Vladimir Putin jmenoval nového válečného velitele pro Ukrajinu

10. 4. 2022

čas čtení 10 minut
  

 - Podle ukrajinských zdrojů bylo na Ukrajině do 10. dubna 2022 usmrceno 19 300 ruských vojáků.

Ruský generál Alexandr Dvornikov řídil velké válečné zločiny v Sýrii. Putin mu dal řád Hrdiny Ruska a nyní ho jmenoval velitelem operací na Ukrajině. Budou další válečné zločiny?

Ukrajinsk vojska zničila ruský sklad munice, neuvedeno kde:



V městě Vorzel okupanci rozbili a vykradli teologický seminář. V Irpinu spálili stovky biblí:

Ruský voják Alexek Byčkov, který se natočil a na sociálních sítích zveřejnil, jak znásilňuje nemluvně, byl v Rusku zatčen:

Polsko vyšle na Ukrajinu 100 tanků T-72:


Rusko provádí vojenské manévry v enklávě Kaliningraad:
 


Vladimir Putin jmenoval nového generála, který bude řídit válku na Ukrajině, protože jeho armáda mění plány po neúspěchu při dobývání Kyjeva, tvrdí američtí a evropští představitelé

Armádní generál Alexandr Dvornikov, velitel ruského jižního vojenského okruhu, byl podle vysoce postavených zdrojů jmenován velitelem bojiště ruské války na Ukrajině.

Uvedl to poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan: "Žádné jmenování jakéhokoli generála nemůže vymazat skutečnost, že Rusko již na Ukrajině zaznamenalo strategický neúspěch." Sullivan upozornil, že generál má na svém kontě brutální zásahy proti civilistům v Sýrii, a uvedl, že "můžeme očekávat více zvěrstev".

"Tento generál bude jen dalším pachatelem zločinů a brutality vůči ukrajinským civilistům. A Spojené státy, jak jsem již řekl, jsou odhodlány udělat vše, co je v našich silách, abychom podpořili Ukrajince, kteří se mu brání a brání se silám, kterým velí.

Dvornikov se proslavil, když vedl ruskou armádu v Sýrii, kde Moskva od roku 2015 vede válku na podporu režimu prezidenta Bašára Asada.

Dvornikov, začal svou kariéru jako velitel čety v roce 1982. Bojoval během druhé války v Čečensku a vystřídal několik vrcholných funkcí, než byl v roce 2015 pověřen velením ruských jednotek v Sýrii.

V roce 2016 udělil Putin Dvornikovovi medaili Hrdina Ruska, jedno z nejvyšších ocenění země. Dvornikov od roku 2016 působil jako velitel Jižního vojenského okruhu.


- Očekává se, že ukrajinská ekonomika se v letošním roce propadne o 45,1 %, což je mnohem horší, než se předpokládalo, uvedla Světová banka ve své hrozivé prognóze, protože konflikt se vleče.

Mezitím se v Rusku očekává pokles HDP o 11,2 %, uvedla agentura AFP s tím, že celý region trpí ekonomickými důsledky války, kvůli níž uprchly více než 4 miliony Ukrajinců a prudce vzrostly ceny obilí a energií.

"Výsledky naší analýzy jsou velmi střízlivé. Naše prognózy ukazují, že ruská invaze na Ukrajině zvrátila zotavení regionu z pandemie," uvedla Anna Bjerde, viceprezidentka Světové banky pro Evropu a Střední Asii.

Světová banka očekává, že HDP v rozvíjejících se a rozvojových  zemích v Evropě a ve Střední Asii letos kvůli konfliktu poklesnou o 4,1 %, což je dvakrát horší scénář než pandemií vyvolaná recese v roce 2020.


- Ruské jednotky o víkendu ostřelovaly východní Ukrajinu,  v okolí Charkova zabily 10 civilistů včetně jednoho dítěte a 11 dalších zranily, uvedli ukrajinští představitelé.

- "Ruská armáda pokračuje ve válce proti civilistům kvůli nedostatku vítězství na frontě," napsal v neděli na Telegramu gubernátor Charkovské oblasti Oleg Synegubov.


- Rusko podle Ukrajiny shromažďuje na východě síly k velkému útoku poté, co se mu od zahájení invaze v únoru nepodařilo dobýt žádné větší město.
Ukrajinští představitelé vyzvali civilisty k útěku, protože Rusko zintenzivňuje svůj útok na východě země, ale desítky tisíc lidí se nemohly evakuovat.

- Místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková uvedla, že v neděli bylo humanitárními koridory evakuováno 2 824 lidí, z toho 213 z Mariupolu, který je již několik týdnů v obležení. Obyvatelé obléhané Luhanské oblasti by se mohli evakuovat pomocí devíti vlaků připravených pro civilisty, oznámil na Telegramu gubernátor oblasti Serhij Gajdaj.

- Podle nového průzkumu CBS News většina Američanů podporuje vyslání dalších zbraní na Ukrajinu a další sankce vůči Rusku.


