ohrožení "jejich zájmů" dokážou pragmaticky spojit.

30970

Monitor Jana Paula: Vzkříšení a současnost

18. 4. 2022 / Jan Paul

čas čtení 7 minut

Autor obrazu Jan Paul

Oslavou Vzkříšení vrcholí křesťanské Velikonoce, jakou hodnotu přinášejí člověku, který se nehlásí k žádnému vyznání, nebo o sobě dokonce tvrdí, že je ateista, bezbožník, bezvěrec, zkrátka někdo, kdo Boha nepotřebuje a katolickou církev už vůbec ne? K tomu, aby byl člověk dobrý, nepotřebuje Boha, proč by tedy měl věřit, že přináší lidem spásu v podobě věčného života? Víme, že Kristova nabídka je v jeho milosrdenství universální pro všechny lidské bytosti bez výjimky, a Ježíš se zajímal spíš o ty, kteří selhávají, o hříšníky. V čem tedy spočívá ono Velikonoční tajemství, a co tato událost znamená pro současného člověka?

Hospodaření OSBL za květen 2021

8. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

V květnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 422.16 výdaje byly  jako obvykle 61 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci května byl 84 819.22  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci květnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

21288