Tohle je tentýž chlapec

8. 4. 2022

čas čtení 11 minut
- V městě Makariv nalezli Ukrajinci 132 umučených mrtvol.

- 4.4 miliony lidí dosud uprchlo z Ukrajiny.

- Na obou fotografiích je stejná osoba. Tohle je Feodosij. Snažil se evakuovat se svou babičkou. Jejich auto bylo zasaženo minometnou palbou. Jeho babička na místě zemřela. Z hořícího auta se jako zázrakem dostal ven, úplně slepý, protože mu do očí, nohou a ruky vnikly střepiny šrapnelu.
Hromadné hroby v Černihivu. 700 mrtvých.




- "Čtrnáctiletá dívka byla znásilněna pěti okupanty. Nyní je těhotná.
Je z města Buča.
Jedenáctiletý chlapec byl znásilněn před očima své matky. Ta byla přivázána k židli, aby se na to dívala "- Ukrajinská ombudsmanka.
Někdy bych si přála, aby to byl jen horor. ale není. Je to moje země. Můj lid.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij označil raketový útok na železniční stanici na východě Ukrajiny za ruský válečný zločin a vyzval k "tvrdé globální reakci". Při raketovém útoku na nádraží v Kramatorsku zahynulo nejméně 52 lidí, včetně pěti dětí. Spojené státy se domnívají, že Rusko na nádraží použilo balistickou raketu krátkého doletu.

- Zelenskij prohlásil, že úder na nádraží musí být v budoucnu projednán tribunálem pro válečné zločiny

 Zelenskij označil raketový útok na železniční stanici na východě Ukrajiny za ruský válečný zločin a uvedl, že musí být jedním z obvinění, která budou součástí případného budoucího tribunálu.
Zelenskij uvedl, že očekává "tvrdou a globální reakci".

"Veškeré úsilí světa bude směřovat ke zjištění každé minuty: kdo co udělal, kdo vydal rozkaz. Odkud raketa přiletěla, kdo dal rozkaz a jak byl úder koordinován," dodal.

Zelenskij rovněž zopakoval svou výzvu k poskytnutí dalších zbraní Ukrajině a k uvalení větších sankcí na Rusko.

"Je třeba zvýšit tlak na Rusko. Je třeba zavést úplné energetické embargo - na ropu, na plyn. Právě vývoz energií zajišťuje lví podíl ruských zisků. Ruské banky musí být také zcela odpojeny od globálního finančního systému," řekl.

Zelenskij dodal, že Ukrajina poskytla podrobnosti o vojenském vybavení, které požaduje.

"Jakékoli zpoždění při poskytování těchto zbraní Ukrajině, jakékoli výmluvy mohou znamenat jediné: příslušní politici chtějí více pomoci ruskému vedení než nám Ukrajincům," řekl.

 
- Podle ukrajinské vicepremiérky Iryny Vereščuk bylo na sobotu dohodnuto deset humanitárních koridorů pro lidi z obléhaných regionů včetně města Mariupol. Luhanský gubernátor již dříve vyzval k dalším evakuacím a varoval, že v posledních dnech zesílilo ostřelování a že do regionu dorazilo více ruských vojáků.


- Podle britského ministerstva obrany se očekává zvýšená aktivita ruského letectva na jihu a východě Ukrajiny. Ruské operace se nadále soustředí na oblast Donbasu, Mariupolu a Mykolajivu a jsou podporovány pokračujícím odpalováním řízených střel na Ukrajinu ruskými námořními silami.

- V reakci na ostřelování vlakového nádraží v Kramatorsku a hrozbu raketového úderu bude od sobotního večera do pondělního večera platit v ukrajinském městě Oděsa na jihu země zákaz vycházení.

- Dvě agentury OSN vyzvaly k "naléhavé akci" na pomoc přibližně tisícovce námořníků, kteří uvízli v ukrajinských přístavech a vodách s docházejícími zásobami.

- Americký Institut pro studium války uvádí, že ukrajinské síly si udržují kontrolu nad obrannými pozicemi ve východním a jihozápadním Mariupolu.
Ruské síly se nadále pokoušejí o přesun jednotek na východní Ukrajině. Tyto jednotky však "pravděpodobně neumožní ruský průlom a potýkají se se slabou morálkou", uvádí ISW.

- Některé ruské vojenské jednotky zaznamenaly velké ztráty, uvedl vysoký představitel americké obrany, a Pentagon odhaduje, že bojová síla Ruska se pohybuje mezi 80 a 85 % úrovně před invazí.



- Služebník lidu - prezident Zelenskij, se setkává s předsedkyní Evropské komise von der Leyenovou.

- Obyvatelé vesnice severně od Kyjeva uvedli, že více než 300 lidí bylo ruskými okupanty týdny uvězněno ve sklepě školy, a na odlupující se zeď napsali jména mrtvých.
Halyna Tolochina, členka rady vesnice Jahidne, se snažila ovládnout, když procházela seznam napsaným černou barvou na omítce po obou stranách zelených dveří v ponuré hrůze, kde byla podle svých slov spolu se stovkami dalších lidí uvězněna.

