Obrovské ponížení pro ruské válečné námořnictvo

14. 4. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta
  • Ztráta vlajkové lodi Černomořské floty je pro ruské válečné námořnictvo nejhorším ponížením od rusko-japonské války v letech 1904-1905, kdy při nehodě a následně během bitvy u Cušimy ztratilo vlajkové lodi Petropavlovsk a Kňaz Suvorov. 

V pozdních večerních hodinách 13. dubna se na sociálních sítích objevily neověřené a nezdrojované ukrajinské zprávy. Podle nich dvě protilodní střely Neptun zasáhly vlajkové plavidlo ruské Černomořské floty, raketový křižník Moskva třídy Atlant. Ten se v nedávné době "proslavil" incidentem s ukrajinskými obránci Hadího ostrova.


V brzkých ranních hodinách 14. dubna pak ruská agentura Itar-TASS zveřejnila zprávu o "havárii" na křižníku Moskva. Podle oficiálního vyjádření ruského ministerstva obrany plavidlu "explodovala munice" a vypukl požár na palubě, přičemž osádka lodi byla evakuována.

Vzniká pochopitelně otázka, odkud by Ukrajinci několik hodin před evakuací věděli o "nehodě" na palubě ruské vlajkové lodi, pokud by s ní neměli vůbec nic společného.

Podle neověřené verze měl ukrajinský útok proběhnout tak, že bezpilotní prostředek turecké výroby Bayraktar-2 odvedl pozornost osádky ruského plavidla, načež loď zasáhly dvě ukrajinské protilodní střely Neptun.

Než budou k dispozici nezávislé zprávy, nelze zatím k věci zjistit více.

Každopádně ztráta vlajkové lodi naposledy postihla ruské námořnictvo v letech 1904-1905, kdy ponižující porážka ve válce s Japonskem vyvolala v zemi delegitimizaci režimu a následnou revoluci.

3
Vytisknout
9979

Diskuse

Obsah vydání | 19. 4. 2022