Průzkum provedený minulý týden ukázal, že 72 % dotázaných souhlasí s tím, že by USA měly posílat zbraně a dodávky na Ukrajinu, zatímco 78 % podporuje ekonomické sankce vůči Rusku. S tím, že by USA měly sankce vůči Rusku zvýšit, souhlasilo 74 % dotázaných.

Joe Biden přislíbil Ukrajině "další obrannou spolupráci" a USA již daly k dispozici vojenské smrtící zbraně v hodnotě 1 miliardy dolarů (760 milionů Kč), včetně protiletadlových systémů Stinger, raket Javelin, lehkých protipancéřových zbraní.

- Obyvatelka města Buča se podělila o pochmurné svědectví o vraždě svého 26letého synovce ruskými jednotkami.  Nataša Alexandrovna řekla deníku Guardian, že ruští vojáci unesli jejího synovce Volodymyra Čeredničenka z jeho domu poté, co si prohlédli jeho telefon, na němž byly fotografie ruské vojenské kolony, kterou ukrajinské síly zlikvidovaly.

Odvedli  jejího synovce, oblečeného v tričku a pantoflích, do žlutě natřené chalupy č. 6. Alexandrovna řekla, že nakukovala přes plot, napůl na strom, a odposlouchávala rozhovor. "Plakal a vzlykal. Něco zlého mu udělali s rukou. Tiskl ji k sobě. Opakovaně jim říkal: 'Žádné fašisty neznám'." Všichni se na něj dívali.

    Později vojáci strčili Čeredničenka do svého obrněného transportéru, který byl zaparkován v jabloňovém sadu na pozemku. Matka mu přinesla teplý kabát a boty. "Řekli nám, že ho odvezou do města k dalšímu výslechu a že ho po třech dnech přivezou zpátky," řekla Alexandrova. "Matka je prosila: "Vraťte mi mého syna!".

    Tři týdny nebyly žádné zprávy.

Dne 29. března se ruské jednotky stáhly z Kyjevské oblasti, což byl ohromující neúspěch plánu Moskvy na ovládnutí Ukrajiny.

Na rozkaz k ústupu se vojáci chaoticky vyvalili z ulice Ivana Franka a zamířili na sever, zpět k běloruským hranicím. Zanechávali za sebou rozbité automobily ozdobené písmenem V, vojenským symbolem, z nichž některé po opileckých projížďkách srovnaly se zemí tanky. A spoustu mrtvých. Jedna mrtvola  byla nalezena ve vlhkém zahradním sklepě v sousední ulici, na dně cihlového schodiště. Byl to mladý muž: Čeredničenko.

"Měl na sobě ten kabát, který mu dala matka," řekla Alexandrovová.

"Donutili ho pokleknout a střelili ho do hlavy."

- Více než 3 500 proukrajinských demonstrantů vyšlo do ulic Německa v reakci na kolonu asi 600 proruských demonstrantů ve 400 autech s ruskými vlajkami.


- Počet obětí raketového útoku na nádraží v Kramatorsku vzrostl na 57, uvedla v neděli Ukrajina.

- Rakouský kancléř Karl Nehammer plánuje během pondělní návštěvy u Vladimira Putina hovořit s Kremlem o   válečných zločinech v Buče.
Nehammer bude prvním evropským lídrem, který se s ruským prezidentem setká od únorové invaze Ruska na Ukrajinu.

- Ukrajina provedla první rotaci personálu v černobylské jaderné elektrárně za poslední tři týdny, informovala v neděli Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE).

Ruské jednotky opustily elektrárnu severně od Kyjeva na začátku tohoto měsíce poté, co oblast více než měsíc okupovaly, a zamířily k hranicím s Běloruskem, uvedla ukrajinská státní společnost pro jadernou energii.

Analytické laboratoře pro monitorování radiace v areálu byly "zničeny a analytické přístroje ukradeny, rozbity nebo jinak znefunkčněny", sdělila Ukrajina MAAE.

"I když je velmi pozitivní, že ukrajinské úřady postupně obnovují regulační kontrolu nad černobylskou lokalitou, je jasné, že zbývá ještě hodně práce, aby se lokalita vrátila do normálu," uvedl v prohlášení generální ředitel MAAE Rafael Mariano Grossi.


- dle ukrajinské vojenské zpravodajské služby Rusko posiluje svou kampaň na nábor mužů, kteří nejsou způsobilí k odvodu, aby bojovali ve východním Donbasu.

Ve zprávě zveřejněné na Telegramu agentura uvedla, že nyní jsou odváděni zaměstnanci "strategických podniků". Ti byli dříve od aktivní služby osvobozeni.

Rusko hodlá mobilizovat přibližně 1 700 zaměstnanců oceláren v Alčevsku, uvedla, stejně jako pracovníky údržby elektrického vedení v této lokalitě.

2
Vytisknout
5990

Diskuse

Obsah vydání | 13. 4. 2022