Nalevo od dveří jsou jména sedmi lidí, které zabili ruští vojáci. Napravo jsoujména deseti lidí, kteří zemřeli kvůli drsným podmínkám ve sklepě, řekla.
"Tento starý muž zemřel jako první," řekla Tolochina a ukázala na jméno Muzyka D, jako Dmytro Muzyka, jehož smrt byla zaznamenána 9. března. "Zemřel ve velké místnosti, v této místnosti."

Dodala, že Muzykovo tělo leželo několik dní v kotelně, dokud během přestávky v ostřelování nebylo některým lidem dovoleno odnést mrtvé k pohřbení do narychlo vykopaných hrobů na vesnickém hřbitově.

Agentura Reuters hovořila se sedmi obyvateli Jahidne, kteří uvedli, že celkem během ruské okupace zemřelo nebo bylo zabito nejméně 20 lidí. Ukrajinské úřady nezveřejnily žádný oficiální počet mrtvých.

- Ruské ministerstvo spravedlnosti zrušilo registraci 15 zahraničních organizací, včetně organizací Amnesty International a Human Rights Watch. V prohlášení ministerstvo uvedlo, že ruské jednotky těchto organizací "byly vyloučeny z důvodu zjištění porušení platných právních předpisů Ruské federace".

V reakci na oznámení Ruska, že ruská vláda likviduje místní pobočky lidskoprávních organizací Amnesty International a Human Rights Watch, organizace Human Rights Watch uvádí, že tento krok je dalším důkazem toho, že vláda "nemá žádný smysl pro fakta týkající se ochrany civilistů na Ukrajině".

"HRW se Ruskem zabývá již od sovětské éry, kdy bylo uzavřeným totalitním státem. Tehdy jsme našli způsoby, jak dokumentovat porušování lidských práv, a budeme tak činit i v budoucnu," uvedla organizace v prohlášení. "Při této činnosti jsme vyzvali Rusko, aby se vrátilo ke standardům, které je povinno dodržovat v rámci systému lidských práv OSN. A budeme v tom pokračovat."

- Shaun Walker z deníku The Guardian navštívil vesnici Nový Bykiv nedaleko města Černihiv, 100 mil severně od Kyjeva.

Píše, že ruské jednotky si zřídily základnu v místní škole, kde rozmlátily všechny třídy a ukradly všechny počítače.

Zprávy, které po sobě zanechali, a způsob, jakým se chovali, jsou docela vypovídající.



- 121 000 dětí "násilně deportováno" do Ruska, sděluje ukrajinská zmocněnkyně pro práva.

Ruská vojska "násilně deportovala" do Ruska více než 600 000 Ukrajinců, včetně asi 121 000 dětí, uvedla ukrajinská zmocněnkyně pro lidská práva Ljudmila Denysová.

V prohlášení zveřejněném na Facebooku Denysová uvedla, že obyvatelé dočasně obsazeného města Izjum v Charkovské oblasti jsou násilně přesouváni do Ruska.

- Páteční klip s Marií Zacharovovou, ředitelkou informačního a tiskového odboru ruského ministerstva zahraničních věcí, se virálně rozšířil  kvůli jejím bizarním výrokům o Ukrajincích a boršči.
 
"Nechtěli se podělit o recept na boršč... Musel patřit jednomu národu, jedné národnosti," řekla Zacharovová s odkazem na polévku z červené řepy. "Nemohli snést myšlenku, že by ji každá ... hospodyňka na světě mohla uvařit po svém. To je to, o čem mluvíme. O xenofobii, fašismu, extremismu ... ” 



- Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová přislíbila, že nabídne ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému urychlený začátek snahy jeho země stát se členem EU
, uvedla agentura Reuters.

Von der Leyenová předala Zelenskému dotazník, který bude pro EU východiskem pro rozhodování o členství Kyjeva.

Šéfka Evropské komise uvedla:  Vytvoření tohoto stanoviska nebude jako obvykle otázkou let, ale myslím, že otázkou týdnů.

Zelenskij novinářům řekl, že dotazník bude hotov do týdne.

- EU musí sledovat ruské pokusy o obcházení sankcí a v případě potřeby zavést sankce přísnější, uvedla von der Leyenová na společném brífinku se Zelenským v Kyjevě:

"Rusko se propadne do hospodářského, finančního a technologického úpadku, zatímco Ukrajina kráčí vstříc evropské budoucnosti, tak to vidím já."

- Ruské síly opustily "spoustu" tanků, vozidel a dělostřelectva při "ukvapeném" stahování ze severní Ukrajiny, které může být podle západního představitele známkou "zhroucení vůle k boji", informuje agentura PA.

Jeden západní představitel potvrdil, že na severní Ukrajině již nejsou žádné ruské jednotky, a dodal:

"Bylo to docela ukvapené stažení ruských sil a je tam spousta ruské techniky, která byla při tomto ukvapeném stažení opuštěna, a to jen zhorší problém, který mají, pokud jde o obnovu a rekonstrukci svých sil, když je stahují jak do Běloruska, tak do Ruska. U některých vozidel je tak trochu nejasné, proč byla opuštěna, protože jste si mohli myslet, že  některá z těchto vozidel jsou stále použitelná a myslím, že jde o zhroucení morálky a zhroucení vůle k boji."

1
Vytisknout
6975

Diskuse

Obsah vydání | 12. 4. 2022