Válka na Ukrajině: Německo čelí následkům "nové reality"

1. 4. 2022

čas čtení 2 minuty
  • Ministryně obrany Christine Lambrechtová uvedla, že Německo "čelí důsledkům" nové reality, kterou vyvolala ruská invaze na Ukrajinu. Zdůraznila, že Evropa potřebuje mít USA jako spojence a přítele.

Německá ministryně obrany Christine Lambrechtová ve navštívila Washington, kde diskutovala o současné roli své země v globální bezpečnostní a obranné politice. Setkala se také svým americkým protějškem, šéfem ministerstva obrany Lloydem Austinem.

Před schůzkou s Austinem Lambrechtová vystoupila na schůzce think-tanku Atlantic Council, kde řekla, že Německo "dorazilo do nové reality a čelí důsledkům".

"Německo dosáhne plánovacích cílů NATO - a rychleji, než bylo slíbeno. Plánovanou armádní divizi ohlásíme připravenou k nasazení o dva roky dříve, už v roce 2025." poznamenala Lambrechtová.

Navzdory výraznému obratu ke zvýšení výdajů na obranu v souladu s cíli NATO a posílení vlastní armády v důsledku ruské invaze na Ukrajinu řekla, že první volbou Německa bude vždy dialog.

"Nikdy si netroufneme jít sami. Vždy zůstaneme úzce integrováni v Evropské unii, v NATO, v OSN," dodala Lambrechtová.

Lambrechtová ocenila vedení amerického prezidenta Joea Bidena v globální politické krizi vyvolané ruskou invazí na Ukrajinu a dodala, že Evropa potřebuje USA jako přítele a spojence.

"Pokud dnes vidíme, že Putinovy ​​plány nevycházejí, vděčíme za to také právě této působivé jednotě," řekla s tím, že všechny pokusy ruského prezidenta Vladimira Putina o rozdělení Západu selhaly.

Lambrechtová se zaměřila na kritiku ohledně závazku pomoci Ukrajině. "Pokud jde o Ukrajinu, Německo se mezitím, domnívám, stalo druhým největším dodavatelem zbraní," dodala Lambrechtová, aniž by uvedla podrobnosti.

Austin pochválil Německo za "obrovskou vůdčí roli", kterou zaujalo od začátku války na Ukrajině. Řekl také, že rozhodnutí Berlína zvrátit svou dlouhodobou politiku a poslat zbraně do Kyjeva bylo "odvážným a historickým" krokem, který vedl další země k přijetí podobných opatření.

Německo by mohlo poslat více zbraní

Uprostřed projevů ministryně německé noviny Süddeutsche Zeitung (SZ) uvedly, že vláda v současné době připravila seznam zbraní v hodnotě přibližně 300 milionů eur, které jsou připraveny k rychlému dodání na Ukrajinu.

Lambrechtová prý neměla k dodávkám "žádné výhrady", uvedl SZ s odkazem na zdroje ministerstva obrany. Před jejich odesláním však o této záležitosti musí rozhodnout Spolková bezpečnostní rada.

Seznam zbraní, které by mohly být dodány, obsahuje podle SZ asi 200 položek. Jsou mezi nimi protitankové střely typu Matador, průzkumné drony, minomety, automatické kanóny, zařízení pro noční vidění, tisíce ochranných vest a přileb.

Kromě toho jsou na seznamu také pozemní přehledové radary a další zařízení vzdušného sledování, stejně jako nechráněná a chráněná vozidla.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5598

Diskuse

Obsah vydání | 5. 4. 2022